https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_4995-LM_tanaan-profile.jpg Ei, en viittaa Jeesus Nasarealaisen kuolemaan Golgatalla AD 33. Tämä sijaiskuolema sijoittuu Jerusalemiin pitkäperjantaina vuonna 2017. Kaksikymmentävuotias brittiläinen Heprealaisen yliopiston kansainvälinen opiskelija Hannah Bladon puukotettiin kuoliaaksi raitiotien vaunussa. Hannah oli opiskellut... https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/992/sijaiskuolema_paasiaisviikolla_jerusalemissa Patmos article
Leo Meller
16.4.2017
Leo Meller

Leo Meller on Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).

Sijaiskuolema pääsiäisviikolla Jerusalemissa

Ei, en viittaa Jeesus Nasarealaisen kuolemaan Golgatalla AD 33.  Tämä sijaiskuolema sijoittuu Jerusalemiin pitkäperjantaina vuonna 2017.  Kaksikymmentävuotias brittiläinen Heprealaisen yliopiston kansainvälinen opiskelija Hannah Bladon puukotettiin kuoliaaksi raitiotien vaunussa.  Hannah oli opiskellut arkeologiaa ja teologiaa Birminghamin yliopistossa ja vaihtanut Heprealaiseen yliopistoon kuluvan vuoden tammikuussa.  Mikä tekee Hannan kuolemasta sijaiskuoleman?

HANNAH BLADON matkusti light rail raitiovaunussa.  Hän teki matkaa  arkeologiselta kaivaukselta asuntoonsa.

Hän istui vaunun takaosassa.  Matkustajia oli vaunun täydeltä. 

Eräällä pysäkillä vaunuun nousi juutalainen äiti kantaen sylissään vauvaa.  Hannah kuvitteli jonkun miehen antavan paikkansa naiselle ja tämän lapselle.  Kun näin ei tapahtunut, Hannah nousi, viittasi äitiä paikallensa, ja lähti itse eteenpäin vaunussa etsien paikkaa, jossa voisi seistä loppumatkan.

Keskiovella seisoi asetta kantava sotilas.  Hannah asettui sotilaan vierelle, joka kohteliaasti antoi lisätilaa neitoselle.

Hannahin toisella puolella seisoi keski-ikäinen arabimies.  Kukaan vaunussa olevista ei osannut kuvitella miehen valinneen paikkansa aseistautuneen juutalaissotilaan viereltä kammottavasta syystä.

JAMIL TAMIMI  on tämä arabimies.  Hän on 57-vuotias, kotoisin Jerusalemin naapurissa sijaitsevasta Ras al-Amudin arabikylästä.

Tamimi aavistaa - toivoo - kuolevansa marttyyrikuoleman tänä perjantaina.  

Hän on jihadisti.   

Hän on opiskellut useita vuosia maanalaisissa soluissa, oppinut muslimimarttyyrin kutsusta ja paratiisiosasta.  Hän uskoo, että marttyyrina kuoleva muslimi pääsee suoraan paratiisiin, eikä vain hän, vaan hänen uhrinsa hinnalla sukukin pääsee paratiisipaikoille joutumatta odottamaan viimeistä tuomiota.  Islamissa nimittäin uskotaan, ettei edes Muhammad ole vielä paratiisissa.  Marttyyrit pääsevät oikotietä, Muhammadin ohitse.

Jamil Tamimi astui raitiovaunuun.  Hän etsi kohdetta, jonka murhaisi ja toivon mukaan hänet  tuossa tilanteessa ammuttaisiin kuoliaaksi.  Hän oli valistanut omaisiansa päätöksestänsä, eikä häntä taivuteltu muuttamaan mieltänsä.  Tamimi oli aikaisemmin syytettynä seksuaalisesta väkivallasta omaa tytärtänsä kohtaan.  Perheen jäsenet pelkäsivät häntä.

Tamimi näki aseistetun sotilaan.  Asettui lähelle.  Ja alkoi etsiä murhattavaa juutalaista.

Raitiovaunu lähestyi Damaskon portin pysäkkiä.  Kello lähestyi kolmeatoista. 

Tamimi oli aikaisemmin aamupäivällä ostanut puukon Jerusalemin arabikauppiaalta.  Hän otti esille aseen.  Alkoi iskeä sillä.  Hän oli valinnut kohteeksi nuoren naisen, hetkiä aikaisemmin vaunun takaosasta hänen vierellensä asettuneen.  Oliko Allah valinnut uhrin? Terroristi uskoi vakaasti naisen olevan juutalainen, jo rotunsa vuoksi murhattavaksi valitun. 

Puukko iskeytyi Hannahiin.  Sillä haavoitettiin myös kahta muuta väliin yrittänyttä matkustajaa.

ASEISTETTU SOTILAS ei laukaissut asettaan.  Hän käsitti tulituksen mitä ilmeisimmin osuvan myös ulkopuolisiin.  Tamimin päälle suorastaan kaatui joitain miespuolisia matkustajia. Nämä  taltuttivat terroristin nopeasti.

Tamimi sidottiin ja hänet siirrettiin vaunusta katutasolle.  Hänet kannettiin kasvot peittämättöminä taivasta kohti tuijottaen paikalle saapuneeseen erikoisrakenteiseen turvallisuuspoliisin ajoneuvoon.

Tamimin arabiankieliset valitukset kantoivat lähellä olevien kieltä ymmärtävien korviin.

"Allah, miksi sinä petit minut!  Minä murhasin, jotta sinä olisit määrännyt sotilaan ampumaan minut ja olisin nyt jo paratiisissa luonasi!  Miksi! Miksi!"  - Jotakin tällaista Tamimi sopersi.

Tamimi on määrätty mielentilatutkimukseen.  Israelissa ei ole kuolemantuomiota terroristimurhaajille. 

KUOLIKO HANNAH sijaisena?

Olisiko juutalainen äiti lapsensa kanssa jäänyt ovensuuhun, sinne mistä astui vaunuun, lähelle terroristia?

Mahdollisesti.

Hannahin luonteelle ominainen toisen ajatteleminen ja sijoittaminen ykköseksi elämänsä tilanteissa vaikutti hänen ratkaisuunsa luovuttaa istuinpaikka.

Israelilaiset mediat puhuivat sijaiskuolemasta.  Julkisuus ei tuntunut muistavan,  että Hannah surmattiin pitkäperjantaina.   Hänen kristityt ystävänsä muistivat surmapäivän merkityksen.  "Murhaaja ei päässyt paratiisiinsa eli helvetin esikartanoon",  muuan kristitty opiskelija totesi Jerusalemissa brittiläisen kristillisen radiokanavan haastattelussa.  "Mutta Hannah pääsi paratiisiin sillä hetkellä, kun hän kuoli.  Hän on siellä nyt Jeesuksen luona ja keskustelee kahdesta pitkäperjantaista."

MDA:n ambulanssi kuljetti Hannan Scopusvuorella olevaan Hadassan sairaalaan.  Yritykset pelastaa Hannahin henki eivät tuottaneet tulosta ja hän menehtyi pian sairaalaan saapumisen jälkeen.

"Tyttäremme oli rakastavin, hellin, elämää kunnioittavin ihminen,  jonka tunnemme", Bladonin vanhemmat kertoivat.  "Hän oli lahjakas muusikko, Israelia syvästi rakastava ja kansakunnan historiaa tutkiva kristitty."

Yliopistosta kerrottiin Hannah Bladonin olleen opintojen alkuvaiheissa huolestunut turvallisuudestaan.  Viime vuoden loppuvaiheissa Hannah kuitenkin kirjoitti ystävälleen, että hän on hyvin tyytyväinen yliopistokampuksen turvallisuusjärjestelmään.  "Minulla on täällä superaikaa!" hän kirjoitti.

"Mieleni on täyttynyt surulla kuultuani nuoren neitosen surmasta terroristin iskussa Jerusalemissa", totesi Israelin presidentti Reuven Rivlin.  Hän jatkoi: "Ajatuksemme ja rukouksemme kulkeutuvat uhrin  omaisten ja ystävien luokse.  Terrori ei koskaan tule voittamaan meitä."

JA VIELÄ tämä loppukaneetti.

Jamil Tamimi oli joidenkin mielestä yksinkertaisesti mielisairas.

Pohjoisisraelilaisessa sairaalassa alkuvuodesta hän nielaisi partakoneen terän yrittäen itsemurhaa.  Se olisi ollut myös yhdenlaatuinen marttyyrius ja pikatie paratiisiin.

Tamimin aktit perustuvat hänen saamaansa jihadkoulutukseen.

Ajatukseni kulkeutuvat tällä hetkellä niin akuuttiin kysymykseen suurmoskeijan tulemisesta Helsinkiin.  Mitä  opetettaisiinkaan maanalaisissa kerroksissa luokissa, joissa tutkitaan islamin syvyyksiä? 

Jumala varjelkoon!  Sekä Israelissa että Suomessa. 

 

 

 

Kommentoi "Sijaiskuolema pääsiäisviikolla Jerusalemissa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _____   ___   ______  __  __ __  __ 
 |__ //  / _ \\  /_  _// \ \\/ // \ \\ / // 
  / //  | / \ ||  | ||   \ ` //  \ \/ // 
 / //__  | \_/ ||  _| ||   | ||   \ //  
 /_____||  \___//  /__//    |_||   \//  
 `-----`  `---`  `--`    `-`'    `   
                         
 
 

6 kommenttia "Sijaiskuolema pääsiäisviikolla Jerusalemissa"

Hanna Puukki 23.4.2017 15.19

Kiitos tästä koskettavasta kirjoituksesta.

Traagisesta kuolemasta huolimatta Hannahin osa on lohdullinen ja hänen lyhyt elämänsä äärettömän arvokas. Se on myös osoitus ja esimerkki todellisesta kristillisestä rakkaudesta.

Mielestämme ehkä ei niin suureellinen lähimmäisenrakkauden osoitus arjen keskellä johti näin äärimmäiseen lopputulokseen.
Voimme uskoa, että Hannah antoi henkensä rakastamansa maan ja kansan puolesta.
Olkoon hänen muistonsa siunattu!

Jukka 23.4.2017 15.19

Nämä tahtovat saada sanattomaksi. Sattumalta valitun viattoman surmaa vihaa uhkuva terroristi, joka on tekevinään hyvää ja haaveilee paratiisipaikasta, oh no my God! Mikä samankaltaisuus ensimmäisen pitkäperjantain tapahtumaan. Turhalta tuntuva kuolema, voiko tästä seurata mitään hyvää? Mikä menetys, mikä suru, mikä tragedia!

"Tragedia on peräisin Antiikin Kreikan teatterista. Sen tarkka kehityshistoria on kiistanalainen, mutta Aristoteleen mukaan tragedia voidaan johtaa Dionysoksen palvontaan liittyneistä dityrambeista. Nämä olivat tanssi- ja lauluesityksiä, joiden esittäjät olivat pukeutuneet pukin nahkaan muistuttakseen Dionysoksen seuralaisia, satyyrejä. Tragedia (m.kreik. τραγῳδία, tragōdía) tarkoittaakin sananmukaisesti "pukkilaulua". Samasta alkuperästä on kehittynyt myös tragediaan läheisesti liittyvä satyyrinäytelmä. Esimerkiksi Ateenan Dionysia-juhlissa oli tapana esittää kolmen tragedian ja yhden satyyrinäytelmän muodostamia kokonaisuuksia.
Yksi tärkeimmistä tragediaa käsittelevistä kirjoista on edelleen Aristoteleen Runousoppi. Aristoteleen mukaan tragedia muodostaa juonellisen kokonaisuuden jossa on alku, keskikohta ja loppu. Tragedia keskittyy yleensä yhden vuorokauden aikana tapahtuviin asioihin. Aristoteleen mukaan tragedian tarkoituksena on kuvata ihmisiä, jotka kohtaavat murheellisen kohtalon. Tärkeässä roolissa on niin sanottu "traaginen erehdys" eli hamartia, jonka seurauksena traaginen sankari ajautuu onnettomuuteen. Traaginen erehdys on teko, jonka sankari suorittaa vapaaehtoisesti. Teosta tulee traaginen sen vuoksi, että vapaaehtoisuudesta huolimatta sankari on olosuhteiden tai tietämättömyytensä armoilla.
Aristoteleen mukaan tragedian henkilöt eivät saa olla kaikkivoivia jumalia tai muita hahmoja, joihin yleisö ei pysty samaistumaan. Tragedian hahmojen täytyy olla sen kaltaisia, että ihmisten on mahdollista samaistua heihin. Tragedian tarkoituksena on saada ihmiset tuntemaan säälin ja vihan tunteita oikealla tavalla. Keskeistä on katharsis, emotionaalinen puhdistuminen, jossa katsojat saattoivat puhdistua erilaisista tunteista katsoessaan näytelmän henkilöiden kärsivän. Puhdistuminen ei tarkoita tunteista luopumista tai eroon pääsemistä, vaan niiden kokemista kehittyneemmällä tavalla.
Seuratessaan tragedian hahmoja ihmiset pystyivät kokemaan inhimillistä samanlaisuutta heidän kanssaan. Tämä kokemus on Aristoteleen mukaan tärkeä osa emotionaalista puhdistumista. Kokiessaan emotionaalisen puhdistumisen ihmiset oppivat jotakin tärkeää itsestään ja kokemusmaailmastaan. Näin tragedia lisäsi Aristoteleen mukaan ihmisten itsetuntemusta.."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tragedia

Herra, Sinä olet suurempi kuin tämä irvokas pukkilaulu!

Annikki Salo 23.4.2017 15.19

Sielunvihollinen on todella "varas, tappaja ja tuhoaja" (Joh.10:10a) ja kaiken valheen isä (Joh.8:44). Islam perustuu valheisiin ja murhiin ja niillä he luulevat ansaitsevansa jotakin. Rukoilemme, että Pyhä Jumalamme antaisi syvän herätyksen muslimien sydämiin, että he näkisivät Jeesuksemme ainoana Pelastajanaan. Paljastukoon valheen valta!

Mikki 23.4.2017 15.19

Se on länsimaissa helppo selitys, että terroristit olisivat mieleltään sairaita. Jo sieltä 11.9.2001 iskusta lähtien tekijöiden taustoja on tutkittu ja monet on olleet koulutettuja, huippuälykkäitä ja työssäänkin menestyneitä, mutta jotka on saatu aivopestyä islamilaiselle ideologialle. Terrorismilla ei siis välttämättä ole mitään tekemistä myöskään syrjäytymisen kanssa. Mutta sitä illuusiota ylläpidetään jotta vihervasemmistolainen suvaitsevaisuus saisi elintilaa

Tuija Ruotsalainen 23.4.2017 15.19

Kiitos tästä asiallisesta ja tietoa antavasta kirjoituksesta. Toivottavasti moni lukee. Antaa ajattelemisen aihetta.

Topias 23.4.2017 15.19

Rukousiltamaa moskeijan rakentamista vastaan?.