2017-10-10 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_1_7180-PASI_BLOGI_FINAL.jpg Viime viikonvaihteen aikana mediat ovat olleet raskaana hätkähdyttävistä vauvauutisista. "Mies on ensimmäistä kertaa raskaana Suomessa" (YLE 7.10.2017) [1] uutisoi YLE viitaten Lännen Median juttuun. "Isä on ensi kertaa raskaana Suomessa," uutisoi Ilkka (7.10.2017)... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/1060/mies_raskaana_ja_muita_valtakunnan_vauvauutisia Patmos article
Pasi Turunen
10.10.2017
Pasi Turunen

Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja. (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Mies raskaana ja muita valtakunnan vauvauutisia

Viime viikonvaihteen aikana mediat ovat olleet raskaana hätkähdyttävistä vauvauutisista. "Mies on ensimmäistä kertaa raskaana Suomessa" (YLE 7.10.2017) uutisoi YLE viitaten Lännen Median juttuun. "Isä on ensi kertaa raskaana Suomessa," uutisoi Ilkka (7.10.2017) paperilehdessään. Maakuntalehdet Aamulehti, Turun SanomatSavon Sanomat samoin Iltalehti kuin yhdestä suusta julistivat samaa.  

Kyse oli siis ns transmiehestä, naisesta, joka kesken sukupuolenkorjausprosessin halusi tulla raskaaksi ja keskeytti hormonihoidot tullakseen raskaaksi. Hänelle oli kuitenkin jo myönnetty miehen henkilötunnus ja terveydenhuollon tietojärjestelmälle tämä oli uusi tilanne.

Tässä kaikessa on takana vakava poliittinen kampanjointi translain muuttamiseksi

Siksi YLE peesasi myöhemmin samana päivänä kauhistelemalla Suomen lainsäädännön takapajuisuutta tällaisissa tilanteissa: "Uutinen raskaana olevasta miehestä havahdutti: lainsäädäntö laahaa perässä - Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa transihmiseltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä" (YLE 7.10.2017).

Uutisen analyysia

Analysoin seuraavassa hiukan YLE:n uutisjutussa (7.10.2017 klo 09:09) esiinnostettuja ajatuksia. 

"Suomessa on tiettävästi ensimmäistä kertaa tilanne, jossa mies on raskaana" 

Ei ole. Kyseessä on nainen, joka haluaa olla mies, kuten jutun jatkosta käy ilmi. 

"Tuleva isä on määritetty syntyessään naiseksi..."

Hän ei ole tuleva "isä", vaan äiti. Hän syntyi naisena eikä sitä ole erikseen ulkopuolelta "määritetty". Sukupuoli ei ole hoitohenkilökunnan tai kenenkään itse määritettävissä. Ihmiset syntyvät mies- tai naissukupuolisiksi. Naiset tulevat raskaaksi ja synnyttävät, ei miehet. 

Myöhemmässä elämänvaiheessa henkilö voi jostain syystä kokea oman käsityksensä omasta sukupuolestaan olevan ristiriidassa syntymäsukupuolen kanssa (dysforia). Tämä ei tarkoita sitä, että kätilöopisto oli väärässä ja sukupuoleensa tyytymätön henkilö oikeassa. 

"...mutta hän on käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin ja saanut toissa vuonna miehen henkilöllisyystunnuksen..."

Hänen sukupuolensa on edelleen nainen väärästä henkilötunnuksesta huolimatta. Sukupuoli on muuta kuin henkilötunnus. 

"Hän päätti keskeyttää tilapäisesti hormoniterapiansa, jotta voisi kokeilla lapsen hankkimista puolisonsa kanssa."

Onneksi olkoon. 

Katkelma osoittaa, että ns "sukupuolenkorjaus" on täysin kemiallisen keinotekoisesti toteutettu prosessi, joka voidaan henkilön niin halutessa pysäyttää (olettaen ettei kehoa ole ehditty kirurgisesti manipuloida). Tällöin biologia huolehtii oikeasti sukupuolenkorjauksesta takaisin asianmukaisiin puitteisiin. 

"Raskaus on pariskunnan mukaan sujunut muuten hyvin, mutta terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa raskaana olevalla on miehen henkilöllisyystunnus."

Tietojärjestelmän dysforia? 

"Setan Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijän Maarit Huuskan mukaan ei ole täyttä varmuutta, että kyseessä on ensimmäinen raskaana oleva mies Suomessa, mutta hänen mukaansa se on hyvin todennäköistä."

Meillä on täysi varmuus siitä, ettei missään mies ole tullut raskaaksi. Ei Suomessa eikä muualla. Seta leikkii sanoilla ja mielikuvituksella ja ihmisten terveydellä. 

Tapauksen henkilö on nainen, joka haluaisi olla mies. Kyse ei ole raskaana olevasta miehestä, kuten raskaus itsessään osoittaa.

Sukupuolta ei muuteta ideologisoimalla sukupuoli ja soveltamalla termejä ja määritelmiä virheellisen mielivaltaisesti, vaikka se tapahtuisi hyvin vakavalla ja asiantuntevalla ilmeellä.

Translain muuttamisella monta tähtäyspistettä

Käynnissä on media-avusteinen kampanja translain muuttamiseksi. Lainmuutoksella sinänsä on monta tähtäyspistettä. Yksi niistä liittyy transihmisten oikeuksiin ja toinen laajempaan yhteiskunnalliseen muutospyrkimykseen kohti sukupuolineutraalimpaa ajattelua. 

Yksilötasolla minulla ei periaatteessa ole mitään sitä vastaan, että laista poistettaisiin vaatimus transihmisten pakkosterilisaatiosta.

Täysin terveiden ruumiinosien amputaatio on ylipäätään täysin tarpeetonta, eikä siihen tulisi olla mitään pakkoa, eikä sellaiseen tulisi muutenkaan rohkaista. 

Sukupuolidysforiaa poteva henkilö, joka kokee itsensä olevan toista sukupuolta kuin biologinen sukupuolensa, tarvitsee ymmärrystä ja tukea. Ei myrkyllisiä hoitoja ja sukuelintensä silpomista. 

Erityisen vahingolllisella ja vastuuttomalla tiellä ollaan yhteiskunnallisesti silloin, kun sukpuolidysforiaa potevia lapsia rohkaistaan tälle vaaralliselle myrkyllisten hormonihoitojen ja kirurgisen manipulaation tielle.

Vanhempien onkin oltava erityisen valppaana sen kanssa minkälaista sukupuolista hämmennystä Setan "kouluttajat" näissä merkeissä käyvät kouluissa markkinoimassa. 

Missä on median vastuu irrationaalisista uutisista?

Uutisotsikot "raskaana olevasta miehestä" ovat kuin suoraan Monty Pythonin sketseistä. Mutta ei. Jutut on kirjoitettu ilmeisen vakavalla mielellä. 

On yksi asia vaatia lakiin muutoksia. Sellaiset muutosvaatimukset voivat olla perusteltuja tai sitten ei. Asia ratkaistaan yhteiskunnallisela keskustelulla. Mutta ketä palvelee uutistoimitusten kylvämä käsitteellinen sekamelska? 

Median kielipeli "raskaana olevasta isästä" vie julkista keskustelua kohti irrationaalisuutta ja vahingoittaa siten ihmisten kykyä käydä rationaalista keskustelua keskenään. 

Vaatimalla uutisten kuluttajia laittamaan järkensä naulakkoon pakottamalla heidät lukemaan järjettömiä otsikoita media sortuu vallan väärinkäyttöön pakottaessaan ihmisiä omaksumaan irrationaalisia ja todellisuuden vastaisia käsitteitä, kuten "raskaana oleva isä". Tämä on yhtä järjen vastainen käsite kuin "naimaton poikamies". Se, että kykenemme lausumaan yhdessä lausesssa sisäisesti täysin ristiriitaisia järjesttömyyksiä ei tee niistä todellisia. 

Iloisia uutisia presidentin kansliasta

Mahtui viikkoon ihan oikeitakin vauvauutisia, kun presidentin kansliasta tiedotettiin odotettavissa olevasta iloisesta perheenlisäyksestä:   

"Presidenttipari odottaa perheenlisäystä
Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 55/2017
9.10.2017

”Kerromme ilouutisen: Jos kaikki sujuu odotetusti, perheemme kasvaa helmikuussa 2018. Lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu. Näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä. Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä, mutta nyt voimme asiasta kertoa”, kertovat perheenlisäyksestä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. 

Kyseessä on yksityinen perheasia, eikä perheenlisäys tule vaikuttamaan presidentin työn hoitoon.
Sauli Niinistö ja Jenni Haukio avioituivat 3.1.2009. Tuleva lapsi on Haukiolle ensimmäinen ja Niinistölle kolmas."

Presidentin kanslian verkkosivut kaatuivat ihmisten pyrkiessä lukemaan perheenlisäyksestä kertovaa tiedotetta. Myös presidentti Niinistön Facebook seinälle ilmestyi parissa tunnissa tuhansia onnitteluita.

Sitten tietysti spekuloitiin myös "vaalivauvalla".

Yksi asia kuitenkin on varmaa. Tässä tapauksessa ei tarvitse arvailla kumpi on raskaana.  

Onnea presidenttiparille. 

 

 

Kommentoi "Mies raskaana ja muita valtakunnan vauvauutisia"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _  _   ___  __  __  _____   _____  
| \ / ||  / _ \\ \ \\ / // | ___|| / ____|| 
| \/ || | / \ || \ \/ //  | ||__  / //---`' 
| . . || | \_/ ||  \ //  | ||__  \ \\___  
|_|\/|_||  \___//   \//   |_____|| \_____|| 
`-` `-`  `---`    `   `-----`  `----` 
                         
 
 

23 kommenttia "Mies raskaana ja muita valtakunnan vauvauutisia"

Sivu 1/2

Eino heikkinen 10.10.2017 19.36

Kyllä minäkin olen päästäni pyöritellyt , miten on mahdollista, että tämmöistä sontaa levittää julkisin verovaroin ylläpidetty ja itseään luotettavana , ei valemediana mainostava YLe.
Eikä ollut eka kerta, joskin taisi olla alan tähän astinen pohjanoteeraus.

Raimo Kivioja 10.10.2017 19.36

O tempora o mores. Oikeita johtopäätöksiä. Kyltymättömät ihmiset haluavat olla kaikkea - ehkä leikkiä Jumalaakin. Normaali ihminen suhtaututuu ensimmäiseen vauvauutiseen kauhunsekaisella hämmennyksellä.

Raimo Kivioja

Annikki Salo 10.10.2017 19.36

Olemme tulleet suuren luopumuksen aikaan: "Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton." (Jes.24:5).
Ihmiset luulevat voivansa kohdella ruumistaan miten tahansa, mutta Jumalan luomistyön rikkominen rikkoo myös ihmisen sielun, mielenterveyden.
"Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet. Sen tähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen (Rm.1:22,26).
Mutta Jumalan Sana lupaa, että "Jumala on pakanoillekin antanut parannuksen elämäksi." (Apt.11:18).

Peter 11.10.2017 16.18

Naiset isinä ja miehet äiteinä.Voisihan tämän huumorina tajuta. Elämme kuitenkin absurdistanissa. Nuoruudessani kävin usein teatterissa absurdit näytelmät olivat silloin muotia. Nyt ei enää tarvitse teatteriin mennä. Olemme itse näyttämölla.

Eero Kavasto 11.10.2017 16.18

ONNEA JA SIUNAUSTA - JENNI JA SAULI - CONGRATULATIONS

Smör hen näs, mumsan! - Voihan nenä, aitykkä!

Isäntä ja emäntä saavat vauvan!

Olenhan minä sen tiennyt jo vaikka kuinka kauan, mutta kun on sovittu ettei asiasta ennen aikojansa hiiskuta yhtikäs mitään, on minunkin suuvärkkini ollut aivan hiljaa, pari haukkua ihan vain kotioloissa.

Kyllä ovat onnellisia!

Minä olen ilmoittautunut sitten jo vahtikoiraksi, ettäs tiedätte. Ja jos joskus tulette tänne vieraisille, tietäkäättenkin sitten sipsutella täällä lattioilla vain anturoillanne, ettei vauva vain herää. Minkäännäköistä rapinaa ei teidän jaloistanne saa lähteä.

Adjutanttien kanssa ollaan oltu hyvää pataa jo pitemmän aikaa, töitänsä hekin vain tekevät ja varmasti nyt vielä enemmän, kun on perheenlisäystä tulossa!

Voi että kun on iloinen uutinen!

Merkitsen siis korkeimman omatassuisesti

Poikanne Lennu

SUMMARY

Boy oh boy oh boy!

Ma, you know what!!!

Master and his wife are having a baby!

Boy oh boy oh boy!

I have already volunteered to baby-sit every time they need to go to meet some high persons in the Presidential castle or elsewhere.

They can count on me protecting the offspring the best we Boston terriers can. They sure can count on that!

Boy oh boy oh boy!

Ritva Uusitalo 11.10.2017 16.18

Haloo!
Koskaan ja missään ei olla kuultu typerämpää uutista, kuin että mies olisi raskaana! Tällaista ei tule taphtumaan, eikä tämä ole mikään uutinen, vaan huijausta ja ihmisten typerää manipulointia uskomaan satuja!!!
Olisi viisasta nyt pysäyttää tämä hullutus tähän! Tämä "mies" on ollut nainen ja halusi vain sokeerata ihmisiä.
En kyllä ymmärrä, miten hän on saanut miehen sotun ennen kuin on leikattu
pilalle muka mieheksi.
Tulkaa järkiinne!

mykistävästikö 11.10.2017 16.18

Jos nyt sitten tutkittaisiin tuon syntyvän lapsen geneettistä perimää, ja sitten kävisi ilmi, että tuo 'tuleva isä' onkin lapsen äit, ja lapsen isä on se aitomiespuoliso ( tai sitten joku muu mies), niin mahtaisikohan totuusfobia mykistävästi iskeä eräisiin tiedotusvälineisiin?

Jekena 11.10.2017 16.18

Kyllä niitä on selllaisia tapauksia, hyvin harvinaisia tosin, ettei vauvasta saa selvää kumpaa sukupuolta se on.

Minäkin tiedän yhden, kun ovat sukulaiset puhuneet kylännaisesta, että ne eivät vauvasta tienneet kumpi se on. Leikattiin tytöksi jo pienenä. En tiedä oliko se virhe, saattoi ollakin, sillä aika epätasapainoinen nainen hän oli. Ja taisi kärsiä ikänsä häpeän tuskaa, koska muutti yli 60 vuotiaana Espanjaan, eikä kenellekään antanut osoitetta, eikä mitään yhteyttä enää pitänyt sukuunsa tai muihinkaan suomalaisiin. Mitään hänestä ei ole kuulunut sen jälkeen.

Jelena 11.10.2017 16.18

Taas hyökätään median kimppuun. Lääkärithän ne on suursyyllisiä, kun kallis koulutus tuhlataan turhiin leikkauksiin ja hormonihoitoihin, vaikka oikea paikka niillä sukupuoleensa tyytymättömien olisi jonkin hyvän terapeutin vastaanotolla. Ja he voisivat olla vaikka lähetyslääkäreinä köyhissä maissa tai Suomessakin syrjäseuduilla korpikansan vaivoja kuuntelemassa ilman mitään ylihinnoittelua niinkuin eräskin vaati palkaksi 12500e/kk.

Maarit 11.10.2017 16.18

Niinpä - nuo harhauttavat median sanaleikit kertovat hyvin paljon ajastamme ja ko. medioiden ajamasta agendasta! Näin otsikon ainakin parissa mediassa mutta hyppäsin yli koko jutun - sehän on selvä, että biologisesti katsottuna raskaaksi tullut henkilö on väkisin enemmän nainen kuin mies ja että raskaaksi tulevan henkilön ns. miehisyys on hyvin olematonta ja/tai täysin keinotekoista.

Joillekin nuo otsikot saattavat ehkä mennä läpi sellaisenaan. Se on sääli - nykyään tarvitaan median lukutaitoa päivä päivältä entistä enemmän.

Jutussa on se mielenkiintoinen puoli, että mielestäni jutun päähenkilön sukupuolenkorjaushoitojen keskeyttäminen ja halu kokea raskaus keskellä "muutosleikkiä" kertoo syvästä epävarmuudesta sukupuolen korjauksen suhteen - nainenhan selvästi ikään kuin katuu jo ennakolta mieheksi muuttumista.

Sellaista muutosta onkin syytä miettiä tarkasti. Vaikka mieheksi muuttuvaa naista ei steriloitaisi mitenkään, niin muutoshoidot saattavat kyllä tietenkin vaikeuttaa tai pysyvästi estää raskaaksi tulemisen - riippuu tietysti, kuinka rankkoja operaatioita hän itselleen teetättää.

Normaali sterilisaatiokaan ei aina ole 100 % pysyvä ehkäisy - joskus joillakin katkaistut munajohtimet kasvavat takaisin yhteen. Tosin en tiedä, otetaanko sukupuoltaan korjaavilta pidempi pätkä johdinta pois, jolloin toimenpide on normaalitilanteessa varmasti erittäin lopullinen ja vain ihme toisi lisääntymiskyvyn takaisin. Tokihan usea sterilisaation ehkäisykseen valinnut ja sitä katuva tavallinen nainen on joutunut tietääkseni huomaamaan, ettei purkuleikkaus välttämättä onnistu eikä munanjohtimia välttämättä milloinkaan enää saada korjausleikkauksella takaisin toimiviksi.

Olen erittäin samaa mieltä Turusen kirjoituksen kanssa. Eikä tosiaankaan saisi rohkaista varsinkaan sukpuolidysforiaa potevia lapsia hormonihoitoihin eikä turhiin leikkauksiin.

Tässä ajassa vanhemmilla riittää haasteita Setan ja apureidensa aivopesujen keskellä.

Timo Lehtonen 11.10.2017 16.18

Kiitos Pasi Turuselle hyvästä jutusta.

On ilmeistä, että henkilöllä, josta asiassa uutisoitiin, on miehen henkilötunnus: ”Tuleva isä on määritetty syntyessään naiseksi, mutta hän on käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin ja saanut toissa vuonna miehen henkilöllisyystunnuksen. Hän päätti keskeyttää tilapäisesti hormoniterapiansa, jotta voisi kokeilla lapsen hankkimista puolisonsa kanssa.” https://yle.fi/uutiset/3-9871051.

Lain mukaan: ”Henkilö vahvistetaan kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietolaissa (507/1993) tarkoitettuun väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän:
esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;…”

Kyseiselle henkilölle lienee myönnetty miehen henkilötunnus ennen kuin hänet on todettu lisääntymiskyvyttömäksi.

Nyt on paikallaan tutkia, onko joku toiminut asiassa vastoin asiaa koskevaa säädöstä/määräystä/ohjetta.

Journalistin ohjeissa http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/ todetaan mm. seuraavaa:
8. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.
10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.
20. Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

Jos media on uutisoinut asiasta vastoin Journalistin ohjeissa sanottua, niin asiasta uutisoinutta mediaa pitää pyytää korjaamaan asiavirhe viipymättä.

Annikki Salo 11.10.2017 16.18

Olemme tulleet suuren luopumuksen aikaan: "Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton." (Jes.24:5).
Ihmiset luulevat voivansa kohdella ruumistaan miten tahansa, mutta Jumalan luomistyön rikkominen rikkoo myös ihmisen sielun, mielenterveyden.
"Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet. Sen tähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen (Rm.1:22,26).
Mutta Jumalan Sana lupaa, että "Jumala on pakanoillekin antanut parannuksen elämäksi." (Apt.11:18).

Joona Artimo 12.10.2017 6.54

Pasi Turusen syyllistäessä Seta ry:tä ihmisten terveydellä leikkimisestä on kuitenkin syytä huomauttaa, että kaikki transsukupuolisten hoidot tapahtuvat Suomessa kahdessa yliopistosairaalassa.

Transsukupuolisille annettavista hoidoista eivät päätä vähemmistöjen etuja ajava kansalaisjärjestö eikä myöskään kristillinen lähetysjärjestö. Kummallakaan näistä ei ole tarvittavaa lääketieteellistä osaamista, toisella vielä vähemmän.

Seta ry:n edustajan vierailu koululla voi olla vähemmistöön kuuluvalle nuorelle se viimeinen linkki elämän ja itsemurhan välillä. Vaikka sanansäilällä on koukuttavaa mätkiä, toivoisin jonkinlaista järjenkäyttöä järjestön demonisoimisen osalta.

Cissa 13.10.2017 20.49

Hienoa, että Pasi Turunen puhalsi taas 'mediapasuunaan' äärettömän tärkeästä skenaariosta! Mutta mihin teologi Turuselta unohtui profeetta Jeremia, joka kertoi tästä jo Raamatussa (Rk1933)?

"Kysykää ja katsokaa: SYNNYTTÄÄKÖ MIEHENPUOLI?"
Hoshana Raba-terveisin Israelista :)

Maarit 13.10.2017 20.49

"Joona Artimo 12.10.2017 6.54" tiesitkö, että itsemurhia tehdään huomattavasti enemmän sukupuolta vaihtaneiden joukossa kuin niiden, joilla on ollut vaihdokseen halua mutta jotka ovat (esim. Suomen tähänastisen lainsäädännön takia) joutuneet läpikäymään normaalin murrosiän eivätkä ole alaikäisenä päässeet korjausoperaatioiden pariin?

Sekin on tutkimuksissa huomattu, että nämä sukupuoleensa ennen murrosikää tyytymättömyyttä kokeneet ovat murrosiän läpikäytyään suurimmaksi osaksi tyytyväisiä elämäänsä ja sukupuoleensa.

Ilman muuta SETAa siis voi ja pitääkin syyllistää lasten mielenterveyden hämmentämisestä ja onnettomien ihmisten lisätuotannosta. Moni keskenkasvuisen hämmentyy vasta tällaisten asioden jauhannasta ja esittelemisestä - ei ennen sitä.

Selvää on sekin, että ilman asioden puolesta jo aiemmin suoritettua SETAn ja samanmielisten lobbausta lainsäädäntömme tuntisi vain harvinaisten kahden sukupuolen sekoituksena syntyneiden leikkauksen toiseen (lääketieteellisesti enemmän ko. henkilöä määritteleväksi arvioituun) sukupuoleen eikä muita korjausleikkauksia tehtäisikään.

Lainsäädännöllä ja lobbausjärjestöillä on suuri vastuu. Lääkärit eivät tee lainvastaisia operaatioita. Eri asia on sitten se, että psykologisella ja seksuaaliterapeuttisella puolella useakin asiantuntija on kenties myös SETAn jäsen ja järjestön lobbari. Asiantuntijaksi tällaisille aloille on eniten hinkua silloin, kun siitä on omakohtaista kokemusta ja pakkomiellettä aiheesta yleensä tai varsinkin, jos henkilöllä on tarve muuttaa alan vallitsevia käsityksiä.