Artikkelit

2016-03-21 https://www.patmos.fi/filebank/articles/tag-list_1155_6058-jemenit_01.jpg Viime yönä (20.3.) - juuri Puurim-juhlan alla - toteutettiin huippusalainen pelastusoperaatio, jossa viimeiset jemeninjuutalaiset tuotiin Israeliin. Heitä oli yhteensä 17. Muutama päivä aikaisemmin oli tuotu kaksi juutalaista. Jemeninjuutalaiset jättivät taakseen keskenään taistelevien... https://www.patmos.fi/arkisto/1155/salaisessa_operaatiossa_jemenin_viimeiset_juutalaiset_tuotiin_israeliin%21 Patmos article

Salaisessa operaatiossa Jemenin viimeiset juutalaiset tuotiin Israeliin!

Viime yönä (20.3.) - juuri Puurim-juhlan alla - toteutettiin huippusalainen pelastusoperaatio, jossa viimeiset jemeninjuutalaiset tuotiin Israeliin. Heitä oli yhteensä 17. Muutama päivä aikaisemmin oli tuotu kaksi juutalaista.

Jemeninjuutalaiset jättivät taakseen keskenään taistelevien muslimiryhmittymien vuoksi täydelliseen poliittiseen kaaokseen vajonneen sisällissodan runteleman yhteiskunnan, jossa juutalaiset ovat joutuneet elämään antisemitismin ja vihamielisten hyökkäysten pelossa.

Pelastusoperaation yksityiskohtia ei voitu paljastaa, mutta Suomessa Patmoksen eilisessä suuressa Israel-juhlassa vieraillut Yigal Palmor (Jewish Agency)  kertoo Patmos Lähetyssäätiölle pelastusoperaation vaatineen monien kansallisuuksien ja ammattiryhmien tiivistä yhteistyötä useamman kuukauden ajan.

Kuva: Jewish Agency 

Palmor on hyvillään onnistuneesta operaatiosta, mutta samalla murheellinen arabikansojen tilasta.

— Tämä on samalla osoitus arabikansojen tilanteesta, jossa radikalisoituminen, antisemitismi ja vihamielisyys juutalaisia kohtaan jatkuu. Arabikansoissa ei ole tilaa juutalaisille, Palmor kertoi Patmos Lähetyssäätiölle.

Jemenin juutalaisyhteisö oli yksi Lähi-idän vanhimpia. Perimätiedon mukaan juutalaiset saapuivat Jemenin alueille jo ensimmäisen temppelin aikoihin.

Viime öisessa pelastusoperaatiossa Israeliin tuodut viimeiset 17 jemeninjuutalaista tuotiin Sanaan ja Raidan kaupungeista. He toivat mukanaan paikallisten juutalaisten suuren aarteen: 600 vuotta vanhan toorakäärön (kts kuva alla).

Yigal Palmor kertoi ensimmäisenä Suomessa pelastusoperaatiosta Patmos Lähetyssäätiölle.

Kuva: Jewish Agency