Artikkelit

2017-01-26 https://www.patmos.fi/filebank/articles/tag-list_1331_6562-viron_juutalainen_nainen.jpg Eräs Viron juutalaisen yhteisön jäsenistä on Sara, joka asuu Narvan kaupungissa Venäjän rajalla. Tarina on vain yksi monista, mutta kertoo elävästi miten ihmiset ovat kamppailleet kommunismin aikana ja Viron itsenäisyyden aikana toimeentulostaan. Häntä ja muita saman kohtalon kokeneita toivomme... https://www.patmos.fi/arkisto/1331/talviapua_viron_juutalaisille Patmos article

Talviapua Viron juutalaisille

Eräs Viron juutalaisen yhteisön jäsenistä on Sara, joka asuu Narvan kaupungissa Venäjän rajalla. Tarina on vain yksi monista, mutta kertoo elävästi miten ihmiset ovat kamppailleet kommunismin aikana ja Viron itsenäisyyden aikana toimeentulostaan. Häntä ja muita saman kohtalon kokeneita toivomme voivamme auttaa – jotta hän voisi elää elämäänsä edes jonkinlaisessa arvokkuudessa.

Saran äiti Faia syntyi v. 1930 ennen toisen maailmansodan syttymistä Grodnossa, Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Saksalaisen joukot valloittivat nämä alueet sodan aikana ja kaikki perheen 9 lasta – 8 tyttöä ja 1 poika, murhattiin Saksan invaasion ensimmäisenä päivänä, ja vain 11-vuotias Faia selvisi, koska oli kesäleirillä 100km:n päässä. Hän joutui siitä lähtien pärjäämään täysin yksin ilman yhtään sukulaista. Kasvettuaan aikuiseksi Faia meni naimisiin ja sai kaksi tytärtä. Hänen aviomiehensä kuoli varhain ja nuorin tytär Olga lähti Latviaan 17-vuotiaana, eikä koskaan palannut.

Sara syntyi vuonna 1955 ja valmistuttuaan musiikkiopistosta teki töitä lastentarhan musiikinopettajana. 33-vuotiaana hän sairastui reumaan: hän ei saanut asianmukaista hoitoa, ja hänen tilansa vain paheni pahenemistaan. Hänen fyysinen tilansa on kovin huono, ja vaikka hän on vain 60-vuotias, Sara kärsii pysyvistä ja kovista kivuista, eikä pysty toimimaan kunnolla. Viime kesänä hän lisäksi menetti lähes täysin näkökykynsä silmiin ujuttautuneen herpes-viruksen seurauksena.

Hän asuu yksin pienessä puutalossa, jossa ei ole muuta lämmitysjärjestelmää kuin vain pieni puuhella. Hänen työkyvyttömyyseläkkeensä on 321 euroa/kk, eikä hänellä ole yhtään sukulaista, joka häntä tukisi rahallisesti tai muutenkaan - Viron juutalaisen yhteisön tarjoama tuki on ainoa, minkä hän saa. Hänelle annetaan ruokakuponkeja, lääkkeitä ja lisäksi hänen luonaan vierailee yhteisön sosiaalityöntekijä, joka kantaa ruokaa kaupasta, keittää ruokaa sekä auttaa puuhellan sytyttämisessä. Polttopuut ovatkin Saralle suuri kuluerä.

Viron juutalaisyhteisö lähestyi Patmos Lähetyssäätiötä Helsingin juutalaisen seurakunnan kautta. Tarve: 6000 euroa ruoka-apuun ja polttopuihin. Antamalla lahjasi Patmoksen talviavulle vastaamme köyhyysrajan alapuolella Suomenlahden eteläpuolella asuvan veljeskansamme Viron juutalaisten hätään antamalla polttopuita ja ruoka-apua.

KIITOS RAKKAUDENLAHJASTASI VIRON JUUTALAISILLE

Lahjoita

Valitse summa: