Artikkelit

https://www.patmos.fi/filebank/articles/tag-list_1374_6718-jarkamme_viro.jpg Jelizaveta Liebmanin isoäiti oli juuri päivää ennen valmistunut Tallinnan juutalaisesta koulusta, kun Saksa miehitti Viron kesällä 1941. Isoäiti karkotettiin Venäjälle. Hänen elämänsä säilyi, toisin kuin niiden, jotka jäivät natsien vihan kohteiksi. Viron juutalaiset olivat ensimmäisiä natsien... https://www.patmos.fi/arkisto/1374/annoitte_meille_4500_auttamisen_tuntia Patmos article

Annoitte meille 4500 auttamisen tuntia

Jelizaveta Liebmanin isoäiti oli juuri päivää ennen valmistunut Tallinnan juutalaisesta koulusta, kun Saksa miehitti Viron kesällä 1941. Isoäiti karkotettiin Venäjälle. Hänen elämänsä säilyi, toisin kuin niiden, jotka jäivät natsien vihan kohteiksi. 

Viron juutalaiset olivat ensimmäisiä natsien toteuttamien joukkomurhien uhreja. Viro oli julistettu ”Judenfrei”, juutalaisvapaaksi vyöhykkeeksi jo ennen Wansseen konferenssia, jossa natsijohtajat pohtivat yhdessä Euroopan koko juutalaisen väestön likvidointia.

Berliinin ulkopuolella Wanssee- järven rannalla kokous oli tammikuussa 1942. Viron juutalaiset oli tuhottu jo syksyllä 1941.

Wansseen kokouksen jälkeen julkaistussa lopullisen tuhosuunnitelman luettelossa oli merkitty maittain juutalaisten lukumäärä. 

Aakkosissa olevassa maiden listassa Estonia-nimen kohdalla lukee "judenfrei" ja lukuna pelkkä 0.

Viron juutalaisten historia on samaan aikaan sekä vanha että nuori. Samaa reittiä kuin Suomen juutalaisten tie kulki meidän maahamme, myös Viron juutalaiset tulivat Nikolai II:n armeijan kantonistisotilaiden asettumisen kautta Viroon.

Ennen toista maailmansotaa Virossa oli lähes 4500 juutalaista, sodan jälkeen ei yhtään. Tuhoamisleireillä ja ampumapaikoilla 947 juutalaista surmattiin. Vain ne, jotka olivat ennättäneet paeta tai joutuivat karkotetuksi Venäjälle, säästyivät.

Jotkut Viron juutalaisista palasivat Viroon takaisin vasta 1990-luvulla rautaesiripun murtumisen jälkeen.

4500 tuntia apua!

Jelizaveta eli ystävien kesken Liza, on nuori juutalainen, joka tekee työtä Tallinnan juutalaisessa kulttuurikeskuksen sosiaaliosaston johtajana. Liza ja hänen työtoverinsa pitävät huolen siitä, että Tallinnan ikääntyneet juutalaisyhteisön jäsenet kokevat olonsa turvalliseksi ja heistä pidetään huolta.


Liza kertoo, että hänen työtoverinsa Rebecca Lumberg aloitti yli 20 vuotta sitten vierailut Tallinnan juutalaisvanhusten luona. Tallinnassa välittömän avun piirissä on 150 juutalaisvanhusta. Maanlaajuisesti työntekijöitä on 80.

Eläkkeet ovat hyvin pienet ja valtion sosiaaliavusta ei ole tietoa. Juutalaiset ovat riippuvaisia sekä ruoka-, lääke-, että muusta avusta. Juutalaisen yhteisön kotiavustajat vierailevat heidän luonaan 2-3 kertaa viikossa.

Patmos Lähetyssäätiön Israelapu sai pyynnön talvella Viron juutalaiselta seurakunnalta koota talviapua. Vastasimme tuohon pyyntöön ja ystäviemme kautta mahdollistimme satojen juutalaisten selviämisen talven ylitse sähkölaskujen ja lämmityskulujen maksamisessa.

Uusi pyyntö saavutti meidät huhtikuun lopulla. Patmosta pyydettiin avustamaan juutalaisvanhusten auttamisessa.

Varainhankintakampanja oli suunnattu juutalaiseen yhteisöön Virossa ja Suomessa ja meitä pyydettiin yhteistyökumppaniksi.

”Patmoksen apu meille merkitse meille suunnattoman paljon”, sanoo Lisa Liebman. ”Apuanne voisi kuvata tunneissa niin, että annoitte meille 4500 tuntia apua juutalaisvanhusten elämäksi ja olemme siitä sydämestämme kiitollisia”.

Nyt vetoamme ystäviimme Patmoksessa, tuletteko mukaan mahdollistamaan avun jatkumisen Viron juutalaisille.

Lahjoitukset ovat tervetulleita lahjoitustileillemme.

Myös netin kautta voi lahjoittaa osoitteessa www.patmos.fi, valitse vetovalikosta kohta "kiireisin tarve".

ÄITÄH! TODA RABA! KIITOS!  Eli kaikilla kielillä kiitos ja lämpimät terveiset Viron juutalaisesta yhteisöstä.

PIRKKO SÄILÄ

Rakkaudenlahjallasi voit muistaa Patmoksen juutalaistyötä:

Kohde

Kohde: *
Summa: *

Maksajan tiedot

Etunimi:
Sukunimi:
Katuosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Sähköposti:
Puhelinnumero:
Minulle ei vielä tule ilmaista patmospostia, haluan jatkossa postia:
Lahjoittaessasi nimettömänä, lahjoitus kohdistuu lahjoittajarekisteriimme, valitsemaasi kohteeseen ilman yhteystietojasi.

Siirry maksamaan