2009-10-12 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_2_7148-BLOGI_LEO_02.jpg Sinulla on kaikkiin töihin käytettävänäsi niitä, jotka alttiisti (vapaaehtoisesti - NRSV) ja taidolla tekevät kaikkinaista palvelusta ... Tahtooko kukaan muu tänä päivänä tuoda vapaaehtoisesti, täysin käsin, lahjoja Herralle? (1 Aik. 28:21 ja 29:5) Salomon temppeli Jerusalemissa on yksi maailman... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/142/temppelityomaa_ilman_vapaaehtoisia Patmos article
Leo Meller
12.10.2009
Leo Meller

Leo Meller Radio Patmoksen päätoimittaja, Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010). (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Temppelityömaa ilman vapaaehtoisia


Sinulla on kaikkiin töihin käytettävänäsi niitä, jotka alttiisti  (vapaaehtoisesti - NRSV)  ja taidolla tekevät kaikkinaista palvelusta ... Tahtooko kukaan muu tänä päivänä tuoda vapaaehtoisesti, täysin käsin, lahjoja Herralle?  (1 Aik. 28:21 ja 29:5)

Salomon temppeli Jerusalemissa on yksi maailman rakennusihmeistä.   Kuningas Daavid tiesi, ettei hänen unelmaansa toteutettaisi maan päällä vailla suurta vapaaehtoisten rakentajien  joukkoa. Raamatuntekstin sanoilla hän vakuutti pojallensa, kruununperijälle Salomolle, että vapaaehtoisia riittäisi kaikkiin suorituksiin.  Sitten hän kääntyi neuvonantajiensa ja vanhempien valtiomiestensä puoleen vedoten näiden kautta koko Israelin kansaan.

Maailmalla kirjakauppojen tiskeillä lojuu virikekirjoja, aiheena vapaaehtoinen työ ja lähimmäispalvelu.  Selailin joitakin alan nimikkeitä Borders-ketjun suurimmassa kirjakaupassa Lontoossa.  Laskin kirjoja olevan vajaa puolen kymmentä nimikettä, useimmat ilmestyneet edellisen vuosituhannen lopulla. Kuvittelin kirjoja olevan reilusti enemmän ja kysyin niiden perään. Avulias myyjä avasi tietokoneensa ja tutki asiaa.  Totesi sitten, ettei uusia nimikkeitä ole ilmestynyt ainakaan englantia puhuvassa maailmassa juurikaan tällä vuosituhannella.

"Aihe ei näytä myyvän", kauppias totesi lakonisesti.

Jos Salomo aloittaisi temppelin rakentamisensa tänään, gryndereitä,  arkkitehtejä, rakennusliikkeitä ja muita yrittäjiä olisi asialla pilvin pimein.  Kustannukset hipoisivat taivaallisia, sillä vapaaehtoisesti työskenteleviä ei juuri olisi.  Lähdeteokseni väittävät pelkästään temppelin rakennustarvikkeitten   maksaneen nykyrahassa yli 250 miljoonaa euroa.  Ammattiliittoihin sidottujen työmiesten palkkakulut - niin, niitä ei kukaan ryhdy edes arvaamaan.  Puhumattakaan valkokaulusväen palkkioista.  No, joku sentään uskaltaa arvioida temppelin vapaaehtoisväen hyötyä ja päätyy neljään sataan miljoonaan euroon.

Ja katso, pappien ja leeviläisten osastot ovat valmiit kaikkinaiseen palvelukseen Jumalan temppelissä, ja sinulla on kaikkiin töihin käytettävinäsi niitä, jotka alttiisti (lue: vapaaehtoisesti) ja taidolla tekevät kaikkinaista palvelusta, niin, myös päämiehet ja koko kansa kaikkiin tehtäviisi.  (1 Aik. 28:21)

Kirjoittaessani ensimmäistä blogitekstiäni Patmoksen uudistuneille sivuille tahdon sisältää kirjoitukseeni valtavan kiitoksen kaikille vapaaehtoisille patmos-ystäville.  Vuodesta 1971 patmos-ihmeen toteutumiseen ovat aina vaikuttaneet kaikkialla Jumalan herättämät vapaaehtoiset näky-ihmiset.  Juuri alkanut Operaatio Joulun Lapsi on yksi esimerkki tällaisesta.

Toinen hyvin puhutteleva esimerkki ovat nämä nettisivut.  Satoja ja jälleen satoja tunteja ovat muutamat webbimaailman "taitomiehet ja -naiset" (29:5) antaneet tämän temppelin rakentamiseen, oman palkkatyönsä päälle tai kokonaan ilman monetaarista palkkasuhdetta Patmokseen. Tarvittavan ulkopuolisen työn olemme saaneet ostaa - Herralle ja ihmisille kiitos - edullisesti. Nettiportaalien on nähty johtavan sisälle aikamme Jumalan temppeliin, jossa surffaajat pääsevät kasvokkain Sanan ja sen levittämisen kanssa.

Mutta vapaaehtoistyö on laskussa maailmalla.  Googlasin tätä aihetta ja löysin artikkelin tai mielipiteen toisensa jälkeen, joissa niin kristillisten kuin muiden järjestöjen vastuuihmiset valittivat, ettei tätä nykyä voi luottaa vapaaehtoisiin samassa määrin kuin vielä 10-15 vuotta sitten.  

Pienen evankelisen seurakunnan pastori jossakin eteläisessä Euroopassa valittaa, että jos hänellä olisi kymmenen prosenttia jäsenistöstä käytettävissä edes muutaman tunnin joka kuukausi näille jo ammattinsa ja tietotaitonsa mukaan soveltuviin seurakuntaa palveleviin tehtäviin, hän voisi aloittaa julistus- ja diakoniatyön muodot neljällä naapuripaikkakunnalla. Näillä paikkakunnilla ei ole mitään evankelista todistusta. Katoliselta valtakirkolta ei puutu vapaaehtoisia.  "Useat tahtovat kanssani todistusmatkoille", hän kirjoittaa ja lisää, "mutta kukaan ei esimerkiksi tarjoudu siivoamaan pientä rukoushuonettamme.  Varaa ei ole palkata siivousapua, joten pastorin perhe  hoitaa senkin.  Onko apostolinen kehotus kantaa toinen toistensa kuormia,  ja siten täyttää Kristuksen lakia, poistettu nykyisin luettavasta protestanttien Raamatusta."

Jos kristittyjen keskuudessa koetaan vapaaehtoisuuden uusi tuleminen, kenties se toimisi uskomattomien maailmassa yhtenä varteenotettavana todistuksena Kristuksen voimasta muuttaa ihmisiä.

Saarnatuoli ei ole ainoa paikka, josta saarnataan uskottavia sanomia.

Kommentoi "Temppelityömaa ilman vapaaehtoisia"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _____  __  __  _____  __  __  _  _  
 / ____|| \ \\/ // |__ //  \ \\/ // | \ / || 
/ //---`'  \ ` //   / //   \ ` // | \/ || 
\ \\___   | ||   / //__   | ||  | . . || 
 \_____||  |_||  /_____||  |_||  |_|\/|_|| 
 `----`   `-`'  `-----`   `-`'  `-` `-` 
                         
 
 

4 kommenttia "Temppelityömaa ilman vapaaehtoisia"

Susa 14.10.2009 17.05

Totta monessa suhteessa tuo teksti. Itse kaipaisin että seurakunta toimisi diakonisesti. Olen ollut hyvin uuvuttavassa tilanteessa monta vuotta mutta kristityt ystävät ovat viis veisanneet eikä konkreettista apua ole herunut. Kyselee usein misssä Kristuksen paikallisruumis on.

Seija 18.10.2009 12.07

Todella ajankohtainen aihe. Olen vapaaehtoisten puutteeseen törmännyt omassa työssäni. Yksi ainoa sitoutunut vapaaehtoinen!

veli vaan 21.10.2009 15.40

Puhut asiaa veli Leo,

monesti tuntuu, että todellinen lähimmäisenrakkaus on kokonaan karkuteillä tai hävinnyt teille tietämättömille. Valitettavasti tämä suuntaus ei ole ainoastaan "maailman" ongelma, vaan ihmiset Kristuksen ruumiissa ovat tulleet yhtälailla kyyniksiksi, ahneiksi ja väliinpitämättömiksi toistensa suhteen. Lähimmäinen ei ole vain joku ihminen, joka on lähellä, vaan Jeesus puhui lähimmäisistä Laupias Samarialainen vertauksessa (Luuk 10:25-37) niinä, jotka tekevät laupeuden tekoja. Eli ruohonjuuritasolla saamme Pyhän Hengen johdatuksessa kulkea Hänen edeltä valmistamissa askelissaan (emme omasta ansiostamme), siis jos vain niin haluamme ja Hänen johdatustaan pyydämme. Valitettavasti uudestisyntyneet veljemme ja sisaremme usein kuittaavat asian olankohautuksella, kun puhutaan avuntarpeesta tms. koskien myös lähimmäisiä; "Pitääkö minun muka auttaa, miksi?", "Meillä ei ole vaimoni kanssa ollut tapana auttaa tälläisissa tilanteissa", "Turha tänne tulla itkemään, mene sosiaalitoimistoon", "muistamme kyllä rukouksin, että kaikki menee hyvin", "En ole kokenut selkeästi että minun tulisi auttaa nyt (tai ollenkaan)" ja näiden selitysten listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Aina ei ole myös välttämättä kyse taloudellisesta avun tarpeesta, vaan ihan konkreettinen käytännön apu on enemmän kuin tarpeen; Voi olla kyse siivousavusta, ruoanlaitosta, muutto- tai kantoavusta, kyyditsemisestä, kaupassakäynnistä, pienestä ruokarahasta, että pääsee ruokakauppaan tai jostakin tuiki tavallisesta arkipäivän askareesta, johon yhtään rukoilemista tai sen valtavaa voimaa väheksymättä ei auta se, että "me muistamme kyllä rukouksin". Mieleen on jäänyt Leon äänite viime vuosikymmeneltä, jossa Turun kauppaoppilaitoksella uskosta osaton vahtimestari kääri hihansa ja auttoi Leoa kantamaan raskaita kirja- ja kasettilaatikoita ylös korkeita rappusia kokouspaikalle, kun paikalla olleet veljet ja siskot ´muistivat kantajia rukouksin naulakoiden tuntumasta´.
Itse uskon seuraavan herätyksen alkavan siitä, että "veli veljeään rakastaa", joka toimii maailmalle todistuksena, että tuossa joukossa todellakin on jotain erikoista ja ainutlaatuista muualle nähden. Teatteria ja tekopyhyyttä maailma on väärällään, eivätkä uskosta osattomat ihmiset takuulla tule hakemaan uutta teatteria tai showta seurakuntien sisältä. Tuttu rakennusmestari sai löytää Jeesuksen kuolinvuoteellaan taannoin kauttamme. Hän oli allergisoitunut elämänsä aikana kaikelle teennäiselle tekopyhyydelle, mutta totesi meille että haluaa rukoilla kanssamme pelastusrukouksen, koska aito asia kelpaa kyllä.
Keskustelin noin vuosi sitten yhden maassamme vaikuttavan kristityn vaikuttajan/pastorin kanssa. Hän sanoi, että lahjoitukset ja vapaaehtoistyö ovat huvenneet aivan olemattomiksi ja ne kristityt, kenellä olisi rahaa (myös erittäin merkittäviä summia) eivät ole valmiita antamaan omastaan, kun pitää säästää. Kukaan ei saituutensa ja itsekkyytensä puolesta tosin osannut vastata mihin pitää säästää. Taloudellista apua tarvittaisiin nyt maailman evankeliointiin, siis ihan käytännön toimiin, jotka maksavat rahaa. Kun raha yhtenä päivänä menettää arvonsa, niin silloin on myöhäistä alkaa surkuttelemaan auttamattomuuttaan. Herramme takaisintulon äänet kaikuvat jo. En ole pitkän uskossaoloaikani aikana kuullut yhtään saarnaa Jaakobin kirjeestä, jossa puhutaan veljien ja sisarien auttamisesta (Jaak.2:14-26). Ehkäpä sekin aika vielä tulee ja saamme osoittaa laupeutta myös veljien ja sisarten kesken niin sanoissa kuin teoissa. Jaakobin kirjeen viides luku ei myös kaunistele asioita, kun puhutaan näihin liittyvistä.
Operaatio Joulunlapsi osoittaa mielestäni hienosti käytännön tavalla, miten vähäiset vaatetetaan, ruokitaan ja autetaan. Siunattua syksyä ja loppuvuotta 2009 kaikille.

fis 25.10.2009 20.01

totta on Itse haluaisin vapaa ehtoiseksi ISRAELIIN.