2018-06-10 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_7148-BLOGI_LEO_02.jpg Ariel Sellan opastama maxiluokkaa oleva turistibussi kyydissä yli puolisataa patmospyhiinvaeltajaa Israelin 70-vuotisjuhlallisuuksien viikolla lipui kumpujen ylitse. Kolmella suunnalla olivat ajon pysäyttävät kieltotaulut, niitten vahvistuksena israelilaiset huippuaseistetut sotilaalliset vartijat... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/1155/amerikan_yhdysvaltain_israelin_suurlahetyston_siirtaminen_jerusalemiin_profeetallisena_ajan_merkkina Patmos article
Leo Meller
10.6.2018
Leo Meller

Leo Meller Radio Patmoksen päätoimittaja, Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010). (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Amerikan Yhdysvaltain Israelin suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin profeetallisena ajan merkkinä

Ariel Sellan opastama maxiluokkaa oleva turistibussi kyydissä yli puolisataa patmospyhiinvaeltajaa Israelin 70-vuotisjuhlallisuuksien viikolla lipui kumpujen ylitse.   Kolmella suunnalla olivat ajon pysäyttävät kieltotaulut, niitten   vahvistuksena israelilaiset huippuaseistetut sotilaalliset vartijat koirineen ja panssariajoneuvoineen.  Jos osasimme katsoa oikeaan suuntaan, saimme vajaan minuutin mittaisen välähdyksen sieltä, missä tuolloin yötä päivää viimeisteltiin  fyysistä tilaa piakkoin tapahtuvalle Yhdysvaltain suurlähetystön muutolle Tel Avivista Israelin jakamattomaan, ikuiseen pääkaupunkiin Jerusalemiin.  Liekö ihmiskunnan harjoittaman diplomatian koko historian aikana yhdenkään suurlähetystön tuleminen mihinkään ollut niin monenlaisten - ja  täysin erilaisten - mielenilmaisujen kohde kuin toukokuun 14. päivänä 2018 tapahtunut Yhdysvaltain suurlähetystön  avaus  Jerusalemin Talpiotissa.  Olkoonkin, että väliaikaisissa tiloissa, Trumpilla kun ei ollut aikaa käytettävissä odottaa kokonaan alusta tapahtuvan uudisrakennuksen pystyttämistä.

 

"HYVÄNEN AIKA!  Juhlaväki alkaa sijoittua paikoilleen ulkoilmassa oleville istuimille.  Katson hetki sitten toimittajille jaettua nimiluetteloa, josta ilmenevät istuinpaikkojen karttojen lisäksi kutsuvieraitten nimet ja taustat. Ja todellakin, on kuin tutkisi jonkun lajin juutalaiskristillisen ekumeenisen konferenssin osanottajien nimiluetteloa!"

Näin puhui amerikkalaisen kristillisen CBN-tv:n Jerusalemin kirjeenvaihtaja niinä minuutteina, kun valitut ja kutsutut saapuivat paikoillensa.

Kutsuvieraita ei ollut niin sanotuilla "parhailla paikoilla" sen enempää kuin että kaikki mahtuivat kasvot pieniksi puserrettuina tv-ruudun kuvaan.   Usein kamera kohdistui eturivillä istuvaan joukkoon, jossa keskipisteessä olivat pääministeri Netanjahu ja hänen puolisonsa sekä Jared Kushner ja Ivanka - presidentin tytär - Trump. 

Mainittu nimiluettelo paljasti, että yli sata evankeelista kristittyä olivat kutsutut ja saapuneet Jerusalemiin. Kutsujina oli Valkoinen talo ja Yhdysvaltain ulkoministeriö.  Joukossa oli luterilaisen karismaattisen uudistuksen tunnettu hahmo,  entinen kongressiedustaja, monessa aktiivi Michelle Bachmann.  Olen hänen twiittiensä ja s-postiensa vastaanottaja ja luin Michellen kirjoittaman tekstin: "Tämä ei ole politiikkaa eikä suurvallan marssia.  Täällä Pyhä Henki kokoaa jotakin, minkä merkityksen varmasti piankin koko maailma tiedostaa."

Juhlayleisössä erotti ulkoisen varustuksensa johdosta myös monia ortodoksijuutalaisia.

Tämä vielä vihkimistapahtumasta.  Sen avasi ja sen lopetti kaksi Amerikan tunnetuinta sionistista protestanttista pappismiestä. Avausrukouksesta vastasi Dallasin suurimman baptistiseurakunnan johtaja, teologian tohtori Richard Jeffries.  Hän oli ensimmäisiä vaikutusvaltaisia evankelikaalisia pastoreita, joka asettui tukemaan Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaa.  Loppurukouksesta vastasi Kristityt yhdessä Israelin puolesta-liikkeen perustaja pastori John  Hagee.   - Kyllä: samainen pastori, jonka Israel-aiheisia teoksia Kuva ja Sana on julkaissut useampia Suomen Siionin opetukseksi.        

 

PRESIDENTTI TRUMPIN vuoden 2017 joulukuussa tekemä päätös siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin on herättänyt kritiikkiä niiden taholta, joiden mukaan päätös haittaa laajempaa rauhansovittelua Lähi-idässä kieltämällä palestiinalaisilta oikeuden kaupunkiin. Päätös on myös lisännyt pelkoa kasvavista levottomuuksista. (Tätä kirjoitettaessa Gazaan rajoittuvalla Israelin rajalla järjestetyissä mielenosoituksissa ja terrori-iskuissa kuolleista palestiinalaisista puhutaan YK:ta myöten muka "USA:n suurlähetystön siirtämisen aiheuttaman tilanteen uhreina".)

Joidenkin evankelikaalisten kristittyjen ja ortodoksijuutalaisten mielestä suurlähetystön uudelleensijoitus ei ole vain poliittinen siirto vaan suorastaan  jumalallisen profetian täyttymys.

”Mielestämme suurlähetystön siirtäminen on ratkaiseva tekijä Jumalan aikataulussa ja vie eteenpäin messiaaseen liittyvää ilmoitusta”, totesi Columbuksessa, Ohiossa, sijaitsevan CharismaLife Ministries-seurakunnan pastori David Swaggerty. Hän lausui nämä sanat Israelin parlamentin isännöimässä ja kristittyjen ja juutalaisten yhdessä järjestämässä Raamattu-tilaisuudessa päivää ennen suurlähetystön avaamisjuhlallisuuksia.

”Evankelikaalisille kristityille suurlähetystön siirtäminen on osa eskatologiaa, toisin sanoen sitä, mitä Raamattu ennustaa ja paljastaa lopun aikoina  tapahtuvaksi”, selitti Amerikan juutalaiskomitean uskontojen välisten asioiden osaston johtaja rabbi David Rosen. ”Juutalaisen kansan paluu muinaiseen kotimaahansa ja juutalaisen suvereniteetin uudelleen vakiinnuttaminen Jerusalemissa nähdään näyttämönä, joka lopulta johtaa messiaaniseen aikaan.   Väistämättä huomio on keskittyvä enemmän ja selkeämmin nimenomaan temppelivuoren tapahtumiin.”

Uskonnollisille juutalaisille suurlähetystön siirtäminen Tel Avivista edustaa askelta kohti pelastusta ja messiaanisen ajan saapumista. Israelissa toimivan rabbinistisen Tzohar-järjestön perustaja, rabbi David Stav totesi: ”Kun maailman mahtavin valtio perustaa suurlähetystönsä iankaikkiseen pääkaupunkiimme, pidämme sitä muinaisen profetian toteutumisena.  Profetia julistaa meidän saapuneen takaisin kotiimme.  Saamme iloita ikivanhassa kaupungissa - kuin ennakkoharjoituksena Messiaamme ilmestymisen tuottamalle yliluonnolliselle ilolle.”

 

MERKITTÄVIN EVANKELIKAALISTEN kristittyjen ja juutalaisten näkemysten ja toiveiden välinen ero on kysymys ajoituksesta. "Joidenkin kristittyjen mielestä profetian lopullinen täyttymys on pian käsillä", Rosen huomautti, "kun taas juutalaiset kokevat, että lopputäyttymykseen saattaa kulua vielä hyvinkin pitkä aika.”

Ajankohtaan liittyvät eriävät mielipiteet eivät kuitenkaan ole olleet este yhteiselle ilolle suurlähetystön siirrosta, josta onkin tullut näille kahdelle uskonryhmälle tuorein syy juhlia yhdessä, etenkin, kun ne ovat hiljalleen lähentyneet toisiaan erityisesti kahden viime vuosikymmenen tapahtumissa.

Kun Yhdistyneet kansakunnat vuonna 1948 äänesti sekä juutalaisvaltion että arabivaltion perustamisen puolesta, se visioi Jerusalemin kansainväliseksi kaupungiksi ilman kummankaan osapuolen täydellistä suvereniteettia. Kun arabiarmeijat hyökkäsivät tämän nuoren juutalaisvaltion kimppuun, Israel otti haltuunsa Länsi-Jerusalemin ja Jordania Itä-Jerusalemin.

Israel valtasi Itä-Jerusalemin kuuden päivän sodassa vuonna 1967 ja otti haltuunsa koko tämän kiistellyn alueen vuonna 1980.   Vuoden 2017 joulukuuhun mennessä yksikään valtio ei ollut tunnustanut Israelin suvereniteettia ainoaankaan osaan tätä kaupunkia, jota niin juutalaiset, kristityt kuin muslimitkin pitävät pyhänä.

Missourista kotoisin oleva evankelikaalinen kristitty Tommy Waller totesi, että Israelin valtion perustamisen jälkeen hänen yhteisönsä alkoi arvioida uudelleen suhdettaan juutalaiseen kansaan.

”Siihen saakka olimme kannattaneet korvausteologiaa. Ajattelimme, että Jumala rankaisi juutalaisia, koska he eivät olleet vastaanottaneet Jeesusta”, hän sanoi Israelin parlamentissa, Knessetissä, järjestetyssä haastattelussa. ”Ja sitten Israel perustettiin, juuri sinne, minne Jumala halusi sen perustaa. Näen tässä ja suurlähetystön uudelleensijoituksessa yhdenkaltaiset Jumalan käden jäljet.”

Waller on siinä määrin vakuuttunut siitä, että juutalaisilla on oikeus hallita Jerusalemia ja elää tässä raamatullisessa Israelin maassa, että hän perusti Hayovel-järjestön, jonka tarkoituksena on kasvattaa kristityistä ”positiivisia lähettiläitä” juutalaisiin siirtokuntiin ”Juudeassa ja Samariassa”, jotka ovat Länsirannan raamatulliset nimet.

CharismaLife Ministries -järjestön johtaja Swaggerty kertoi, että hänen organisaationsa auttaa rahoittamaan diasporassa elävien juutalaisten muuttoa Israeliin – juutalaisten kokoaminen Siioniin on myös yksi tärkeä osa raamatullista profetiaa – yrittämättä käännyttää heitä kristinuskoon.

 

KANSAINVÄLISEN FELLOWSHIP of Christians and Jews -järjestön tarkoituksena on vahvistaa evankelikaalisten kristittyjen ja juutalaisen kansan välisiä siteitä.  Järjestön perustaja, rabbi Yechiel Eckstein tunnetaan Suomessa hänen kirjoittamansa ja Kuvan ja Sanan kustantaman isohkon ainoalaatuisen päivähartauskirjansa ansiosta. Rabbi totesi, että monilla ortodoksijuutalaisilla ja Israelin evankelikaalisilla tukijoilla on ”yhteinen hengellinen pohja”.

Eckstein lisäsi, että aina kun kristityt löytävät kristillisen uskonsa juutalaiset juuret, he alkavat innokkaasti kääntyä juutalaisten puoleen ja usein etsiä anteeksiantoa kristittyjen johtamista juutalaisvainoista.

”Kahden tuhannen vuoden ajan kristityt olivat vihollisamme. Tänään me ymmärrämme, että kristityt ovat parhaita ystäviämme. Iloitsemme kaikki yhdessä siitä, että USA:n suurlähetystö siirtyi Jerusalemiin”, Eckstein lausui.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki uskonnolliset johtajat iloitsisivat suurlähetystön siirrosta. Pew-tutkimuskeskuksen mukaan suuri osa Pyhän maan kristityistä on identiteetiltään palestiinalaisia ja muslimiasukkaiden tavoin he haluavat, että Itä-Jerusalemista tulee tulevan Palestiinalaisvaltion pääkaupunki.

Joulukuun 6. päivänä presidentti Trumpille lähettämässään kirjeessä Pyhän maan kirkkojen johtajat (sekä katoliset, ortodoksit että useat evankelikaalit) vetosivat presidenttiin, ettei hän uudelleen sijoittaisi suurlähetystöä.

”Olemme varmoja, että tällainen teko johtaisi vihaan, yhteenottoihin ja väkivaltaan Jerusalemissa ja Pyhällä maalla siirtäen meidät yhä kauemmas yhtenäisyyden päämäärästä ja syvemmälle tuhoisaan hajaannukseen”, johtajat kirjoittivat.

 

KNESSETISSÄ PIDETYN suurlähetystön muuttoon liittyneen Raamattu-tapahtuman jälkeen kristittyjen ja juutalaisten väliset siteet eivät olisi voineet olla vahvemmat. Kongressiedustaja Bachmann pyysi ”juutalaiselta kansalta anteeksi sitä kauhistuttavaa ja ylimielistä tapaa, jolla kristityt – minä mukaan lukien – ovat kohdelleet  juutalaista kansaa… Pyydän syvästi anteeksi ja pyydän, että Kaikkivaltias Jumala antaisi anteeksi nämä tuskaa tuottaneet puheet ja asenteet.  Tämä kaikki on osoittanut minulle, kuinka tietämätön olen”, Bachmann totesi.

Knessetin tapahtuman lopuksi rabbi Tuly Weisz huomioi, kuinka pitkälle kristittyjen ja juutalaisten välinen dialogi ja keskinäinen kunnioitus ovat edenneet sitten Israelin valtion perustamisen.

”Nyt kävelemme kapeaa siltaa pitkin yrittäen muuttaa sen kahdeksankaistaiseksi moottoritieksi. Elämme juutalaisten ja kristittyjen välisten suhteiden kulta-aikaa”, Weisz sanoi.

 

Leo Mellerin erityisviesti Israelin matkasta

juhlavuoden loppuvaiheisiin

 

Oletko Jumalan kutsuma Israelin 70-vuotisen olemassaolon juhlavuoden päätösvaiheisiin? Saanko johtaa sinut viikoksi pyhien profetioitten ja ihmeellisten täyttymyksien maahan?   

Patmos IsraelApu kokoaa ryhmän Israeliin 5-12/13.10.2018. 

Vuodenaika on kaunein mahdollinen.  Varsinaisia uskonnollisia juhlia ei osu matkaviikolle, josta syystä meillä on sisäänpääsyt kaikkiin haluamiimme kohteisiin.  Patmosmatkoilla on alkanut olla tavanomaista, että jopa neljännes kohteista ja kokemuksista ovat sellaisia, että niitä ei ole aikaisemmilla matkoillamme - muista ryhmistä puhumattakaan - koettu.  Jumalan maa on aarteitten maailma - emme matkusta rutiineissa vaan löytöretkeläisinä. 

Uskaltaako lähteä Israeliin nykyisenä aikana?  Olen johtanut puolisataa matkaa  Israeliin ennen ja jälkeen sotien.  Koskaan emme ole olleet vaarassa millään matkalla.   Mainitsen, että Päivyt ja Julia tulevat Israeliin yhteiselle vuosittaiselle Israelin lomalle samalla lennolla, jolla ryhmämme palaa Suomeen.  En soisi heidän tulevan Israeliin, jos kokisin matkan riskinä.

Asemapaikkoina viikon matkalla ovat: Jerusalem (Hotel Leonardo Jerusalem) 05.10.-08.10.  Tiberias (Leonardo Club) 08.10.-12.10.  Matkan hinta ilman retkiä tavanomainen 1399 €.

Tiedustele - ilmoittaudu: Toiviomatkat Oy Puhelin: 09-5657170  helsinki (at) toiviomatkat.fi

 

Lemtopaikkoja ryhmällemme on saatu 37.  Yli kaksikymmentä paikkaa on jo myyty.  Jos koet kutsumusta matkallemme, ota yhteyttä matkatoimistoon mahdollisimman pian.

 

Leo Meller

 

Kommentoi "Amerikan Yhdysvaltain Israelin suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin profeetallisena ajan merkkinä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _____  __  __  _____   ___   ______  
 / ___|| \ \\/ // / ____||  / _ \\ |   \\ 
| // __   \ ` // / //---`' | / \ || | -- // 
| \\_\ ||  | ||  \ \\___  | \_/ || | -- \\ 
 \____//   |_||  \_____||  \___// |______// 
 `---`   `-`'   `----`  `---`  `------` 
                         
 
 

Ei kommentteja "Amerikan Yhdysvaltain Israelin suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin profeetallisena ajan merkkinä"