2018-01-05 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_10_7182-JUHA_BLOGI_FINAL.jpg Amerikkalaisen journalistin ja kirjailijan Michael Wolffin juuri ilmestyvä Donald Trumpin Valkoisen talon sisäpiiriasetelmia kuvailemaan pyrkivä teos on jo ennen virallista ilmestymistään saanut aikaan laajan kohun USA:ssa ja kansainvälisesti. Brittiläiset ja amerikkalaiset liberaalilehdet toivat... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1095/mista_on_kysymys_trumpin_ja_bannonin_vastakkainasettelussa Patmos article
Juha Ahvio
5.1.2018
Juha Ahvio

Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja

Mistä on kysymys Trumpin ja Bannonin vastakkainasettelussa?

Amerikkalaisen journalistin ja kirjailijan Michael Wolffin juuri ilmestyvä Donald Trumpin Valkoisen talon sisäpiiriasetelmia kuvailemaan pyrkivä teos on jo ennen virallista ilmestymistään saanut aikaan laajan kohun USA:ssa ja kansainvälisesti. Brittiläiset ja amerikkalaiset liberaalilehdet toivat julkisuuteen joitakin lainauksia kirjasta, johon kootut haastattelut ja lausumat ovat peräisin presidentti Trumpin ensimmäisen hallintovuoden ajalta. Kirjalainausten aiheuttama kohu on syntynyt ennen kaikkea niistä muutamasta tekstinkohdasta, joissa Wolff muotoilee Trumpin Valkoisen talon entisen päästrategin ja konservatiivivaikuttaja Stephen K. Bannonin lausahduksia.  

Näissä lausahduksissa Bannon ilmaisee vahvaa kritiikkiä presidentti Trumpin lähipiirin vaikuttajia kuten Jared Kushneria ja Donald Trump Junioria kohtaan. Wolffin kirjan kohutut Bannon-lainaukset liittyvät Bannonin jo aiemminkin julkisesti tunnettuihin sanomisiin siitä, että Donald Trump Juniorin osallistuminen presidentinvaalitaistelun meneillään ollessa yhteisiin keskusteluihin venäläisen juristin Natalia Veselnitskajan kanssa on ollut arvostelukyvyttömän tyhmää, koska Veselnitskaja oli todellisuudessa Hillary Clintonin kampanjatoimijoiden täky, jolla Trumpin kampanjaväkeä yritettiin saada juuri sellaiseen tilanteeseen, johon vedoten voitiin aloittaa Trump-toimijoiden Venäjä-collusion -syyttely.   

Mutta että tällainen Donald Trump Juniorin ”tyhmyys” olisi ollut "treason" eli maanpetos, kuten Michael Wolffin kirjan mukaan Bannon on sanonut ja jonka lausahduksen perusteella presidentti Trump ilmoitti katkaisevansa välinsä Bannoniin ja haastavansa Bannonin edesvastuuseen sanomisistaan, on kokonaan toinen kysymys, kuten on sekin, onko Bannon todella käyttänyt tätä treason-termiä? Michael Wolff toki väittää näin, mutta pitääkö Wolffin väite paikkansa? Kirjailija Michael Wolffin journalistinen tyyli ja luova suurpiirteisyys tekevät tämän kysymyksen erittäin perustelluksi tässä yhteydessä.

Toisaalta Stephen Bannon – entinen USA:n laivaston upseeri ja sota- ja poliittisen historian tuntija – ei todellakaan ole sinisilmäinen Venäjän nykypyrkimysten suhteen ja on varoittanut sekä katteettomasta russofobiasta että myös tällaisesta naivista Venäjään ja sen asiamiehiin kohdistuvasta sinisilmäisyydestä, kuten nostaa esiin Oliver J. J. Lane ”Deplorables Don’t Have to Choose Between Trump and Bannon” Breitbart-artikkelissaan 4.1.2018.

Ei Bannonin Venäjä-aihepiirin alaan kuuluvissa näkemyksissä eikä myöskään hänen toisiin Trumpin neuvonantajiin kuten Jared Kushneriin ja hänen poliittisiin näkemyksiinsä kohdistamassa kritiikissä ole sellaisenaan mitään hämmästyttävää uutisarvoa juuri nyt.

Kysymys kuuluukin, miksi Michael Wolffin kirja tulee ulos juuri nyt ja miksi media kohdistaa erityisen kohuhuomionsa juuri tiettyihin Bannon-sitaatteihin?

Vastauksen tarjoamisen kannalta oleellinen merkitys on sillä tosiasialla, että nyt, alkaneen vuoden 2018 tammikuun viikkoina, presidentti Trumpin on pakko ratkaista lopullinen kantansa laittomaan maahanmuuttoon liittyvään niin sanottuun DACA-armahdukseen, Meksikon vastaisen rajamuurin rakentamisen aloittamiseen sekä Kiinan-vastaisiin taloudellisiin puolustustoimiin. Stephen Bannon on Trumpia jatkuvasti näihin kampanjalupausten mukaisiin ratkaisuihin kehottanut ja nyt alkavat käsillä olla viimeiset hetket tehdä totta kampanjalupauksista. Toisaalta Kushner ja muut merkittävässä asemassa Valkoisessa talossa olevat Trumpin neuvonantajat ovat koko ajan pyrkineet hillitsemään Trumpia näiden lupausten täyttämisessä.

Juuri nyt Trump joka tapauksessa joutuu tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat ratkaisevasti koko USA:n tulevaisuuteen. Nyt julkisesti leimahtanut vakava vastakkainasettelu presidentti Trumpin ja hänen presidentinvaalikampanjateemansa johdonmukaiseksi konservatiiviseksi kokonaisohjelmaksi muotoilleen ja aiemmin Trumpin päästrategina toimineen Bannonin välillä palvelee hyvinkin juuri niitä vaikuttajia, jotka haluavat lopullisesti vieroittaa presidentti Trumpin ja republikaanisen puolueen siitä kansalliskonservatiivisesta ja niin kutsutusti populistisesta ohjelmasta, jota Bannon on voimallisesti pitänyt esillä ja johon sitoutuen Trump voitti vaalit.

Juuri nyt, USA:n kansalliseen tulevaisuuteen ratkaisevasti vaikuttavien presidentillisten päätösten aattona, on kansalliskonservatiivista ohjelmaa vastustavien ja globalistisesti asennoituvien tahojen edullista pyrkiä lietsomaan sekä epäsopua konservatiivikentän keskuuteen että presidentti Trumpin haluttomuutta toteuttaa sitä ohjelmaa, jota nimenomaan Bannon on pitänyt USA:lle elintärkeänä.   

USA:n konservatiivikentällä vallitsevaa tilannetta kuvaa hyvin S. A. Miller artikkelissaan ”As Trump-Bannon blood feud erupts, battle begins for loyalty of base” The Washington Times -julkaisussa 3.1.2018. Paljastava avainlause on tässä artikkelissa lainattu republikaanisen puolueen strategin Ford O’Connellin toteamus:

”Valtavirran republikaanit ovat iloisia, koska Trump näkee nyt, että Bannon on ollut rasite koko ajan…”

Kansalliskonservatiivisesta näkökulmasta tarkasteltuna sellainen tilanne, jossa valtavirran republikaanit nyt yllättäen ovatkin ”iloisia” inhoamansa Trumpin toimista, on perin arveluttava. Viitatussa artikkelissa lainattu Bannonin Trump-henkisellä MAGA- eli Make America Great Again -hashtagilla varustettu Twitter-twiitti on myös syytä noteerata:

”Tämä [Michael Wolffin kirjasitaattiuutisointi] on totaalista ja asiayhteyksistään irrotettua valeuutisointia (total Fake News), älä usko liberaalia propagandakonetta!”

On perusteltua olettaa, että nyt meneillään olevassa Michael Wolffin kirjaan liittyvässä kohussa ja sen seurauksena mahdollisesti syntyvissä konservatiivivaikuttajien lopullisissa välirikoissa ja vastakkainasetteluissa on melkoiselta osaltaan kyse pyrkimyksestä estää Trumpin kampanjaohjelman mukaisen politiikan toteutuminen ja hajottaa Trumpin konservatiivikannattajien rivit.

Stephen Bannon ei tällaista hajottamista halua eikä toivo. Kuten Breitbartin Lontoon-päätoimittaja Raheem Kassam tuo esiin edellä viitatussa Breitbart-artikkelissa, Trump ja Bannon ovat perimmiltään samalla puolella; amerikkalaisten konservatiivien ei pidä nyt lähteä mihinkään keinotekoisiin vastakkainasetteluihin eikä tällaisen mukaiseen puolten valitsemiseen, ei siitäkään huolimatta, että Trump itse jo reagoi täyslaidallisen vahvasti Bannonia vastaan.  

Mutta Trumpin on pidettävä kiinni kampanjaohjelmastaan, sitä Bannon haluaa. Ja tätä haluaa myös se laaja kansalliskonservatiivinen ruohonjuurikenttä, jonka äänillä Trump pääsi Valkoiseen taloon.

Trump on tähän mennessä toteuttanut jo useitakin vaalilupauksiaan, mutta jos Trump ei tosiasiallisesti toteuta USA:n tulevaisuuden kannalta kaikkein ratkaisevimpia avainlupauksiaan laittoman maahanmuuton pysäyttämisestä ja laittomien palauttamisesta, Meksikon-vastaisen etelärajan laittoman ylittämisen tehokkaasti estävästä muurista ja USA:n teollisuutta ja työläisiä puolustavista ja Kiinan käymän avoimen kauppasodan pysäyttävistä riittävän kovista talouspoliittisista vastaliikkeistä, on hän käytännössä tehnyt kampanjalupauksensa ja America First -ohjelmansa tyhjäksi ja mukautunut kiltisti juuri siihen Washingtonin ”suo-olioiden” (swamp creatures) eli globalististen raha ratkaisee -valtavirtarepublikaanien tavanomaiseen poliittiseen menoon ja vehkeilyyn, jonka lopulliseksi kuivattamiseksi konservatiivinen ruohonjuurikenttä Trumpin presidentiksi äänesti.

Juuri nyt Trumpin hallinnon globalistiset ja kaiken aikaa Bannoniin ja hänen edustamaansa kansalliskonservatiiviseen ohjelmaan kriittisesti ja vihamielisestikin suhtautuneet neuvonantajat – joiden painostuksen tuloksena Trump jo aiemmin erotti Bannonin Valkoisen talon johtoryhmästä – pyrkivät voimakkaasti vieroittamaan Trumpin kampanjalupaustensa mukaisesta ”populistisesta” politiikasta ja siirtymään ”maltillisille” linjoille pohjustaakseen vuoden 2020 uudelleenvalintaohjelmaansa, kuten selviää Mike Allenin 3.1.2018 Axios-artikkelista ”Politics: Trump’s 2020 strategy”.    

Bannonin huoli ei siis ole tuulesta temmattu.

Sekä Bannonia että Trumpia tukenut konservatiivinen miljardöörirahoittaja Rebekah Mercer ilmoitti nyt meneillään olevan kohun vuoksi ottavansa etäisyyttä Bannoniin mutta jatkavansa Trumpin tukemista. Kuitenkin, kuten ilmenee Washington Post -artikkelista 4.1.2018 ”Mercer issues rare public rebuke of former ally Bannon”, myös Mercer kaikesta huolimatta haluaa, että Trump jatkaa nimenomaan vaaliohjelmansa – joka oli pitkälti Bannonin käsialaa – toteuttamista. Bannonin tapaan Mercerkin haluaa siis tukea vaaliohjelman mukaista Trumpia.

Keith Koffler puolestaan muistuttaa, aivan oikein, artikkelissaan ”Steve Bannon Is Not Done Yet” Politico -julkaisussa 4.1.2018, ettei myöskään Stephen K. Bannonin peli ole suinkaan vielä pelattu. Bannonin ajattelua perusteellisemmin ymmärtääkseen kannattaa tutustua Keith Kofflerin teokseen Bannon: Always the Rebel (Regnery, 2017).

Palaan tähän aihepiiriin ja valotan laajemmin sen taustoja ja merkitystä Patmos-talon Savenvalajan pajan 15.1.2018 tilaisuuden luennossani

 

 

Kommentoi "Mistä on kysymys Trumpin ja Bannonin vastakkainasettelussa?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _ _  __  __  _  _   ___       
 | \| || \ \\/ // | | | ||  / _ \\   ___  
 | ' ||  \ ` // | |/\| || / //\ \\  /  || 
 | . ||  | ||  | /\ || | ___ || | [] || 
 |_|\_||  |_||  |_// \_|| |_|| |_||  \__ || 
 `-` -`   `-`'  `-`  `-` `-`  `-`   -|_|| 
                      `-` 
 
 

14 kommenttia "Mistä on kysymys Trumpin ja Bannonin vastakkainasettelussa?"

Jaska 5.1.2018 21.06

Hei
Terävää analyysiä.
Kiitos.
Näitä taustoja YLE ei kerro.

KTS 5.1.2018 22.40

Eikös Obama varoittanut Trumpia kahdesta henkilöstä: Michael Flynnistä ja Steve Bannonista että heistä ei hyvää seuraa ja oli oikeassa. Molemmat nyt erotettuja mutta kosto elää.

Alpo 6.1.2018 22.39

Mielenkiintoista nähdä, minkälaiseen akrobatiaan Ahvio vielä joutuu puolustaessaan Trumpia (ja Bannonia). Mielestäni Ahvio on ottanut aika suuren riskin asettumalla niin voimakkaasti Trumpin taakse ja nyt riskit alkavat realisoitua. On selvää, että tämä ei ollut vielä tässä, vaan esille voi tulla vielä aika kammottavia juttuja Trumpista.

Markku Harkonen 7.1.2018 20.37

Markku; Demokraattia on poliittinen jarjestelma, joka ei kehity itsestaan,vaan ihmisten tahdon alaisen tyøn tuloksena. Amerikka on yksi esimerkki monien muiden demokraattisten maiden kesken, kun pitaa etsia tilalle jotakin muuta.Nyt on kysymyksessa jarjestyksen testaaminen ja aika nayttaa mihin mennaan.En ole poliittisesti aktiivinen henkilø, joten minun ainut mahdollisuus on vain rukous, jolla voidaan muuttaa suuntaa, jos ollaan menossa vaaraan suuntaan .

Erkki Hänninen 9.1.2018 6.00

Onko se totta että Trump katsoo televisiosta Gorilla-kanavaa, jossa gorillat tappelee keskenään? On Trumpin mieliohjelma, katsoo sitä tuntikausia televisiosta sitä gorillatappelua. Täytyyhän tämän olla totta, sillä luotettavassa mediassa sanottiin niin?

Rauno Mäkinen 9.1.2018 11.23

Mikähän se Erkki Hännisen tarkoittama "luotettava media" tässä tapauksessa on? Positiivisesti yllättävää kyllä, joku HS:n haastattelema kirja-asiantuntija oli sanonut ko. kirjasta, että sen sisällön totuudellisuus jää lukijan arvioitavaksi. Ilmeisesti on sen kustantamiselle nähty hyvä "markkinarako" myös totuudellisuuden kustannuksella.
Em. haastattelussa todettiin myös se itsestään selvyys, että kirjan kirjoittamisen motiivit on otettava huomioon sitä arvioitaessa. Sama sääntö näyttää koskevan ainakin tietyissä asioissa medioissa harjoitettua uutisointia arvioitaessa. Siksikin tarvitaan Juha Ahvion kaltaista taustojen ja tosiasioiden esille tuojaa.

Masa 10.1.2018 6.15

Paljon on puhetta riittänyt sekä tässä että muissa medioissa tästä Amerikan voidellusta. Jos ei olisi kyse yhdestä maailman mahtavimmasta kuittaisin Trumpin vain pelkkänä painajaismaisen huonona vitsinä. Henkilö olipa hän presidentti tai halonhakkaaja, joka suoltaa suustaan (lue: twitteristään) kaikkea sitä lapsellista soopaa jota Herra presidentiltä on totuttu kuulemaan ei täytä tasapainoiselle aikuiselle yleisesti asetettuja odotuksia. Keskustelu menee täälläkin yleensä valemedioihin ja globalisteihin mutta tokkopa koko maailman vapaamuurarillinen globalistieliitti enää toivoo mitään muuta niin hartaasti kuin että vastapuolella on tuollainen "nero" kuin Trump. Yksi asia on aivan ilmeinen, hän tulee saamaan aikaan sen, että lopun tapahtumien koittaessa Amerikka on katsomossa ja se taitaa olla heikäläisille ehkä paras skenaario. Miten lie meille muille??

Jouni 12.1.2018 5.22

On harvinaista herkkua saada lukea täysjärkinen ja valistunut tilannekatsaus USA:n politiikan tuoreista tapahtumista. Suomen valtamedioista ei näistä asioista saa oikein mitään järkevää käsitystä. Hesarin Saarikoskien raportit eivät ole aivan kehnoja, mutta kuitenkin toivottoman puolueellisia. Eli kiitos herra Ahvio hienosta katsauksesta.

Trumpin noitavaino syytä lopettaa 12.1.2018 5.22

Trump toimii täysin oikein ja hän on kaapannut vallan rikolliselta rahaeliitiltä, joka nyt tekee kaikkensa omistamansa valemedian avulla, saadakseen kansan kääntymään Trumpia vastaan ja ryhtymään kannattamaan rikolliselle rahaeliitille mieluista ehdokasta. Ongelma tässä on se, että Trumpin verouudistus tekee tyhjäksi rahaeliitin haaveet pääsystä takaisin valtaan. Kun inflaatio verouudistuksen myötä USA:ssa kiihtyy, niin pankit nostavat nopeasti korkoa ja tämä kehitys siirtää EU:n osakekuplassa olevat yksityiset pääomat USA:n pankkien korkojen perässä pankkien kassoihin ja tämän myötä EU:n velkakuplaan perustuva talouskasvu luhistuu. Tämä kehitys tuo puolestaan Euroopassa omat trumpit valtaan.

Valtamedian valehtelu paljastuu viimeistään seuraamalla sitä, mitä Hillary Clintonista ei ole uutisoitu. Clinton toimi ulkoministerinä ja hyväksyi kaupan, jossa USA:n uraanivaroista merkittävä osa siirtyi venäläisomistukseen. Tämä kaupan jälkeen Clintonien säätiö sai venäläistaustaisilta lahjoittajilta lähes 150 miljoonaa euroa. Käytännössä Clinton olisi ollut presidenttinä täysi Venäjän puudeli, jonka Venäjä-yhteydet ovat satoja kertoja Trumpia selvemmät. Sopii myös pohtia, mikä olisi Clintonin asema nyt, kun me-too -kampanja on käynnissä; on syytä muistaa, että Bill Clinton työnsi sikaria sopimattomaan paikkaan Valkoisen talon avustajalle ja häntä myös syytettiin neljästä raiskauksesta. Hillary Clinton on puolustanut miestään näitä raiskaussyytöksiä kohtaan. Tässä naisessako olisi ollut ainesta presidentiksi?

Masa 12.1.2018 21.10

Hetkinen, "Trump on kaapannut vallan rikolliselta rahaeliitiltä". Trump, yksi USA:n rikkaimmista miehistä kuuluu itse tuohon eliittiin. Rikollista ei välttämättä ole se jos on rikas mutta koska Trump ei edelleenkään ole avannut verotustietojaan emme voi tietää miten päivänvalon kestäviä häneen diilinsä ovat olleet. Se siitä vallankaappauksesta.
Myös Trump alkaa puhumaan aina Clintonista / Clintoneista, kun häntä kohtaan esitetään kritiikkiä. Tähän riittää tosin yleensä jo se, että mies otetaan kiinni omista sanoistaan. Niitä hän suoltaa yleensä aamuyön tunteina ohi valehtelevan valtamedian ihan ikioman Twittertilinsä kautta. Valemediaa ei siis välttämättä tarvita Trumpin mustamaalaamiseen, hän tekee sitä ihan omin pikku sormin.
Mielestäni yli vuoden takaiset Amerikan presidentinvaalit voisi jo jättää, samoin Clintonien tekemiset. Käsittääkseni edes jenkit eivät olleet kovin innoissaan Hilary Clintonista ja siinä suurelta osin on syy siihen miksi tuota pölvästiä nyt kutsutaan maailman mahtavimman valtion johtajaksi.

jaska jokunen 12.1.2018 21.10

Hyvä seurailla:The Last Refuge-Conservative Treehouse ja DaveNYviii

Rauno Mäkinen 13.1.2018 20.14

Ehkä ihan vertailun ja tasapainoisen kokonaiskuvan saamisen vuoksi on hyvä ottaa myös esim. Clintonien ja Obaman aiemmat ia nykyisetkin toiminnat huomioon. Nimittäin, että ei siisti ja "sliipattu" käyttäytyminen, vaikka sinänsä parasta on hyvä käytös, vielä takaa moitteetonta toimintaa esim. presidentin virassa. Asia voi olla päinvastoinkin. Ehkä media siksikin painottuu puhumaan enimmäkseen vain mm. swiittauksista ja jopa kättelytavasta ja näin emotionaalisesti manipuloimaan yleisöä.
Vaikka Israelia USA:n nykyisen hallinnon ansiosta kohdannut jonkinlainen "suojasää" voi jäädä lyhyeksikin, ei voi olla tyydytyksellä seuraamatta USA:n YK-lähettiläs Nikki Haleyn esiintymistä YK:ssa. Hän näyttää siellä asiallisesti ja vakuuttavasti opettavan tosiasioiden ja rehellisyyden alkeita mm. Israelista ja sen historiasta. Äsken USA oli myös huolissaan Iranin mielenosoittajien turvallisuudesta ja kohtelusta, näin ymmärsin. Siis hyviä ja oikeita asioita, mutta ei saanut kannatusta YK:ssa. Tällaiset substanssi-asiat ainakin minua henkilökohtaisesti kiinnostavat enemmän kuin tarkoitushakuinen manipulointi em:n nähden toisarvoisilla asioilla.
Alfa TV:ssä haastateltu USA:ssa kauan asunut Jouko Paavola kertoi, että pres. Obama oli kolme viikkoa ennen vaaleja (18.10. -17) sanonut, että kukaan vakavasti otettava henkilö ei voi väittää, että Venäjä voisi millään tavalla vaikuttaa USA:n presidentin vaaleihin (ulkomuistista referoituna). Clinton oli näet silloin vielä selvä voittaja-ehdokas presidentiksi.

Trumpin noitavaino syytä lopettaa 13.1.2018 20.14

Trump on tehnyt miljardinsa omalla työllään ja tätä osataan USA:n kaltaisessa valtiossa arvostaa. Millä tavalla se on keneltäkään pois, jos henkilö luo miljardiomaisuuden? On myös syytä muistaa, että Donald Trumpin isä kuoli vasta vuonna 1999, johon mennessä Donald Trump oli luonut jo suuren omaisuuden.

Se, että on varakas ei automaattisesti tarkoita, että kuuluisi rahaeliittiin, jolla on olemassa selkeä suunnitelma kansallisvaltioiden tuhoamiseksi. Suunnitelma on lyhyesti se, että tuetaan politiikkaa, jossa rajat halutaan pitää auki, jolloin halpatyövoiman avulla pidetään palkkakehitys surkeana ja tuetaan linjaa, jossa entistä suurempi osuus työn tuottamasta rahasta päätyy valtion tai työntekijöiden taskujen sijaan yksityisen pääoman taskuun. Yksi tärkeä keino tämän tavoitteen täyttämiseksi on vapaakauppa; kun Kiinasta ja muista halpamaista saa tuoda vapaasti tuotteita vauraisiin länsimaihin, tämä mahdollistaa sen, että työpaikat siirretään saastuttaviin kehitysmaihin, joista sitten tuodaan halvalla tuotettuja tuotteita länsimaiden markkinoille, joiden tuotosta suuri osa menee suoraan yksityisen pääoman - siis rahaeliitin taskuun. Tätä kehitystä Trump vastustaa ja ei ole mitään perustetta väittää, että Trump kuuluisi tuohon kansainvälisen pääoman ylivaltaa kannattavaan rahaeliittiin.

Trump toimii talouden ja ulkopolitiikan kannalta täysin oikein. Työllisyys ja pörssikurssit ovat Trumpin ansiosta ennätystasolla ja ulkopolitiikassa Pohjois-Korean kriisiä on hoidettu täysin oikein. Kun vertaa Trumpin toimia Obaman ja muiden edeltäjien toimiin vaikka Lähi-idässä, niin Trump on valovuosia edellä; Obama ja hänen edeltäjänsä nostivat Isisin valtaan Lähi-idässä ja aiheuttivat hirveää tuhoa umpisurkealla ulkopolitiikallaan. Trump on korjannut nämäkin epäpätevien edeltäjien virheet.