https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_4995-LM_tanaan-profile.jpg Israelin lentoyhtiö El Al tapasi menneinä vuosina mainostaa lentojansa sanoilla Koko Israel yhdessä lentokoneessa. Niinä muutamina kertoina kun olen ollut etuoikeutettu lentämään El Alilla mainoslause on osoittautunut paikkansa pitäväksi. Erityisesti jos lentää kuten minä muutama kymmenen vuotta... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1023/mestattu_messiaan_ruumis_-_kesamaanantai_rabbien_viisauskoulussa_%286_16%29 Patmos article
Leo Meller
3.7.2017
Leo Meller

Leo Meller on Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).

Mestattu Messiaan ruumis - Kesämaanantai rabbien viisauskoulussa (6/16)

Israelin lentoyhtiö El Al tapasi menneinä vuosina mainostaa lentojansa sanoilla Koko Israel yhdessä lentokoneessa. Niinä muutamina kertoina kun olen ollut etuoikeutettu lentämään El Alilla mainoslause on osoittautunut paikkansa pitäväksi. Erityisesti jos lentää kuten minä muutama kymmenen vuotta sitten valtameren ylitse El Alin jumbossa koneen taloudellisen osaston kaikkein halvimmilla tuoleilla. Näytti ja kuulosti siltä, että Mea Shearim oli ahdettu ympärilleni jokaiselle ilmansuunnalle tässä economy classissa.

MINULLA OLI ikkunapaikka. Viereeni istuutui kipapäinen mutta ilmeiseltä bisnesmieheltä vaikuttava juutalainen mies. Istuimet ympärillä täyttyivät. Käytävällä oli tulovuorossa perhe, jossa isän ja raskaana olevan äidin välille mahtui kaikkiaan yhdeksän lasta. Kyllä kaikki perheet olivat lapsirikkaita, mutta tämä oli lennon ylivoimaisesti suurperheisin edustus.

Naapurini huokaisi.

- Seuraavat kaksitoista tuntia ei sitten nukuta. Ääntä riittää.

Itkevistä lapsista ja käytävillä rukoilevista juutalaisista lähti ihana sekakuorolaulu. Se todella piti hereillä. Lentoemäntiäkään ei juuri näkynyt koneemme osastossa.

Luin ja juttelin vierustoverin kanssa.

Alussa luin sanoma- ja muita lehtiä. Sitten otin käsiini komean sidotun raamatunselitysteoksen. Kristillistä Uuden testamentin teologiaa. Syvennyin kirjaan.

"ANTEEKSI, MUTTA minun tekisi mieleni esittää joitain kysymyksiä teille kun tajuan kirjastanne, että olette kristitty."

Suljin kirjan ja käännyin vierustoverin puoleen odotuksella. Mies oli Israelin kansalainen. Juristi. Hän työskenteli New Yorkissa israelilaisen lakitoimiston palveluksessa johtotehtävissä.

"Amerikasta saapuneet kristityt lähetyssaarnaajat pitivät kokouksia Profeettain kadun kulmauksessa olevassa kirkossa. Asuimme siinä lähistöllä. Olin nimellisesti uskonnollisen perheen kaksitoistavuotias vanhin lapsi. Minua ei varoitettu eikä estetty olemasta tekemisissä lähetyssaarnaajien kanssa. Ainakaan ei heti alussa oppiessani tuntemaan heitä. Myöhemmin tilanne muuttui kun isäni joutui väittelyihin lähetyssaarnaajien kanssa ja minua kiellettiin olemasta yhteydessä heihin. Sen verran kuin vanhempani olivat yhteydessä lähetyssaarnaajiin heille muodostui sellainen käsitys, että lähetyssaarnaajat olivat suorastaan sionisteja, voimallisia Israelin valtion olemassaolon puolustajia. Kyllä he puhuivat Jeesuksesta, mutta silloinkin heidän puheissansa oli sävy, jollaista ei varmaankaan tavoittanut jokaisesta kristillisestä saarnasta."

Matkakumppanini muisteli ja tavoitteli oikeita ilmaisuja.

"Kun nämä amerikkalaiset kertoivat Jeesuksesta, he avasivat oman Raamattunsa ja lukivat sieltä profetioita Jeesuksesta. Yhden sellaisen mukaan Jeesuksen oli määrä olla kirkkautena Israelille ja valona pakanoille. Näin muistelen heidän pyhissä kirjoituksissaan sanotun. Mitä enemmän koin elämää ja vartuin ja vanhenin, sitä enemmän jouduin tekemisiin kristittyjen kanssa, jotka tuntuvat olevan aivan eri raiteilla kuin lapsuuteni tutut Profeettain kadulta. Aloin ajatella, että nuo amerikkalaiset - jotka korostivat, että Jeesus on ennen kaikkea juutalaisille kuuluva, meidän kirkkautemme - olivat poikkeavia. Kristittyjen enemmistö on ominut Jeesuksen ja tehnyt hänestä pakanajumalan. Mitä te tähän sanotte?"

Kuuntelin. Vastasin. Kuuntelin uudestaan. Vastasin uudestaan. Varmaankin kolme tuntia keskustelimme yhtä menoa tästä aiheesta. Sitten tuntui, että säkkimme olivat puolin ja toisin tyhjät ja kumpikin syvennyimme matkalukemisiimme. Erosimme Tel Avivin kentällä ystävinä.

KESKUSTELUN ERÄÄSSÄ kohtaa matkaumppanini kertoi seuraavaa.

Hänen työpaikkansa sijaitsee Riverside Drivellä Manhattanin länsipuolella. Hänen ikkunoistansa oli suora näköyhteys Amerikan krstillisten kirkkojen neuvoston korkeaan high rise päämajaan ja sen yhteydessä olevaan Rockefellerien rahoilla pystytettyyn Riverside kirkkoon.

Tuohon aikaan ja vieläkin rakennuksessa isännöivät lähinnä suuret liberaalit ja vasemmistomyönteiset kirkkokunnat. Nämä järjestivät mielenosoituksia tontillansa. Usein kohteena oli Israel ja sionistiset piirit Amerikassa - ja tietenkin vastaavasti puolustettuina palestiinalaiset ja muut vastaavat.

Vierustoverini ihmetteli tätä.

"Eikö näillä kristityillä olekaan sama Raamattu, josta amerikkalaiset lukivat aikoinaan minulle ja vanhemmilleni tekstejä siitä, että Jeesus on ennen kaikkea Israelille kirkkaudeksi - pakanoille vain valoksi? Eikö ole eroa kirkkauden ja valon välillä?"

Eivätkö kristilliset kirkot ole tehneet todella pahasti erottaessaan Jeesuksen kansastansa ja pakottaessa nyt juutalaisia kääntymään kirkkoihinsa ja tulemaan kuin pakanoiksi? Ja pitääkö kääntyneen juutalaisen noissa kirkoissanne olla valmiina osoittamaan mieltä Israelin valtiota vastaan ja puolustamaan Israelia tuhoa etsivää Arafatia ja hänen heimolaisiaan?

Miksi kristityt ja heidän kirkkonsa eivät voi olla juutalaisen Jeesuksen kaltaisia myös asennoitumisessaan Jeesuksen omaisuuskansaan?

Nämä olivat matkakumppanini viimeisiä sanoja. Sitten erosimme.

MIKSI TÄLLAISET muistelot ovat tämän viikon blogini punaisena lankana?

Koemme perheeni kanssa lomapäiviä Euroopan maanteillä. Tapoihini tällaisilla matkoilla kuuluu kuormata autoon muutama säkillinen lukematta jääneitä lähinnä viikkoperiaatteella ilmestyviä uutislehtiä. Luen ja repäisen sivuja leikearkistoihimme.

Yhdessä säkissä on Amerikassa ilmestyvän Jewish Pressin paksuja numeroita loppuvuodelta 2016 ja alkuvuodelta 2017. Marraskuista lehteä selaillessani nekrologisivuilta löydän ilmoituksen rebbetzin Esther Jungreisin kuolemasta. Tämä unkarilaissyntyinen, Bergen Belsenistä lapsena elossa selvinnyt, Amerikkaan päätynyt ja siellä merkittävän palvelutyönsä aloittanut juutalaisuuden Billy Grahamaksi nimetty herätyssaarnaaja oli kuollut kahdeksankymmentä vuotiaana.

Koin haikeutta. Muistelin kohtaamisiamme ja yhteyttämme ja mitä kaikkea vahvistusta se merkitsi minulle ja omalle kutsumustyölleni Jumalan Israelin elämäksi. Sain audienssin Jungreisin toimistossa. Sain haastatella merkittävää juutalaista naista. Hänen määräyksestänsä hänen avustajansa esittivät minulle hänen Hineni! työtänsä. Hepreankielinen sana on se, jota Aabraham käytti Jumalan kutsuessa häntä. Hineni! - Tässä olen! oli Aabrahamin vastaus.

Hineni-työ pyrkii kaikin mahdollisin tavoin herättämään maallistuneet juutalaiset löytämään Aabrahamin Jumala ja vastaamaan Hänen kutsuunsa juuri tuolla sanalla hineni!.

Muutamia vuorokausia kohtaamisemme jälkeen yllätyksekseni sain New Yorkin osoitteeseeni kuriiripostia Jungreisin toimistosta. Paketissa oli 16 mm elokuvakopio Jungreisin eräästä kuuluisimmasta Madison Square Felt hallissa pidetystä massakokouksesta. Esitin elokuvaa kokouksissamme Suomessa. Sen vaikutuksesta opimme patmostilaisuuksissa eräitten vuosien aikana käyttämään hineni-sanaa myös kristillisessä rukouskielessämme, erityisesti Israelin puolesta työssä. Hineni - tässä olemme! - Patmoskansa Israelin elämäksi! Sanat johtivat tekoihin, esimerkiksi työssämme Neuvostoliiton Sionin vankien vapauttamiseksi.

Mutta miksi Esther Jungreisin muistaminen johtaisi blogini alkuosan muisteloihin?

Juttelussamme rebbetzinin (sana tarkoittaa rabbin puolisoa) toimistossa huomasin emäntäni olevan hyvin perillä kristinuskosta ja Uuden testamentin kirjoituksista. Hän myönsi naurahtaen seuranneensa paljon Blly Grahamin taktiikoita ihmisten käännyttämisessä ja pyrkivänsä toimimaan Billyn esimerkin tavalla oman kansansa saavuttamisessa toorauskollisuudelle. Sitten, aivan yllättäen, Esther Jungreis syvästi vakavoituneena painottaen jokaista sanaa kysyi minulta seuraavan kysymyksen:

Miksi kristillinen kirkko on mestannut Messiaan? Miksi Kristus ei enää ole uudentestamentin mukainen yksi ruumis - pää ja keho - vaan olette leikanneet irti hänen juutalaisen päänsä, joka puhui satoja kertoja Israelin puolesta, ja olette jättäneet jäljelle vain hänen teitä siunaavat kätensä? Hän kelpaa teille kunhan pää ei saa puhua! Mutta hänen sanansa ovat edelleen teidän Raamatussanne! Sen mukaan teidän uskovienne tulisi olla yksi ruumis, jolla on yksi johtava ja puhuva pää, juutalainen Jeesus. Missä tämä Jeesus on teidän menoissanne?

Niinpä. Kysymysten kysymys edelleenkin. Tuota kysymystä muistellessani mieleeni tuli lentoni El Alin jumbossa Israeliin ja keskustelut juutalaisen lakimiehen kanssa.

Summa summarum: missä on Jeesus, joka annettiin kirkkaudeksi Israelille ja valkeudeksi pakanoille?

Esther Jungreisin muisto koskettaa sieluani tällä hetkellä siinä määrin, että taidanpa kirjoittaa seuraavan kesäviikon blogini kokonaan kohtaamisestani hänen kanssaan ja silloin koetusta ja kuullusta ja opitusta. Ja taidanpa poiketa perinteistä ja pistää rebbetzinin kuvankin blogini yhteyteen.

TULISITKO JOHTAMALLENI MATKALLE ISRAELIIN SYYSKUUN 1.-9. PÄIVINÄ TÄNÄ ARMON VUONNA 2017? LÖYDÄT MATKAOHJELMAN JA MUUT TIEDOT TÄÄLTÄ.

 

Kommentoi "Mestattu Messiaan ruumis - Kesämaanantai rabbien viisauskoulussa (6/16)"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _____  __  __  _  _   _____  _  _  
 |__ //  \ \\/ // | || | || | ___|| | \ / || 
  / //   \ ` // | || | || | ||__  | \/ || 
 / //__   | ||  | \\_/ || | ||__  | . . || 
 /_____||  |_||  \____//  |_____|| |_|\/|_|| 
 `-----`   `-`'   `---`  `-----` `-` `-` 
                         
 
 

5 kommenttia "Mestattu Messiaan ruumis - Kesämaanantai rabbien viisauskoulussa (6/16)"

patmospostista 28.7.2017 12.14

Patmos postissa luki:
Jos tiedossasi on vain sellaisia Afrikan lähetystyöhän tarjoutuvia, jotka tulevat avukseni vain jos tietävät, että heillä on hyvä ajotie koko matkan satamasta viidakkoon, en tarvitse enkä suostu ottamaan heitä vastaan. Tarvitsen sellaisia miehiä, jotka tulevat mieluiten silloin kun tietävät, ettei ole mitään valmista tietä.
AFRIKAN LEGENDAARINEN LÄHETTI DAVID LIVINGSTONE

Livingstonen päiväkirjat on joitakin aikoja sitten pystytty uusilla tietellisillä tutkimusmenetelmissä saamaan luettavaan kuntoon. Hänellä ei ollut paperia eikä muita kirjoitusvälineitä, joten hän kirjoitti kasvimehuilla sikinsokin ja päällekkäin aina uutta tekstiä sanomalehden sivuille. Kasvimehu haihtui ja lukuisat kirjoituskerrokset jäivät selvittämättä.

Nyt tekstit on selvitetty ja niistä on tehty tutkimuksia, kirjoitettu ja tehty jopa ohjelmia tutkimusprosessin kulusta. Livingstonella oli rinnakkaisia päiväkirjoja. Oli virallinen liittyen lähetystyöhön, ja epävirallisempia, jopa salaisia versioita.

Päiväkirjojen perusteella on selvää, että Mellerin lainaus Patmos-postissa oli tavallaan totta: Livingstone uhrasi elämänsä tutkimusmatkoille raivaamattomassa viidakossa.

Hän oli ammatiltaan lääkäri, ja hän hoiti myös lähetyssaarnaajan tehtäviä, mutta todellinen intohimo oli tutkimusmatkat. Hän kulki jopa 50 000 km tutkimusmatkoillaan ja tuli kuuluisaksi monista tutkimuslöydöistään ensimmäisenä länsimaalaisena ko. paikoissa. Uran alussa hän lisäksi vastusti orjakauppaa.

Uran myöhemmissä vaiheissa Livinstone ei enää saanut tarvittavia resursseja tutkimusmatkoihinsa. Kenties lähetyseurat ja yksityiset tukijat alkoivat ihmetellä, missä olivat kaikki kääntyneet pakanat ja viidakkoon syntyneet seurakunnat. Koska resursseja ei enää ollut, mutta pakkomielle jatkaa tutkimusmatkoja yhä vaivasi, Livingstone alkoi tehdä yhteistyötä orjakauppiaiden kanssa. Heidän mukanaan hän pääsi uusille alueille, ja heidän kantajansa kantoivat myös Livingstonen tavarat, ja aika ajoin myös vanhentuneen ja monin tavoin sairaan Livingstonen. Livingstone oli mm. läsnä joukkomurhassa, jossa orjakauppiaat surmasivat 400 kylän ihmistä, ja jatkoi matka orjakauppiaiden kanssa myös joukkomurhan jälkeen.

Kaikkien tällä hetkellä tiedossa olevien dokumenttien mukaan Livingstone johdatti Jeesuksen luo yhden ainoan ihmisen.

Hän valitsi tutkimusmatkojen ylpeän kunnian, ja hylkäsi Taivaallisen perinnön kunnian. Tämä on hyvä muistutus meille kaikille. Mikään kuuluisuus tai suuret merkkiteot tai legendaarinen maine ei paina mitään viimeisellä tuomiolla. Vain se merkitsee, täytämmekö sen tehtävän, jonka Kristus meille antaa. Livingstone sai tärkeän leiviskän Herralta, mutta kaivoi sen maahan.

Jukka 28.7.2017 12.14

"Rabbi, sinä olet Jumalan Poika, sinä olet Israelin kuningas"

Mielenkiintoista, jäin kaipaamaan Leo, sinun vastauksiasi kohtaamillesi lakimiehelle ja Jungreisille ja heidän kommenttejaan niihin. Viime aikoina useasti olen tullut lyödyksi ihmetyksellä, kun olen nähnyt esim. TV.ssä tai videolla useiden juutalaisten välinpitämättömyyden Jeesusta kohtaan. Kun itse on saanut tulla tuntemaan Hänet ja myös saanut nähdä Hänet Tanakin kirjoituksissa niin selvästi Israelin Messiaana, koskee syvältä nähdessäni juutalaisten olevat täysin sokeita tässä kysymyksessä. Toki heillä on syynsä tähän, erittäin vahvatkin, mutta silti. Sydän huutaa ja ihmettelee mikseivät he avaa Uutta Testamenttia, tuota juutalaisten kirjoittamaa kirjaa juutalaisesta Messiaasta, sillä eihän sen luettuaan voi muuta kuin kumartua Hänen eteensä ja tunnustaa kuten Natanael: "Rabbi, sinä olet Jumalan Poika, sinä olet Israelin kuningas".
No, tämän eteen Patmoskin tekee työtä, että he, juutalaiset siis, voisivat siirtää syrjään vuosisatojen kokemuksensa ja uskaltaisivat avata silmänsä ja ennenkaikkea sydämensä meidän kristittyjen pimittämälle totuudelle; Hän on Israelin kuningas ja vielä paljon enemmän. Meidän täytyy olla näyttämässä Kristuksen rakkautta heille, Hänen rakkauttaa, joka ei astunut alas ristiltä vaan rukoili ristiinnaulitsijoidensa puolesta. Hän itse valitsi kamalan tiensä sulasta rakkaudesta, että meillä kaikilla, juutalaisilla ja pakanoillakin olisi toivo ja pelastus ja totisesti Hän on Israelin toivo.

Vuoda, Herra, heidän päällensä armon ja rukouksen henki ja anna meidän olla valmistamassa heitä ja osoittamassa heille Sinun suuri kaipauksesi kohdata kansasi ja sanoa kuten Joosef veljilleen: Minä olen Yeshua, tulkaa tänne luokseni. Älkää olko murheissanne älkääkä pahoitelko, sillä näin piti kirjoitusten mukaan käymän, että minun hylkäämiseni olisi monelle elämäksi!

1 Silloin Joosef ei voinut kauemmin hillitä itseään kaikkien niiden nähden, jotka seisoivat hänen ympärillään. Hän huusi: "Antakaa kaikkien mennä pois minun luotani!" Niin ei ollut ketään saapuvilla, kun Joosef ilmaisi itsensä veljilleen.
2 Ja hän purskahti ääneensä itkemään, niin että egyptiläiset ja faraon hoviväki sen kuulivat.
3 Ja Joosef sanoi veljilleen: "Minä olen Joosef. Vieläkö minun isäni elää?" Mutta hänen veljensä eivät voineet vastata hänelle, niin hämmästyksissään he olivat hänen edessään.
4 Mutta Joosef sanoi veljilleen: "Tulkaa tänne luokseni". Ja he tulivat. Niin hän sanoi: "Minä olen Joosef, teidän veljenne, jonka myitte Egyptiin.
5 Mutta älkää nyt olko murheissanne älkääkä pahoitelko sitä, että olette myyneet minut tänne, sillä Jumala on minut lähettänyt teidän edellänne

minna 28.7.2017 12.14

Olen pysähtynyt miettimään, mitä eroa on ihmisten käsityksellä ns. korvausteologiasta( seurakunta on hengellinen Israel), ja niiden käsityksellä( ns. Israelin ystävillä) joiden mielestä juutalaisilla on edelleen erityisosa. Mutta millainen? Tulla kristityksi? Eli juuri niin kuin Blogissasi Juutalainen kuvasi Jeesusta pakanajumalana. Tämä kaipaisi ehkä lisäopetusta. Asia ei ole niin selvä, kuin kuulostaa äkkipäätä. Pelastuuko vain ns. jäännös, joka kääntyy kristityksi? Tämäkö on Jumalan liitto juutalaisille nykysuomeksi? Kiitos, jos tähän voi saada tarkennusta.

Annikki Salo 28.7.2017 12.14

Raamattu sanoo vakavasti Daavidin rukouksena: "Älä anna minussa häpeään joutua niiden, jotka odottavat Sinua, Herra Herra Sebaot. Älä salli minussa pettyä niiden, jotka etsivät Sinua, Israelin Jumala." (Ps.69:7).

Tämä pätee kaikissa ihmissuhteissa, joihin joudumme Jeesukseen uskovina. Mutta erityisesti tämä pätee kohdatessamme juutalaisia, keskusteluissa ja myös kirjeenvaihdossa heidän kanssaan. Itse heikkona olen kokenut näissä tilanteissa todellista Pyhän Hengen johdatusta niin sanoissa kuin asenteissa, kunnia Jumalalle.

"Söittepä siis tai joitte tai teittepä mitä hyvänsä, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi.Älkää olko pahennukseksi juutalaisille, älkää kreikkalaisille älkääkä Jumalan seurakunnalle, niin kuin minäkin koetan kelvata kaikille kaikessa enkä katso omaa hyötyäni, vaan monien hyötyä, että he pelastuisivat." (1Kor.10:31-33).

Tommi Rautiainen 28.7.2017 12.14

"Jeesus on ennen kaikkea Israelille kirkkaudeksi - pakanoille vain valoksi" Mihin Raamatunkohtaan tämä perustuu?