2017-12-14 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_1_7180-PASI_BLOGI_FINAL.jpg "Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja sen tulee säilyä jakamattomana", totesi presidenttiehdokas Barak Obama [1], mutta pyörsi puheensa presidentiksi päästyään. Samoin ehdokkaat Clinton ja Bush häntä ennen sanoivat Jerusalemin olevan Israelin pääkaupunki, mutta eivät presidentteinä... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/1087/presidentti_donald_trump_tunnusti_tosiasiat_jerusalem_on_israelin_paakaupunki Patmos article
Pasi Turunen
14.12.2017
Pasi Turunen

Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja. (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Presidentti Donald Trump tunnusti tosiasiat: Jerusalem on Israelin pääkaupunki

”Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja sen tulee säilyä jakamattomana”, totesi presidenttiehdokas Barak Obama, mutta pyörsi puheensa presidentiksi päästyään. Samoin ehdokkaat Clinton ja Bush häntä ennen sanoivat Jerusalemin olevan Israelin pääkaupunki, mutta eivät presidentteinä tunnustaneet Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. Mutta 6.12.2017 löytyi Yhdysvalloista presidentti, joka tekee mitä lupaa. Jopa YLE:n verkkosivuilla analyysi alkoi sanoilla: ”Donald Trump on toteuttanut vaalilupauksensa.” (YLE 7.12.2017).  

Viime viikolla presidentti Donald Trump piti historiallisen puheen, jota joissakin lähteissä on verrattu Balfourin julistukseen. Puhe oli Yhdysvaltojen senaatin 22 vuotta sitten antaman Jerusalem asetuksen linjan sekä presidentin valtaoikeuksien mukainen. Ensimmäistä kertaa Yhdysvallat virallisesti siis tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. 

Odotetusti Trumpin päätös 6.12.2017 tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja määräys aloittaa valmistelut Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtämiseksi Tel Avivista Jerusalemiin, herättivät  sangen yllätyksettömästi voimakkaan järkyttyneen reaktion palestiinalaisissa, arabimaissa, YK:ssa ja Euroopan johtajissa. Kuten eräs blogisti totesi, reaktioista päätellen olisi voinut kuvitella, että Trump oli antanut Israelille koko Lähi-idän.

Tällaista järkytystä voidaan pitää osoituksena siitä, kuinka todellisuudesta vieraantuneita nämä järkyttyjät ovat.

Jonah Goldberg kommentoi osuvasti artikkelissaan Trump asetti faktan fiktion edelle Israelissa (Trump Puts Fact Ahead of Fiction in Israel, National Review 8.12.2017):

"Jerusalemin tunnustaminen juutalaisvaltion pääkaupungiksi on niin kiistanalainen ainoastaan siksi, että maailma on vuosikymmeniä teeskennellyt, ettei se sitä ole. 

Mieti presidentti Trumpin merkittävää (vaikkakin suureksi osin symbolista) ilmoitusta, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Ennen kuin voidaan väitellä siitä, oliko tämä hyvä vai huono liike sinun on tunnustettava yksi kiistämätön tosiasia, jonka lörpöttelijät yrittävät sivuuttaa: Se on totta! Jerusalem on Israelin pääkaupunki. Knesset, Israelin parlamentti kokoontuu siellä. Israelilaiset kutsuvat sitä heidän pääkaupungikseen samasta syystä kuin he väittävät, että kaksi plus kaksi on neljä. Koska se on totta. 

Yhdysvaltojen päätös koetaan kiistanalaiseksi, koska kaikki ovat sopineet ”rauhanprosessia” suojellakseen teeskentelevänsä, että Jerusalem ei ole Israelin pääkaupunki. 

Siinä toinen termi, joka ei oikein vastaa todellisuutta. Rauhanprosessia ei ole olemassa. Obaman hallinnon ajoista lähtien Mahmoud Abbas, palestiinalaisten presidentti, joka on päättämässä kahdettatoista vuottaan neljävuotiskaudestaan, on kieltäytynyt tapaamasta israelilaisia keskustellakseen yhtään mistään."

Presidentti Trumpin päätöksellä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on enemmän tekemistä tosiasioiden kanssa, kuin  muutama vuosi sitten YK:n äänestyksellä, jossa useat maat – Suomi ja Ruotsi mukaan lukien – halusivat tunnustaa olemattoman Palestiinan valtion.

Tzachi Hanegbi, Times of Israel –lehden blogisti kirjoittaa myös osuvasti tuoreessa kolumnissaan On Jerusalem, a response divorced from reality (Times of Israel 13.12.2017):

”[Reaktioilla] on hyvin vähän tekemistä sen kanssa mitä presidentti [Trump] oikeasti sanoi ja mikä on hänen ilmoituksensa vaikutus todelliseen maailmaan. Reaktio tekee selväksi sen, että protestoijat eivät ole huolissaan siitä, että Jerusalem Israelin pääkaupunkina vaikeuttaisi rauhan saavuttamista. He ovat vihaisia siksi, että se saattaa tehdä rauhasta helpommin saavutettavan.

Viitaten erityisesti palestiinalaisjohtajien pyrkimykseen kieltää juutalaisen kansan kulttuurihistoriallinen yhteys maahan ja jopa toisen temppelin historiallinen olemassaolo, Hanegbi toteaa:

"Totuus ei koskaan ole rauhan este. Todellinen este rauhalle on pettää itseänsä uskomaan, että Temppeliä ei koskaan ole ollut siellä missä se kerran on ollut, tai että Israelin hallitus ei sijaitse siellä, missä se tällä hetkellä sijaitsee.”

Diplomaattinen kieli keskellä suuta

Uutislähteissä meillä ja muualla on sekä pelätty rauhanprosessin kariutumista ja toisaalta kyselty onko Trumpilla ylipäätään mitään strategiaa tämän kaiken takana. Miksi Trump tunnusti Jerusalemin juuri nyt?

Vaikkakin Trumpin ilmoitus oli historiallisesti merkittävä, on hyvä olla tietoinen, että puheen sanamuodot olivat laaditut diplomaattinen kieli keskellä suuta. Yhtä tärkeää, kuin se mitä sanotaan, on se mitä ei sanottu.

Siinä missä Yhdysvaltojen senaatin Jerusalem asetuksessa 22 vuotta sitten puhuttiin ”jakamattomasta Jerusalemista”, ei Trumpin puheessa viitattu sen enempää Jerusalemin jakamattomuuteen kuin yhdistämiseenkään.

Sanavalinta oli tarkoituksellisesti jännitteinen ja jätti Jerusalem kysymyksen lopullisen ratkaisun vielä auki.

Trump, sekä myöhemmin Yhdysvaltojen YK lähettiläs Nikki Haley turvallisuusneuvoston kokouksessa korostivat, ettei puhe ottanut kantaa siihen millaiset rajat Jerusalemin suhteen vedetään palestiinalaisten ja Israelin keskinäisissä neuvotteluissa.

Samaan viittasi myös Israelin Suomen suurlähettiläs YLE: lle antamassaan haastattelussa (YLE 12.12.2017).

Yhdysvallat sanoi olevansa yhä vankkumattomasti sitoutunut rauhanprosessiin ja kahden valtion ratkaisuun mikäli osapuolet sitä haluavat.

Päätös symbolisesti ”oikealla” hetkellä

Julistuksen antamisella juuri nyt on ajoituksensa puolesta sekä symbolista että geopoliittista merkitystä.

Listaan lyhyesti näistä joitakin. Ensiksi ajoituksen symbolinen merkitys. Jos milloinkaan Yhdysvallat aikoi todellisesti tunnustaa tosiasiat Jerusalemista, nyt oli symbolisesti joka tavalla "oikea" hetki:

 1. Tänä vuonna on kulunut 100-vuotta Balfourin julistuksesta (2.11.1917), jonka merkitys juutalaisvaltion synnylle on ohittamattoman tärkeä. Palestiinalaiset ovat koittaneet saada kansainvälistä yhteisöä kumoamaan Balfourin julistuksen.
 2. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 100-vuotta siitä, kun kenraali Allenby valtasi Jerusalemin (11.12.1917) Ottomaaneilta ja marssi voitonparaatissa kaupunkiin ja ”palautti Jerusalemin avaimen”.
 3. Tänä vuonna on kulunut 50-vuotta siitä, kun Israel kuuden päivän puolustussodan seurauksena sai Jordanian laittomasti miehittämän Itä-Jerusalemin haltuunsa ja yhdisti jaetun kaupungin 1967.
 4. Trump antoi Israelille Hanukka-lahjan. Juutalaiset viettävät Hanukka-juhlaa joulukuussa temppelin uudelleen vihkimisen muistoksi. Trump antoi symbolisen tunnustuksen sille, että juutalaisten temppeli on sijainnut Jerusalemissa.

Nämä ovat Trumpin ilmoitukseen liittyvää symboliikkaa, jollaisen merkitystä ei voi väheksyä. Päätöksen historiallisuutta pitää peilata yhtä lailla tähän symboliikakan kuin siihenkin tosiasiaan ettei Amerikka aikaisemmin ole tunnustanut mitään osaa Jerusalemista Israelin pääkaupungiksi.

Palestiinalaisten ja arabimaiden reaktiot ovat osaksi selitettävissä reaktiona eleen voimakkaaseen symboliikkaan, jonka he hyvin ymmärtävät.

Päätös geopoliittisesti ”oikealla” hetkellä

Geopoliittisesti hetki oli myös otollinen. Vaikka nyt näyttää siltä, että arabimaat ovat löytäneet yhteisen sävelen Israelin vastaisessa rintamassa (jälleen kerran), pinnan alla on isoja tekijöitä, joiden valossa Jerusalem-päätöksen ajoitus tuli geopoliittisesti oikea-aikaisesti:

 1. Iran ydinaseohjelmineen on arabimaille paljon merkittävämpi ongelma kuin kysymys Jerusalemista ja palestiinalaisista. Kannattaa lukea Juhani Huttusen tekemä haastattelu Suomen ulkopoliittisen tutkijan Olli Ruohomäen kanssa: ”Iran horjuttaa Lähi-idän rauhaa enemmän kuin kysymys Jerusalemista” (Kirkko ja Kaupunki, 8.12.2017)
 2. Edellisen johdosta sunni-islamilaisten arabivaltioiden ja Israelin suhde on tällä hetkellä strategisesti lujempi kuin koskaan. Kommentaattorit ovat panneet merkille, että monien arabimaiden (e.g. Egypti, Saudi-Arabia) virallisissa kannanotoissa Jerusalem-päätös on kyllä selvästi tuomittu, mutta sangen diplomaattisen pidättyvällä kielellä. Hyvän analyysin tästä tarjoaa Jerusalem Post -lehden juttu Trump declaration on Jerusalem Reflects sunni Arab-Israeli understanding (JPost 13.12.2017)
 3. Yhdysvaltojen ja Sunni-islamilaisten arabimaiden suhde on juuri nyt Iranin vuoksi vahva. Lähi-idän arabimailla ei ole todellisia mahdollisuuksia pysäyttää Irania ilman Israelin ja Yhdysvaltojen strategista kumppanuutta.

Nähtäväksi jää kuinka Jerusalem-päätöksen johdosta toisensa löytäneet Israel- ja amerikkavastainen arabirintama pitää. Mutta todennäköistä on, että Iran palaa jälleen agendalle enemmän tai vähemmän ohittaen kaiken muun.

Tunnustamisella oli lisäksi tietysti merkitystä Trumpin itsensä kannalta. Hän arvosteli vaalikampanjan aikana poliitikkoja siitä, että nämä vain puhuvat, mutta eivät toimi. Lupausten pitämisellä on sekä sisäpoliittista että ulkopoliittista merkitystä. Se on viesti niin äänestäjille kuin liittolaisille ja vihollisille. Yhdysvalloissa on presidentti, joka tekee mitä lupaa.

Jerusalem – Israelin profeettojen ja kuninkaiden kaupunki

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin historiallinen ja rohkea päätös sai kansat kuohuksiin. Se tuskin yllätti ketään, joka on perillä asioista.

Asioilla on aina myös laajempi merkityksensä, joka ulottuu näkyväisten asioiden tuolle puolen. Tällainen kansojen kuohunta Jerusalemin ympärillä on kirjoituksissa ennakoitu.

Profeetta Sakarja ennakoi kirjansa 12 luvussa, että viimeisinä aikoina juuri kysymys Jerusalemista muodostuu kiistaksi kaikille kansoille ennen Jeesuksen paluuta ja se saa pakanakansat kokoontumaan Jerusalemia vastaan. Nuo jakeet nousevat väistämättäkin mieleen juuri nyt:

”Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudan kohdalle, se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä. Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat repivät pahoin itsensä: ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.” (Sakarja 12:2-3).

Kuin lukisi tämän päivän lehtiä.

Vaikka en ajattele omalla mielipiteelläni olevan maailmanpoliittista merkitystä, olen sitä mieltä, että Jerusalem on ja sen tulee olla Israelin jakamaton pääkaupunki.

Mitä pikimmin itse kukin sisäistää tämän tosiasian sitä paremmat mahdollisuudet rauhalla on Lähi-idässä. Kuten presidentti Paasikivi aikanaan lausui: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. On aika tunnustaa tosiasiat myös Jerusalemin kohdalla. Jerusalem on Israelin pääkaupunki.

Pääministeri Benjamin Netanjahu piti presidentti Trumpin tunnustusta tärkeänä askeleena kohti rauhaa, koska rauha edellyttää sen tosiasian tunnustamista, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki:

”Jerusalem on ollut juutalaisen kansan pääkaupunki 3000 vuoden ajan. Se on ollut Israelin pääkaupunki lähes 70 vuotta.  Kaupunki, jossa temppelimme seisoivat, kuninkaamme hallitsivat, profeettamme saarnasivat. Jerusalem on ollut toiveidemme, unelmiemme ja rukouksiemme kohteena kolmen vuosituhannen ajan. Maan kaikilta ääriltä kansamme kaipasi saada palata Jerusalemiin, koskettaa sen kultaisia ​​kiviä ja kulkea sen pyhillä kaduilla. Sen vuoksi on harvinaista voida puhua uusista ja aidoista virstanpylväistä kaupungin kunniakkaassa historiassa. Olemme syvästi kiitollisia Yhdysvaltain presidentille hänen rohkeasta ja oikeudenmukaisesta päätöksestään tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja valmistautua Yhdysvaltain suurlähetystön avaamiseen täällä.” 

On ilahduttavaa, että Suomen itsenäisyyspäivä 6.12. on tulevaisuudessa kahden sinivalkoisen kansan juhlapäivä.

 

Kommentoi "Presidentti Donald Trump tunnusti tosiasiat: Jerusalem on Israelin pääkaupunki"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _ _   ___        _____   ______ 
 | \| ||  / _ \\  ____   | ___|| /_  _// 
 | ' || | / \ || |  \\  | ||__  `-| |,- 
 | . || | \_/ || | [] ||  | ||__   | ||  
 |_|\_||  \___//  | __//  |_____||  |_||  
 `-` -`  `---`  |_|`-`  `-----`   `-`'  
          `-`             
 
 

10 kommenttia "Presidentti Donald Trump tunnusti tosiasiat: Jerusalem on Israelin pääkaupunki"

STV 14.12.2017 18.45

Helposti huomaa Obaman ja Trumbin eron. Obama oli muslimien puolella sokeasti eikä näe vieläkään asioita oikein. Ja media maalaa yleensä aina Israelin syylliseksi joka asiaan jne. Myös YK on sokea tosiasioihin, mikä näkyy viimeisestäkin kannanotosta Jerusalemin suhteen.

Jukka 15.12.2017 12.51

Tämä tosiasia, siis että Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja Yhdysvaltojen tunnustus, ei taida kuitenkaan tuoda rauhaa. Nyt vasta räyhähenget riehaantuvat, nyt ajaudutaan sotaan tai sotiin, jotka muuttavat asetelmia ja uskon että Israelin hyväksi. Juovuttava malja ja väkikivi. Väkikivi Jumalan käytössä, lisäämässä voimaa Hänen ruhjoessaan kansoja. Tämä ei ennakoi rauhaa vaan päinvastoin. Nyt Jumala alkaa toimia voimallisemmin, Jumalan vastustajat ja Israelin kiusaajat saavat sen kokea. He itse tarttuvat tähän kiveen tarkoituksenaan siirtää se ja myös sen tulevaisuus asemastaan, Jumalan suunnitelmasta, pois. Tämän täytyy tapahtua. Jumala hastaa nyt kansoja todenteolla, "nostakaa ja juokaa, siinä on teille purtavaa, näyttäkää voimanne, mitataan teidän uhonne. En ole mielikuvitusolento, sanani ei ole satua, minä hallitsen ja kansat, te olette statisteja minun näytelmässäni, minun pelastussuunnitelmassani, suunnitelmassa joka jakaa ihmiset ja kansat; puolesta tai vastaan." Kaikkivaltias haastaessaan kyllä tietää olevansa voittaja, mutta tämä onkin koetukseksi ja tuomioksi niille, jotka eivät rakasta totuutta ja joiden korvat siksi ovat suljetut. "Te sanotte tätä pyhäksi sodaksi, niin sanon minäkin. Te ette voi hissun kissun syrjäyttää Israelia, minun kansaani ja maatani, johon olen pannut nimeni, väsyttämällä maailmaa jatkuvasti valheillanne ja terrorillanne. Minä kirkastan nimeni ja toteutan sanani."

Julistakaa tämä pakanakansain seassa, alkakaa pyhä sota, innostakaa sankareita, lähestykööt, hyökätkööt kaikki soturit. Joel 3:9

Jouni Rosenberg 15.12.2017 12.51

On harvinaista tanapaivana etta joku puolustaa sorrettuja kansoja, Presidentti Ronald Trump on kunnioitettava esimerkki asettumisesta sorrettujen ja alas lyotyjen rinnalle. Han on ihminen joka jaa historian lehdille ryhdikkaana, suoraselkaisena suuren kansakunnan presidenttina.

The Almighty God blesses President Ronald Trump and the American people.

Esa Kuusinen 15.12.2017 12.51

Kiitos Pasi Turuselle ja Patmokselle selkeästä ja jatkuvasta Israel- tuesta niin median kautta kuin konkreettisella tuella Israelissa ja muuallakin maailmassa juutalaistyössä. Hienoa on myös tuki Israelin Suomen suurlähetystön turvallisuuden puolesta.
Presidentti Trump ja pääministeri Netanjahu tarvitsevat myös tukemme ja rohkaisumme, sitä Turusen kirjoitus vahvasti on. Uskon, että Israelin puolella seisovia on Suomessakin enemmän, kuin julkinen keskustelu antaa ymmärtää. Loan heittäjät kun ovat kovin aktiivisia.
Kiitoksen ja lukemisen arvoinen on myös Pasi Turusen uusi kirja: ISRAEL Jumalan silmäterä , maailman silmätikku.

Ajanmerkkien ihmettelijä 16.12.2017 10.20

Obama puhui vaalikampanjoissaan (2004 että 2008) kauniisti Israelin jakamattomasta pääkaupungista Jerusalemista, jonne lupasi myös siirtävänsä USAn suurlähetystön, mutta todellinen vallan kahvassa oleminen teki saman tepposen Obamalle kuin Bill Clintonille ja George Bushille aiemmin. Vaalilupaus jäi unholaan.

Tässä Trumpissa ja hänen valtaan päästessään todella on jotain yliluonnollista. Valtavat vastavoimat, koko maailmanlaajuisesti masinoitu pilkka- ja ivakampanja Trumpia vastaan saattaa todellakin olla itsensä sarvipään aikaansaamia taustavoimaltaan.

Tämän maailman ruhtinas tietää ajan hupenevan ja Jeesuksen paluun lähestyvän. On siinä kiire värvätä joukkoja Jumalaa ja Israelia vastaan, ja kuten Raamatusta tiedämme, se on helppoa kuin heinän teko. Paholaisen rivistöön liittyy maailman väestä valtaosa. Tietysti paha silti lopulta häviää ja hyvä voittaa, se on selvä. Jeesus voittaa pahan ylivoimaisesti.

Ylistetty olkoon Herramme Jeesus Kristus! Siunattua joulun aikaa koko Patmoksen väelle ja kaikille palstan lukijoille!

Ajanmerkkien ihmettelijä 16.12.2017 10.20

Mukava oli lukea Turusen teksti ja neljä tähän mennessä saapunutta kommenttia.

Totuudestahan se on lähdettävä, ja Jerusalem on tietysti Israelin jakamaton pääkaupunki, sanoivatpa YK tai EU mitä hyvänsä. Harmi, että Suomen valtaa pitävät tiedotusvälineet ja valtionjohto seisovat Israelin suhteen väärissä joukoissa. Luvatun, pyhän maan jakamisesta on Raamatussa luvattu kunnon rangaistus.

Voipi tosiaan tulla ensin Psalmeissa ennustettu sota, kun lähinaapurit hyökkäävät Israelia vastaan, mutta hehän sitten kokevat rangaistuksensa, jonka jälkeen tullee rauha pidemmäksi aikaa Israeliin ennen Googin sotaa. Näinhän ainakin osa on lopunajan profetiat ymmärtänyt.

Israeliin hyökkäystä tietyt juutalaisten ja Israelin kiihkeät vihamiehet ovat suunnitelleet tai siitä haaveilleet jo vuosikausia - Trumpin julistuksesta saadaan riehunnalle hyvä tekosyy.

Totta on kuitenkin, että Iranin tuoma uhka ja shiiojen ja sunnien jännitteet tuovat näytelmään oman lisänsä - Googin sodan asetelmia rakennellaan, mutta sen aika ei koita ihan vielä. Iran jäänee toistaiseksi pelkäksi teoreettiseksi uhkaksi Israelillekin.

Vai olisiko sittenkin tulkittavissa niin, että Psalmin sodan hyökkääjät ovat jo hyökänneet ja vain näiden maiden rangaistukset odottavat täytäntöönpanoaan, ja siten seuraavana olisikin suoraan ja yllättävästi jo Googin sota?

Googin sodan edellytykset ihmisymmärryksellä voinevat tosin järkevimmän teorian mukaan täyttyä vasta useiden vuosien tai vuosikymmenten päästä...

pike 16.12.2017 10.20

Voisitko ystävällisesti vastata tähän mun kysymykseen vaikka lyhyesti, jo sulla on kiirettä, vaikka sanoilla on tai ei. Minä olen ollut siinä käsityksessä että Israen olisi joskus ollut Palestiina hyvin kauan sitten, onko vai eikö ole, tai oletko kuullutkaan, ?kun mielestäni olen nähnyt joskus vanhan Raamatun, jossa on iki vanha Israelin kartta, mutta Israel ei siinä lukenut, vaan palestiina.
Ja kun M.kuustonen laulaa "joulun Rauhaa"kappaleen, niin mm. siinä on sanat "joulun rauhaa palestiina... jos kuuntelet sen laulun, niin onko se Israel vastainen laulu, kun eräs uskova sanoi että Israelin ystävät eivät pidä siitä laulusta. Ole kiltti ja sano mulle kuka on väärässä ja kuka oikeassa, niin saisin rauhan tästä asiasta, jos tiedät.?
t.pike

Jaakobin hybris ja ahdistus 16.12.2017 10.20

Kaikki käyvät Israelin kimppuun, niin on kirjoitettu. Mutta MIKSI käyvät?

Israelin suorittamien etnisten puhdistusten takia - kuka silloin oikeastaan on vihan alullepanija? Tai Gazan 1500 siviilin joukkomurhan takia. Kuka siis laukaisi maailman vihan? Tai Länsirannan palestiinalaisten loputtomien hallinnollisten pidätysten takia: vuosien pidätykset ilman syytä ja ilman oikeudenkäyntiä, Israelin lainsäädännön helmi. Kuka pidättää, vangitsee, kiduttaa, kuka nostaa maailman vihan teoillaan? Tai nyt Trumpin Jerusalemin tunnustamisen takia. Kuka siis on vihan alullepanija?

Käskeekö raamattu että juutalaisten täytyy menetellä ja käyttäytyä näin? Vanhassa liitossa käsky oli tuhota luvatun maan kansat. Onko sama käsky voimassa uudessa liitossa? Vai onko uudessa liitossa eri käsky, rakkauden kaksoiskäsky? Onko nyt voimassa käsky antaa anteeksi ja voittaa Jumalan voimassa, armon ja Pyhän Hengen voimassa?

Vanha liitto lakkasi olemasta voimassa kun Jeesus aukaisi tien Kaikkein pyhimpään. Kuka Israelin nykyiset sorto- ja väkivaltakäskyt oikein keksii, ei niitä ainakaan uudessa liitossa lue?

Miksi Israel yhä käyttää vihan voimaa ja lihan käsivartta? Silloin Jumala ei voi siunata heidän tekojaan. Hän LUPAA että jos Israel etsisi häntä, niin hän pian rientäisi kansansa avuksi.

Mutta Israel ei kuuntele, ei tottele Jumalaansa. Joten Jumala ei riennä avuksi. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.

Mutta viis kansan omasta vastuusta. Unohdetaan kaikki että Israel on Jumalan kansa ja velvollinen noudattamaan Jumalan tahtoa, ei omaansa. Tehdään kaikki arielasäkkiset, uhotaan hasbaraa ja suututetaan Israelille lisää vihollisia. Pannaan alulle lisää turvatarpeita Synagogalle.

Päästään sitten taas uhriutumaan lisää ja valittamaan, kuinka kaikki hyökkäävät Israelin kimppuun.

Olipa se hyvä että Patmos keräsi rahaa turvavartiointiin. Se on tarpeen kun arielasäkkiset kaivavat verta nenästään, ja tavalliset juutalaiset joutuvat maksumiehiksi.

Öljylampun öljyn etsijä 18.12.2017 19.20

Kommentoija Piken (”pike 16.12.2017 10.20”) kysymykseen nykyisten palestiinalaisten alkuperästä ja Palestiina-nimisestä maasta tuli pari juttua mieleen.

Kannattaa katsoa seuraava ohjelma ”Pelastuksen sofar / palestiinalaisia vaiko vain arabeja?”:
http://www.tv7.fi/vod/player/48828/

Toinen mielenkiintoinen ohjelma katsottavaksi on ”Jerusalemin 4000 vuotta”: http://www.tv7.fi/vod/player/59699

Olipa historia tai siitä tehdyt vääristelyt millaisia tahansa, Raamattu kokonaisuutena ilmaisee kyllä selkeästi sivuillaan, kenelle luvattu ja pyhä maa (Israel) kuuluu ja missä se sijaitsee sekä ketkä ovat Jumalan omaisuuskansaa (juutalaiset, kansan kaikki 12 heimoa) joille maa luvattiin. Karttojen kulloisenkin politiikan mukaan menevät rajat ja hallitsijoiden maan tai kaupunkien nimien muuttelua eivät vaikuta luvatun maan rajoihin eikä omaisuuskansan oikeuksiin. Jumala lopulta huolehtii lupauksestaan.

Jeesuksen pelastavan armon vastaanottamalla voimme ”Kristuksen ruumiinosana” päästä liitetyksi Raamatun lupauksiin Israelin kansan rinnalla, emme sen sijaan tai asemasta, vaan yhdessä heidän kanssaan - samalla tavalla kuin jalopuuhun oksastettu oksa pääsee mukaan jalopuun elämään.

Pyhää maata on jo luvattomasti jaettu ja pilkottu, esim. Jordanialle (Raamatussa maan jako on profetioitu ja jakoon osallistumisesta ankarasti varoitettu). Saa nähdä vieläkö erittäin pientä maatilkkua jaetaan lisää ns. palestiinalaisten vaatimusten mukaan...

Raamatussa Jeesuskin varoitti Jerusalemiin tulevasta hyökkäyksestä (70 jKr) ja Jumalan omaisuuskansaa tilapäisesti kohtaavista vaikeuksista. Iso pätkä Raamatussa om omistettu myös Israelin ennallistamisen profetointiin, ja toki siellä kerrotaan vielä tulevaisuudessa häämöttävästä hyökkäyksestä Jerusalemia kohtaan sekä kohokohtana Kristuksen fyysisestä paluusta Jerusalemiin...

Antti Toivonen 18.12.2017 19.20

shalom li Jeru shalajim