Artikkelit

2018-04-26 https://www.patmos.fi/filebank/articles/tag-list_1511_7254-kuva1.jpg Sairaalatyöntekijämme Anatoli Gutjum teki maaliskuun aikana kaksi matkaa Tyrnovoon ja vei molemmilla matkoillaan lapsille ruokatarvikkeita, hygieniatarvikkeita, vaatteita ja Patmoksen humanitäärisen avun kuormasta vaatteita ja kenkiä. Pohjois-Moldovassa sijaitsevassa Tyrnovon tuberkuloosilaitoksessa... https://www.patmos.fi/arkisto/1511/moldovan_tubisairaalan_lapset_saavat_apua_patmos-ystavilta Patmos article

Moldovan tubisairaalan lapset saavat apua Patmos-ystäviltä

Sairaalatyöntekijämme Anatoli Gutjum teki maaliskuun aikana kaksi matkaa Tyrnovoon ja vei molemmilla matkoillaan lapsille ruokatarvikkeita, hygieniatarvikkeita, vaatteita ja Patmoksen humanitäärisen avun kuormasta vaatteita ja kenkiä.

Pohjois-Moldovassa sijaitsevassa Tyrnovon tuberkuloosilaitoksessa oli maaliskuun lopulla hoidossa 173 lasta.

Laitokseen on jälleen tulossa tarkastuksia, joiden läpäiseminen laitetaan tubilaitoksen toiminnan jatkumisen ehdoksi. Henkilökunta olikin pyytänyt Anatolia ostamaan maalia ja jotain puutavaraa ja he olivat itse alkaneet omin käsin tehdä remonttia, jotta paikat olisivat kunnossa tarkastajien tullessa.

He pyytävät esirukousta, että laitos pääsisi läpi tarkastuksista.

On varmasti aika stressaavaa olla työpaikalla, jossa on ainainen sulkemisuhka, milloin mistäkin syystä. Kaikkeen remonttiin ja korjaamiseen henkilökunnan – lähinnä ylilääkärin, pitää löytää tarvittavat varat ja myös työntekijät.

Viranomaiset esittävät ja uhkaavat vaatimuksilla, mutta taloudellista tukea he eivät anna.

Nyt kun ylilääkäri Tatjana on sairauden tähden pois töistä, toiset lääkärit joutuvat tekemään hänen työnsä ja hoitamaan tällaiset remonttiasiatkin.

Maaliskuun tubilapset ovat sisarukset Katja, 14, ja Misha 7.

Nämä lapset ovat hyvin monilapsisesta perheestä, joka on myös hyvin köyhä. Perheellä on paljon kaikenlaisia ongelmia. Lapset on otettu sisään sairaalaan tubin ennaltaehkäisyn vuoksi.

Perhe elää niin syvässä köyhyydessä, ettei heillä käytännössä ole mitään mahdollisuuksia toimeentuloon.
Vanhemmat eivät käy työssä ja alkoholi ja sen korvikkeet ovat heidän jatkuvaa elämäänsä.

Kun Katja ja Misha tuotiin Tyrnovoon, he molemmat olivat hyvin likaisia, huonoissa vaatteissa ja päät täynnä täitä.

Katja on kertonut laitoksen henkilökunnalle ja myös Anatolille, ettei ole pystynyt käymään lainkaan koulua, koska hänellä ei ole vaatteita eikä koulutarvikkeita.

Kotona kaikki on hyvin vaikeaa, lapset joutuvat nukkumaan lattialla vanhoilla patjoilla, koska ei ole sänkyjä.Kodissa ei myöskään ole sähköä, ei vettä eikä kaasua. Talvisin on hyvin kylmää. Ei ole edes lämmityskamiinaa tai hellaa, jossa voisi polttaa jotain poltettavaksi kelpaavaa lämmön saamiseksi kovimmillakaan pakkasilla.

Nyt kun lapset ovat olleet jonkin aikaa Tyrnovon laitoksessa, he ovat jo sanoneet, etteivät halua lähteä pois. Katja on kertonut, että äiti juo usein ja kun on juovuksissa, hän hakkaa heitä lujasti.

Heillä ei ole myöskään mitään ruokaa, ellei joku naapureista säälistä anna jotain. Mutta sitä ei tapahdu usein.

Niin surullista luettavaa jälleen! Ei näihin lasten kotitilanteisiin ja kärsimyksiin totu koskaan, vaikka kuukausi kuukauden jälkeen ne ovat aina samanlaisia. En muista koskaan saaneeni kuukausikertomuksena sellaista tarinaa, joka olisi edes jotenkin inhimillinen.

Patmoslähetti
HANNELE SUORTTI 


Tee hyvä päätös, ryhdy kummiksi. Lue kummiohjelmastamme tästä linkistä.
Kysele lisätietoja lähetystoimistostamme 09-85674 988 / patmos (at) patmos.fi

Voit tukea Tyrnovon tubilapsia kertalahjoituksella. Lahjoittaessasi pankissa käytä lyhytviitettä 61094 tai anna lahjasi verkkopankissa alla olevalla lahjoittimella. 

Lahjoita: Moldovan lapset (Tubisairaaloiden lapset)

Valitse summa: