2019-03-15 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_10_7182-JUHA_BLOGI_FINAL.jpg Maanantaina 18.3.2019 jatkan jälleen radioluentosarjaani Vuosi 2019 totuuden valossa [11]: kello 18 alkaen Radio Patmoksen taajuuksilla [12] on kuunneltavissa sarjan kolmas osa, jonka otsikko on "Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?" Sarjan kaksi aiempaa luentoa ovat... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/1296/vuosi_2019_totuuden_valossa_miksi_kristityn_tulee_olla_kansallismielisen_isanmaallinen Patmos article
Juha Ahvio
15.3.2019
Juha Ahvio

Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja. (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Vuosi 2019 totuuden valossa: Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?

Maanantaina 18.3.2019 jatkan jälleen radioluentosarjaani Vuosi 2019 totuuden valossa: kello 18 alkaen Radio Patmoksen taajuuksilla on kuunneltavissa sarjan kolmas osa, jonka otsikko on ”Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?”

Sarjan kaksi aiempaa luentoa ovat hankittavissa Kuvan ja Sanan verkkokaupasta:

Tammikuussa pidetty Vuosi 2019 totuuden valossa: ”Miksi kristityn tulee vaikuttaa sekä hengellisellä että maallisella kentällä?”

Helmikuussa pidetty Vuosi 2019 totuuden valossa: ”Miksi Suomen eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit ovat ratkaisevan tärkeitä?”

Tammikuussa pidetyssä sarjan aloitusluennossa esitän lähtökohtaiset raamatullisteologiset perusteet ja motiivit kaiken sen käsittelylle, mitä sarjan myöhemmissä osissa nostan esiin. Tämä luento selvittää, mihin perustuu se, että kristityn ”tulee” olla jotain ja ajatella sekä toimia jollakin tietyllä tavalla.

Maanantain 18.3. luentoni taustana kannattaa pitää mielessä myös kaikki se, mitä esitän kirjoituksessani ”Mitä kansallismielisyys, nationalismi, todella on?” Oikeassa Mediassa 8.3.2019.

Maanantai-illan luennossani käsittelen lähinnä neljää pääteemaa: sitä, että fennomaaninen suomalaisen konservatismin perinne velvoittaa kansallismielisyyteen ja kysymystä siitä, mistä tänään löytyvät fennomaanisen konservatismin perilliset ja edustajat. Nostan esiin sen, että protestanttinen evankelinen uskomme velvoittaa meitä kansallismielisyyteen. Tarkastelen myös perustavaa tosiasiaa siitä, että Jumalan Sana, Jumalan raamatullinen erityinen ilmoitus, velvoittaa meitä kansallismielisyyteen.      

Tervetuloa kuulolle, Radio Patmoksen taajuuksille ja kotikoneen äärelle.

 

Kommentoi "Vuosi 2019 totuuden valossa: Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 ______   ___   ______  _  _   _____  
|   \\  / _ \\  /_____// | || | || |__ // 
| -- // | / \ || `____ ` | || | ||  / //  
| -- \\ | \_/ || /___//  | \\_/ ||  / //__ 
|______//  \___//  `__ `   \____//  /_____|| 
`------`  `---`  /_//    `---`  `-----` 
           `-`             
 
 

31 kommenttia "Vuosi 2019 totuuden valossa: Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?"

Sivu 1/3

Taisto 15.3.2019 16.40

Olisikohan Patmos ry:n versio valtakunnan ”unelmahallituksesta” sellainen, jossa opetus ja tiedeministerinä (vastuualueena mm tekijäinoikeudet ja tiedepolitiikka) olisi Laura Huhtasaari, kulttuuriministerinä Mika Niikko, perhe-ja peruspalveluministerina Tapio Puolimatka ja sosiaali ja terveysministerinä Mika Ebeling...? (Edellyttäen, että tolkun nainen Sari Essayah tämän hyväksyisi ja menisi perussuomalaisten kimppaan hallitukseen). En tosin ole Raamatusta löytänyt suoria tai edes epäsuoria väitteitä dos Ahvion varsin jyrkille kansallisuusmielisyysvaatimuksille. Kosmopoliitit, ekspartit
ja kansallisesta identiteetistään epävarmat eivät siis voikaan olla oikeita tai hurskaita kristittyjä??

proSuomi 15.3.2019 21.54

On se hyvä, että meillä on kristillisessä kentässä laajasti asioista ymmärtäviä tolkun ihmisiä.
Mitähän esimerkiksi nimimerkki Taiston mieleinen hallitus olisi?
Sosilistit ja vihreät?
KD:n voima ja vaikutus on hyttysen ininää suviyössä. Perussuomalaiset eivät ole minkään eturyhmän käsikassara, ainoa taho jonka asiaa he ajavat on Suomen kansa ja siinä samalla kristillinen arvomaailma saa kukoistaa vahvana.

Johannes 16.3.2019 19.29

Jälleen dosenttimme kertoo miten vain hänen oikeistokonservatiivinen poliittinen näkemyksensä on ainoa oikea kristitylle. Kovasti hän puhuu vaikka neuvostoliittolaista totalitarismia vastaan, mutta ei tämä yhden totuuden tie yhtään sen paremmalta kuulosta. Pitäisiköhän sinun, Juha, puhua vaihteeksi vaikka ekumeniasta tai diakoniatyöstä, jotta voisit vaikutusvallallasi rakentaa siltoja? Nyt olet viime aikoina rakentanut vain muureja. Vai onko lopun ajat jo niin lähellä, että on aika kerätä Jeesuksen omat - ja omat nimenomaan SINUN näkemyksesi mukaan - yhteen ja rakentaa muurit heidän ympärilleen?

IlkkaT.O. 16.3.2019 19.29

Aidosti kristikuntaa edustavan on todella syytä olla kansallismielisen isänmaallinen; FakeNews Yle ja valhevaltavirtamedia vihervassari-somettajineen ovat huomaavinaan nyt Ylenannon jälkeen "pikku-breivikejä" Suomessa massoittain.
Finlandia-taloa väritettiin PS:n sinisellä U-S:n uhrien muistoksi, millon sama rakennus väritetään kristittyjen, juutalaisten ja jesidiuhrien muistoksi, joita muslimit ovat joukkomurhanneet, tappaneet, kiduttaneet ja raiskanneet?
Oulun kaupungintalon valaiseminen vihreällä muslimien raiskausten uhrien tukemiseksi?
Odotamme siis demokratiassamme tasapuolista valaisua julkisten rakennusten osalta!
Taistolta ihan kelpo esitys ministerilistaksi, onnea., mutta edellyttää kuitenkin ensin vaalien tulosta. Taisto-akateemikon oma lista olisi kiva tietää ja tietenkin perustelut valinnoille.

Taisto 16.3.2019 19.29

ProSuomi ym. En ole minkään puolueen jäsen, en näe kansallista intoilua kovin hyvänä, enkä vasemmiston ”käsi toisen taskussa” ideologiaa. En sitten tiedä, millä ”kristillisyys” mittaan, jos kerran persuja pidetään täälläkin niin ”kristillisenä” puolueena? Laura Huhtasaaren uhriutuva ja perusvalittava politiikka on aika ahdistaa, Jussi Halla-Ahon esiintymistyyli on mainio, älykäs kaveri, mutta liian yksiniittinen monissa asioissa. Teuvo Hakkarainen... noh.
Puolueena PS on aika hetereogeeninen pitäen sisällään Huhtasaaren tyylisiä Trumpilaisia ja IKL tyylisiä etnonationalisteja ja sateenkaari-ideologiaa myötäileviä citypersuja ( kansallismielisyys ja liberaalit sukupuoliarvot eivät aina poissulje toisiaan). Eli Jos tälläistä pidetään kristillisyyden mittarina, niin...?

Mervi 16.3.2019 19.29

Taistolle kysymys.
”Ahvion varsin jyrkille kansallisuusmielisyysvaatimuksille. ”
Mitä haittaa niistä Suomelle ja suomalaisille on? Eikö ne ole yli 100 vuotta pitäneet tämän maan hyvänä maana?

lukija 18.3.2019 8.29

Yli kuusikymppisenä, ensimmäistä kertaa en tiedä ketä äänestää. Aika moni vanhempikaan ikätoverini ei ole lainkaan enää varma.

Soinin takinkäännöt, Sipilän ja hallituskumppaneiden (kristilliset oli melko, etten sanoisi ihan hiljaa) ota köyhiltä ja anna rikkaille, oma napa eellä niin sanotusti...sinisiksi itseään kutsuvien röyhkeys ottaa valtaa, vihreiden homomielisyys, jatkanko.
Kommunismi taas on kuten kaikki tiedämme "hyvä idea, joka ei koskaan tule toimimaan", vaikka siltäkin puolelta löytyy hienoja politikkoja.
Yhtään puoluetta en fanita.

Jos kristilliset olisivat todella vaikuttajia omillaan, valinta olisi helppo. Nyt se ei ole.

Äänestämättömyys ei ole vaihtoehto, vai onko. Ollaanko jo siirrytty Jumalan viimeisten varoitusten aikaan, jolloin ihmisen ääni kohta hiljenee ja pasuunat soi? Siksikö olemme kuin jähmettyneet ja odotamme. Mitä huuhtikuun jälkeen.

Tykkään politikkona Sari Essayhasta, mutta kun menee kokomukseen piikkiin liiaksi ääni sitä kautta, huokaus, kuulen vaikerrusta hengessäni: aktiivimalliin, toivottomuuteen, itsareihin ajetut jne, ei tuota politiikkaa voi tukea.

Ikävä ihminen? 18.3.2019 8.29

On jännittävää huomata, että Ahvio keskittyy nykyisin enää käytännössä pelkkään politiikkaan. Ilmeisesti hänen horjumattomat faninsa eivät kykene näkemään mitään kyseenalaista siinä, että Ahvio surutta yhdistää uskonnon ja politiikan. Erikoista tuo haluttomuus nähdä tosiasioita on siksi, että Islamin tapauksessa uskonnon ja politiikan yhdistäminen on ymmärtääkseni monien mielestä ongelmallista.

Kuvittelisin, että jokainen hiostoriaa tunteva tietää, miten keskiajalla uskonto ja politiikka surutta yhdistyivät katolisessa kirkossa. Katolisesta kirkosta eronneet protestantit eivät ymmärtääkseni juuri ihailleet esim. paavin asemaa. Irvokkaaksi touhu menee nyt, kun yhtäkkiä aletaan julistaa sitä, miten usko ja politiikka onkin surutta yhdistettävä. Itse asiassa, Ahvion jutuista päätellen ilmeisesti se on peräti sekä hyve että suoranainen välttämättömyys?

Ihmettelen sitä, että Patmoksen piireistä ei nouse kritiikkiä tätä julistusta kohtaan. Olettaisin kuitenkin lähetyssäätion toiminnan painopisteen olevan jossakin muussa kuin politikoinnissa. Eipä ole myöskään löytynyt halua nostaa esiin Patmoksen sääntöjä. Miksi ei? Pitäisikö ne ihan oikeasti kaivaa esiin Patentti- ja Rekisterihallituksesta? Sieltähän niiden on löydyttävä.

Sen ymmärrän, että sekä KD:lle että Persuille mainostaminen kelpaa. Olettaisin kuitenkin Ahvionkin puheissa näkyvän voimakkaan oikeistolaisen ajattelun olevan varsin vierasta ainakin osalle Suomen uskovaisista. Me EMME kuitenkaan elä USA:ssa - vaikka jotkut tuntuvat niin kuvittelevankin.

IlkkaT.O. 18.3.2019 8.29

Taisto, PS:ssa on sekä uskovia että ei uskovia, ei perussuomalaisuus vielä käy kristillisyyden mittarista vaan poliittisesta kannasta. Kuitenkin PS:n yleinen linjaus politiikassa lähtee nyt erityisesti kansallisten etujemme ajamisesta ajankohtaisen maahanmuutto-katastrofin jälkeen ja siihen, mihin se on johtamassa niinkuin nyt on kaavailtu - ilman PS:a - kohti Suomen ja samalla suomalaisuuden tuhoa. Se, että raamatulliset kansallismieliset näkemykset ovat monesti yhtä PS:n poliitisten agendojen kanssa kertoo, että meillä on vielä - onneksi - puolue, jolle aidot perustavanlaatuiset kristilliset juuremme ovat arvossaan.

Taisto 18.3.2019 8.29

Kansallismielinen nationalismi, johon yhdistetään ”hurskas raamatullisuus” on minusta yhdistelmä, josta on lyhyt matka rasismiin ja ahdistavaan suvaitsemattomuuteen. Ylen /HS:n pitäminen fakenewsinä lähtökohdallisesti on juuri tälläistä diskurssianalyysistä tietämätöntä paatosta. Raamatulla perusteltu nationalismi on kuin Raamatulla perusteltu orjuus. Kumpi muuten on helpommin Raamatulla perusteltavissa? Minulle itsenäisyys on tärkeä asia, josta olen kiitollinen myös sotaveteraaneille, mutta edelleenkään kukaan ei ole vaivautunut vastaamaan vähemmistöjen ”patrioottisista haasteista”. En myöskään haluaisi politikoida puolueilla, koska ei ole olemassa mitään ”raamatullista puoluetta” tai jos on, se menee pilalle kun sinä/minä liitymme siihen.

Mervi 18.3.2019 19.29

”Ikävä ihminen? 18.3.2019 8.29
On jännittävää huomata, että Ahvio keskittyy nykyisin enää käytännössä pelkkään politiikkaan. ”
Patmos on myös mediatalo. Ihan samalla tavalla kuin muissakin mediataloissa jokaisella henkilökunnasta on omat erityisalueensa ja Ahviolla se on yhteiskuntalliset ja maailman tapahtumat. Ahvion laaja tietämys on omiaan analysoimaan näitä. Tämä kevät on myös erittäin merkittävää vaaliaikaa. On monet vaalit jotka tulevat vaikuttamaan mm. Suomen, Euroopan ja Israelin tuleevaan suuntaan. Näistä on hyvä saada muutakin tietoa kuin punavihreää Suomen mendian värittämää yksipuolista uutisointia. Ahvion analyysejä pitäisi saada myös valtamediaan tasapainottamaan sen yksipuolista uutisointia.
Ahvio on monipuolinen mies. Sinun kannattaa tuttustua myös hänen Raamattu-opetuksiin ja Raamattua koskeviin kirjoihinsa.
Et sinä ole ikävä ihminen jos et halua sellainen olla.

Siunausta sinulle!

Konservatiiviporvari 18.3.2019 19.29

”Ikävä ihminen? ”
Olet ilmeisesti sama henkilö (IR) joka jatkuvasti tivaat s24 luterilaisuuspalstalla Patmoksen sääntöjä. Nyt olet oikeammassa paikassa ja varmaan ne sinulle esitetään. Mutta älä pety kun niissä mainitaan kannanotto yhteiskunnallisiin asioihin.
Viestistäsi heijastuu tyytymättömyytesi siihen, että valtamedialle on vastavoimaa eivätkä kaikki ihmiset ajattele asioista kuten sinä ja muu vihervasemmisto. Suomessa on sanan- ja mielipiteenvapaus jota myös Patmos ja sen henkilökunta käyttää. Siitä suuri kiitos Patmokselle!

XMTB 18.3.2019 19.29

Kristitty saa ja voi olla isänmaallinen, mutta korostetun kansallismielinen isänmaallisuus voi tuoda sivuilmiöinään mm. fanaattisuutta ym. ikävää, mikä taas olisi ristiriidassa kristillisen opin kanssa.

Jukka mikkola 19.3.2019 6.06

"Vaarat vaanii tielläni. Lankean, ken nostaisi. Kuka kantais' kuormani..."
Ei kai sellaista asiaa olekaan, joka ei överiksi mennessään olisi turmiollista.
Olipa se kansallismielisyyttä tai kansainvälisyysmielisyyttä; konservatismia tai liberalismia - miten ne määritelläänkään.

Antakaa nyt Ahviolle, mikä Ahvion on, ja Jumalalle, mikä Jumalan on. Suomeen on vaadittu moniarvoisuutta ja monikulttuurisuutta. Siihen kuuluu myös Ahvio, joka sallii kritiikkiäkin.

Onko moninaisuus sittenkin liian vaikeaa tai "vääränlaista"? Kristofobisen politiikan vastapainoksi tarvitsemme kristofiilista politiikkaa. Suomen EU-liittymistä perusteltiin "avautumisella ja kansainvälistymisellä". Kristilliseltä pohjalta tehtävä politiikka voidaan nähdä myös kansainvälistymisenä, jossa suomalainen "uskonto yksityisasiana" -ajattelu on menneen talven lumia. Uskonnon ei enää tarvitse olla vaiettu yksityisasia. Eikä trendi tarkoita uskonnon käyttöä "keppihevosena".

Mitä enemmän seuraan Ylen ja/tai Hesarin uutisia, sitä enemmän alan ymmärtää myös Dr. Ahviota, joka ei tässä edusta nähdäkseni minkään puolueen ääntä - vaikkakin hänen ajatuksensa eivät toki joka puolueen linjaan sovi.

Ehkäpä ruotsalaisesta "diskuteerauskulttuuristakin" voisimme oppia, tai brittiläisestä ellei peräti amerikkalaisesta väittelykulttuurista.

Jos suljemme pois kristillisen argumentoinnin, tullee tilalle muut uskonnolliset tai aatteelliset argumentoinnit. Ehkä kristillisyyteen sisäisesti ja olemuksellisesti liittyvä itsekriittisyyskin on mennyt jopa "överiksi". Itsekriittisyys ei moneen aatteeseen tai uskontoon kuulu.

IlkkaT.O. 19.3.2019 6.06

Juha Ahvio toi puheessaan selkeän, perustellun kannan erittäin ajankohtaiseta aiheesta vaalien alla, joista hän on puhunut ja kirjoittanut kommentteja ja kirjoja viimeisinä vuosina.
Ahvion puheet ja kirjoitukset luotaavat profetaalista näkemystä poliittisen kenttämme kaaosmaisesta tilasta, jossa Eliitin poliitinen korrektius näyttää mustan valkoisena ja vice versa. Samalla puhe painotti vaalien kynnyksellä selkeää mahdollisuutta saattaa em. Eliitin poliittinen tolloilu takaisin ruotuun. Tosin se alkaa olla jo suoranaisen ihmeen varassa, mutta kuitenkin mahdollista: PS:n kannatusprosenttien olisi syytä alkaa 2:lla. Tässä on rukouksen ja äänestämisen paikka niille, jotka ymmärtävät kansakuntaamme uhkaavan vaaran antikristillisen vihervasemmistolaisen kulttuurimarxismin kautta tulevaksi.
Joku viisas on sanonut, että maalla - siis vapaan demokratian puitteissa - on sellainen hallitus kuin on kansa. Tämän päivän Suomessa asia ei ole läheskään näin yksiseliteinen johtuen poliittisen FakeNews:n moraalisesta vastuuttomuudesta puolueettoman uutisoinnin suhteen; Yle ja päämediat ovat valheen voimasta menettäneet perusteellisesti ammattietiikkansa - ylpeyttä, sitä väärää kyllä löytyy - kuin se objektiivisesti nähtynä olisi syytä ymmärtää - päivän uutisointi riittää näytöksi, mitä kansalle halutaan tiedottaa esim. uskonnollis-poliittisen korrektiuden nimissä.
XMTB:n kanssa samaa mieltä, mutta Ahvion perustelema ja analyyttinen puhe ja kirjoitukset tuovat terveen kansallis-identiteetin perustana olevan konservatiiviskristillisen kansallismielisyyden esille. Tässä kristilliisyydellä, niinkuin Raamattu sen ilmoittaa on suuri painoarvo.
Esimerkkinä Israelin siunaaminen: ei niinkuin nyt tämän ero-hallituksen toimet esim. YK:n äänestyksissä ja monen aikaisemmankin osalta; Esimerkkinä Wisegrad-maat, jotka ovat halunneet vahvistaa Israel-suhteitaan. Nyky-baabelin unionin "korkea ulkosuhteiden virkamies" Federica Mogherini kävi niitä tovi sitten toppuuttelemassa moisesta. Israelin kiroamisesta, esim. EU:n antisemitismiä myötäilemällä, BDS-liikettä ja YK:n Ihmisoikeusneuvoston päätöksiä tukien viulujen hinta on käymässä todella kalliiksi. Israel on ollut ja on Jumalan silmäterä ja Jerusalem suuren Kuninkaan kaupunki, jakamattomana, ikuisesti.
Ahvio sivusi puheessaan muutakin puoluekenttää; se mikä ihmetyttää on KD:n tyytyminen "hiljaisen todistajan" rooliin, vaikka olettaisi nykyvalossa heillä oleva asiaa enemmänkin myös "maallisen regmentin" osalta, onhan viime vuosina poliittisen johtomme ja Eduskunnan päätöksillä saatettu voimaan järkyttäviä Jumalan sanan vastaisia lakeja. Raja on Taivaasta käsin tulossa vastaan.