2018-06-30 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_7148-BLOGI_LEO_02.jpg No nyt! Mikä on blogistiin mennyt - vai pitäisikö ihmetellä ja vakavissaan kysyä: onko Leo Mellerillä sukua Kim Jong-unin valtakunnassa? On minulla sukua, ihan veljiä ja siskoja, ja jos et tiedä, niin kerron, että näin on asianlaita sinunkin. Jos olet uudestisyntynyt kristitty, sinulla on ja minulla... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1171/pohjois-koreassa_elavan_perheemme_yhteisista_asioista Patmos article
Leo Meller
30.6.2018
Leo Meller

Leo Meller on Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).

Pohjois-Koreassa elävän perheemme yhteisistä asioista


No nyt!  Mikä on blogistiin mennyt - vai pitäisikö ihmetellä ja vakavissaan kysyä: onko Leo Mellerillä sukua Kim Jong-unin valtakunnassa?  On minulla sukua, ihan veljiä ja siskoja, ja jos et tiedä, niin kerron, että näin on asianlaita sinunkin.  Jos olet uudestisyntynyt kristitty, sinulla on ja minulla on totisia sisaruksia Pohjois-Koreassa jopa 400 000 henkilöä.  Singaporen huippukokouksen eräitä seurannaisia on se, että sisarustemme perään uskaltaa nyt kysyä tavanomaista kuuluvammalla äänellä.  Ja uskaltaa unelmoida sisaruskohtaamisista ja pitkistä keskusteluista perheasioiden merkeissä.     Patmos Lähetyssäätiön Radio Patmos International on sitomassa suomalaista lähetysrakkautta rukouksin ja rahoin sellaiseen korealaisia saavuttavaan evankelioimis- ja uskovien opettamismuotoon, joka yltää rajojen ylitse rauhan ja rakkauden sanomalla.  Kysymyksessä on lähetysradiotyömme uusin oven avaus saavuttamattomien saavuttamiseksi.


ETELÄ-KOREA sammutti kymmeniä voimakkaita kovaäänisiä ja teki lopun sähköisestä radiopropagandasta, jota ovat normaalisti lähettäneet Pohjois-Koreaan yötä päivää. Hallituksen tiedottajan mukaan tarkoituksena oli ennen kahden Korean välillä käytäviä neuvotteluja aikaansaada eetterissäkin rauhanomainen tunnelma – tunnelma, jota vahvisti ilmoitus, jonka mukaan molemmat maat olivat sitoutuneet tekemään työtä vihollisuuksista luopumiseksi.

Koreoiden silmiinpistävän sovitteleva käyttäytyminen puolestaan pohjusti tunnelmaa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliselle huippukokoukselle, jonka aikana Trump ja Kim Jong-un keskustelivat mm. Korean niemimaan ydinaseista riisumisesta.

Vaikka Etelän kovaääniset ja radiokanavat olivat lopettaneet kaiuttamasta Pohjoista kritisoivia tiedotteitaan, kiellettyjä viestejä tulvi edelleen rajan toiselle puolelle – kristillisten radioasemien lähettäminä.

 

ETELÄ-KOREAN suurin kristillinen medialähetysjärjestö Far East Broadcasting Company (FEBC) lähettää viikon jokaisena päivänä evankelioivia ohjelmia sekä Etelä- että Pohjois-Koreaan. Aseman päämääränä on käyttää kristillistä radiota pohjustaakseen tietä yhdistyneelle kristilliselle Korean niemimaalle. FEBC:n taustalla toimivat kristityt kannattavat kahden erillisen Korean uudelleenyhdistämistä demokraattiseksi järjestelmäksi, koska he uskovat sen myös vahvistavan uskonnonvapautta.

Noin 20 prosenttia Etelä-Korean kansalaisista on protestantteja. Protestantismin juuret Korean niemimaalla ulottuvat 1800-luvulle, jolloin sinne alkoi saapua amerikkalaisia lähetyssaarnaajia. Uskonnon merkitys alkoi kasvaa – ollen kuitenkin alussa vähäistä – kun seurakunnat alkoivat toisen maailmansodan aikana osallistua Japanin miehitystä vastustavaan liikehdintään tuolloin vielä yhtenäisessä Koreassa. Vuonna 1945 ainoastaan 2 prosenttia korealaisista oli kristittyjä.

Vuonna 1948 tapahtuneen jakaantumisen jälkeen kaksi Koreaa valitsivat erilaiset uskonnolliset polut. Etelä-Koreassa hallitus oli ystävällismielinen Yhdysvaltoja ja kristinuskoa kohtaan ja protestantismi jatkoi kasvuaan osaksi sen vuoksi, että se yhdistettiin varallisuuteen, nykyaikaisuuteen ja amerikkalaisiin. Kirkot palvelivat myös sosiaalisina keskiöinä eteläkorealaisille, jotka muuttivat maan teollistumisen myötä maaseudulta kaupunkeihin. Sen sijaan Pohjoisessa siellä valtaan päässeen kommunistisen järjestelmän vuoksi uskontoja alettiin tukahduttaa, vaikkakaan niitä ei heti julistettu laittomiksi. Nykyinen Kimin hallinto ei siedä minkäänlaista riippumatonta uskonnonharjoitusta. Siellä toimivat kristittyjen johtamat instituutiot, kuten Pjongjangin tiede- ja teknologiayliopisto (PUST), ovat olleet uhanalaisessa asemassa. Tällä hetkellä Pohjois-Korean hallitus pitää pidätettyinä kahta koulun entistä amerikkalaista opettajaa.

 

FEBC LEVITTÄÄ sanomaansa kauaskantavilla lähetyksillään – asemalla on vahva 300 kilowatin lähetin, joka yltää kaikkialle Pohjois- ja Etelä-Koreaan sekä Japaniin ja tiettyihin Venäjän ja Kiinan osiin. Radiolähetysten lisäksi asema isännöi myös kristillisiä musiikkifestivaaleja ja sponsoroi ympäri maailmaa esiintyviä lapsikuoroja. Se saa vuosittain kuuntelijoiltaan noin 1,2 miljoonaa puhelua, tekstiviestiä ja kirjettä. Kaiken rahoituksensa se saa lahjoitusten kautta. Tässä on nyt mukana myös Patmos Lähetyssäätiön alkava taloudellinen tukiohjelma.

Vaikka korealaisten kuuntelijoiden määrää on täysin mahdotonta tietää, Los Angelesin haaraosaston mediastrategi Mary Kay Park arvioi, että kuulijoiden määrä voidaan laskea ”tuhansissa”. Hän kuvailee radion merkitystä näin: ”Välitämme sanomaa, jonka keskiössä ovat muuttuneet arvot, erilaiset evankeliumiin liittyvät ajatukset ja tietoa siitä, mitä vapaus on. Evankeliumin uudistava sanoma auttaa, jos jälleen yhdistäminen tapahtuu.”

FEBC lähettää pohjoiskorealaiselle kuulijakunnalleen erilaista ohjelmaa kuin eteläkorealaisille kuuntelijoilleen. Pohjois-Koreaan lähetettävät ohjelmat sisältävät sieltä paenneitten isännöimiä ohjelmia kristinuskosta sekä radioituja jumalanpalveluksia – viimeksi mainittuja lähetetään, koska suurin osa pohjoiskorealaisista ei voi kokoontua paikallisiin seurakuntiin, tai edes puhua kristinuskosta altistamatta itseään pakkotyölle tai teloitukselle. Vaikka Pohjois-Korean hallitus sallii muutamien muodollisten uskonnollisten ryhmien olemassaolon, CIA:n World Factbook raportoi, että ”nämä ryhmät ovat olemassa vain sen vuoksi, että ne tarjoavat illuusion uskonnollisesta vapaudesta”.  Riippumaton uskonnollinen toiminta on maassa ”lähestulkoon olematonta”. Maailman ihmisoikeustilannetta tarkkaileva Human Rights Watch -järjestö on todennut, että Pohjois-Korea ”rajoittaa kaikkia perusihmisoikeuksia”, eikä uskonnonvapaus tee poikkeusta.

 

1940-LUVULLA tehtyjen arvioiden mukaan Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa kirkossa käyviä kristittyjä oli noin 25–30 prosenttia kaikista kaupungissa asuvista aikuisista. Vaikka tarkkaa lukumäärää on mahdoton antaa Kimin hallituksen tiukan informaatiokontrollin ja vuosikausia kestäneen vainon vuoksi, antoi Yhdistyneet kansakunnat vuonna 2014 arvion, jonka mukaan tuolla hetkellä Pohjois-Koreassa oli noin 200 000–400 000 kristittyä – suunnilleen yksi prosentti koko maan väestöstä.

FEBC:n kaltaiset eteläkorealaiset kristilliset järjestöt ja ryhmät eivät pysty kohtaamaan kasvoista kasvoihin pohjoisen kristittyjä tai mahdollisia käännynnäisiä. Valtion palkkaamat oppaat kaitsevat vierailevia turisteja erittäin tarkasti, ja käännyttäminen on kiellettyä. Radioasema on tyytynyt toiseksi parhaana pitämäänsä keinoon: tietoa janoavien tavoittamiseen laittomien radiovastaanottimien kautta.

FEBC rahoittaa kädessä pidettävien ei-esiviritettyjen miniradiovastaanottimien hankintaa ja jakaa ne kristillisille järjestöille, jotka tekevät yhteistyötä salakuljettajien kanssa saadakseen radiot Pohjois-Koreaan.

Jo yli 20 vuotta FEBC-aseman radioisäntänä toiminut ja kalifornialaisen pastorin Rick Warrenin saarnoja kääntävä Chung Soo Kim arvioi, että yhtiö on ostanut ”kymmeniä tuhansia” radioita yli kahden vuosikymmenen aikana. Hän kertoi huomanneensa, ettei pelkän radion omistaminen ole välttämättä riski, kun taas niiden salakuljettaminen Pohjois-Koreaan tai kiinnijääminen FEBC-aseman lähetysten kuuntelemisesta saattaa olla vaarallista. Hän oikeutti aseman jakelumenetelmät toteamalla, että salakuljettajat ovat tietoisia näiden toimien aiheuttamista riskeistä, mutta haluavat siitä huolimatta osallistua näihin missioihin. Toisinaan FEBC lahjoittaa vastaanottimia eri järjestöille, jotka sitten lähettävät niitä rajan yli ilmapalloilla käyttämättä salakuljettajia.

Loikkaajien antamien todistusten ja kuuntelijoiden antamien palautteiden perusteella asema on tullut siihen tulokseen, että heidän lähetyksensä saavuttavat kohteensa. Palauteosastolla työskentelevä Sookook Kim kertoi, että pohjoiskorealaisten kuuntelijoiden kirjoittamat kirjeet ovat harvinaisia, koska niiden lähettämiseen liittyy riskejä, mutta siitä huolimatta niitä saapuu silloin tällöin. Hän kertoi kirjeestä, jossa eräs Pohjois-Koreassa asuva kristitty kertoi kuuntelevansa radioyhtiön lähetyksiä peiton alla kello neljä aamulla, koska se oli ainoa ajankohta, jota kuuntelijat pitivät turvallisena. Kuuntelijat kopioivat pikkutarkasti arkkikaupalla saarnoja ja raamatunjakeita ja lähettivät kopiot asemalle rahalahjan kanssa. ”Tämä kosketti meitä todella syvästi”, Kim sanoi. ”Ellemme saisi tämänkaltaista materiaalia, meidän olisi vaikea uskoa, että he todella kuuntelevat FEBC Koreaa.”

 

FEBC:N VIRTAVIIVAINEN lattiasta kattoon ulottuvin ikkunoin varustettu ja uhraajien  rahoittama 40 miljoonan dollarin rakennus avattiin vuonna 2013 Hongdaessa, eräässä Soulin trendikkäimmistä kaupunginosista. Noin 80 työntekijää hyörii tiloissa. Rakennuksessa on kaikkialla esillä muistoja edesmenneestä evankelista Billy Grahamista, joka vieraili Soulissa vuonna 1973. Grahamin uran suurinta, Soulissa järjestettyä kokoustapahtumaa esittävä Lego-rakennelma toivottaa vieraat tervetulleiksi FEBC:n päämajan kahvilaan. Pienoismalli on pikkutarkka jäljennös, jopa lavan reunalle sijoitettujen kukka-asetelmien värejä ja Grahamin muovista valmistettuja hiuksia myöten. Grahamin vieressä seisoo toinen Lego-hahmo: pastori Billy Kim, joka tulkkasi Grahamia vuonna 1973 järjestetyn suurkokouksen aikana. Tällä hetkellä Kim toimii FEBC-järjestön puheenjohtajana.

Näiden kahden Billyn ystävyys kesti neljä vuosikymmentä, ja Kim myös puhui Grahamin hautajaistilaisuudessa. Monissa paikoissa FEBC:n rakennuksen seinillä riippuu valokuvia näistä kahdesta pastorista. Toisessa kerroksessa sijaitsee Billy Graham Evangelistic Association -järjestön uusi toimisto. Toimistossa valmistellaan edesmenneen evankelistan pojan Franklin Grahamin tulevaa, vuonna 2020 tapahtuvaa Soulin-vierailua.

Billy Graham halveksi kommunismia ja julisti vuonna 1949, että ”kommunismi on uskonto, jota inspiroi, ohjaa ja motivoi itse paholainen, joka on julistanut sodan Kaikkivaltiasta Jumalaa vastaan”. Kommunismin suorasanaisesta vastustamisestaan huolimatta Grahamista tuli vuonna 1992 yksi ensimmäisistä Pohjois-Korean pääkaupungissa vierailleista ulkomaisista uskonnollisista johtajista. Vaikka Graham ei siellä julistanutkaan stadionin täyteiselle yleisölle, hän antoi maan ensimmäiselle johtajalle Kim Il-sungille Raamatun.

”Uskon, että [Graham] piti evankeliointia tapana levittää evankeliumia ja apuna eri maiden demokratisoinnissa”, Korean historiaa ja Amerikan kristillisyyttä Emory Universityssa tutkiva Helen Kim totesi. Hän on viettänyt jonkin verran aikaa FEBC-aseman Soulissa sijaitsevassa toimistossa.

Vaikka Pohjois-Korean ensimmäinen hallitsija varttui kristittyjen vanhempien huostassa, Kim Il-sungin alulle panema Juche-aate on tiukan ateistinen. Juche-aatteen tärkeitä opinkappaleita ovat hallitsijan kunnioittaminen, omistautuminen kommunistiselle valtiolle ja omavaraisuus. Pohjoiskorealaisten täytyy kunnioittaa myös Kimin perhettä. Maassa on arviolta 40 000 Kim Il-sungin patsasta. Jokaisen perheen täytyy ripustaa seinälle menneiden diktaattoreiden ensiluokkaisessa kunnossa olevia muotokuvia, eikä sellaisia sanomalehtiä saa taittaa, joissa on kuvia Kim Jong-unista.  

Huolimatta kaikista uudelleenyhdistämisen mukanaan tuomista poliittisista, taloudellisista ja kulttuurisista haasteista sekä jännittyneestä ilmapiiristä, joka varjosti huippukokousta, FEBC pitää kiinni toivosta. Julisteita, joissa näkyy yhdistyneen Korean niemimaan ylle asetettuja värikkäitä ja harmonisia kuvia, riippui järjestön äänitysstudioiden ulkopuolella. ”Kun uudelleenyhdistyminen tapahtuu”, Chung Soo Kim totesi, ”me olemme valmiita perustamaan radioaseman Pjongjangiin milloin tahansa”.

 

FEBC on Patmoksen vanhin lähetysradiokumppani.   Vuosien ajan venäjänkielisten ohjelmien vastaava pääötoimittaja Jack Koziol oli Patmoksen palkkalistalla.  Maksoimme ohjelmien valmistamis- ja lähetyskuluja.  Hoidimme postilaatikkoa, johon saapui kuuntelijapostia kaikkialta Neuvostoliitosta ja vastasimme kirjeisiin ja esimerkiksi raamattu- ja kirjallisuuspyyntöihin. Kokonainen postikonttori Viipurissa erottautui vuosien ajaksi tämän kahdensuuntaisen postin hoitamiseen. Henkilökunta sai tosiasiallisesti palkkansa siitä rahasta, jolla Patmos maksoi raamattulähetysten postimaksut.  Iloitsemme voidessamme nyt Radio Patmos Internationalin aikana uudistaa yhteistyötä FEBC:n kanssa.  -  Blogin tekstitiedot perustuvat useisiin FEBC:n tiedotteisiin ja muuhun materiaaliin.  Kuulet ja tiedät Patmoksen Pohjois-Korean haasteista lähitulevaisuudessa enemmän.     

 

 

Kommentoi "Pohjois-Koreassa elävän perheemme yhteisistä asioista"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

      _____  _  _  _  _   ____  
  ___  | ___|| | | | || | || | || | _ \\ 
  /  || | ||__  | |/\| || | || | || | |_| || 
 | [] || | ||__  | /\ || | \\_/ || | . // 
  \__ || |_____|| |_// \_|| \____//  |_|\_\\ 
  -|_|| `-----` `-`  `-`  `---`  `-` --` 
   `-`                     
 
 

Yksi kommentti "Pohjois-Koreassa elävän perheemme yhteisistä asioista

Helena 1.7.2018 18.52

Me kaikki, jotka uutisia seuraamme, varmasti tiedämme, millaista käytännössä on uskovien elämä Pohjois- Koreassa (siihen ei mielikuvituksen lentoa tarvita)! Kaikki Jumalaan viittaava on kiellettyä, sillä ainoa palvonnan kohde saa olla juche-aatteeseen kasvatettu johtaja, Kim jong- un. Uskovat kokoontuvat salaisesti ja joutuvat kaiken kristinuskoon liityvän pitämään salassa. Heitä on todennäköisesti myös vankiloissa ja koulutusleireillä (= keskitysleireillä) paljon. Tehdään parannusta välinpitämättömyydestä näitä sisariamme ja veljiämme kohtaan ja rukoillaan säännöllisesti heidän puolestaan, ja myös sen puolesta, että Trumpin ja Kimin tapaaminen (Singaporessa) voisi saada aikaan myönteisiä muutoksia Pohjois-Korean tilanteeseen.