https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_4995-LM_tanaan-profile.jpg Jeesusta kiinnosti tietää, kenen ihmiset sanoivat Hänen olevan. Filippoksen Kesarean alueella Jeesus kysyi opetuslapsiltaan: "Kenen ihmiset sanovat Ihmisen Pojan olevan?" "Ihmisen Poika" on Jeesuksen messiaaninen arvonimi (katso Danielin kirjan 7:13). Opetuslapset vastasivat:... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/849/kuka_kukin_on Patmos article
Leo Meller
30.4.2016
Leo Meller

Leo Meller on Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).

Kuka kukin on?

Jeesusta kiinnosti tietää, kenen ihmiset sanoivat Hänen olevan.  Filippoksen Kesarean alueella Jeesus kysyi opetuslapsiltaan: "Kenen ihmiset sanovat Ihmisen Pojan  olevan?"  "Ihmisen Poika" on Jeesuksen messiaaninen arvonimi (katso Danielin kirjan 7:13).  Opetuslapset vastasivat: "Jotkut Johannes Kastajan, toiset Elian, toiset taas Jeremian  tai jonkun muun profeetoista."  Jeesus kysyi opetuslapsiltaan: "Entä te? Kenen te sanotte minun olevan?"  Pietari vastasi: "Sinä olet Kristus, elävän Jumalan Poika." Jeesus kommentoi Pietarin vastausta kutsumalla opetuslastansa "autuaaksi" eli kadehdittavaksi, "sillä ei liha eikä veri ole sitä sinulle ilmoittanut vaan minun Isäni, joka on taivaissa".   Jeesuksen identiteetin oikean tuntemisen perustukselle Jeesus ilmoitti rakentavansa kirkkonsa, jota helvetin portitkaan eivät voita.  Kummallista kyllä, että samaan hengenvetoon Jeesus kielsi opetuslapsiansa "kertomasta kenellekään, että hän on Kristus", eli Messias, Voideltu. Matt. 16:13-20 

Jeesuksen identiteettiin liittyvästä tekstin katkelmasta voisi päätellä, että yhtäältä on tärkeää, että tunnetaan kuka kukin on, mutta toisaalta tällainen tunteminen  ei aina ole jokamiehen oikeus.

Palataan tähän.  Tässä kohtaa kuitenkin jaa kanssani jokunen mahtava ajatus siitä, että Jumala tuntee sinut.  Ja minut.

Paavali kirjoittaa:

"Hän on myös painanut meihin sinettinsä ja antanut meidän sydämiimme vakuudeksi Hengen."  2 Kor. 1:22 

Englanninkielinen NLT kääntää  kohdan näin: "He has identified us as his own by placing  the Holy Spirit in our hearts" - "Hän on tunnistanut meidät omikseen asettamalla Pyhän Hengen meidän sydämiimme."  

Koska näin on, ei ihme, että Paavali Galatalaiskirjeen 2. luvussa opettaa uskosi kasvavan vahvaksi, kun kohdistat huomiosi identiteettiisi Kristuksessa - siihen, mitä sinä olet Jeesuksessa Kristuksessa.

"Mitä se on?" tapaa Martti Luther kysyä katekismuksessaan.

Se on sitä, että sinä saat kadottaa itsesi siihen, mitä Jumala sanoo tehneensä sinussa ja sinulle.

Sinä saat lakata ajattelemasta itseäsi sen mukaan, mitä toiset ihmiset sinusta ajattelevat ja sanovat.  Eivätkä edes omat ajatuksesi itsestäsi merkitse mitään, kun olet Jeesuksessa Kristuksessa.  Maailman - jopa henkimaailman - leima sinussa on vain ilmaa sen rinnalla, mitä kaiken Luoja ja Jumala sanoo sinusta.

Tunteesi, toisten mielipiteet, onnistumisesi tai epäonnistumisesi eivät definioi sinua.  Kotisi, köyhyytesi tai rikkautesi, työpaikkasi, elinympäristösi  eivät tee sinusta sinua.

Oletko syntynyt uudestaan?

Todistaako Pyhä Henki sinussa, että Abba, Isä Jumala, on Jeesuksen, veriveljesi, kautta sinun Isäsi? 

Paavali totesi ateenalaisille, että ihminen on luomisena kautta Jumalan sukua.

Uuden luomisteon - uudestisyntymisen - kautta emme ainoastaan ole  Jumalan sukua.  Olemme syntyneet Jumalan perheeseen.  Olemme Jumalan poikia ja tyttäriä.  Jeesus Kristus on Vanhin Veljemme.  Meillä on yhteinen Isä.

Tiedätkö tämän?

Kiitätkö tästä?

Kuka ei tiedä identiteettiänsä, on haavoittuvainen siitä, mitä toiset hänestä sanovat.

Graniitin kova ja kestävä on Jumalan ajatus ja ilmoitus siitä, kuka sinä olet Jeesuksessa Kristuksessa.

Maailmankaikkeudessa on vain  Yksi, jonka mielipide sinusta on jonkun arvoinen.

Hän on Luoja Jumala, tuo Yksi.

Minulle on ainoa tärkeä asia maailmassa, mitä Kolmiyhteys ajattelee minusta.

Toki olen tietoinen siitä, mitä lihassa ja veressä olen.

Vanha ihmiseni on kaikessa puuttuvainen, inhottava, lankeava, syntinen, tulen ruokaa.

Viime vuosituhantena raadollisuuteni oli otsikoissa.  Kirjoitin ystäväkirjeen, jossa kerroin elämäni tilanteista, synneistäni, ja sanoin, että olen paljon pahempi kuin mitä viholliseni minusta sanovat.  Paavali sanoi olevansa syntisistä suurin.  Voisinko päästä toiseksi suurimman syntisen asemaan?  Varmasti olen pahempi kuin kaikki nuo kristityt, jotka onnistumisensa norsunluutorneista  kivittävät minua.

Tunnetko itseäsi edellisen kappaleen tekstistä?

Tervetuloa rinnalleni, syntisten seurakuntaan.

Mutta!

Tässä seurakunnassa Pyhän Hengen ohjauksessa saadaan pistot sydämeen, murskaudutaan lain alla, jäädään Jeesuksen jalkoihin syntisen naisen tavalla, tiedetään, ettei tomusta nousta muuta kuin lävistetyn Käden nostamana.  Sama Pyhä Henki, joka tekee syntiseksi, näyttää verta vuotavaa Jumalan Karitsaa ja todistaa: Yksi silmäys ristille naulittuun, sulle elon ja autuuden tuo.

Elämäni sisäisten taistelujen päivinä rinnallani kulki Helsingin Runeberginkatua Suomen Raamattuopiston hallintoon kuulunut Helsingin tuomiorovasti Eino Sares.  Töölön torin lähellä olevan kukkakaupan kulmalla odotimme liikenteen kulkua ohitsemme, kun Sares tarttui minua hartioista ja suorastaan huutamalla tokaisi: Etkö jo voisi uskoa, että se on syntisille!  Se on syntisille!  Pelastus on syntisille! Kokonaan hyvä Vapahtaja on kokonaan pahojen Pelastaja ja heidän ainoa toivonsa! Sillä hetkellä se oikein jysähti.

Tai miksen sanoisi sitä niin kuin hengellinen isäni, johtajani, työmme viitoittaja Ensio Lehtonen sen ilmaisi lasten leireillä: Kaikilla on työnsä.  Autonkuljettaja ajaa autoa.  Posteljooni jakaa kirjeitä.  Metsuri kaataa puita.  Ja Jeesuksen työ on pelastaa syntisiä ja viedä heidät Isänsä luokse elämän päätteessä.  Tästä Jeesus saa palkan.

On modernia pyrkiä löytämään itsensä. 

Kristitty ystäväni oli uuden työpaikkansa määräyksestä käynyt persoonallisuustestissä.

- Voitko kuvitella! hän selitti minulle kohdatessamme metrossa.  - Paljastui, että minussa on sekä leijona että majava!  Olen aktivaattori ja kilpailija ja ja... 

Ystäväni totesi, että mitä tahansa persoonallisuustestit paljastivatkaan hänestä, työnantajallensa on kyllä suurimpana siunauksena se, että hän on kristitty, joka joutuu jopa turhista sanoista, tekemisistä ja tekemättä jättämisistä puhumattakaan, tilille Jumalan edessä. Vahvin työmoraaliin vaikuttava tekijä olisi Jumalan Pyhän Hengen läsnäolo ja ohjaus.

- Niin kotona kuin seurakunnassa kuin työelämässäni ajattelen aina: mitä Jumala ajattelee minusta? 

No niin, mitä Jumala ajattelee sinusta, minusta, kristityksi tuntemastaan, johon Hän on asettanut Henkensä?

Tässä on tärkein:

Olet Jumalalle arvokas.

Muistan Ilmo Launiksen  pääsiäisyön puheen Töölön kirkossa.   Puheen sydämessä oli Launiksen tekemä lyhytelokuva. 

Elokuvan tarina oli tämä: Poika veisti kaarnalaivan.  Kesken leikin tuli iso rohmu ja muitta mutkitta ryösti laivan itselleen.  Laiva oli erityisen rakas tekijälle.  Kun ryöstäjä sanoi, että voithan ostaa laivan takaisin itsellesi, tekijä keräsi kaikki kolikot taskunsa pohjalta ja osti kaarnalaivan takaisin.  Elokuva päättyi siihen, että poika kyynelet silmissään painoi veistämänsä kaarnalaivan rintaansa    vasten ja totesi: Nyt olet kahdesti minun.  Ensiksi minä tein sinut. Ja nyt minä ostin sinut takaisin itselleni. 

Pääsiäisyön messussa jokainen kohtasi evankeliumin tässä elokuvassa.

Olimme Jumalan luotuja.  Ja sitten Jumala osti meidät, jotka synti oli erottanut Luojasta.  Olemme lunastetut kalliilla, oi niin kalliilla hinnalla, Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan pyhällä Verellä. 

Sanotaan tämä raamattuviitteillä, Jumalan omalla puheella:

Jumala loi sinut, hengitti sieraimiisi elämän hengen (1 Moos. 2:7).  Sinut luotiin Jumalan kuvaksi  (1 Moos. 1:27).  Jumalan silmät näkivät sinut jo idullasi.  "Kaikki päivät oli luotu ja kirjoitettu sinun kirjaasi, ennen kuin ainoakaan niistä oli tullut."  (Ps. 139:7-18).  Jumala tuntee pääsi hiusten määrän; ennen kuin sana lähtee kieleltäsi, Jumala tuntee ja tietää sen (Matt. 10:30; Ps. 139:1-6).   Sinut on tehty ylen ihmeellisesti.  Olet kaikkein arvokkain Jumalan luomisteoista; kuuden luomispäivän kruunu (Matt. 10:31).

Kuitenkin vaihdoit totuuden tuntemisen valheessa elämiseksi.  Palvelit luotua Luojan sijaan. Teit syntiä ja menetit Jumalan kirkkauden.   Synnin palkka on kuolemalla kuoleminen.  Olet vihan lapsi, Jumalan vihollinen.  Olet läpeensä paha ja mätä.   Ansaitset Jumalan oikeudenmukaisen kadotustuomion.

Ja kuitenkin!

Juuri sinua Jumala rakasti niin paljon, että antoi ainokaisen Poikansa sinun sijaisuhriksesi!

Ollessasi vielä syntinen helvetin lapsi, Kristus kuoli sinun edestäsi, sinun paikallasi.

Synti ei huuda viimeistä sanaa kohdallasi.  Armo ja laupeus jylisevät Golgatalta ja tyhjältä haudalta volyymilla, joka vaientaa kaikki muut äänet.

Jokainen, joka avuksi huutaa Jeesusta, pelastuu (Room. 10:13).   Pelastava usko on Jumalan lahja, ansaitsematon lahja, lahja jota ihminen ei edes osaa etsiä, ellei sitä ojennettaisi hänelle Jumalalta (Room. 5:20).    Uskova on saanut uuden elämän - hän on uusi luomus (1 Piet. 1:13).  Hänet on adoptoitu, otettu lapseksi Jumalan perheeseen (Ef. 1:5).  Et enää ole orpo.  Olet Jumalan Pojan kanssa kanssaperijä (1 Joh. 3:2; Room. 8:16-17).  Jumala rakastaa sinua Isänä (1 Joh. 3:1; Luuk. 15:20-24).

Olet pelastettu armosta (Ef. 2:8).

Olet vanhurskautettu uskosta (Room. 5:1).

Olet taivaaseen saakka varmassa pelastuksessa, jossa mikään ei voi erottaa sinua Isän rakkaudesta Jeesuksessa Kristuksessa (Room. 8: 38-39).

Kukaan, ei kukaan voi riistää sinua lävistetystä Kädestä (Joh. 10: 28-30).

Koskaan, koskaan, koskaan ei Jumala hylkää eikä jätä sinua (Hepr. 13:5).  

Sinulla on Isä ja sinulla on Vanhin Veli.  Sinulla on myös Pyhä Henki.

Pyhän Hengen perheessä sinulla on uusi perheyhteys, veljien ja sisarten yhteys (Luuk. 8:21).  Olet Jumalan kansan jäsen kaikkine kansalaisoikeuksineen (1 Piet. 2:9-10).

Katsele Jeesukseen.  Hän on uskosi täydelliseksi tekijä ja sen varjelija (Hepr. 12:2).   Kristus on sinussa ja sinä olet Kristuksessa (Joh. 15:5; Kol. 1:27).  Pysy lähellä Jeesusta; Pyhä Henki antaa siihen apunsa (Joh. 15:4).  Elämä on Kristus, ja kuolema on voitto (Fil. 1:21).

Älä yritä selvitä elämässäsi oman viisautesi ja oman voimasi avulla.  Elä Jumalan Hengessä ja Hengestä; älä nojaudu omaan ymmärrykseesi (Sak. 4:6; Snl. 3:5).  Pyhä Henki johtaa sinut kaikkeen totuuteen, auttaa sinua tottelemaan Herraasi, ja voimauttaa sinut tekemään ensimmäisiä tekoja (Joh. 16:7,13; Apt. 1:8; Gal. 5:16).

Etsiessäsi Herraasi ja oppiessasi pyhien yhteydessä Hänen tahtoansa sinua muutetaan Kristuksen kirkkauden kaltaisuuteen (2 Kor. 3:18).  Sitten eräänä hetkenä muuttumisesi saavuttaa totaalisen huippunsa - pasuuna soi, ja Herran Jeesuksen Kristuksen seurakunta temmataan tuuliin ja pilviin (1 Kor. 15:52).  Silloin, vihdoinkin, kaikki vanha on kadonnut ja kaikki on  tullut uudeksi - olet Jeesuksen Kristuksen kaltaisuudessa (1 Joh. 3:2; Room. 8:29).

Olet aina ja ikuisesti siellä, missä on Jumalan asumus; kuolema ei enää hallitse sinua (Room. 7:24-25; Joh. 14:3).  Kyynelet pyyhitään, eikä kipua enää ole oleva (Ilm. 21:3-4).  Juot elämän lähteestä rahatta ja hinnatta, olet valtakunnassa, joka on valmistettu sinua varten aikojen alussa (Hepr. 4:9-11; Matt. 25:34).

Ja juuri siksi, että näin on ja on oleva, sinun ja minun ja jokaisen, joka mainitsee Herran nimeä, on vaellettava  kutsumuksensa arvon mukaisesti (Ef. 4:1). 

Olemme kaupunki vuoren huipulla, jonka valon tulee näkyä kauas (Matt. 5:14).

Olemme Jeesuksen Kristuksen suurlähettiläitä maailmassa (2 Kor. 5:20).

Kuka kukin on?

Joko tiedät, kuka sinä olet?

Hän tietää, joka tietää olevansa uusi luomus Kristuksessa Jeesuksessa.

 

Tässä on paikka ja tämä on hetki sanoa jotakin, joka ei saa jäädä tiedostamatta.

Saan ajoittain kirjeitä, viestejä, joissa ei ole allekirjoitusta. 

Jo monen vuosikymmenen ajan olen seurannut hengellisen isäni Ensio Lehtosen neuvoa.  Jos joku kirjoittaa nimettömästi, hänen kirjettänsä en lue yhtään ainoata riviä.  Tämä on ollut käytäntöni puoli vuosisataa.  En myöskään seuraa ns. nettipalstoja, joissa nimimerkkien takaa kiitetään ja lyödään.

Minulla on nimi, kasvot, osoite.  Minut tunnetaan.  Jos joku haluaa vaihtaa ajatuksia kanssani, hänelläkin täytyy olla nimi ja osoite.  Kohtaamme toisemme vain samalla tunnettavuuden tasolla.

Saadessani postia katson aina poikkeuksetta kirjoituksen loppuun.  Jos siellä ei ole nimeä, roskaan kirjeen heti. Olen ilmoittanut toimistollemme, että jos minulle tulee nimettömiä posteja, ne roskataan eikä niitä lähetetä edelleen minulle.

Olemme hylänneet kaikki häpeälliset salatiet, emme vaella kavaluudessa emmekä väärennä Jumalan sanaa, vaan tuomalla julki totuuden me suosittelemme itseämme Jumalan edessä jokaisen ihmisen omalletunnolle.   ... Peite on niissä, jotka joutuvat kadotukseen, niissä epäuskoisissa, jotka tämän maailman jumala on sokaissut, niin ettei  heille loista se valo, joka lähtee Kristuksen kirkkauden evankeliumista.   2 KOR. 4:1-6

 

 

 

Kommentoi "Kuka kukin on?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 ______   ______  _____   _____   ____  
|   \\ /_  _// / ___|| | ___|| | _ \\ 
| -- //  -| ||- | // __  | ||__  | |_| || 
| -- \\  _| ||_ | \\_\ || | ||__  | . // 
|______// /_____// \____//  |_____|| |_|\_\\ 
`------`  `-----`  `---`  `-----`  `-` --` 
                         
 
 

Ei kommentteja "Kuka kukin on?"