Artikkelit

2019-08-14 https://www.patmos.fi/filebank/articles/tag-list_1825_8007-Pohjois-korea_lapset_pihalla.jpg Päiväkodin lapset kutsuttiin aterialle Vastaajana Patmos Lähetyssäätiön puheenjohtaja Reijo Telaranta REIJO TELARANTA, Matkasit patmosryhmässä Pohjois-Koreaan Erkki O. Aurasen ja Marja Rantasen kanssa. Ensimmäinen matkasi tuohon patmoskohdemaahan. Mitkä ovat päällimmäiset tuntemuksesi matkasta? Upea... https://www.patmos.fi/arkisto/1825/patmoskristittyjen_lahettamat_nuudelit_juhlistavat_lasten_poydan Patmos article

Patmoskristittyjen lähettämät nuudelit juhlistavat lasten pöydän

Päiväkodin lapset kutsuttiin aterialle

Vastaajana Patmos Lähetyssäätiön puheenjohtaja Reijo Telaranta

REIJO TELARANTA, Matkasit patmosryhmässä Pohjois-Koreaan Erkki O. Aurasen ja Marja Rantasen kanssa. Ensimmäinen matkasi tuohon patmoskohdemaahan. Mitkä ovat päällimmäiset tuntemuksesi matkasta? 

Upea maa. Ihmiset tavattoman ystävällisiä. Ristiriitaista se, että ovat aivan valtavassa pulassa ja hädässä. Maata vaivaa pitkä kuivuus ja huutava ruokapula. Kaiken lisäksi vuoden sato aivan ilmeisesti jää surkeaksi. Hätä siis vain kasvaa kasvamistaan.

Kansasta: lapset ovat kaikkialla ihania. Kohdemaamme lapset ovat luottavaisia, aitoja, katsovat silmiin, kommunikoivat, vaikka ei ole yhteistä kieltä. Suurin osa maata on karua, ei viljelykelpoista. Kiersimme viljellyillä alueilla, mutta näky oli lohduton: koko vuonna ei ollut satanut pisaraakaan vettä. Joet ja puronuomat olivat kuivettuneet.

Lähettämämme ruoka-apu oli mennyt perille. Lapset söivät päiväkodeissa nuudeleitamme, patmoskansan maksamia ja lähettämiä. Meitä kaihersi hirmuinen painajaismainen ajatus: mitä he syövät lokakuusta eteenpäin ja tulevan vuoden alkupuolella, kun lähettämämme varastot ehtyvät?

Kuulimme maan hallituksen arvioineen, että tulossa on kymmenen miljoonan ihmisen nälänhätä. Pahin ennuste oli tämä: yli miljoona ihmistä kuolee nälkään.

Niinpä Patmos haluaa toimittaa kohdealueillemme uuden avustuserän alkusyksystä. Edellisessä rahdissamme oli ruokatarpeitten lisäksi muun muassa vesipumppuja. Mitä mahtaa lähteä tällä kertaa?

Kysyimme eräältä korealaiselta, mitä syksyllä tarvitaan. Hän katseli meitä pitkän hetken ja lausui sitten: Kaikkea. Pumput eivät toimi ilman polttoainetta. Jos on pumppuja ja polttoainetta, mutta ei ole letkuja veden johtamiseksi pelloille, ei se auta. Jos sairaaloissa on laitteita, mutta ei ole geelejä ja pikkuosia, laitteet ovat hyödyttömiä. Selväksi meille kuitenkin tuli, että kaikkein tärkein on ruoka. Ilman ruokaa ihmiset eivät pysy hengissä. Kaikki muu apu saa odottaa, kunhan ihmiset eivät kuole nälkään.

Kuvassa Patmoksen toimittamia nuudeleita sekä oikealla Reijo Telaranta Pohjois-Koreassa.

Reijo Telaranta, sano sydämesi sanat patmosväelle KoreaAvun puolesta.

Kaikissa kriiseissä pahiten kärsivät aina perheet. Erityisesti lapset. Nuo kaikkein voimattomimmat, kaikkein pienimmät, kaikkein avuttomimmat. Näitten pienten lasten kuvat jäivät erityisesti sydämeeni. Vetoan kaikkiin patmosystäviin: yritetään yhdessä viedä heille ruokaa, nyt, heti, pian, jotta he selviävät vuoden vaihteeseen ja sen ylitsekin. Jopa yhden vuodenkierronkin. Ehkä sitten tulevat sateet. Ehkä olosuhteet maassa muuttuvat. Pelastetaan meille uskotulla alueella elävät lapset kuolemasta nälkään vuoden vaihteen molemmin puolin! Mitä teemmekin, tehkäämme se rukoillen.