Ukrainan juutalaisten pako kiihtyy!

Ukrainan juutalaisia Lvivin kaupungissa, jossa Patmoksen tuella Keren Hayesod auttaa heitä sodan jaloista tekemään alijan Israeliin. Lentoliikenne on pysähtynyt. Juutalaiset kuljetetaan maareittejä myöten Puolan ja Romanian rajojen kautta. Kuva: Rafi Heltzer, JAFI’s emissary in Lviv, Ukraine.

Varhain torstaiaamuna 24.2. Venäjä aloitti täysmittaisen hyökkäyksen Ukrainaan maalla, mereltä ja ilmasta. Turha sota. Valheille perustettu. Kuten joku lehtijuttu kommentoi: ”Kun on voimaa, ei tarvita järkeä!”

Nyt tarvitaan ennen kaikkea rukousta Ukrainan ja ukrainalaisten puolesta. Radio Patmoksen kanavalla onkin joka päivä klo 10 rukoushetki Ukrainan puolesta.

Sodan aiheuttama inhimillinen hätä ja kärsimys on mittava.

Koko Eurooppa järkkyy.

Sodan jaloissa ovat myös juutalaiset. 

Ukrainan juutalaisten pako maasta kiihtyy. Jerusalemista juutalaistoimistolta saamiemme tuoreiden tietojen mukaan viime vuonna Ukrainasta Israeliin muutti noin 3000 juutalaista. Tänä vuonna määrän odotetaan kasvavan 4000-8000:een Ukrainan sodan vuoksi.

Juutalaistoimisto onkin perustanut erityisen hätäpuhelinpalvelun, jotta Ukrainan juutalaiset saavat mikä hetki tahansa ja mistä päin maata tahansa yhteyden juutalaistoimiston työntekijöihin. Tämä kuuma linja voi pelastaa monen juutalaisen hengen pommitusten alta, kun he saavat ajoissa yhteyden auttajiinsa juutalaistoimistossa.

Ukrainasta ei enää pääse turvaan lentämällä, sillä sodan vuoksi ilmatila on suljettu. Juutalaisia autetaan nyt kiireellä pitkin maareittejä Puolan, Unkarin, Slovakian ja Romanian rajanylityspaikkojen kautta. He tarvitsevat  turvallista tilapäismajoitustaruokaa, sekä erilaisia välttämättömyystarvikkeita. On arvioitu, että näistä olimeista, kuten heitä kutsutaan, 2000 tarvitsee Israeliin saavuttuaan taloudellista ja henkistä tukea. Heidät asutetaan kolmeksi kuukaudeksi vastaanottokeskuksiin, joissa heidän tarpeistaan voidaan huolehtia.

Juutalainen kahden lapsen yksinhuoltajaäiti Alla asuu Mariupolin kaupungissa, joka joutui tulituksen kohteeksi vähän aikaa sitten. Hän kertoo, että he ovat nukkuneet lattialla kaksi päivää, ruokaa ei ole mahdollista ostaa, ja he tarvitsevat epätoivoisesti apua.

Elämme todella vakavia aikoja. Ukrainan sota merkitsee Israelille mittavaa auttamisen määrää, jolle ei voi sanoa ei. Juutalaistoimisto onkin vedonnut kansainvälisiin kumppaneihinsa, kuten Patmokseen, selvitäkseen tästä haasteesta.

Yhden olimin tuominen Israeliin maksaa kokonaisvaltaisesti noin 1000 EUROA per henkilö. Mutta pienikin lahjasi on suuri apu juuri nyt.

Patmos seuraa tiiviisti Ukrainan vakavaa ja karua tilannetta ja olemme jatkuvasti yhteydessä paikan päällä oleviin. Kerromme sinulle muista hätäapuprojekteista tulevissa uutiskirjeissämme ja verkkosivuillamme.

Emme kuitenkaan voi sivuuttaa ukrainan juutalaisten välitöntä hätää, emmekä Jerusalemista tullutta pyyntöä auttaa. Tässäkin koemme kutsumukseksemme Paavalin sanat ”juutalaiselle ensin”.

Mieleeni palautuu profeetta Obadjan sanat: ”Mutta älä katso iloiten veljesi päivää, hänen onnettomuutensa päivää; älä ilku juutalaisia heidän turmionsa päivänä … Älä seiso tienhaarassa hävittämässä hänen pelastuneitansa. Älä luovuta hänen pakoonpäässeitänsä ahdistuksen päivänä (Obadja 12, 13).

Hetkeäkään ei ole hukattavana. Juutalaiset lähimmäisemme tarvitsevat välitöntä apua nyt.

Kiitos, että saan näin rohkeasti lähestyä sinua ja pyytää sinua auttamaan kiireesti rakkaudenlahjallasi ukrainan juutalaisia. Teen sen rohkeasti, koska tunnen Patmos-ystävien koetellun sydämen ja rakkauden Jumalan omaisuuskansaa ja sen hätää kohtaan. Hädässä myös juutalaisen kansan ystävä tunnetaan.

Maailman uutislähteet ovat täynnä synkkiä viestejä siitä, mitä maailmanlaajuisesti tapahtuu. Suomalaisina kannamme rukoushuolta myös omasta maastamme Venäjän karhun kyljessä. Mutta muistetaan kaiken keskellä olla toivon majakkana ja muistuttaa lähimmäisiämmekin siitä, että Jumala hallitsee (Fil. 4:8). Hän pitää koko maailmaa käsissään. Jeesus tulee pian takaisin. Siihen saakka teemme työtä Jumalan kunniaksi.

PASI TURUNEN
Toiminnanjohtaja