2017-12-09 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_7148-BLOGI_LEO_02.jpg Vuonna 1962 Suomessa järjestettiin Neuvostoliiton ja maailman kommunistisen vallankumouksen käsikassarana palvellut Maailman nuorison ja opiskelijoitten festivaali. Suomen pääkaupungista tuli kylmän sodan kulttuurisen konfliktin sydänpaikkoja. Yhdysvallat kaikkine lonkeroineen kävi ateistisen... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/1086/pearl_harborilta_golgatalle_-_mitsuo_fuchidan_jarisyttava_elama Patmos article
Leo Meller
9.12.2017
Leo Meller

Leo Meller Radio Patmoksen päätoimittaja, Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010). (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Pearl Harborilta Golgatalle - Mitsuo Fuchidan järisyttävä elämä

 

Vuonna 1962 Suomessa järjestettiin Neuvostoliiton ja maailman kommunistisen vallankumouksen käsikassarana palvellut Maailman nuorison ja opiskelijoitten festivaali.  Suomen pääkaupungista tuli kylmän sodan kulttuurisen konfliktin sydänpaikkoja.  Yhdysvallat kaikkine lonkeroineen kävi ateistisen kommunistiaatteen kimppuun, eikä taisteluista jäänyt syrjään läntinen fundamentalistikristillinen rintamakaan.     CIA:n julkaisemaa kirjallisuutta oli sadoin tuhansin kappalein kaikkialla: puistoissa, kadunkulmauksissa, delegaattien asuinpaikkojen tuntumissa ja niin edelleen.  Mutta niin oli myös Uusia testamentteja ja erilaisia evankelioivia painotuotteita ainakin neljälläkymmenellä kielellä. Suurissa tiloissa järjestettiin sekä poliittisia että uskonnollisia käännytystilaisuuksia.  Sveitsissä teologisen koulutuksen hankkinut baptistipastori Teuvo Aaltio oli amerikkalaisen Taskutestamenttiliiton agenttina festivaalimaisemissa ja hän tempaisi minut, silloin kaksikymppisen hyvin aktiivin todistajan ja antikommunistin, mukaansa erityistehtävään - toimimaan kristillisen rintaman edustavimman keulakuvan Mitsuo Fuchidan tulkkina kymmenissä eri kokoisissa tilaisuuksissa Kulttuuritalon salista aina Vanhan kuppilaan.  Ja mahtuihan helminauhaan myös lukuisia kirkkosaleja.  Festivaalien aikana Jumala avasi - näin uskallan sanoa - minulle lukuisia kansainvälisiä yhteyksiä, joista aina tähän hetkeen saakka on löytynyt siunausta patmostyön mediasaroilla.  Vallilan ammattikoulun voimistelusalissa osallistuin kuuluisan vastarintapapin Martin  Niemöllerin seminaariin ja sain mahdollisuuden istua hänen  jalkojensa juuressa privaatistikin kuunnellen ja oppien asioita, joita vain natsien keskitysleirin kärsimysten hinnalla oli ollut mahdollisuus hankkia.  Olemassa oleva rakkauteni Jumalan juutalaiseen kansaan kasvoi vinhasti.  Tässä kolumnissa kuitenkin Mitsuo Fuchidasta.  Miksi?  Pohjois-Korean demonisoitu Kim on eräänlainen rinnakkaispersoona Mitsuo Fuchidalle mustan imperiumin ja amerikka-vihan delegaattina.  Fuchida muuttui - Kristus muutti kuolemaa kylvävän miehen.  Voisiko näin tapahtua vielä pohjoiskorealaiselle?

 

MITSUO FUCHIDA (1902–1976) tunnetaan parhaiten siitä, että hän johti tuhoisaa ilmahyökkäystä Pearl Harboriin 1.12.1941. Sodan jälkeen Fuchidasta tuli kristitty evankelista, joka järjesti evankeliointitilaisuuksia ympäri Japania, Yhdysvaltoja ja Eurooppaa.

 

Japanin laivaston lentäjä

Fuchida oli ala-asteen opettajan poika Kashiharan kaupungissa. Hänen isoisänsä oli samurai. Mitsuo Fuchida pääsi Japanin kuninkaalliseen merisotakouluun vuonna 1921 ja valmistui merikadetiksi 1924. Hänet ylennettiin aliluutnantiksi 1925 ja luutnantiksi 1927. Hän erikoistui vaakapommitukseen ja sai taistelukokemusta Kiinan ja Japanin välisessä sodassa, kun hänet määrättiin lentotukialus Kagalle vuonna 1929. Hänet ylennettiin komentajakapteeniksi 1936 ja hyväksyttiin merisotakouluun, josta hän vuonna 1939 siirtyi lentotukialus Akagille johtamaan lentolaivuetta.

Vuoden 1942 lokakuussa Fuchida ylennettiin komentajaksi. Kuutta lentotukialusta ja 423 lentokonetta hallinnoivan vara-amiraali Nagumon alaisuudessa Fuchida oli vastuussa Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivastoa vastaan suunnatun ilmahyökkäyksen koordinoinnista. Hän oli mukana iskun ensimmäisessä aallossa, joka käsitti 183 konetta – syöksypommittajia, torpedopommittajia ja tavallisia pommikoneita. Koneet nousivat ilmaan lentotukialuksilta, jotka olivat sillä hetkellä 370 kilometrin päässä Oahun pohjoisrannikolta, ja ottivat kohteekseen Yhdysvaltojen Pearl Harborin satamassa redillä olevan Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivaston. Paikallista aikaa kello 7:40 Fuchida komensi ”Tenkai!” (”Hyökkäysasemiin!”), liu’utti auki Nakajima Kate -torpedopommittajansa kuomun ja ampui ilmaan vihreän valoraketin hyökkäyksen merkiksi! Tämän jälkeen hän määräsi radistinsa lähettämään salaisen koodisanoman ”To, to, to” (”Iskekää!”).

Kello 7:53 Fuchida lähetti seuraavat koodisanat ”Tora! Tora! Tora!” saattueen lippulaivalle, lentotukialus Akagille, ilmoittaakseen, että yllätys oli onnistunut täydellisesti. Tora oli lyhennys japaninkielisistä sanoista Tosugeki Raigeki (torpedohyökkäys), ja tarkoittaa myös tiikeriä.

Kun hyökkäys iski Pearl Harboriin aamulla kello 7:55, monet amerikkalaiset merimiehet ja sotilaat olivat joko vapaalla tai nukkumassa. Seitsemän taistelulaivaa oli ankkuroitu kiinteään riviin. Oklahoma kaatui kyljelleen. West Virginia ja California upposivat. Nevada vaurioitui ja rantautui lähelle Pearl Harborin suuta. Tennessee, Maryland ja Pennsylvania vaurioituivat. Myös kymmenen muuta laivaa upposi tai kärsi vakavia vaurioita. Arizona vei mukanaan syvyyksiin 2 000 merimiestä sen jälkeen, kun sen etummaisessa ammusvarastossa tapahtui valtava räjähdys.

 

Tulen alla

Kun koneitten ensimmäinen aalto palasi takaisin lentotukialuksille, Fuchida jäi kohteen yläpuolelle saadakseen selville hyökkäyksen aikaansaamat vauriot ja tarkkaillakseen toisen lentokoneaallon suorittamaa hyökkäystä. Hän palasi omalle lentotukialukselleen vasta sen jälkeen, kun toinen aalto oli suorittanut loppuun saamansa tehtävän. Hänen koneestaan löytyi 21 isoa reikää, ja tärkeät ohjauskaapelit olivat lähestulkoon katkenneet. On todella uskomatonta, että hän selvisi hengissä koneensa saamista monista osumista huolimatta. Pearl Harboriin tekemänsä hyökkäyksen yhteydessä japanilaiset menettivät 29 konetta. Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivasto menetti 21 laivaa – lähes kaikki taistelulaivansa – ja tämän lisäksi 188 lentokonetta tuhoutui, 159 sai vaurioita ja 2 403 ihmistä menetti henkensä.

Kirjoittamissaan muistelmissa Fuchida kertoo kummastelleensa sitä, että amiraali peruutti kolmannen aallon hyökkäyksen, joka olisi tuhonnut Pearl Harborin polttoainesäiliöt ja kuivatelakan tarjoamat palvelut. ”Olin tuohtunut ja ajattelin ’millaista typeryyttä!’. Mutta päätös kuului komentajalle. Valitukseni eivät olisi johtaneet mihinkään.” Vuosia myöhemmin Fuchida kertoi, että samalla kun hän suri USS Arizonalla ja muilla laivoilla henkensä menettäneitä, hän ei kuitenkaan katunut omaa rooliaan Pearl Harborin hyökkäyksessä. Kysymys oli sodasta, hän sanoi. Menestyksekkään Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeen Fuchidalle myönnettiin audienssi keisarin luokse.

Helmikuun 19. päivänä 1942 Fuchida johti kahta ensimmäistä 188 lentokoneen aaltoa, jotka hyökkäsivät Australian Darwiniin. Huhtikuun 5. päivänä hän johti ilmahyökkäysten sarjaa, jotka kohdistettiin Ceylonilla sijaitsevia Kuninkaallisen laivaston tukikohtia vastaan. Vuoden 1942 kesäkuussa, samalla kun Fuchida oli toipumassa laivalla umpilisäkkeen hätäpoistosta, hän haavoittui Midwayn taistelun yhteydessä. Kun amerikkalaiset koneet hyökkäsivät, hän oli parhaillaan laivan komentosillalla. Kun Akagiin osui, palava polttoaine ja kannen alla olevat pommit synnyttivät ketjureaktion ja laiva syttyi tuleen. Yksi räjähdyksistä paiskasi Fuchidan kantta vasten, ja hänen nilkkansa murtui.

Toivuttuaan Fuchida vietti lopun sotaa esikuntaupseerina. Kaksi viikkoa ennen amerikkalaisten Guamin valtausta Fuchida määrättiin Tokioon. Kun japanilaiset eivät kyenneet torjumaan valtausta, vara-amiraali Kakuta ja hänen henkilökuntansa päättivät suorittaa seppukun, samuraiden itsemurharituaalin. ”Jälleen kerran kuoleman miekka oli ohittanut minut vain muutaman sentin päästä”, Fuchida totesi. ”Mitä tämä tarkoitti?”


Hiroshiman pommitus

Vain päivää aikaisemmin kun atomipommi pudotettiin Hiroshimaan, Fuchida oli osallistunut siellä pidettyyn konferenssiin. Laivaston päämajasta saapunut puhelu vaati häntä palaamaan takaisin Tokioon. Syödessään aamiaista 200 kilometrin päässä Yamatossa Fuchida sai kuulla, että kaikki ne, joiden kanssa hän oli ollut tekemisissä Hiroshimassa, olivat kuolleet atomipommin räjähdyksessä. Räjähdyksen jälkeisenä päivänä Fuchida palasi Hiroshimaan tutkiakseen räjähdyksen aiheuttamia tuhoja. Kaikki Fuchidan seurueen jäsenet kuolivat säteilymyrkytykseen, mutta Fuchidalla ei ilmennyt minkäänlaisia oireita. Palatessaan kotiinsa auttaakseen vaimoaan lastenkasvatuksessa Fuchida oli todella masentunut: ”Elämässä ei ole mitään makua tai tarkoitusta… Olin välttänyt kuoleman todella monta kertaa, mutta minkä vuoksi. Mitä tämä kaikki merkitsi?”

Sodan jälkeen Fuchida kutsuttiin todistajaksi japanilaisia armeijan johtajia vastaan käytyihin oikeudenkäynteihin. Kun kenraali Douglas McArthur kutsui Fuchidan todistamaan Tokiossa pidettyihin sotarikosoikeudenkäynteihin, Fuchida totesi tympääntyneenä, että kaikkien pitäisi tietää, että ”sota oli sotaa” ja että julmuuksia tehtiin molemmin puolin. Liittoutuneiden pikkumainen kostonhimo raivostutti häntä ja hän tuomitsi ”voittajan oikeuden”.

Vuonna 1947 hän tapasi lentomekaanikkonsa Kazuo Kanegasakin, jonka oli luullut kuolleen Midwayn taistelussa. Kanegasaki kertoi hänelle, että eräs nuori kristitty nainen nimeltä Peggy Covell oli hoitanut heitä vankileireillä huolimatta siitä, että japanilaiset sotilaat olivat surmanneet hänen vanhempansa, jotka olivat tehneet lähetystyötä Filippiineille kuuluvalla Panayn saarella. Peggy Covellin vanhemmat olivat toimineet lähetystyön opettajina Japanissa vuoteen 1939 saakka. Tämän jälkeen heidät siirrettiin Filippiineille. Japanilaiset valtasivat Filippiinit vuonna 1941. He katkaisivat Peggyn vanhemmilta kaulan sunnuntaiaamuna 19.12.1943. Fuchida ei ymmärtänyt tällaista vihollisten rakastamista, koska bushidoon koodi vaati, että kunnian palauttamiseksi vanhempien murha vaati kostoa. Hänelle tuli pakkomielteeksi ymmärtää, miksi joku kohteli vihollisiaan ystävällisesti ja anteeksiantavasti.

Peggy Covellin epätavallinen esimerkki innoitti Fuchidaa lisäämään tietämystään kristittyjen Jumalasta. Kun japanilaiset sotavangit kysyivät nuorelta 18-vuotiaalta Peggy Covellilta, miksi hän oli tullut auttamaan heitä vapaaehtoisesti, Peggy vastasi: ”Koska japanilaiset sotilaat tappoivat vanhempani.”

Peggy oli miettinyt vanhempiensa uhrautuvaa Jumalan valtakunnan palvelemista ja heidän Japanin kansaa kohtaan tuntemaansa rakkautta. Hän oli vakuuttunut siitä, että hänen tulisi jatkaa heidän missiotaan japanilaisten tavoittamiseksi Kristukselle. Tutkiessaan kaikkia käsiinsä saamia Covelleista kertovia filippiiniläislähteitä Fuchida sai tietää, että pariskunnan vangitsijat olivat pakottaneet heidät laskeutumaan polvilleen ennen teloitusta ja että he olivat sitä ennen yhdessä rukoilleet japanilaisten puolesta!

Kun Fuchida oli ohittamassa Shibuyan asemalle pystytettyä kuuluisaa Hachiko-koiran pronssista patsasta, hänelle ojennettiin Jacob De Shazerin elämästä kertova traktaatti. De Shazer oli osallistunut Doolittle-palopommituksiin ja hän joutui japanilaisten sotavangiksi. Lehtisessä nimeltä ”Olin Japanin vankina” entinen Yhdysvaltojen ilmavoimien kersantti ja pommituslentäjä De Shazer kertoi vankeusajastaan, kidutuksestaan ja heräämisestään uskomaan Jumalaan.

Jacob De Shazer toimi pommittajana B-25-koneessa numero 16. Sen jälkeen, kun De Shazer ja hänen lentäjäkollegansa olivat nousseet ilmaan USS Hornetilta ja pudottaneet pomminsa Nagoyaan Japaniin, he lensivät Kiinaan, mutta heidän polttoaineensa loppui miehitetyn Kiinan yllä. Koneesta hyppäämisen jälkeen heidät vangittiin. De Shazer oli vankina kaikkiaan 40 kuukautta viettäen eristyssellissä 38 kuukautta. Häntä hakattiin, pidettiin nälässä ja kolme hänen miehistönsä jäsentä teloitettiin ampumalla. Neljäs jäsen, luutnantti Bob Meder, kuoli nälkään. Vihattuaan vangitsijoitaan 25 kuukauden ajan hän sai käsiinsä Raamatun, jonka jälkeen aikaa ehti kulua vain kolme viikkoa, kun hänen elämänsä muuttui täydellisesti. Hän alkoi opetella japania ja ryhtyi kohtelemaan vangitsijoitaan kunnioittavasti. Hän päätti tuoda Kristuksen sanoman Japaniin - jos hän pelastuisi ja jäisi eloon.

De Shazer jäi eloon.  Yhdysvaltoihin palattuaan hän kirjoittautui Seattle Pacific Collegeen ja todellakin palasi opintojensa jälkeen Japaniin evankeliumia julistamaan. Hän perusti seurakunnan Nagoyaan, juuri siihen samaan kaupunkiin, jota hän oli pommittanut useita vuosia aikaisemmin.

Mitsuo Fuchida luki siis tätä kaikkea saamastaan painotuotteesta. Kristinusko alkoi kiehtoa häntä. Järkyttävät esimerkit siitä, kuinka kristityt kykenivät antamaan anteeksi vihollisilleen, hämmästyttivät Fuchidaa. ”Niihin aikoihin kohtasin Jeesuksen. Katsoessani nyt taaksepäin näen, kuinka Herra laski kätensä päälleni voidakseni palvella Häntä.”

 

Painetun tekstin voima

Fuchida luki saamansa traktaatin junassa ja huomasi mainoksen samannimisestä kirjasta. Poistuttuaan junasta hän suuntasi askeleensa kohti kirjakauppaa ja osti kirjan. De Shazerin tarina kokonaisuutena tempaisi Fuchidan mukaansa. Halutessaan päästä perille kaikesta siitä, mikä De Shazeria oli motivoinut, Fuchida osti Raamatun kadulla tapaamaltaan japanilaiselta mieheltä. Kun Fuchida luki Raamatusta kohdan ”Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät” (Luuk. 23:34), hän tajusi, että tämä oli juuri sitä, mitä Covellit olivat rukoilleet ennen teloittamistaan.   

Evankeliumeja lukiessaan Fuchida alkoi tajuta syyn siihen anteeksiantavaan ja armolliseen elämään, joka motivoi Peggyä ja Jacobia. Se oli Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja Hänen evankeliumissa lausumansa sanat: ”Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät.” Hän antautui Jeesukselle Kristukselle ja otti Hänet vastaan omana Vapahtajanaan 14.4.1950.

Samalla hetkellä, kun Fuchida oli lukenut Luukkaan evankeliumin loppuun, hänestä tuli kristitty. Vaikka hän ei tuntenut ainuttakaan kristittyä, hän alkoi kuitenkin julistaa olevansa kristitty. Se aiheutti suurta paheksuntaa hänen entisten ystäviensä ja perheensä keskuudessa, koska kristinuskoa pidettiin Japanissa ”miehitysuskontona”. Fuchida tuli yhteyteen Taskutestamenttiliiton eli Pocket Testament League of Japan -järjestön kanssa.  Leaguen jäsenet Pietsch ja Glenn Wagner tapasivat Fuchidan, kouluttivat häntä ja vihdoin kehottivat häntä lähtemään mukaan katuevankeliointitilaisuuteen.

Kun amerikkalaiset aloittivat puheensa eräässä liikeyrityksiä täynnä olevassa Osakan korttelissa, alle 40 ihmistä pysähtyi kuuntelemaan heidän sanomaansa. Mutta kun "Pearl Harborin sankari" Fuchida esiteltiin, kuulijoiden joukko alkoi kasvaa nopeasti. Ruuhka-ajan liikenne pysähtyi. Paikalle kokoontui satoja ihmisiä, ja jopa poliisit jäivät kuuntelemaan.

 

Japani Kristukselle

Tämä oli Fuchidan uuden uran alku evankelistana. Hän puhui Osakassa sijaitsevassa  luentosalissa, ja kokouksen päätyttyä lavan eteen tuli 500 japanilaista - etsimään pelastusta. Fuchidan tunnettavuus kasvoi ja levisi. Lähes jokainen Japanin sanomalehti raportoi hänestä. Fuchida kuvasi kääntymistään seuraavalla tavalla: ”Oli kuin olisin kokenut auringonnousun.” Hän saarnasi japanilaista itsekeskeisyyttä ja ulkomaalaiskammoa vastaan. Kuten Paavali Areiopagilla (Apt. 17:16–34), hän käytti japanilaiseen kulttuuriin liittyviä esimerkkejä välittääkseen kuuntelijoilleen Kristuksen evankeliumia. Kapteeni Fuchida, oltuaan ensin olennainen osa Japanin Yhdysvaltoja vastaan tekemää hyökkäystä, oli nyt olennainen osa Jumalan japanilaisten sydämiin, ajatuksiin ja sieluihin kohdistamaa lähetyshyökkäystä, joka myöhemmin kohdistui myös amerikkalaisiin ja eurooppalaisiin.

 

Fuchida ja De Shazer

Vuoden 1950 toukokuussa Fuchida ja De Shazer tapasivat ensimmäistä kertaa. Fuchida meni De Shazerin luokse tämän asuinpaikassa ja sanoi: ”Olen aina halunnut tavata teidät, herra De Shazer. Nimeni on Mitsuo Fuchida.” De Shazer tunnisti miehen ja sanoi: ”Tulkaa sisään! Tulkaa sisään!” Entiset viholliset halasivat toisiaan veljinä Kristuksessa.

Vuonna 1951 Fuchida julkaisi kertomuksen Midwayn taistelusta ja vuonna 1952 hän kierteli Yhdysvaltoja Worldwide Christian Missionary Army of Sky Pilots -järjestön jäsenenä. Helmikuussa 1954 Valitut Palat julkaisi Fuchidan kertomuksen Pearl Harborin hyökkäyksestä. Fuchida kirjoitti kirjat From Pearl Harbour to Golgotha (myöhemmin kirja sai uuden nimen From Pearl Harbour to Calvary), ja vuonna 1955 siitä julkaistiin laajennettu versio nimeltä Midway – The Battle that Doomed Japan. Hänen elämäkertansa – The Memoirs of Mitsuo Fuchida, Commander of the Attack on Pearl Harbour - ilmestyi japaniksi vuonna 2007 ja englanniksi vuonna 2011.

Fuchida torjui Japanin hallituksen tarjouksen organisoida heidän uudet ilmavoimansa. Hän kohtasi vihaisen lentäjän, joka veti esiin veitsen ja uhkasi tappaa hänet. Myöhemmin tämä sama mies kohtasi Kristuksen. Fuchida julisti vankiloissa ja johdatti ihmisiä Kristuksen luokse. Hän perusti Golgata-kerhoja vankiloihin.

Mitsuo Fuchida kertoi Peggy Covellin todistuksesta ja hänen urhoollisista vanhemmistaan kaikkialla Japanissa. Hän lainasi usein Peggyn todistussanoja: ”Pyhä Henki on pessyt pois vihani ja korvannut sen rakkaudella.” Covellit olivat kohdanneet kuolemansa riemuiten ja virsiä laulaen - vihollistensa kääntymystä rukoillen. Marttyyrien veri on kirkon siemen. Mitsuo Fuchida oli yksi heidän uskonsa hedelmistä.

Fuchida vietti loppuelämänsä evankelistana ja jakoi Kristuksen evankeliumia eri puolilla Japania, Yhdysvaltoja ja Eurooppaa.

 

 

 

 

 

 

Kommentoi "Pearl Harborilta Golgatalle - Mitsuo Fuchidan järisyttävä elämä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _____   _____        _____  ______  
 |__ //  | ___||   ___  | ___|| |   \\ 
  / //  | ||__   /  || | ||__  | -- // 
 / //__  | ||__   | [] || | ||__  | -- \\ 
 /_____|| |_____||  \__ || |_____|| |______// 
 `-----`  `-----`   -|_|| `-----` `------` 
             `-`           
 
 

Yksi kommentti "Pearl Harborilta Golgatalle - Mitsuo Fuchidan järisyttävä elämä

Topias 12.12.2017 23.12

Sanoin kerran kirkon naispapille että Jumala taitaa suojella jo ennen uskoon tuloa(valittu?) kun on selvinnyt kaikenlaisista tilanteista niin vastaus oli että ei ole mahdollista kuin uskossa saada apua.