https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_4995-LM_tanaan-profile.jpg "Kahdesta asiastaeivät kriitikot ole saaneet Benny Hinniä seinää vasten. Uskottomuudesta. Tai epärehellisyydestä järjestönsävarainkäytössä." Näin kirjoitinedellisessä blogissani. Kirjoituksenipääasia oli uutinen Bennyn ja hänen kaksi ja puoli vuotta sitten avioeronsaaneen vaimonsa Suzannen... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/54/leo_meller_tanaan_-_benny_hinnin_jarjeston_talousasiat Patmos article
Leo Meller
29.6.2012
Leo Meller

Leo Meller on Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).

Leo Meller tänään - Benny Hinnin järjestön talousasiat

"Kahdesta asiasta eivät kriitikot ole saaneet Benny Hinniä seinää vasten. Uskottomuudesta.  Tai epärehellisyydestä järjestönsä varainkäytössä."  Näin kirjoitin edellisessä blogissani.  Kirjoitukseni pääasia oli uutinen Bennyn ja hänen kaksi ja puoli vuotta sitten avioeron saaneen vaimonsa Suzannen edessä olevista lokakuisista häistä.  Blogini on tuottanut joitakin sähköposteja. Niissä kaikissa iloitaan Bennyn elämän nykyisestä tilanteesta. Jotkut kehottavat minua kutsumaan Benny Suomeen "nuorikkonsa" kanssa. Kaksi kirjoittajaa tarttuvat neljään sanaan, jotka luit ingressin alussa olevan blogilainauksen  viimeisessä lauseessa.  Minua pyydetään selvittämään yksityiskohtaisemmin mitä tarkoitan viittauksella Hinnin varainkäyttöön.  "Olen lukenut kotimaiselta kaikkea karismaattista vastustavalta palstalta Hinnin syyllistyneen järjestönsä varojen ellei nyt aivan kavaltamiseen niin kovin vapaamieliseen ja itsekkääseen käyttöön", kirjoitti Inkeri L.

 

Kansainvälistä huomiota herätti vuoden 2007 lopulla yhdysvaltalaisen senaattorin Charles Grassleyn aloitteesta avattu tutkimus kuuden amerikkalaisen ns. tv-evankelistan varainhankinnasta ja -käytöstä.  Ensimmäinen tutkimuksen kohteeksi joutunut evankelista oli Joyce Meyer. Heti perässä lähestyttiin mm. Benny Hinniä.

Koska tutkimuksen hoitaminen annettiin  Yhdysvaltain senaatin talouskomission tehtäväksi,   kohteeksi joutuneet tv-evankelistat ilmoittivat yksi toisensa jälkeen, etteivät katso Senaatilla olevan perustuslaillisia oikeuksia vaatia haluamiansa tili- ym. tietoja voittoa tuottamattomilta uskonnollisilta järjestöiltä, seurakunnilta ja vastaavilta yhteisöiltä.  Kirkon ja valtion ero estäisi Senaattia suorittamasta Grassleyn vaatimaa tutkimusta.

Mikä  sai amerikkalaisen senaattorin  aloittamaan kiistellyn  tutkimuksen? 

Grassleyn mukaan syynä oli lehdistön ja sähköisen median jatkuvat syytökset tv-evankelistojen epärehellisestä rahankäytöstä.  Kuvioissa liikkuivat sadat miljoonat dollarit.  Jos kerätyt varat käytettäisiin järjestöjen sääntöjen mukaisiin tarkoituksiin, hyvä niin.  Jos paljastuisi väärinkäytöksiä - evankelistat pistävät lahjoitusvaroja omaan taskuunsa ja elävät pröystäilevästi kolehtituloilla - Grassley väitti omaavansa valtaa ja voimaa  pistää huijarit ruotuun.

Kului kuukausia.  Kului pari vuotta.  Senaattori vaati tilejä ja tositteita.  Evankelistat kieltäytyivät. 

Kunnes solmu alkoi avautua Joyce Meyerin suunnalla.

Joyce vakuuttui siitä, ettei senaattorilla ollut pahaa tarkoitusta, eli, ettei valtiovallalla ollut aikeita puuttua kristillisten järjestöjen toimintaan silloin, kun toiminta on valon kestävää, rehellistä ihmisten ja Jumalan edessä, ja yleensä lainkuuliaista.

Joyce Meyer levitti järjestönsä tilit julkisiksi asettamalla tilinpäätökset ja niiden liitteet ministrynsä  internetsivuille.  Tälläkin hetkellä Joyce Meyerin johtaman toiminnan tilit ovat luettavissa  netistä aina vuodesta 2003 alkaen. 

Tileistä paljastui asioita, joista Joyce ei itse ollut hiiskunut sanaakaan.  Nimittäin, Meyerin järjestön kokoamia varoja lähetettiin merkittävästi   kehitysmaihin.  Esimerkiksi vuonna 2006 Meyerin toiminta rahoitti 11 miljoonaa ateriapäivää pahimmilla nälkäalueilla maailmassa.  Järjestö kaivoi 200 superkaivoa ja rakensi niihin kuuluvia vesijohtoverkostoja ja pumppuasemia. Meyer rakensi kansallisille seurakunnille kirkkoja. Vuonna 2006 viisikymmentä orpokotilaitosta eri puolilla maailmaa toimi kokonaan Joyce Meyerin järjestön tuen varassa.  Kohteita ja numeroita voisi luetella lisää.  Sekin on mainittava, että joka arkipäivä Joyce Meyerin tv- ja radio-ohjelmat saavuttavat 3 miljardia ihmistä evankeliumin sanomalla.  Ohjelma-aika ostetaan järjestön keräämillä varoilla.

Joyce Meyerin järjestö toimitti senaattori Grassleylle valtaisat dokumenttimäärät. Senaattori puolestansa ajallansa ilmoitti Joycelle alaistensa tutkineen kaikki Meyerin toiminnan tilit ja tositteet ja liitteet.  Huomauttamista ei ollut.   

Tähän päivään mennessä kuudesta tv-evankelistasta vain kaksi on toimittanut kaikki toimintansa varain käyttöön liittyvät tilit senaattori Grassleylle.

Joyce Meyer.

Ja Benny Hinn.

Meyerin tavoin myös Hinn käsitti, ettei USA:n hallituksella ollut - ainakaan vielä - aikomuksena ohjailla kristillisen toiminnan varainkäyttöä - niin pitkään, kun toiminnassa ei esiinny mitään mikä pienimmässäkään määrässä rikkoo lakia tai osoittaisi varoja käytetyn muuhun kuin keräämisessä mainittuihin tarkoituksiin.  Benny seurasi Joycea ja toimitti Washingtoniin ei vain kaikkea vaadittua aineistoa, vaan myös paljolti sellaista dokumentaatiota, jota senaattori ei edes halunnut nähdä.

Vuonna 2011 Benny Hinnin kotisivulla oli senaattori Grassleyn kirje. Siinä ilmoitettiin Bennyn johtaman työn selviävän puhtain paperein tutkimuksissa.  Varojen väärinkäyttöä ei ollut ilmennyt.

Merkittävä maineen palautus siksikin, että kuudesta Grassleyn yhteydenoton kohteeksi joutuneesta evankelistasta kriittinen huhumylly jauhoi eniten Benny Hinnin nimeä ja toimintaa.

Miten Grassleyn arvio Hinnin taloudellisesta toiminnasta otettiin vastaan maailmalla ja erityisesti USA:n kristillisissä piireissä?  Osattiinko iloita.

Kuulin  tutkimuksesta, jonka tekijä pyrki selvittämään millä tavalla samainen media, joka oli suurin otsikoin  kertonut Hinnin joutumisesta tutkimuksen kohteeksi, kertoi Grassleyn toimikunnan työskentelyn tuloksista.  Tutkimuksen mukaan puolestasadasta skandaalinkäryäviä uutisia toistuvasti julkaisseesta kristillisestä mediasta vain kuusi  edes kertaalleen kertoi Benny Hinnin vapautuneen kaikista epäilyistä järjestönsä varainkäytön suhteen.

Tämän verran kristittyjä kiinnostavat hyvät uutiset.

Näin siis Benny Hinnin johtamassa järjestössä.

Entä evankelistan omat raha-asiat?  Käyttikö Hinn järjestöllensä kerättyjä varoja tunnottomasti omiin juttuihinsa.

Grassleyn tutkimus osoitti, ettei Bennyn käsi uppoa kolehtihaaveihin poimien niistä varoja omiin tarpeisiinsa.  Bennylle ei myöskään kerätä henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja rakkauden lahjoja hänen crusadeissaan.

Toki Hinnillä on palkka ja asunto- ja auto- ym. etuja (joista kaikista maksetaan verot).  Hinnin merkittävimpiä tulolähteitä ovat hänen satojen tuhansien painoksina myydyt kirjansa ja muut kaupalliset tuotteet.  Runsaan kolmen vuosikymmenen aikana Hinnin työ on kasvanut kasvamistaan,  niin myös hänen henkilökohtaiset tulonsa.  Korostan, että kaikki palkat ja palkkiot ovat viranomaisten tiedossa, verot maksetaan, ja tiedän senkin miten suuria henkilökohtaisia uhreja Benny ohjaa omista tuloistansa kehittyvässä maailmassa tapahtuvaan kristilliseen ja humanitaarisen toimintaan.

Uutta näkökulmaa Bennyn vaiheisiin mammonan maailmassa sain henkilökohtaisesti Hinnin Suomen vierailun aikana runsas kymmenen vuotta sitten.

Bennyn mukana hänen matkoillansa liikkuu useinkin hänen  tukijoitansa ja esirukoilijoitansa vuosikymmenien ajalta. Joukkoon mahtuu ainakin yksi suomalainen kristitty, joka on paikalla monissa Hinnin kansainvälisissä kokouksissa. Yksi joukossa  on suuren floridalaisen autoliikkeitten ketjun omistaja.  Hän seurasi Bennya Suomeen. 

Kun Benny vasta avioituneena aloitti seurakuntatyönsä Floridassa, hänen tulonsa eivät riittäneet asunnon ostamiseen.  Benny ja Suzanne olivat ihastuneet pieneen omakotityyppiseen taloon,   ja autokauppias koki Jumalan kehottavan häntä  rahoitusvastuuseen talokaupan toteutumiseksi.  

Jäähallin jälkimmäisen kokousillan jälkeen istuin Bennyn kanssa myöhäisellä  aterialla. Pöytäseurueessa oli mukana tämä autokauppias.  Juttelu hänen kanssansa oli informatiivista. Kuuntelin hänen kertomuksiansa Bennyn ensimmäisten saarnamiesvuosien koetuksista, jopa köyhyydestä.  Benny oli vaatinut ystäviänsä pysymään taloudellisesti loitolla  hänen elämästänsä. Hän ei halunnut elämäänsä mitään sellaista taloudellista interventiota, josta hän ei tietäisi Jumalan suoraan vaikuttaneen tapahtuvaan. 

"Benny ei suostunut elämään ystäviensä kustannuksella.  Hän ei kulkenut käsi ojossa ottaen kaiken minkä saa.  Benny halusi kokeilla Jumalan uskollisuutta", autokauppias selvitteli.  "Hän saattoi pistää palkkashekkinsä kokonaan Jumalan työn vaihetuspöydälle.  Monet olivat ne kerrat, jolloin Benny ja perhe söivät kutsuttuina aterian appensa pappilassa, eikä siellä tiedetty, ettei nuorella vävyllä ollut rahaa aterian kattamiseen kotona.  Mutta Benny vain saarnasi ja rukoili.  Ja koetukset kestettyänsä Jumala uskoi hänelle myös henkilökohtaista menestystä."

Joka tahtoo tietää enemmän näistä koettelevista vaiheista Bennyn elämässä,  voi kirjaston välityksellä saada käsiinsä muutoin loppuunmyydyn Benny Hinnin suomenkielelle käännetyn kirjan talousihmeistä.

Benny Hinn oli siis viimeksi Suomessa kutsumanani Patmoksen vieraana.

Benny Hinnin tiimiltä olimme jo ennakkoon saaneet kuulla, että Benny kantaisi koko taloudellisen vastuun Jäähallin tapahtumista, ilmoittelusta, kaikesta.  Käsitimme tilaisuuksissa kannettavan uhreja, ja niillä katettaisiin mm. mainittuja kuluja.  Hinn toi mukanaan  parikymmentä henkeä olevan ulkomaalaisten työntekijöitten ryhmän.  Myös näiden matka- ja hotellikustannukset Hinnin järjestö lupasi maksaa.

Muistelen olleeni lievästi huolissani odotettavissa olevien uhrien ja kulujen suhteesta toisiinsa.  Ennen avajaistilaisuutta Jäähallin taiteilijahuoneissa mainitsin Bennylle mahdollisuudesta kerätä kaksi uhria yhdessä tilaisuudessa.  Benny huitaisi kädellänsä ja totesi: "Pastori Leo, älä ole huolissasi rahasta.  Olemme tulleet antamaan, emme ottamaan.  Maksamme Amerikasta käsin kaikki kulut, jotka eivät peity kolehdeilla." Illassa kannettiin yksi kolehti.  Benny Hinn ilmoitti sen, mutta mitään varsinaista kolehtipuhetta ei pidetty.

Aikanansa tehtiin tilinpäätös Jäähallin tapahtumasta.  Bennyn lupaus piti paikkansa.  Kaikki kulut maksettiin Hinnin toimistosta, mitään ei jätetty velkasaldoksi suomalaisille.  Eikä minkäänlaista prässäystä rahan perään tapahtunut yhdessäkään tilaisuudessa.

Benny Hinnin toiminta kerää tilien mukaan suuria määriä varoja.  Mutta samaisista tuloista maksetaan esimerkiksi miljoonia ihmisiä kokoavien kehittyvissä maissa pidettävien crusaidien kulut.  Benny Hinnin ristiretket esimerkiksi Afrikassa ja Intiassa ovat  kalleimpia laatuansa - esimerkiksi Billy Grahamin järjestön kansainväliset tapahtumat eivät yllä samanlaisiin kustannuksiin - eikä myöskään ihmismäärin - kuin Benny Hinnin suuret massatapahtumat.  Koskaan Benny Hinn ei ole jättänyt jälkeensä toisille maksettaviksi jääviä laskuja.

Benny Hinn puhuu ja opettaa radio- ja tv-ohjelmissa, joita tätä nykyä seurataan kahdessa sadassa maassa.  Käytännössä koko maapallo on Hinnin tv-ohjelman peittämä.  Nykyisin Hinnillä on talousvastuu mm. Iraniin suuntautuvista 24/7 tv-ohjelmista.

Mielipiteeni on, että Benny Hinn kelpaa esimerkiksi valtaosalle maailmalla vaikuttavia evankelistoja.  Vertaamalla suomalaisen saarnaajan elintasoa Hinnin vastaavaan, toki eroa on huimasti. Eroa on myös Suomen arkkipiispan ja takakylän helluntaisaarnaajan palkkatuloissa ja muissa eduissa.  Miksi ei tällaisesta liiku arvosteluja piireissä, joissa Hinnin elintasoa ja esimerkiksi kirjatuloja arvostellaan.

Amerikkalaisessa ystäväpiirissäni on veli, joka vuonna 1991 osallistui kolmetoista viikkoiseen Benny Hinnin seurakunnassaan johtamaan  opetuslapsikoulutukseen.  Ystäväni on nykyisin Assemblies of God -helluntaiseurakunnan pastori. "Jatkuvasti Benny opetti meille nuorille saarnaajan aluille, että on kolme pahaa, joista meidän täytyy kerta kaikkiaan oppia olemaan kaukana: Jumalalle kuuluvaa kunniaa emme saa ryöstää itsellemme; muut tytöt kuin oma vaimomme eivät saa kiehtoa meitä; on pysyttävä irti mammonan orjuudesta.  Jos säilymme puhtaina näillä kolmella alueella, silloin Jumala siunaa elämämme ja työmme" - näin ystäväni kertoi.  Ja kiitti Jumalaa Bennyn vaikutuksesta elämäänsä.

Markuksen evankeliumissa Jeesus lausuu evankeliumin työhön meneville erikoisen lupauksen.  

Jeesus lupaa satakertaisesti takaisin "nyt tässä ajassa" sen, mistä myös tässä ajassa luovumme - mutta sitten Hän lisää: "vainojen keskellä" (10:28-31). 

Jeesusta vainottiin. Jeesuksesta puhuttiin kaikenlaista pahaa.  Jeesus opetti, ettei opetuslapsen tie olisi helpompi kuljettava kuin Mestarin oma tie. 

Mitatessani Benny Hinnin elämää huomaan Jeesuksen sanojen pätevän häneenkin.

Tunnustan luottavani Benny Hinniin.  Olen kiitollinen Jumalalle, että Bennyn asiat hänen omassa perhepiirissään ovat nyt lujasti ja vauhdilla menossa parhaimpaan mahdolliseen suuntaan.  Saakoon Jumala käyttää veljeä ja hänen perhettänsä tavalla, josta ilmenee parhaitten päivien olevan vielä edessäpäin.  Jumalan kunniaksi ja ihmisten vapaudeksi.

 

Leo Meller ja ystävät ohjelmistossa TV7-kanavalla olen esittänyt kolmen erityisohjelman sarjan Benny Hinnin ja Oral Robertsin hämmästyttävää asiaa sisältävistä keskusteluista.  Benny haastattelee suomeksi tekstitetyssä sarjassa Oral Robertsia ja samalla avautuu oman elämänsä vähemmän tunnettujen asioitten suhteen. Kolme tv-ohjelmaa ovat saatavilla yhdellä dvd-levyllä. Tarjoushinta vain 18 € + postimaksu. Tilaa alla olevalla linkillä.

 

 

Kommentoi "Leo Meller tänään - Benny Hinnin järjestön talousasiat"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _____   __  __  _ __  _  _   ______ 
| __ \\  \ \\/ // | |/ // | || | || /_  _// 
| | \ ||  \ ` //  | ' // | || | || `-| |,- 
| |__/ ||  | ||  | . \\ | \\_/ ||  | ||  
|_____//   |_||  |_|\_\\ \____//   |_||  
 -----`   `-`'  `-` --`  `---`   `-`'  
                         
 
 

3 kommenttia "Leo Meller tänään - Benny Hinnin järjestön talousasiat"

Totuus esiin 29.6.2012 22.16

Kiitos Leo, hyvä ja tarpeellinen kirjoitus,tätä valoa kristikansamme kaipaa. Olen itsekin joutunut varoittelemaan joitakin ystäviä arvostelevista kannanotoitoista, koskien juuri Hinniä ja Meyeriä. Nyt on mihin nojata kun on niinsanottua vaktaa takana.

martsu 30.6.2012 10.34

Kiitos! Olipa hyvä valaisu asiaan,olen ollut nämä vuodet sitä mieltä,että Hinn ja Meyer ovat Herran palvelioita ja saaneet suosion herralta. Monet ovat heitä vastaan ystävä piirissäni ja pitävät huijareina,itse olen vankasti pysynyt ymmärryksessä että näin ei ole. Heidän kirjansa ovat parhaita luettavia ja olen rakentunut niiden kautta.
Sama asia kun sinua on pidetty vääränä profeettana ym,mutta itse olen kuunnelut sinua kaikki nämä vuodet kun olen ollut uskossa(13),ja rakentunut niiden kasettien kautta ja tullut siunatuksi ja edelleen kuuntelen :)
Kiitos siis sinulle Leo ja siunausta!

TA 4.7.2012 13.22

Benny Hinn on hyvin kiistelty persoona kristikunnassa. Kiitos kovasti, että tuot näitä asioita tiedoksi Suomen Siionissa, jossa ihmiset niin helposti tuomitsevat toisiansa heppoisin perustein ottamatta itse selvää asioiden totuudellisuudesta.