2018-07-01 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_13_6161-blog_-vieraskyna.jpg "Sillä kivi seinästä on huutava ja orsi katosta on vastaava." Habakuk 2:11 EPÄTAVALLINEN JA vuodenaikaan harvinainen kaatosade kasteli osia Israelista. Tämä sai monet juutalaiset kohottamaan katseensa taivaalle ja etsimään ymmärrystä: oliko tämä siunaus vai jotakin aivan päinvastaista? Kun... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1172/adam_eliyahu_berkowitz_epatavallinen_kesasade_itkeeko_jumala_jerusalemin_vuoksi Patmos article
Vieraskynä
1.7.2018
Vieraskynä

Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.

Adam Eliyahu Berkowitz: Epätavallinen kesäsade: Itkeekö Jumala Jerusalemin vuoksi?

 

”Sillä kivi seinästä on huutava ja orsi katosta on vastaava.” Habakuk 2:11

 

EPÄTAVALLINEN JA  vuodenaikaan harvinainen kaatosade kasteli osia Israelista. Tämä sai monet juutalaiset kohottamaan katseensa taivaalle ja etsimään ymmärrystä: oliko tämä siunaus vai jotakin aivan päinvastaista? Kun Joshua Wander katseli sateen ryöppyämistä Temppelivuorelle, lopputulos johon hän päätyi, oli ilmeisen epämiellyttävä.

Israel on kuiva maa, ja noin 70 prosenttia sille tyypillisistä sateista lankeaa maahan marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana. Kesäkuun ja elokuun välisenä aikana sateita ei yleensä saada. Tätä mietiskellään päivittäisissä rukouksissa, joissa sateen rukoileminen sijoitetaan syksyisen lehtimajanjuhlan (sukkot) loppuun ja sitä jatketaan keväällä vietettävään pääsiäisjuhlaan saakka. Tämä liittyy uskonnon harjoittamiseen, jossa huomioidaan maanviljelysyhteisön tarpeet. Vuodenaikaan epätyypilliset sateet saattavat vahingoittaa satoa.

Raamatun kuvauksen mukaan sää on seurausta juutalaisten suhteesta Jumalaan.

Ja jos nyt tottelette minun käskyjäni, jotka minä tänä päivänä teille annan, niin että rakastatte Herraa, teidän Jumalaanne, ja palvelette häntä kaikesta sydämestänne ja kaikesta sielustanne, niin minä annan teidän maallenne sateen ajallansa, syyssateen ja kevätsateen, ja sinä saat korjata viljasi ja viinisi ja öljysi (5. Mooseksen kirja 11:13–14).

Kun kaatosateet tulivat, monin paikoin ukkosen saattelemina, monet muistivat nämä jakeet ja pohtivat, merkitsikö tämä sade jumalallista tyytymättömyyttä. Säätiedotuksia seurasivat varoitukset äkillisistä tulvista, jotka toimivat muistutuksena siitä, kuinka samanlaiset vuodenajalle epätyypilliset sateet saivat huhtikuussa aikaan hyökytulvan, joka surmasi kymmenen teini-ikäistä nuorta.

Öljymäellä asuva Wander seurasi sateen lankeamista Temppelivuorelle. Hän ei ollut koskaan aiemmin kokenut sadetta Israelissa näin myöhään kesällä. Uskonnollisena juutalaisena hän etsi syytä tällaiselle oudolle ilmiölle ja ajatteli sitä, mitä tapahtui 40 kilometrin päässä etelässä paikasta, jossa hän seisoi. Netiv Ha’avotissa, eräässä Elazarin kaupungin lähiössä Gush Etzionissa, oltiin tuhoamassa (valtion - Korkeimman oikeuden - päätöksellä – toim. huomio) viittätoista kotia.

”Näytti niin selvältä, että HaShem (Jumala, kirjaimellisesti ’Nimi’) itki”, Wander kertoi Breaking Israel Newsille. ”Tunteeni ovat yhtä vuoristorataa sen vuoksi, mitä siellä tapahtuu. Ihmisiä suorastaan revitään ulos taloistaan.”

Ensiaskeleitaan ottavan Sanhedrinin jäsen ja kuningas Daavidin jälkeläinen, rabbi Yosef Dayan, on samaa mieltä Wanderin kanssa.

”Me rukoilemme sadetta sille tyypillisenä vuodenaikana, ja kun se tulee epätavalliseen aikaan, niin se on varma merkki jumalallisesta asioihin puuttumisesta”, rabbi Dayan sanoi Breaking Israel Newsille. ”Emme voi sanoa tietävämme, miksi nämä asiat tapahtuvat, mutta juutalaisten kotien tuhoaminen Netiv Ha’Avotissa on joka tapauksessa erittäin vakavaa. Meillä on tänään Israelissa paljon sellaista, mistä voimme olla onnellisia, mutta on olemassa myös paljon sellaisia asioita, joihin meidän täytyy kiinnittää huomiota. Kyllä, se mitä Netiv Ha’Avotissa tapahtui, on kauhistuttavaa ja on paikallaan ajatella, että Jumala itkee, koska joistakin juutalaisista on tullut kodittomia. Mutta tilanne Temppelivuorella ei ole yhtään sen parempi. Ja myös tämä on meidän vikamme.”

Rabbi vertasi Temppelivuoren tilannetta erääseen Haggain lausumaan profetiaan.

Onko sitten aika teidän asua panelilla kaunistetuissa huoneissanne, kun tämä huone on rauniona? (Haggai 1:4).

”Maan asuttaminen ja rakentaminen ei riitä, jos kadotamme näkyvistämme sen, miksi olemme täällä”, rabbi Dayan sanoi. ”Jerusalem, Har HaBayit (Temppelivuori), on syy siihen, miksi meidän on tärkeää taistella Netiv Ha’Avotin puolesta. Kaikki on yhtä.”

 

Adam Eliyahu Berkowitz kirjoittaa artikkeleita Breaking Israel Newsille. Hän teki alijan Israeliin vuonna 1991 ja palveli lääkintämiehenä Israelin puolustusvoimissa. Berkowitz opiskeli juutalaista lakia ja hänet vihittiin rabbiksi Israelissa. Hän on työskennellyt freelance-kirjoittajana ja kirjoittanut myös kaksi romaania. The Hope Merchant ja Dolphins on the Moon ovat saatavilla Amazonin verkkosivuilta. Hän asuu Golanin kukkuloilla yhdessä vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.  - Suomenkielinen käännös: Leo Meller.

     

 

 

Kommentoi "Adam Eliyahu Berkowitz: Epätavallinen kesäsade: Itkeekö Jumala Jerusalemin vuoksi?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 ______   _____   ______  __  __  _____  
|   \\ | ___|| /_____// \ \\/ // / ____|| 
| -- // | ||__  `____ `  \ ` // / //---`' 
| -- \\ | ||__  /___//   | ||  \ \\___  
|______// |_____|| `__ `    |_||  \_____|| 
`------`  `-----`  /_//    `-`'   `----` 
           `-`             
 
 

3 kommenttia "Adam Eliyahu Berkowitz: Epätavallinen kesäsade: Itkeekö Jumala Jerusalemin vuoksi?"

Annikki 3.7.2018 12.32

Olemme siunanneet ja siunaamme Israelia päivittäin ja myös usein pitkin päivää. Israel on ajan kello. Emme ymmärrä läheskään kaikkea, mitä Jumalan omaisuuskansa vielä omassa maassaan joutuu läpi käymään, julmaa terrosrismia, arabi- ja myös muiden kansojen vihaa. Kuitenkin Jeesukseen uskovina tiedämme, että Jumala valvoo ja kasvattaa kansaansa: "Tiedä siis sydämessäsi, että Herra, sinun Jumalasi kasvattaa sinua, niin kuin isä kasvattaa poikaansa." (5Ms.8:5). Jumalan lupaukset Israelille ovat todet ja toteutuvat "lopullisesti ja rutosti".(Rm.9:28).

Network 21.7.2018 17.36

Kun on kyse Israelista, jossa lämpötila näihin aikoihin kohoaa +30-40 C, ja kaikki vihanta on ruskeankeltaista ilman kastelua, ei voi olla kyse mistään muusta kuin siunauksesta. Sen tietävät kaikki ne, jotka vähänkään jotakin viljelevät. Sekä Galilean järvi ja Kuollut meri tarvitsevat vettä kipeästi. Sen myötä koko maa. Lisäksi tuo 3 1/2 kk kestävä polttopullojen levitys Gazan puolelta, joka on tuhonnut viljelmiä, eläimistöä ja luontoa pitkäksi aikaa,. On pieni vahinko, jos jollakin pienellä kaistaleella tulee sateen johdosta 2.luokan viljaa yhdestä sadosta..

Network 23.7.2018 8.39

Kun on kyse Israelista, jossa lämpötila näihin aikoihin kohoaa +30-40 C, ja kaikki vihanta on ruskeankeltaista ilman kastelua, ei voi olla kyse mistään muusta kuin siunauksesta. Sen tietävät kaikki ne, jotka vähänkään jotakin viljelevät. Sekä Galilean järvi ja Kuollut meri tarvitsevat vettä kipeästi. Sen myötä koko maa. Lisäksi tuo 3 1/2 kk kestävä polttopullojen levitys Gazan puolelta, joka on tuhonnut viljelmiä, eläimistöä ja luontoa pitkäksi aikaa,. On pieni vahinko, jos jollakin pienellä kaistaleella tulee sateen johdosta 2.luokan viljaa yhdestä sadosta..