Artikkelit

https://www.patmos.fi/filebank/articles/tag-list_1352_6646-puurim_heprea.jpg Puurim-juhlaa vietetään sen kunniaksi, että juutalaiset pelastuivat täpärästi täydelliseltä kansalliselta hävitykseltä. Sillä kunnioitetaan myös kuningatar Esterin rohkeutta hänen noustessaan urheasti puolustamaan omaa kansaansa. Puur-sana tarkoittaa arpaa, mikä johtuu tavasta, jota paha Haaman... https://www.patmos.fi/arkisto/1352/puurim_ja_esterin_kirjan_katketty_jumala Patmos article

Puurim ja Esterin kirjan kätketty Jumala

Puurim-juhlaa vietetään sen kunniaksi, että juutalaiset pelastuivat täpärästi täydelliseltä kansalliselta hävitykseltä. Sillä kunnioitetaan myös kuningatar Esterin rohkeutta hänen noustessaan urheasti puolustamaan omaa kansaansa. Puur-sana tarkoittaa arpaa, mikä johtuu tavasta, jota paha Haaman käytti päättääkseen päivämäärästä, jolloin he hävittäisivät juutalaisen kansan Persian maakunnista. Puurimin vietolla kunnioitetaan hirveältä näyttäneen kohtalon muuttumista päinvastaiseksi Jumalan kaikkivaltiuden ansiosta.

"Koska juutalaiset niinä päivinä olivat päässeet rauhaan vihollisistansa ja heille siinä kuussa murhe oli kääntynyt iloksi ja suru juhlaksi – että heidän oli vietettävä ne päivät pito- ja ilopäivinä ja lähetettävä toisilleen maistiaisia ja köyhille lahjoja." (Ester 9:22)

Kyseessä on ilon ja juhlan aika kautta koko juutalaisen maailman – aika, jona annetaan lahjoja puutteenalaisille ja pidetään hauskaa! Perinteisesti käytetään naamiaisasuja – tai kuten hepreaksi sanotaan lehitchapess (להתחפש). Heprean kielen sana liittyy ajatukseen etsimisestä – itsensä piilottamisesta ja naamioiden käyttämisestä, niin että toisten täytyy löytää sinut.

Tosiasiassa myös koko Esterin kertomus on eräänlainen piiloutumis- ja etsimisleikki…

Ensinnäkin, olet ehkä huomannut, että Jumala Itse on piilossa Esterin kirjassa – Häntä ei mainita lainkaan.

Ei kertaakaan! Esterin kirja on Raamatun ainoa kirja, jossa Jumala on tällä tavoin piilossa, mutta Hän on siellä kuitenkin. Jumalaa etsivät voivat löytää Hänet lymyämässä rivien välissä, antamassa kuningas Ahasverokselle oudon kehotuksen lukea yhtäkkiä keskellä yötä muistettavain tapahtumien aikakirjaa. Ilman sitä koko kertomus olisi päättynyt aivan toisin. Jumala on siellä: Mordokain kohtalossa, Esterin päättäväisyydessä. Jumala on Hän, jota israelilaiset rukoilevat ja jonka vuoksi he paastoavat hartaasti kolme päivää ja yötä. Vaikka Jumala ei ole tullut näkyviin ja sanonut sitä, Hän on puurimin kertomuksen kirjoittaja ja Israelin kansan Pelastaja. Jälleen kerran.

Toiseksi, Ester noudattaa serkkunsa Mordokain ohjeita pitääkseen juutalaisen syntyperänsä salassa.

Ester ei ollut edes hänen oikea nimensä. Se oli hänen persiankielinen nimensä, joka tarkoittaa tähteä. Hänen juutalainen nimensä oli Hadassa; myrttipuu. Koska Ester (tai Hadassa) oli kuuliainen, hän piti syntyperänsä salaisuutena, paljastaen sen vain kriittisenä hetkenä aviomiehelleen kuninkaalle. Näin hän pystyi olemaan välikappaleena koko kansansa pelastumiselle. Jos Ester olisi epäonnistunut – jos hän ei olisi totellut Mordokaita eikä olisi ollut hienovarainen, jos hän ei olisi laittanut henkeään alttiiksi pyytämällä kuninkaalta armoa, olisiko koko Israel tuhoutunut? Ei! Kuten Mordokai perustellusti varoittaa Esteriä:

”Älä luulekaan, että sinä, kun olet kuninkaan linnassa, yksin kaikista juutalaisista pelastut. Jos sinä tänä aikana olet vaiti, tulee apu ja pelastus juutalaisille muualta, mutta sinä ja sinun isäsi perhe tuhoudutte. Kuka tietää, etkö sinä juuri tällaista aikaa varten ole päässyt kuninkaalliseen arvoon?”

Israelin kansa edusti Aabrahamin siementä, Messiaan sukujuuria. Pyhät kirjoitukset, jotka meillä on tänä päivänä, sekä tieto Israelin Jumalasta oli luotettu heidän käsiinsä, ja oikeana hetkenä se vietäisiin kaikkialle maailmaan. Tämä kallisarvoinen kansa! Millaisia maailmanaarteita he ovatkaan saaneet kantaa!

Antaisiko Jumala heidän tuhoutua ennen Messiaan tulemusta ja ennen kuin evankeliumi voitaisiin viedä kaikille kansoille? Ei! Jos Ester olisi epäonnistunut, Jumala olisi löytänyt jonkun toisen, mutta Ester sai uskoa ja rohkeutta ja hänet palkittiin Jumalan valittuna välikappaleena.

Me voimme lukea tätä kertomusta Raamatuistamme, Pyhän Hengen avulla, koska Jumala oli uskollinen ja koska Ester toimi Hänen kanssaan yhteistyössä rohkeasti ja kuuliaisesti.

Kolme piilossa olevaa kuningasta

Esterin kirjan paha mies, Haaman, joka juoni tuhotakseen juutalaisen kansan, oli suoraan alenevassa polvessa Agagin, Amalekin kuninkaan, jälkeläinen. Kuningas Agag on ensimmäinen ”piilossa oleva” kuningas. Kauan aikaa sitten Haamanin esi-isät, amalekilaiset, olivat hyvin epäviisaasti päättäneet hyökätä äskettäin vapautettujen israelilaisten orjien kimppuun, kun he taivalsivat pois Egyptistä. Kaiken lisäksi amalekilaiset päättivät hyökätä kulkueen jälkipäähän, jossa olivat vanhat, sairaat ja heikot. He kohtasivat myöhemmin uudelleen taistelussa, jonka aikana Mooseksen kädet olivat ylhäällä rukouksessa, ja Jumala soi Israelin voittaa… Silti monet amalekilaiset jäivät henkiin ja heidän kihisevä vihansa Israelia kohtaan jatkui.

Jumala sanoo israelilaisille myöhemmin heidän matkallaan: ”Muista, mitä Amalek teki sinulle matkalla, kun olit lähtenyt Egyptistä, kuinka hän, Jumalaa pelkäämättä, tuli sinua vastaan tiellä, kun sinä olit väsynyt ja uuvuksissa, ja eristi sinun yhteydestäsi kaikki heikommat, jotka kulkivat jälkipäässä. Sentähden, kun Herra, sinun Jumalasi, antaa sinun päästä rauhaan kaikista ympärillä olevista vihollisistasi siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle perintöosaksi, ottaaksesi sen omaksesi, niin pyyhi pois Amalekin muisto taivaan alta. Älä tätä unhota.” (5. Moos. 25:17-19)

Mutta israelilaiset eivät kovin hyvin muistaneet pyyhkiä amalekilaisten muistoa. Amalekilaiset jatkoivat häirintää ja hyökkäyksiä Israelia vastaan, ja lopulta kuningas Saulille (1. Sam. 15) annetaan tehtävä saattaa työ päätökseen. Saul oli Kiisin poika, joka on toinen ”piilossa oleva” kuningas Esterin kertomuksen taustalla. Uhmaten Jumalan ankaria ohjeita Kiisin poika Saul säästi amalekilaisten kuninkaan ja hänen perheensä. Vaikka profeetta Samuel nuhteli Saulia ja lähti tappaakseen Agagin itse, kuningas Agagin linja jatkui. Saulin tottelemattomuus johti lopulta amalekilaisen Haamanin esiintuloon, joka taas kerran hankitsi Jumalan valitun kansan hävittämistä heidän ollessaan maanpaossa. Haaman ei kuitenkaan ollut valmistautunut kohtaamiseen Mordokain kanssa, joka oli, hämmästyttävää kyllä, Kiisin jälkeläinen.

Tämä johtaa meidät viimeiseen kuninkaaseen – kuninkaiden Kuninkaaseen. Kuningas Saul oli ollut noudattamatta Jumalan ohjeita eikä tappanut kuningas Agagia, joten Jumala järjestää tapahtumien toisinnon, nyt Persiassa. Amalekilaisten juutalaisvastainen henki nostaa rumaa päätään Haamanissa, ja Jumalan Henki täyttää toisen Kiisin pojan sulkeakseen ympyrän ja päättääkseen Haamanin elämän.

Näkymätön taistelu

Kyseessä on siis monikerroksinen kertomus, joka sisältä salaisuuksia ja yllätyksiä. Saatana, todellinen piilossa oleva vihollinen, epäonnistui taas kerran yrityksissään pyyhkiä Israel pois maan päältä ja estää siten koko maailman Messiasta syntymästä. Näkymätön paha yrittämässä estää äärimmäisen hyvän ilmituloa… mutta hyödyttömästi taistelemassa näkymätöntä ja voittamatonta Jumalaa vastaan. Voimme iloita siitä, kuten Paavali kirjoittaa:

Heidän [Israelin] on lapseus ja kirkkaus ja liitot ja lain antaminen ja jumalanpalvelus ja lupaukset; heidän ovat isät, ja heistä on Kristus lihan puolesta, hän, joka on yli kaiken, Jumala, ylistetty iankaikkisesti, amen! (Room. 9:4-5)

Esterin kertomus on suurenmoinen todistus Jumalan voimasta, varjeluksesta ja uskollisuudesta Hänen kansaansa – ja koko maailmaa – kohtaan. Amalekilaisten saatanallinen henki ei ole kuitenkaan luopunut kostoretkestään Jumalan valittua kansaa kohtaan. Sen voidaan nähdä tulevan ilmi juutalaisia kohtaan kautta aikojen esiintyvässä selittämättömässä vihassa – toisinaan jopa kirkko on syyllistynyt siihen. Hitler oli selvästi sen vallassa, ja myrskyävässä Lähi-idässä voimme säännöllisesti kuulla tämän saman amalekilaisten halun ääneen lausuttuna. Tietysti nyt Iranin (Persian!) taholta vaanii jälleen vaara. Israelin kansa ei ole koskaan ollut nuhteeton, mutta lukuisten yritysten määrä pyyhkiä heidät kokonaan pois kartalta näyttäytyy varmasti outona järkiperäiselle tarkkailijalle. Meneillään on enemmän kuin mitä silmä näkee. Piilossa pinnan alla käydään valtavaa taistelua.

Jumala on tosissaan suunnitelmissaan ja Hän saattaa ne päätökseen. Hän suhtautuu kansaansa, ”silmäteräänsä”, palavasti ja Hän suojelee heitä. Se tosiasia, että Hän vartioitsi heitä niin voimallisesti, on tuonut mittaamattomia siunauksia kaikille kansoille. Hän on ikuisesti uskollinen lupaukselleen:

”Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.”

Teksti on käännetty Patmos Lähetyssäätiön yhteistyökumppanijärjestön ONE FOR ISRAEL - verkkosivuilta. Suomenkielinen käännös: Päivi Flink. Radio Patmos International tukee säännöllisesti OFI:n messiaanista AGAPE FM radiokanavaa Israelissa. 

PUURIM: TAIVAASTA SUOMEN KAUTTA ISRAELIIN 11.3.-11.4.2017

Pyydämme Sinua mukaan puurim-rakkaudenlahjaan ”vähimmille veljille” Jumalan Israelissa. Lahjasi kattaa seuraavaa:

1: Puurimina – 11.–12. maaliskuuta – pitkäaikaiselle seurakuntakumppanillemme Armon ja totuuden seurakunnalle rahoittamamme jo jaetut puurimpaketit. Katsele kuvaraportti tästä toiminnasta tästä linkistä avautuvan sivun lopusta. Laskut on maksettu uskossa odottaen puurimkeräystä.

2: Myös jo puurimina toorauskovien juutalaisten luotettavien, mm. Israel365,  jakelukanavien kautta orpokoteihin levinneet Patmos IsraelAvun rahoittamat puurimpaketit.

3: Niin sanotun purim sheni-lain mukaisesti puurimista pesachiin saakka (11.3.–11.4.2017 välisenä aikana) tarkan valinnan seurauksena sairaaloissa, lastenkodeissa, kouluissa kaikkein köyhimmille juutalaislapsille jaettavat arvopaketit. Jakelun hoitavat messiaanisen Israel today -järjestön työntekijät.

4: Rukoilemme Jeesusta vaikuttamaan patmosystävissä runsasta antamista saadaksemme valituissa sairaaloissa tarkan suunnitelmallisuuden kehyksissä luovuttaa kertalahjoituksina rahastipendejä yhteisenä nimittäjänä laitehankinnat ja lastenhoidon kaikkinainen parantaminen. Mitä voikaan tapahtua Sinun lahjasi tuella!

Kohde

Kohde: *
Summa: *

Maksajan tiedot

Etunimi:
Sukunimi:
Katuosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Sähköposti:
Puhelinnumero:
Minulle ei vielä tule ilmaista patmospostia, haluan jatkossa postia:
Lahjoittaessasi nimettömänä, lahjoitus kohdistuu lahjoittajarekisteriimme, valitsemaasi kohteeseen ilman yhteystietojasi.

Siirry maksamaan