2018-05-15 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_20_7146-BLOGI_TIMO_02.jpg Lähetystyön toimintakenttään vaikuttavat suuret trendit tällä hetkellä ovat maailman kaupungistuminen ja väestön pako maasta toiseen. Kun samaan aikaan olemme havahtuneet väestön kasvun pysähtymiseen, on asetelma mielenkiintoinen. Väestönkasvu on itse asiassa hidastunut lähes kaikkialla maailmassa... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/1143/elamme_lahetystyon_kultakautta Patmos article
Timo Keskitalo
15.5.2018
Timo Keskitalo

Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988. (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Elämme lähetystyön kultakautta

Lähetystyön toimintakenttään vaikuttavat suuret trendit tällä hetkellä ovat maailman kaupungistuminen ja väestön pako maasta toiseen. Kun samaan aikaan olemme havahtuneet väestön kasvun pysähtymiseen, on asetelma mielenkiintoinen.

Väestönkasvu on itse asiassa hidastunut lähes kaikkialla maailmassa, mutta pysähtyminen on tapahtunut vasta länsimaisen kulttuurin piirissä (mukaan lukien Venäjä). Seuraavien vuosikymmenien aikana väestön muuttoliike länteen tulee jatkumaan tästä johtuen voimakkaampana, kuin mitä tähän asti olemme nähneet. Vuoden 2015 pakolaiskriisi oli vasta pieni harjoitus tulevaa varten.

Lähetystyön strategioissa nämä megatrendit on hyvä huomioida. Lähetysjärjestöt ovat nyt kiitettävällä tavalla sijoittaneet työntekijöitä maahanmuuttajien pariin reitin varrelle pitkin Eurooppaa. Myös Suomessa tehtävää palvelevaa ja julistavaa työtä on alettu kutsua lähetystyöksi. Lähetystyötä tukevien seurakuntien ja seurakuntalaisten on hyvä olla hereillä tässä tilanteessa ja antaa täysi tuki lähetystyölle nopeasti muuttuvissa olosuhteissa. Työ turvapaikkaa hakevien alkuperämaissa on edelleen tärkeää, mutta kohtaaminen matkan varrella ja seurakuntia muodostava työ Suomessa on välttämätöntä, jos haluamme olla ajan hermolla ja tehdä tuloksellista lähetystyötä.

Lähetystyö syyrialaisten, irakilaisten, iranilaisten ja afgaanien parissa on nyt Euroopassa tuloksellisempaa kuin mitä lähetystyö on koskaan missään ollut näiden kansojen parissa. Meillä on Suomessa kymmeniä uusia kristittyjä raamattukouluissa opiskelemassa. Seurakunnissa on satoja uusia aikuisia miehiä raamattupiireissä. Oppimisen halu on valtava. Työ menee nyt vuosittain eteenpäin sellaisin harppauksin, että aikaisemmin tällaisia tuloksia saattoi uneksia tapahtuvan ehkä sadassa vuodessa. Nyt on siis panostettava vähäisetkin voimavarat viisaasti. Elämme hetkessä, jossa monet strategiset kriteerit osuvat yhteen: saavuttamattomat kansanryhmät, akuutti avoin tilaisuus ja seurakunnan kasvu ovat kaikki juuri tässä silmiemme edessä.

Puhun nyt siis turvapaikanhakijoista, jotka haluavat kääntyä Jeesuksen seuraajiksi Suomessa. Me emme saa lähetysjärjestöissä torjua tätä haastetta toteamalla, että tämä on paikallisseurakuntien tehtävä. Päinvastoin, nyt tulee julistaa osa paikallisseurakuntien työstä rohkeasti lähetystyöksi. Tapasin hiljattain eläkkeellä olevan miehen, jolle oli vuosikymmeniä sitten profetoitu, että hänestä tulee lähetystyöntekijä. Miehellä ei ollut kielipäätä oppia yhtään vierasta kieltä. Koko ajatus lähetystyöhön lähtemisestä oli tuntunut vikaan menneeltä viestiltä. Mutta nyt eläkeläisenä hän on tajunnut olevansa mitä suurimmassa määrin lähetystyöntekijä omilla kotinurkillaan. Seurakunnissa on nyt valtava lähetystyön voimavara, joka pitää tunnistaa, valmentaa ja valtuuttaa.

Lähetysjärjestöistä löytyy asiantuntijuutta laajaan työhön. Lähetysjärjestöjen asiantuntijoita ovat ne kotimaahan palanneet lähetit, joilla on kielen ja kulttuurin osaamista. Suurin osa heistä kuuluu käyttämättömään reserviin, koska lähetysjärjestöillä ei ole osoittaa heille työtä. Tarkemmin sanoen työtä toki olisi, mutta puuttuu varat palkkaamiseen. Vai puuttuuko vielä vähän myös visiota?

Timo Keskitalo

 

Kommentoi "Elämme lähetystyön kultakautta"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

__  __  ______  _ __  ______  ______ 
\ \\ / // /_  _// | |/ // /_  _// /_____// 
 \ \/ //  -| ||-  | ' //  -| ||-  `____ ` 
 \ //   _| ||_  | . \\  _| ||_  /___//  
  \//   /_____// |_|\_\\ /_____// `__ `  
  `   `-----`  `-` --` `-----`  /_//   
                    `-`   
 
 

3 kommenttia "Elämme lähetystyön kultakautta"

Topias 25.5.2018 20.28

Miten niin väestö tulee eurooppaan?,jos rajat on kiinni niin ketään ei tule vai oletko pitämässä rajapuomi ylhäällä?.

Annikki Salo 25.5.2018 20.28

Timo Keskitalon blogi on ajankohtaisen tärkeä. Elämme luopumuksen aikaa, jossa ihmiset ovat itserakkaita jne. (2Tm.3:1-9). Sotien jälkeen oli vilkas jälleenrakentaminen ja perheiden kasvu. Lapsia oli paljon ja elämä vilkkaan toivorikasta. Mutta sitten nuorten sukupolvien into - sinänsä hyvään - opiskeluun ja vilkkaaseen seuraan aiheutti kaupungistumisen. Itsekäs elämä etsii vain omaa iloa, siihen lapset eivät hoidon ja huolenpidon vaatimuksineen oikein sovi, joten yhä useammin yksi lapsi riitti. Myös Jumalan Sanan vastainen aborttilaki v.1970 on suuri lapsikadon syy.
Näin väki on vähennyt sukupolvesta toiseen. Siitä johtuvat länsimaisten kansojen ikärakenteessa vanhusten suuri luku.
Uskovina kuitenkin tahdomme olla esirukoilijoina ja rakastaa Jumalan rakkaudella sekä omiamme että muukalaisia.

Elisa Kojo 25.5.2018 20.28

Kiitos Timo tästä kehoituksen sanasta!

Herra johdatti sinut ja vaimosi Perheniemeen ”kolmannen vuosituhannen evankelistakoulutus” - kurssille loppukesästä 2015. Opetussjankohta oli sovittu ymmärtääkseni jo vuotta aiemmin. Opetit meitä evankelioimaan muslimeja juurikin kun he saapuivat Suomeen. Monet kurssitoverini, mukaanlukien itseni, ovat sittemmin toimineet tässä lähetystyössä.

Hienoa nähdä kuinka lähetyskenttä on tuotu näin lähelle meitä.

Rukoilen, että lähetysjärjestöt ja kaikki seurakunnat ympäri Suomen ymmärtäisivät tämän työn tärkeyden ja tukisivat Suomessa olevia ”entisiä” ja uusia lähetystyöntekijöitä.

Vaikutukset tästä tuesta ovat niin suuret, että tuskin mikään kylvö tulee kasvattamaan näin suurta satoa jos nyt kylvetään oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan.

Siunausta koko Patmos väelle!