2018-12-12 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_1_7180-PASI_BLOGI_FINAL.jpg Kaksi kiehtovaa arkeologista löytöä ovat viime viikkoina löytäneet tiensä kansainvälisiin uutisotsikoihin: Pilatuksen nimeä kantava kuparinen sinettisormus ja pronssikautisen Sodoman tuhoutuneen kaupungin löytyminen Tall el-Hammamista nykyisen Jordanian alueelta. Pilatuksen nimeä kantava... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/1253/pilatuksen_sormus_ja_sodoman_kaupunki Patmos article
Pasi Turunen
12.12.2018
Pasi Turunen

Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.

Pilatuksen sormus ja Sodoman kaupunki

Kaksi kiehtovaa arkeologista löytöä ovat viime viikkoina löytäneet tiensä kansainvälisiin uutisotsikoihin: Pilatuksen nimeä kantava kuparinen sinettisormus ja pronssikautisen Sodoman tuhoutuneen kaupungin löytyminen Tall el-Hammamista nykyisen Jordanian alueelta. 

Pilatuksen nimeä kantava sinettisormus löytyi satojen muiden muinaisesineiden ohella Herodeksen haudasta jo vuosina 1968-1969 Herodiumissa tehtyjen kaivausten yhteydessä. Vasta hiljattain alueen kaivausten johtaja Roi Porat pyysi kuparisormuksen perusteellista laboratoriotutkimusta. Tulokset julkaistiin marraskuussa alan arvostetussa israelilaisessa tutkimusjulkaisussa Israel Exploration Journal. 

Pilatus on erittäin harvinainen nimi ja siksi Porat itse on hyvin vakuuttunut sormuksen kuulumisesta juuri Pontius Pilatukselle, vaikka jotkut tutkijat ovat esittäneet, että se olisi voinut kuulua jollekin toiselle samannimiselle henkilölle. 

Kuparisorumuksen lisäksi uudessa testamentissa mainitusta Pontius Pilatuksesta on löydetty vain yksi maininta Raamatun ulkopuolelta. Kesareasta löydettiin 1960-luvulla kivi, johon oli hakattu teksti ”Pontius Pilatus … Juudean prefekti”. 

Nämä löydöt vahvistavat käsitystämme siitä, että uudessa testamentissa kerrotaan todellisista ihmisistä ja todellisista tapahtumista. 

Sodoma tuhoutui meteori-iskussa?

Toinen hiljattain julkaistu löytö liittyy Raamatun alkuluvuissa mainittuun Sodoman kaupunkiin, jonka kerrotaan tuhoutuneen, kun ”Herra antoi sataa Sodoman ja Gomorran päälle tulikiveä ja tulta, Herran luota taivaasta” (1 Moos. 19:24). Mainittujen kaupunkien lisäksi tuhoutui myös laajalta alueelta joukko muita kaupunkeja ja alueesta tuli tyystin asuinkelvoton alueen suolaisuuden tähden (1 Moos. 19:25; 5 Moos. 29:23; Jer. 50:40).

Tähän kaikkeen on nyt kenties saatu mielenkiintoista valoa. 

Marraskuun puolivälissä Trinity Southwest yliopiston arkeologi Phillip Silvia kollegoineen esitteli tutkijoille teorian, jonka mukaan Sodoman kaupunki olisi pronssikautinen Tall el-Hammam Jordaniassa. 

Kaupungin tuhoutumisjäljet viittaavat vahvasti kaupungin yllä ilmassa tapahtuneeseen meteorin räjähdykseen, joka olisi tuhonnut kaupungin ja sen 30 m paksut ja 15 m korkeat muurit sekä ympäröiviä alueita valtavassa shokkiaallossa. Tutkijat arvioivat tuhoisan iskun voimakkuuden vastaavan 10 megatonnin ydinkärjen räjähdystä noin kilometri maan pinnan yläpuolella, mikä on aineuttanut aiheuttanut valtavaa tuhoa 500 neliökilometrin alueella. 

Räjähdys on jättänyt mielenkiintoisia jälkiä. Näin kerrotaan löytöä kuvailevassa uutisessa: 

”Paikka on peittynyt paksuun tuhkakerrokseen, mikä viittaa kaupungin tuhoutumiseen tulessa. Paikalta on löytynyt ruukunsirpaleita, joiden poinen puoli on sulanut lasiksi, mikä osoittaa, ettei kyse ole ollut normaalista petro-kemiallisesta, kenties maanjäristyksen aiheuttamasta, tulipalosta, jollaisen aiemmin on arveltu tuhonneen kaupungin. Sirpaleen lasittuneen puolen tutkimus osoittaa sen altistuneen 8000-10000 asteen kuumuudelle. Lasittunut kerros oli vain millimetrin paksuinen, mikä merkitsee sitä, että kuumuus on ollut hyvin äkillinen, vain muutamia millisekunteja. 

"Arkeologien mukaan toinen todiste meteorin räjähdyksestä on ’sulanut kivi’. Kolme eri kiveä ovat sulaneet yhdeksi noin puolen kilon möykyksi, joka ruukunsirun tavoin on peittynyt lasiin. Senkin on täytynyt altistua valtavalle kuumuudelle, tosin muutaman sekunnin pidempään kuin savenpalanen. Lopullinen todiste kaupungin tuhoutumisesta meteroiitin räjähdyksessä on se seikka, että kyseinen alue, jota sekä Raamatussa että historiassa kuvaillaan hedelmälliseksi maanviljelysalueeksi jäi asumattomaksi lähes 700 vuodeksi, koska maaperä oli kokonaan muuttunut. Maaperänäytteet tuhkakerroksen ala- ja yläpuolelta analysoitiin geokemiallisesti ja niissä havaittiin kolme tai neljä kertaa suurempia suolapitoisuuksia, kuin missä vehnä ja kaura pystyvät kasvamaan.” (World Israel News, 10.12.2018: Archaeologists: We’ve located biblical city of Sodom).

Katso Jumalan ankaruutta ja laupeutta

Jumala on ihmiskunnan historian saatossa käyttänyt luonnomullistuksia jumalallisen rangaistuksen välikappaleina. Tuttuja Raamatussa ovat muun muassa Nooan aikainen vedenpaisumus (1 Moos. 6-7), Egyptin kymmenen vitsausta (2 Moos. 7-12), punaisen meren jakaantuminen (2 Moos. 14). Ilmestyskirjassa kerrotaan myös valtaisasta tuhoa aiheuttavasta meteori-iskusta maan pinnalle aivan viimeisinä päivinä ennen Herran paluuta maan päälle (Ilm. 8:10-11).

Apostoli Pietari muistuttaa lukijoitaan Sodoman tuhoon liittyen toisessa kirjeessään: ”[Jumala] tuomitsi tuhoon Sodoman ja Gomorran kaupungit ja poltti ne poroksi varoitukseksi niille, jotka vastaisuudessa elävät jumalattomasti. Kuitenkin hän pelasti hurskaan Lootin, jota jumalattomien ihmisten irstas elämä vaivasi. Asuessaan heidän keskellään tuo hurskas mies kärsi päivästä päivään hurskaassa sielussaan heidän laittomien tekojensa tähden, joita hän joutui näkemään ja kuulemaan. Näin Herra tietää pelastaa jumalaapelkääväiset koetuksesta, mutta väärintekijät hän säilyttää rangaistuksen alaisina tuomion päivään.” (2 Piet. 2:6-9, Raamattu kansalle). 

Jumala on apostoli Pietarin mukaan pitkämielinen ja kärsivällinen, koska hän ei halua hukuttaa eikä tuhota, vaan että kaikki tekisivät parannuksen (2 Piet. 3:9). 

Sodoman tuhoutumista koskevat arkeologiset löydät muistuttavat meitä yhtäältä Jumalan vanhurskaasta tuomiosta, mutta myös hänen halustaa pelastaa. Pilatuksen sinettisormus muistuttaa epäsuorasti Jumalan lähettämästä Pelastajasta, jonka Pilatus tuomitsi ristiinnaulittavaksi ja kuolemaan, mutta jonka kuolema ja ylösnousemus koitui syntien anteeksi saamiseksi ja iankaikkiseksi elämäksi kaikille, jotka Häneen turvaavat.

 

Kommentoi "Pilatuksen sormus ja Sodoman kaupunki"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

__  __   ___   _____   ______  __  __ 
\ \\ / //  / _ \\  |__ //  /_  _// \ \\/ // 
 \ \/ //  | / \ ||  / //   -| ||-  \  // 
 \ //  | \_/ ||  / //__  _| ||_  / . \\ 
  \//   \___//  /_____|| /_____// /_//\_\\ 
  `    `---`  `-----`  `-----`  `-` --` 
                         
 
 

3 kommenttia "Pilatuksen sormus ja Sodoman kaupunki"

Juhani Sorjonen 14.12.2018 12.54

Suolanen vastaus sillointällöin mieltä askarruttavaan ajaatelmaan, kiitos.

Ikävä ihminen? 14.12.2018 18.39

Tuota noin...

Eihän se ole mikään uutinen, että Raamatussa mainitaan sellaisten henkilöidenkin nimiä, jotka ovat varmuudella olemassa olleet. Se kuitenkaan ei tarkoita vähäisimmässäkään määrin sitä, että Raamattu muuttuisi jotenkin historian oppikirjaksi tai kirjaimelliseksi totuudeksi.

Trinity Southwesti Unoversity on täysin uskonnollinen organisaatio.

Juksu Mäntymäki 18.12.2018 10.37

Kivetkin huutavat. Kirjaimelliseti.