https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_1_7180-PASI_BLOGI_FINAL.jpg "Israel hyökkäsi Iranin kimppuun Syyriassa yöllä - Tästä on kyse: Ohjusisku tuhoisin vuosikymmeniin [1]," otsikoi Ilta-Sanomat juttunsa 10.5. "Israel iski suuroperaatiolla Irania vastaan Syyriassa [2]," puolestaan otsikoi Iltalehti (10.5.2018). Ne meistä, joita kiinnostaa... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1141/kaikki_alkoi_siita_kun_israel_ampui_takaisin Patmos article
Pasi Turunen
11.5.2018
Pasi Turunen

Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.

Kaikki alkoi siitä, kun Israel ampui takaisin?

Israel hyökkäsi Iranin kimppuun Syyriassa yöllä - Tästä on kyse: Ohjusisku tuhoisin vuosikymmeniin,” otsikoi Ilta-Sanomat juttunsa 10.5. ”Israel iski suuroperaatiolla Irania vastaan Syyriassa,” puolestaan otsikoi Iltalehti (10.5.2018).

Ne meistä, joita kiinnostaa totuudenmukainen uutisvälitys, ja jotka seuraamme aktiivisti uutisointia Lähi-idästä ja Israelista muualtakin, kuin suomalaislähteistä, olemme toistuvasti valittaneet uutisoinnin usein niin yksipuolisesta luonteesta.

Toki valistunut lukija hoksaa otsikot lukiessaan kysyä mielessään mitä ihmettä Iran tekee Syyriassa.

Siellä tiedetään olevan 80 000-100 000 vallankumouskaartin sotilasta sijoitettuna useisiin eri tukikohtiin, joita Iran on perustanut Assadin nenän alle.

Ilta-Sanomien jutusta selviää vasta neljännestä kappaleesta, että Israelin isku tapahtui "vastauksena Iranin Syyriassa olevien joukkojen ampumiin raketteihin ja ohjuksiin." Iran oli ampunut 20 ohjusta kohti Israelia. Kyse oli siis hyökkäyksestä, johon Israel vastasi.

Eikä tämä ollut ensimmäinen yritys.

Jo huhtikuussa Iran oli Syyriassa sijaitsevasta tukikohdasta lähettänyt Israelin puolelle räjähteillä varustetun häivelennokin, jonka tosin Israel ampui lopulta alas, ennen kuin se ehti tehdä vahinkoa.

Se, miksi Iran on Syyriassa, ei ole kenellekään epäselvää. Maa, joka havittelee ydinasetta ja on uhannut hävittää Israelin maailmankartalta ei ole Syyriassa rauha mielessään. 

Kuten Elie Wiesel (muistaakseni) on sanonut: "Historia on opettanut meille, että meidän tulee ottaa vihollistemme uhkaukset vakavammin, kuin ystäviemme lupaukset." 

Syyt ja seuraukset sekaisin

Toistakymmentä vuotta olen seurannut Israel-uutisointia aktiivisesti ja törmännyt tämän tästä siihen, että media usein havahtuu uutisoimaan Israelista vasta, kun Israel vastaa vihollisuuksiin.

Kuten joku on jossain sanonut, Israelia koskevaa uutisoinnin ajoittain patologista luonnetta kuvaa lausahdus: Kaikki alkoi siitä, kun Israel ampui takaisin.

Israel näyttäytyy usein suomalaisessa tiedonvälityksessä konfliktin aktiivisena ja aloitteellisena osapuolena puolustaessaan itseään ja todelliset agressorit näyttävät viattomilta uhreilta. Ja tämä kaikki alkaa uutisotsikoista.

Onko tämä niuhottamista? Jos on, niin mielestäni tärkeästä asiasta. Erityisesti Israelia koskevan uutisoinnin kohdalla tarvitaan medialukutaitoa, koska uutisointi ja aktivismi tuntuvat toimittajilla tätä nykyä menevän usein sekaisin.

Siksi aivan aluksi on syytä kiinnittää huomiota otsikointiin, joilla lukija voidaan ehdollistaa tarkastelemaan asiaa tietystä näkökulmasta.

Vaikuttamista uutisotsikoilla

”Välittävätkö lehdet ’puhdasta’ tietoa vai värittävätkö ne uutisia? Voiko sananvalinnalla vaikuttaa lukijan ajatusten suuntaan?” kysyi Helsingin Kauppakorkeakoulun kielten laitoksen johtaja, dosentti LiisaTiittula luennossaan Sanomalehtikielellä vaikuttamisen keinoista (Kielikello 2/1989).

Tiittulan mukaan yksi tapa vaikuttaa lukijan ajatusten suuntaan on uutisten otsikointi. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan (American Press Institute) peräti kuusi ihmistä kymmenestä, siis yli puolet, lukee uutisista vain otsikot.

Dosentti Tiitula kirjoittaa valaisevasti:

”Tärkeä lukijan tulkintaa ohjaava tekijä niin uutisissa kuin muissakin artikkeleissa on otsikko […] Todellisuudessa tekstin tulkinta ei tapahdu niin, että ensin luetaan teksti, sitten tulkitaan se, vaan tulkinta alkaa heti ensimmäisen lauseen kohdalla, jonka luettuaan lukija yrittää päätellä, mistä tekstissä on kysymys. Uutissanomissa lukijalla on luonnollisesti jo apunaan otsikko ja mahdollisesti ingressi, jotka myös ohjaavat lukijan käsityksiä siitä, mikä tekstissä on tärkeintä […] On huomattava, että otsikko on kirjoittajan tulkinta siitä, mikä tekstissä on olennaista, lukijan tulkinta voi olla erilainen.”

Otsikko ehdollistaa uutisen näkökulman sanavalinnoilla sekä julkilausumattomilla kannanotoilla, jotka

”ilmenevät valintoina, jotka koskevat esimerkiksi sitä, mikä asia on uutisen arvoinen, mitkä piirteet asiasta sisällytetään uutiseen ja millaisten kielellisten ilmausten avulla asiaa jäsennetään […] Näkökulman valinta tuntuu selvimmin aiheissa, joissa helposti otetaan kantaa jonkun osapuolen hyväksi.”

Kerro se niin kuin se on

Ei siis ole yhdentekevää miten uutiset otsikoidaan. Erityisesti Israelia koskevien uutisotsikoiden kohdalla kannattaa olla tarkkana.

Olisiko ollut niin vaikeaa iltapäivälehtien otsikoida mistä todellisuudessa oli kyse: "Iran hyökkäsi Israeliin ohjuksin - Israel vastasi ilmaiskulla Iranin tukikohtiin Syyriassa."

Totuus tuskin olisi vähentänyt uutisarvoa saatikka nettiklikkauksia.

 

Kommentoi "Kaikki alkoi siitä, kun Israel ampui takaisin?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 ______  ______   _____  ______  ______ 
 /_  _// /_  _//  / ___// /_  _// /_  _// 
  | ||   -| ||-  \___ \\  -| ||-  `-| |,- 
 _| ||   _| ||_  /  //  _| ||_   | ||  
 /__//   /_____// /____//  /_____//  |_||  
 `--`   `-----` `-----`  `-----`   `-`'  
                         
 
 

6 kommenttia "Kaikki alkoi siitä, kun Israel ampui takaisin?"

Cissa 11.5.2018 21.32

Juuri näin!
On Totisinta totta, että uutisointi kansalaisille (mm. Suomenkin) on lehden maksajan harhaan johtoa! Erityisesti, kun kirjoitetaan 70. itsenäisyysvuottaan juhlivasta Israelista! Tämä ala-arvoinen, rasistinen, antisemitistinen sanaseppoilu saisi jo päättyä! Lukijoita vedetään ihan lipan alta, kuinka kauan tällainen 'totuuden muuntelu' saa laillisena jatkua???
Itsekin olen seurannut, mitä Pohjois-Israelissa saatiin kokea, toissakeskiyönä!

IRAN HYÖKKÄSI ISRAELIIN!
Israelissa oltiin varauduttu, tiedossa olikin miksi Iran oli aseistanut satoja tuhansia sotilaita Israelin rajan tuntumaan.
Pommisuojat oli täten valmiina ottamaan suojiin äkkihyökkäyksen kauhistuttamia Israelilaissiviilejä.
Ainoastakaan israelilaisuhrista ei ole raportoitu.
Israel sen sijaan teki sen, mistä oli usein jo varoittanut.
'yksikin hyökkäys Israelin valtiota kohtaan ei tule jäämään ilman tuntuvaa rankaisua'.

Ja Israel iski voimallisesti Iranin sotilastukikohtiin ja asevarastoihin -Syyriassa! Useilta ihmistappioilta ei voitu välttyä, vaikkei Israel olisi koskaan halunnut sodan eskaloituvan.

Israelin puolustusministeri, Avigdor Liberman, onkin kehoittanut Syyrian Assadia karkottamaan Iranin sotilasjuntat alueiltaan. Ellei, Israel pitää Syyrian presidenttiä yhtenä syyllisenä suurimpaan kahakkaan, 'mikä Israelia kohdannut sitten Jom Kippur-
hyökkäyksen 1973!

Iltapäivälehdet ja muutkin pääsanomalehdet: Ojentautukaa kunnioittamaan lukijoita ja pysyttäytykää Totuudessa niin pitkälti, kuin se teille mahdollista on!
Arvostakaa Suomalaista lukijakuntaanne!

Valheen jäljet jäävät -loppupeleissä- lyhyiksi!
Amen.

Ismo Sihvonen 11.5.2018 21.32

Asia täsmälleen noin kuin Pasi Turunen sanoo. Suomen media etenkin YLE uutisoi aina ikään kuin Israel olisi aloittaja. YLE:lle Israelin syyllisyys on kuin pakkomielle. Siihen eivät mitkään tosiasiat saa aikaan muutosta.

Jukka Mikkola 12.5.2018 8.41

Kuka lieneekään sanonut tai (oikeammin) kirjoittanut: aikaamme luonnehtii käsite MIELIKUVAyhteiskunta. Olen YLEn(kin) uutisissa ollut havaitsevinani, että kovin vähän uutis- ja ajankohtaisohjelmissa kajotaan asioiden syviin taustoihin - oli sitten kyse Israeliin tai Hra. Trumpiin liittyvistä tapausten esilletuomisista. (Tämä ei ole kannaotto hra Trumpin tekemisiin tai persoomaan!).

Vai lieneekö niin, että nettisukupolven ihmisillä ei ole (enää) pitkäjännitteisyyttä tai kiinnostusta analyyttiseen, varsinaisia vaikuttavia syitä luotaaviin pohdintoihin. Sanotaan, että pinnalliset vastaukset riittävät vain ollessamme vielä pinnalla; pinnan alle meno voi koitua "ahdistavaksi", koska on vaarana kohdata myös oman mielikuvansa murtuminen. Uutisista on tullut "suostuttelevaa vaikuttamista". Siitähän Suomessa (ja YLEssäkin) on varhaisempaakin "kulttuuriperinnettä" menneiltä vuosikymmeniltä.

sorjonen juhani 12.5.2018 8.41

Lentokoneet, junat ja laivat on hienoja laitteita, mutta kukaan tuskin käy Jeesusta vastaan kyseisillä koneilla. Uutisoinnoista useimmin voi jäädä pää ensin sekaisin, niin ei niitä pidä seurata. On tärkeää olla omaa mieltä uskossaan tänä aikana, kun sanoja taivutetaan ruokottomiin tarkoituksiin.

masa 12.5.2018 15.16

Kyllä nyt on kommentoimassa kyseisestä asiasta herkkänahkaista
Israel faneja. Selvästi asia kävi ylen uutislähteyksessä , että kumpikin osapuoli ampui raketteja.Israel vastasi Iranin ampumiin ohjuksiin, tämä tuli hyvin selvästi esiin ylen uutisissa.

Toinen uutisointi, joka koski Palestiinalaisten lapsista ja heidän loukkaantumisista Israelin vastaisissa mielenosoituksissa. Oliko tämä juttu Iltalehdessä vai Sanomissa, niin tämä oli tarkoitushakuinen ja Israel vastainen selvästi. Kuka käskee tuomaan lapsia mielenosituksiin?

Cissa 12.5.2018 22.23

"Kuka käskee tuomaan lapsia mielenosoituksiin" -kysyi nm. masa.
Osuvan kysymyksen heititkin; nimittäin palestiinalaisjohto (hamas) kouluttaa ja kehottaa lapsia taistelun eturintamaan.
Äskettäin Israelin sotilaat ottivat huomaansa pienen tyttösen ja toimittivat sairaalan tarkistuksiin ja hoitoon.

Israelilaisten oppikirjana on Raamattu ja sen 10 käskyä. Puolustustaisteluissa tappaminen sallitaan, vaikkakin useimmin murhaajaterroristit istutetaan vankilaan ja heidän (iloitsevien omaisten) kotitalot runnotaan.
Terroristiperheet saavat etuutensa -kristillisten järjestöjen (esim. Kirkon ulkomaanapu, välillisesti myös Helluntaikirkko, Kirkkojen maailmanneuvosto) myötäilyistä, oppipohjanaan korvausteologia!
Tutkikoot, ketkä jaksavat ja kiinnostaa.
Mutta Jeesus on palaava Jerusalemiin, tuhannen tuhansien pyhiensä kanssa! (JUUDAN KIRJE 14,15 Rk1938)