https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_4995-LM_tanaan-profile.jpg Tänään heinäkuun kymmenentenä on vuosittainen Globaali juutalaisen antamisen päivä. Raamatullisten ja sionististen juhliensa ohella maailmanlaaja juutalainen yhteisö tänään suorastaan kilvoittelee antamisessa niille, jotka eniten tarvitsevat tulla muistetuiksi niin rahallisen ja materiaalisen kuin... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1024/tatakin_voi_tapahtua_globaalina_juutalaisen_antamisen_paivana_-_kesamaanantai_rabbien_viisauskoulussa_%287_16%29 Patmos article
Leo Meller
10.7.2017
Leo Meller

Leo Meller on Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).

Tätäkin voi tapahtua Globaalina juutalaisen antamisen päivänä - Kesämaanantai rabbien viisauskoulussa (7/16)

Tänään heinäkuun kymmenentenä on vuosittainen Globaali juutalaisen antamisen päivä. Raamatullisten ja sionististen juhliensa ohella maailmanlaaja juutalainen yhteisö tänään suorastaan kilvoittelee antamisessa niille, jotka eniten tarvitsevat tulla muistetuiksi niin rahallisen ja materiaalisen kuin inhimillistä lämpöä välittävien toimintojen kohteina. Logo - sydämen ääriviivat upotettuina Daavidin tähtikilpeen - nähdään viikon ajan miljoonissa eri yhteyksissä. Seuraavien päivien ja vuosien aikana jopa ihmiselämää pelastuu eri maanosilla iankaikkisuuteen saakka tämän päivän hyvien tekojen tuloksena. Perheeni kanssa Israelissa menneenä talvena matkaa tehdessäni pääsin kuuntelijana osalliseksi vaikuttavasta kertomuksesta yhdestä tämän merkkipäivän antamiseen liittyvästä suoranaisesta ketjuihmeestä.

EL ALIN jumbo Tel Avivista laskeutui Kennedyn kentälle New Yorkiiin. Kello oli kaksi aamuyöstä. Jeff Levinson kulki passi- ja tulliselvitysten kautta autonvuokrauspisteeseen. Hän oli varannut ajoneuvon. Kaikki oli kunnossa. Avaimet käteen ja noutamaan auto, ja ajo läheisten tuttavien asuntoon Flashbushiin alkoi. Siellä hän asuisi viikon ja palaisi takaisin Israeliin ha Shemin siunaamana.

Jeffille tällainen matka oli tuttu asia. Niitä lienee ollut takana lähes kymmenkunta. Aina tähän aikaan vuodesta.

Jeff oli varainkeräysmatkalla.

Jeff Levinson oli Ramat Beit Shemeshin hyväntekeväisyyslaitosten varainhankkija. Juutalaisen globaalin antamisen päivänä ja siitä alkavan viikon ajan hän kiertäisi rikkaitten amerikkalaisten juutalaisten liikemiesten luona etupäässä näitten työpaikoilla. Hän kertoisi mitä uutta hänen edustamissaan laitoksissa tapahtuu - kunhan lahjoituksia virtaa Israeliin. Jos kaikki sujuisi kuten aikaisemmin, viikon tuloksena saattaisi tulla kokoon jopa miljoonia dollareita lahjoituksina ihmiselämää pelastavalle työlle Israelissa.

Oli jom sisi. Kuudes päivä. El Al lentää uskollisesti lakien ja sääntöjen mukaisesti ja varjelee uskovia matkustajiansa rikkomasta sapattia.

Flatbushissa sapatin kuningatar saapui ystävätaloon. Kynttilät sytytettiin. Rukoukset lausuttiin. Aterioitiin. Matkalainen vetäytyi sen jälkeen nopeasti levolle. Sapatin aamuna mentäisiin joukolla synagoogaan.

Jeff Levinsonilla oli hyvä, rauhallinen olo. Hän oli Israelin Pyhän asioilla. Oli väsymystäkin, mutta eihän se ollut kummallista, lentomatka on pitkä ja koetteleva.

AAMULLA JEFF käveli viiden korttelin matkan synagoogaan. Rukoushuone oli hänelle tuttu aikaisemmilta matkoilta. Melkein vastapäätä ystävätaloa oli myös synagooga, mutta jotenkin se ei vedonnut häneen samalla tavalla kuin etäämmällä oleva Herran huone.

Matkaväsymystäkin tuntui edelleen. Siitä lienee johtunut, ettei Jeff ollut herännyt aamusella puhelimen soittoääneen. Onneksi isäntä tuli herättämään. Jotenkin rintaa ahdisti kävellessä. Mutta nyt oltiin synagoogassa. Davening ihmeesti rauhoitti.

Rukousten jälkeen Jeff Levinson käveli jälleen viisi korttelia takaisin päin ystävätaloon. Häntä väsytti. Hän päätti jättää aterian väliin ja kertoi isäntäväelle menevänsä ottamaan kunnon torkut ja pyysi, että hänet herätettäisiin iltapäivän rukouksiin.

Jeff herätettiin jostakin syystä myöhään. Viiden korttelin päässä rukouspalvelus oli jo alkamassa. Sinne ei ennättäsi.

Tee tällä kertaa poikkeus ja mene kadun vastakkaiselle puolelle. Se on ihan hyvä rukousympäristö sekin.

Isäntäväki kehoitti ja sanoivat itsekin tulevansa mukaan. Se sopi Jeffille. Jumala on kaikkialla. Kunhan riittävä määrä miehiä on paikalla, niin rukous toimii.

Shul oli pieni mutta kodikas. Isäntä, Avrohom, esitteli Jumalan maasta saapuneen vieraansa ja vastaanotto oli lämmin.

Jeff ei kuitenkaan oikein päässyt rukouksen virtaan. Hän nyökytteli mukana. Mutta ajatukset eivät kulkeneet kohti korkeuksia. Tuo tunne.

Avrohom, kun ihminen saa sydänkohtauksen, alkavatko oireet vasemmasta vaiko oikeasta käsivarresta?

Avrohom ei tiennyt. Hän ihmetteli miksi moinen asia askarrutti ystävää. Jeff selitti kokevansa parhaillaan vasemmassa käsivarressaan kummallista tunnetta. Kipu kulki kyynärpäästä alas ranteeseen ja katosi. Mutta se uusiutui. Kerran toisensa jälkeen.

- Jeff, Jumala on kanssamme. Tässä veljien joukossa rukoilemassa on nimitttäin New Yorkin ansioituneimpia kardiologeja, tohtori Schachter. Nyt kutsumme hänet tähän luoksesi. Pysy sinä paikallasi.

Jeff esteli. Ei hän koe mitään sydämen kohdalla. Avrohom ei välittänyt estelyistä. Hän siirtyi kardiologin vierelle ja kuiskaili tämän korvaan. Schachter tuli Jeffin luokse. Tarttui muitta mutkitta israelilaisen käsivarteen ja veti hänet rukoushuoneen kulmaukseen. -

Kiristääkö rinnassa?

Ei kiristä.

- Entä niskassa?

- Koetko sekaisuutta päässä?

- Huimaako?

- Oksennuttaako? Jeff vastasi jokaiseen kysymykseen kielteisesti.

- Älä nyt panikoi. Mutta sinulla on käynnissä oleva sydänkohtaus.

Mitä! Minä voin hienosti! Ja vastasinhan sinulle jokaiseen kysymykseesi, ettei minua mikään vaivaa.

- Olen pitänyt sinua käsivarresta ja olen tarkkaillut pulssiasi. Se on hyvin, hyvin heikko. Se on merkki alkaneesta sydänkohtauksesta. Istuudu näille tuoleille ja minä nostan jalkasi ylös.

Veri pakeni Jeffin kasvoilta. Ennakkovaroituksetta jalat pettivät hänen allansa. Kardiologi oli varautunut ja kutsui nimeltä kaksi rukoilijaa itsensä ja Avrohomin tueksi. Jeff laskettiin tuoleista improvisoidulle leposijalle.

- Onko hän aina tuon värinen?

Se oli viimeinen mitä Jeff tiedosti kuulevansa. Joku kysyi. Sitten maailma pimentyi.

AMBULANSSI SAAPUI - Jumalalle kiitos! - nopeasti.

Jeffin verenpaine oli laskenut lähes olemattomaksi. EKG laite pystytettiin shulin pohjakerroksen tilaan. Totuus paljastui. Jeff Levinsonin valtimossa oli tukos. Tajuton mies kuljetettiin paareilla ambulanssiin ja matka Maimonideksen sairaalaan alkoi.

Tohtori Schachter oli mukana ambulanssissa.

Ajon aikana Jeffin tajunta palaili.

- Tarvitset pallolaajennuksen. Kaikki menee vielä oikein hyvin. Jumalalle kiitos, että kohtaus tuli nyt eikä Atlantin päällä. Missä asut Israelissa? Olisiko lähellä ollut sairaalaa? Kuvittelisin, että suoneesi on asennettava metallinen stentti.

Olen vasta viidenkymmenen kuuden. Mitä tämä on? Miten minun käy? Kuolenko tänään?

Ajatukset myllersivät.

Ja kaikki sovitut tapaamiset! Nyt on juutalaisen antamisen viikko. Rahamiehet ovat asettaneet syrjään varoja. Jos minä en kohtaa heitä, kenelle rahat menevät? Miten laitoksemme Israelissa selviävät?

Maimonideksessä selvisi, että oikeanpuoleinen sydänvaltimo oli 99 prosenttisesti tukkeutunut. Metallisen stentin asettamisen yhteydessä paljastui, että myös vasemmanpuoleisessa valtimosuonessa oli vakava tukoksen alku. Kahdessa vuorokaudessa tehtiin kaksi sydänleikkausta. Vuorokautta myöhemmin Jeff päästettiin Avrohomin perheen kotihoitoon.

Ha Shem hoiti Jeff Levinsonia oikeaan aikaan oikeassa paikassa löytyneen avun kautta.

LOSANGELESILAINEN RABBI Yoel Gold kertoi Jeffin tarinan. Hän kommentoi sitä näin:

- Toki Israelissa on erinomainen lääketieteellinen hoitotaso. Mutta olisivatko olosuhteet silti olleet yhtä suotuisat siellä kuin ne olivat New Yorkissa - ajattelen nyt vain esimerkiksi kuuluisan kardiologin löytymistä ensiapuun?

- Olisiko Jeff Levinson malttanut pysähtyä tekemisissään ennen kuin äkillinen kuolema olisi tullut viikatteineen?

- Jeffin tilanne oli niin salakavala ja niin kuolemanvakava, että juuri tuollaisissa tilanteissa syntyy aina leskiä ja orpoja. Jeff Levinsonin perhelääkäri Beit Shemeshissä totesi myöhemmin, että yleislääkäri hyvinkin olisi lähettänyt Jeffin kotiin seuraamaan levossa mahdollisten oireitten kehittymistä - ja se olisi ollut kuolemaksi.

- Kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, joita Jumala rakastaa ja jotka rakastavat Jumalaa. Rakkaudesta Jumalaa ja Jumalan luomia ihmisiä kohtaan Jeff teki kokoaikaista varainhankintatyötänsä. Globaalin juutalaisen antamisen päivän merkeissä hän lentäisi jälleen kerran Amerikkaan - ja kaikkitietävä Jumala sääti Jeffin kohdalle tulevan koettelemuksen juuri tuon päivän ja siitä alkavan viikon ohjelmaan huolehtien ennalta vaikkapa kardiologi Schachterin olemisesta paikalla.

- Omasta varojensa antamisestaan ja aikansa sijoittamisesta Jumalan hyviin tekoihin on aina siunausta - suurta siunausta - uhraajalle, antajalle. Mitä ihmeellistä tapahtuukaan joka vuosi maailmanlaajuisen juutalaisen antamisen juhlapäivän aikana, sitä sopii vain kysellä. Taivaassa kerran kaikki selviää.

Näin rabbi Yoel Gold.

JEFF LEVINSON oli huolissaan rahamiesten antamisesta. Jäikö arvioitu lahjoitusmäärä keräämättä?

Ei suinkaan! Kun rahamiehet kuulivat Jeffiä kohdanneesta, nämä poikkeuksetta nostivat suunnittelemiensa lahjoitusten määrää. Jeff Levinson palasi kotiin Israeliin mukanansa lahjoitusvaroja enemmän kuin koskaan.

Antaessa saa! Jumala ei jää velkaa! Jos Jumalalla on varaa antaa koetuksia ihmisillensä, Hänellä on myös varaa palkita ja siunata koetuksissa kestäneet antajat! Se on Jeff Levinsonin todistus - ja sitä hän totisesti myös levittää. Nyt tämänkin palstani kautta.

Tahdotko tietää enemmän globaalista juutalaisen antamisen päivästä? Se on tänään maanantaina 10.7.2017. Käy osoitteessa www.jewishgivingday.org

En ole unohtanut rebbitsin Esther Jungreisiä. Kohtaat hänet tulevassa blogissani.

Ethän sinä ole unohtanut syyskuun 1.-9. päivinä 2017 tapahtuvaa näillä näkymin viimeistä perinteistä patmospyhiinvaellusmatkaani? Lue tästä matkan esittely. Halutessasi ota yhteyttä matkatoimistoon ja kysele mahdollisia jäljellä olevia paikkoja - niitä lienee vain yhdeksän. Elämäsi mahtavin pyhiinvaellus Jumalan maahan kutsuu! Tällä matkalla sekä kokemusten että opetuksen kautta on tarjolla erityinen elämäsi muuttava ja eheyttävä kokonaisuus - ja toki koko profeetallinen Israel!

  

 

Kommentoi "Tätäkin voi tapahtua Globaalina juutalaisen antamisen päivänä - Kesämaanantai rabbien viisauskoulussa (7/16)"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

  _____   ___   ____   ______  __  _  
 / ___//  / _ \\  | _ \\  /_  _// | || | || 
 \___ \\ / //\ \\ | |_| ||  -| ||- | '--' || 
 /  // | ___ || | . //  _| ||_ | .--. || 
 /____// |_|| |_|| |_|\_\\  /_____// |_|| |_|| 
`-----`  `-`  `-` `-` --`  `-----` `-` `-` 
                         
 
 

Yksi kommentti "Tätäkin voi tapahtua Globaalina juutalaisen antamisen päivänä - Kesämaanantai rabbien viisauskoulussa (7/16)

Hanna 28.7.2017 11.30

Olipa kerrassaan koskettava ja kohottava kertomus. Osoitus siitä, että Jumalalla, Kaikkivaltiaalla, todellakin on kaikki hallinnassaan ja hänen kädessään.