2015-05-04 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_15_7149-BLOGI_MARJA_02.jpg Pastori Sami on jatkanut matkojaan Irakin Kurdistaniin voidakseen välittää Kristuksen todellisuutta pimeyden ja väkivallan keskellä. Viime matkallaan hän tapasi Uskontoasioiden ministerin, joka kertoi, että suuret lunnaat maksamalla he olivat vapauttaneet 996 jesidityttöä Isiksen käsistä. Mitä tytöt... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/704/vapauteen_isiksen_orjuudesta_-_mita_sitten Patmos article
Marja Rantanen
4.5.2015
Marja Rantanen

Marja Rantanen on Patmos Lähetyssäätiön lähetyslääkäri. (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Vapauteen Isiksen orjuudesta – mitä sitten?

Pastori Sami on jatkanut matkojaan Irakin Kurdistaniin voidakseen välittää Kristuksen todellisuutta pimeyden ja väkivallan keskellä. Viime matkallaan hän tapasi Uskontoasioiden ministerin, joka kertoi, että suuret lunnaat maksamalla he olivat vapauttaneet 996 jesidityttöä Isiksen  käsistä. Mitä tytöt ovat kokeneet on ”likaista kerrottavaa”, toteaa ystävämme, vanha kokenut pastori ja Patmoksen erityislähettiläs Irakissa ja Lähi-idässä. ”Kuvittele yhden tytön tulemista 15-20 miehen raiskaamaksi päivittäin.” Monet ovat yrittäneet itsemurhaa, jotkut sen tehneet. Kyseessä voi myös olla kunniamurha, erityisesti, jos tyttö on tullut raskaaksi.  

 

Hiljattain ihmisoikeusjärjestö Human Right Watch (HRW) julkaisi Dohukissa tekemänsä tutkimuksen, joka pohjautuu 20:n Isiksen hallusta paenneen jesiditytön ja nuoren naisen haastatteluun sekä Isiksen lausuntoihin, jotka pyrkivät oikeuttamaan heidän julman käytäntönsä.

Isis on syyllistynyt systemaattiseen jesidinaisten ja tyttöjen raiskaukseen, seksuaaliseen väkivaltaan heitä kohtaan, pakottanut heitä avioliittoon taistelijoidensa kanssa, myynyt heitä seksiorjiksi, antanut heitä lahjoiksi taistelijoilleen, pakottanut heitä kääntymään islamiin.

Isis on myöntänyt antaneensa jesidinaisia ja –tyttöjä taistelijoilleen ”sotasaaliina”. Ryhmä puolustaa käytäntöä sharia-lailla, vedoten siihen, että islam sallii seksuaalisen kanssakäymisen ”orjien” kanssa, jotka eivät ole muslimeja, silloinkin kun kyseessä on alaikäinen tyttö. Sharia-laki sallii myös heidän pieksemisensä ja myymisensä.

Englanninkielisessä netissä ilmestyvässä julkaisussaan Dabiq, Isis sanoo herättävänsä henkiin sharia-lain hyväksymää käytäntöä ja kuvaa tekemisiään:

”Kun jesidinaiset ja lapset oli otettu kiinni, heidät jaettiin Sharia-lain mukaan Sinjarin operaatioihin osallistuneiden Islamilaisen valtion (Isis) taistelijoiden kesken, sen jälkeen kun yksi viidennes orjista oli annettu Islamilaisen valtion hallinnolle jaettaviksi sotasaaliina (khum = vero tai sotasaalis). ”

Isisin tutkimus- ja fatwa-osaston dokumentissa sanotaan:

”On luvallista myydä, ostaa tai antaa lahjaksi naisvankeja ja –orjia, koska he ovat vain omaisuutta, jota voidaan käyttää ja jättää … On luvallista olla yhdynnässä naispuolisen orjan kanssa, joka ei ole vielä saavuttanut puberteettia, jos hän soveltuu siihen; kuitenkin jos yhdyntä ei hänen kanssaan ole mahdollista, silloin riittää, että nauttii hänestä ilman yhdyntää… On sallittua lyödä naisorjaa kurinpidollisena toimena (darb ta’deed).”

HRW raportti kertoo 12-vuotiaasta Jalilasta (raportissa nimet muutettu), joka joutui Isiksen käsiin perheen seitsemän muun jäsenen kanssa, kun he olivat pakomatkalla. Jalila, hänen sisarensa ja veljensä vaimo vastasyntyneen lapsen kanssa erotettiin muusta perheestä ja siirrettiin Sinjarin alueelta Tal Afariin, sitten sisar ja hänet vietiin Mosuliin, sieltä Syyriaan taloon, jossa oli joukko muitakin jesidinaisia ja –tyttöjä. Miehet tulivat ja valitsivat heistä mieleisiään. Löivät, jos joku vastusti. Jalila ”kuului” seitsemälle Isiksen taistelijalle vankeutensa aikana, neljä raiskasi häntä toistuvasti. ”Joskus minut myytiin. Joskus minut annettiin lahjaksi. Viimeisin miehistä oli kauhein; hänellä oli tapana sitoa käteni ja jalkani.”

Sisarukset Rana, 25 v. ja Sara 21 v. kertoivat, etteivät he voineet tehdä mitään estääkseen 16-vuotiaan sisarensa hyväksikäyttöä neljän miehen toimesta usean kuukauden ajan. Sisar sai käydä heidän luonaan ja kertoi, että ensimmäinen mies, jota hän kuvasi eurooppalaiseksi, myös löi häntä, laittoi hänet käsirautoihin, antoi sähköiskuja eikä antanut hänen syödä. Toinen Isiksen taistelija raiskasi häntä kuukauden ja antoi hänet sitten jollekin algerialaiselle toiseksi kuukaudeksi. Viimeisen kerran kun sisaret tapasivat hänet, eräs sauditaistelija oli ottanut hänet. ”Emme tiedä hänestä mitään sen jälkeen”, Sara totesi. Molemmat sisaret sanoivat myös itse tulleensa raiskatuiksi useita kertoja kahden miehen toimesta, joista toinen sanoi olevansa Venäjältä, toinen Kazakstanista.

Zara, 13 v., kertoi, miten häntä ja kahta muuta tyttöä kidutettiin, kun ”he olivat halventaneet Koraania”. Heidän kätensä sidottiin metallilangalla, silmänsä peitettiin ja heidät uhattiin tappaa, elleivät he myöntäisi tekoaan. Taistelijat pieksivät heitä kymmenen minuutin ajan ja ampuivat ilmaan…

Pastori Sami on palaamassa Kurdistaniin. Hän on etsimässä Dohukista vuokrattavia tiloja, jotka voitaisiin kunnostaa lääkinnälliseksi keskukseksi, jossa olisi myös useita huoneita, joissa traumaterapiaan koulutetut kristityt voisivat kohdata täydessä yksityisyyden suojassa kovia kokeneita jesidityttöjä ja nuoria naisia. Lisäksi keskus tarjoaisi mahdollisuuksia opiskeluun: englanti, tietokoneohjelmien käyttö, ompelu tai mitä tahansa tarpeellista, mikä auttaisi näitä naisia jatkamaan elämäänsä.

Monet näistä jesiditytöistä eivät tiedä perheestään. Isiksen vallatessa kyliä ja kaupunkeja usein ensin miehet surmattiin. Jos perheenjäseniä löytyy, jesidien uskonnolliset johtajat ovat kehottaneet perheitä ottamaan nämä tytöt ja naiset vastaan, vaikka tämä on vastoin perinteistä käytäntöä. Kurdistanin hallinto pyrkii myös tekemään osansa, että jesidien terveydenhuoltoa parannettaisiin.

Profeetta Jesaja pääsi kerran katsomaan taivaalliseen temppeliin. Hän näki kuninkaan, Herran Sebaotin, jolta serafitkin peittivät kasvonsa. Oman saastaisuutensa ymmärtäen profeetta huusi, peläten hukkuvansa. Tuli puhdisti hänet ja hän sai vakuutuksen täydestä anteeksiannosta. Hän kuuli Herran äänen: ”Kenenkä minä lähetän? Kuka menee meidän puolestamme?” Profeetta sanoi: ”Katso, tässä minä olen, lähetä minut.”

Onkohan meidän aikanamme vielä niitä, jotka ovat niin lähellä Herraa – Kolmiyhteistä Jumalaa – että kuulevat Hänen puhuvan kuin itsekseen?

Herra Sebaot etsii niitä, jotka haluavat jakaa Hänen Isän sydämensä hädän ja menevät Hänen puolestaan.

Pastori Sami on pyytänyt meitä rukoilemaan ja etsimään työntekijöitä. Vuosisatoja eristäytyneinä eläneet jesidit, jotka heidän erikoinen kansallinen uskontonsa on sitonut yhteen, ovat nykyisessä ahdingossa avautumassa elävän Jumalan todellisuudelle.

Jos olemme lähellä Herraa, tämä aika saa olla jesidien lunastuksen ja Isän kotiin pääsyn aika.

 

Kommentoi "Vapauteen Isiksen orjuudesta – mitä sitten?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _ __   ___   __  __  __  __   _____ 
 | |/ //  / _ \\  \ \\/ // \ \\/ //  / ___// 
 | ' //  / //\ \\  \  //  \ ` //  \___ \\ 
 | . \\ | ___ || / . \\   | ||   /  // 
 |_|\_\\ |_|| |_|| /_//\_\\  |_||  /____// 
 `-` --` `-`  `-` `-` --`  `-`'  `-----`  
                         
 
 

2 kommenttia "Vapauteen Isiksen orjuudesta – mitä sitten?"

stv 9.5.2015 9.24

Joh.10: 1-10 kelpaa tai ei kelpaa ihmiselle.

Jos ihminen hyväksyy Sanan elämäänsä, ei taatusti tee ISIS-tekoja.

Ja vain Jeesus voi nuo ISIS-murhaajat vapauttaa ja pelastaa, ei koraani sitä tee koskaan vaan päinvastoin kahlitsee noihin hirvittäviin tekoihin.

Halfdan 5.6.2015 21.38

Lännen suvaitsevaiset eivät halua tietää, mitä islam tekee. He suojelevat ISIS-taistelijoita, kun nämä tulevat takaisin hyysättäviksi. ISIS syyllistyy pahempaan kuin Hitler tai Stalin aikoinaan, ja maailman mahtajat kääntävät päänsä vakuuttaen, ettei kaikella tällä julmuudella ole islamin kanssa mitään tekemistä. Nunna Hatune Dogan vie Syyrian ja Irakin vainotuille ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita, hän kehottaa länsimaiden johtajia ryhdistäytymään ennenkuin on liian myöhäistä. (Nun: Islam is ISIS whatever says is a liar). Kun lukee kaikesta tästä, naisten ja lasten asemasta islamissa, myös länsimaalaisten muslimien keskuudessa, tietää, että tietoa on jaettava aina vain lisää, ettei kukaan pääsisi jälkikäteen sanomaan, että emmehän me tienneet, kuinka he kärsivät, kuten monet toisen maailmansodan jälkeen sanoivat keskitysleireistä. Kaikkein eniten tulisi odottaa muslimeilta itseltään, todistaisivat nyt maltillisuutensa uskontonsa suhteen ja rientäisivät apuun. He kuitenkin odottavat länsimaita ratkaisijoiksi, jonka jälkeen voikin sitten syyttää länsimaita kaikesta.