2016-08-19 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_15_7149-BLOGI_MARJA_02.jpg Lorenzo Greco sai poikasena kotona Sisiliassa unessa näkyjä, jotka jäivät Lähtemättömästi mieleen, vaikka hän ei tuolloin niiden merkitystä ymmärtänyt. Yhdessä toistuvassa näyssä hänen ympärillään oli valtava määrä lampaita, joita hänentäytyi koota ja hoitaa. Toisessa näyssä ihmisiä piti pelastaa... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/890/rabbi_kahden_tulen_valissa_-_messiaan_palveluksessa Patmos article
Marja Rantanen
19.8.2016
Marja Rantanen

Marja Rantanen on Patmos Lähetyssäätiön lähetyslääkäri. (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Rabbi kahden tulen välissä - Messiaan palveluksessa

Lorenzo Greco sai poikasena kotona Sisiliassa unessa näkyjä, jotka jäivät Lähtemättömästi mieleen, vaikka hän ei tuolloin niiden merkitystä ymmärtänyt. Yhdessä toistuvassa näyssä hänen ympärillään oli valtava määrä lampaita, joita hänentäytyi koota ja hoitaa. Toisessa näyssä ihmisiä piti pelastaa tulesta.

Lorenzon koti oli muodollisesti katolinen. Hän ei tiennyt sukunsa juutalaisesta taustasta, mikä oli tarkoituksella pyritty kätkemään.

Lorenzon varttuessa kuoropojasta tuli rokkari.

Mutta sitten elämään tuli Jeesus. Kaikki muuttui.

Isä Santos ajoi neljätoistavuotiaan palavasti Jeesuksen uskoa todistavan pojan kotoa. Perinnönkin isä pojaltaan kielsi, kun tämä ei halunnut luopua evankelisesta uskostaan.

Lorenzon tie vei Saksaan, jossa hän rakennustyömailla oppi kirvesmiehen ammatin. Vapaa-aika kului evankelioinnissa.

Mukavan vierailevan pastorin tytön perässä Lorenzo meni Belgiaan, solmi avioliiton, opetteli taas uuden kielen. Pariskunta sai kaksi poikaa, ja matkan varrella syntyi kaksi seurakuntaa, joita paimentaa.

”Totisesti, totisesti, minä sanon teille: jos ei nisun jyvä putoa maahan ja kuole, niin se jää yksin; mutta jos se kuolee, niin se tuottaa paljon hedelmää. ... Jos joku minua palvelee, seuratkoon hän minua; ja missä minä olen, siellä on myös minun palvelijani oleva. Ja jos joku minua palvelee, niin Isä on kunnioittava häntä.” 

JOH. 12:24, 26

 

 Teresa-vaimo vain koki kummallista vetoa ”messiaanisten juutalaisten” joukkoon.

Heitä kokoontui Brysselissä kerrostalohuoneistossa Suomesta tulleen Anja Nopparin johdolla. Anjan löydettyä työyhteyden ja sittemmin avioiduttua  Pariisissa Messiaanista keskusta johtavan rabbin Paul Ghenassian kanssa työ myös jaettiin Brysselin ja Pariisin kesken.

Vähitellen Lorenzo ja Teresa kotiutuivat messiaaniseen seurakuntaan, osan heidän omia seurakuntalaisiaan seuratessa.

Uuttera Anja sai työnsä päätökseen vuonna 1999. Hänet oli juuri nimitetty rabbiksi, kun tuli kotiinlähdön aika. Paul Ghenassia, jo ikääntyneenä, johti jonkin aikaa seurakuntaa, mutta päätti sitten luovuttaa työn seuraajalle, josta Anja oli Herralta saanut tiedon – Lorenzo Grecolle. Luja perustus oli laskettu Yeshua-kalliolle. Sen varaan oli hyvä rakentaa.

Belgian juutalaisista

Belgian juutalaisyhteisö – pari vuotta sitten määrältään noin 30 000 – on vanhaa perua. Juutalaisten tiedetään tulleen jo vuosina 50–60 jKr. roomalaisten mukana nykyisen Belgian alueelle. Aika ajoin yhteisö koki vainoja ja karkotuksia, toisaalta etenkin Espanjasta karkotettuja juutalaisia asettui 1500-luvulla nykyisen Belgian ja Hollannin alueille, monet peittäen juutalaisuutensa ja tunnustautuen muodollisesti kristinuskoon.

Toisen maailmansodan edellä Belgian juutalaisyhteisö oli kasvanut 100 000:een, 20 000 heistä Saksasta paenneita. Kansallissosialistien vainot tulivat kyllä Belgiaankin, joka menetti joukkotuhoissa noin 25 000 juutalaista.

Nykyisin Belgian juutalaisväestö jakautuu suureksi osaksi Brysselin ja Antwerpenin kesken.

Brysselin juutalaiset eivät ole kovinkaan uskonnollisia, vaikka noudattavat juutalaisia perinteitä. Antwerpenin juutalaisortodoksinen yhteisö, johon kuului vielä pari vuotta sitten 15 000 jäsentä, on Euroopan tärkeimpiä juutalaisyhteisöjä ja erityinen

siinäkin, että heidän pääkielensä on edelleen jiddish. Antwerpenissa sijaitsee 30 Belgian 45 toimivasta synagogasta.

Näky joka odotti

Saatuaan vastuulleen Brysselin messiaanisen keskuksen, Beth Yeshouan (Jeshuan talo), johtamisen Lorenzo Grecolle selvisi lapsena saatu kutsu: hänen tuli etsiä Israelin huoneen kadonneita lampaita.

Ajan mittaan toisenkin näyn sanoma on alkanut selvitä: vainojen tulet ovat taas juutalaisen yhteisön osana.

Beth Yeshoua tarjoaa evankeliumia kaikille, julistaa Israelin Messiasta, opettaa kristittyjä heidän uskonsa juutalaisista juurista – ja kannustaa juutalaisia muuttamaan kotiin Israeliin. Alija ei ole tärkeä vain Euroopan perinteisen ja tätä nykyä islamin taholta järkyttävät muodot ja mittasuhteet saaneen julman vainon tähden, vaan ennen kaikkea siksi, että Israelin Jumala on luvannut paljastaa kasvonsa kansalleen, kun he ovat omassa, Jumalan heille antamassa maassa.

Turvapaikka tarpeen Muutto Israeliin ranskankielisestä Euroopasta – lähinnä Ranskasta ja Belgiasta – on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Kuitenkin nyt koetaan muuton laantumista: nykyinen terrori ei uhkaa ja surmaa vain juutalaisia…

Osa juutalaisyhteisöä ei paradoksaalisesti koe tilannetta yhtä uhkaavana kuin silloin, kun vain selkeästi muusta väestöstä erottuvat juutalaiset ovat olleet iskujen kohteena. Perinteisiltä asuinalueilta työpaikkoineen ja kouluineen ja synagogineen on vaikea lähteä Israeliin, jossa elämä pitää aloittaa alusta.

Osa juutalaisia on iäkkäitä, joukkotuhoista jäljelle jääneitä. Miten enää sopeutua kaikkeen uuteen?

Beth Yeshoua elää juutalaisyhteisön rinnalla ilossa ja surussa, juhlissa ja arjessa. Kun sharia-lakia saarnataan Brysselin kaduilla ja juutalaiset ovat avoimen vihan kohteena, yksi turvapaikka on olemassa: Beth Yeshoua.

Toki tätäkin yhteisöä uhataan, ja tärkeimpien juhlien aikaan poliisivartio on paikalla, mutta täällä vallitsee rauha.

Jokainen juutalainen, jokainen tarvitseva on tervetullut. Joka sapatti kynttilät sytytetään, parasha-opetukset pidetään, rukoillaan yhdessä. Herran juhliin tulee laajalti juutalaisen yhteisön jäseniä iloitsemaan Israelin Jumalasta.

Euroopassa on vielä juutalaisia, jotka tarvitsevat Beth Yeshouan kaltaisia paikkoja.

Meidän patmosystävien osana on ylläpitää ainakin yhtä tällaista paikkaa antikristillisen ja juutalaisia vainoavan Euroopan sydämessä.

Anja ja Paul Ghenassia jättivät perinnön etsiä Israelin kadonneita lampaita kovan Euroopan keskeltä. Lorenzo ja hänen työtoverinsa jatkavat ja pyrkivät hoitamaan löydetyt kotiin asti.

Näky uhattuna Jumala on luvannut siunata niitä, jotka siunaavat Aabrahamin siementä. Samalla jokainen, joka etsii juutalaisen kansan parasta, joutuu Jumalan ykkösvihollisen kohteeksi.

Maailman ruhtinaana tuo vihollinen ei kaihda käyttää valtaansa, kun sillä vielä on vähän aikaa ennen lopullista tuhoaan.

Lorenzo perheineen ei ole iskuilta säästynyt.

Beth Yeshouan paikallisesta toiminnasta vastaamisen, laajojen yhteyksien hoitamisen ja opetustyön vaatimusten tähden Lorenzo pyrki jo vuosia sitten jättämään ikkunoita ja ovia valmistavan firmansa vanhemmalle pojalleen. Patmos pyrki avustamaan rabbin palkan maksussa toimintaa varten perustetun VIM-järjestön kautta.

Hyväsydämisenä ja anteliaana miehenä Lorenzo jätti palkan nostamatta, jotta vastaavasti Beth Yeshouan sihteeri, yksinhuoltaja Terry saisi jonkinlaisen palkan. Jonkin aikaa Lorenzo oli työttömyyskortistossa, kun voimatkaan eivät enää riittäneet raskaaseen fyysiseen työhön. Syy selvisi pari vuotta sitten: Lorenzoa vaivasi pitkälle edennyt, vaikea munuaisia tuhoava tulehduksellinen tauti.

Lorenzo joutui sytostaattihoitoihin ja eristyksiin. Belgian valtion taholta tuli ikävä yllätys: viranomaiset ymmärsivät Lorenzo Grecon vastaavan Beth Yeshoua seurakunnan toiminnasta, mistä he olettivat hänen saavan myös palkkansa.

Mitkään selvitykset eivät auttaneet. Lorenzo määrättiin maksamaan takaisin hänelle tulleet työttömyyskorvaukset, ja samalla hän menetti kaikki mahdollisuudet sosiaaliturvaan.

Viranomainen tosin lupasi, että kielteiset päätökset perutaan, jos Lorenzo sanoutuu irti kaikesta vastuusta ja työstä Beth Yeshouan puitteissa. Sitä hän ei toki voinut tehdä, kieltää Jumalan kutsua.

Belgiassa viranomaisen menettely ei juuri hämmästytä.

Monet kristillisen työn tekijät ovat kokeneet vastaavaa… Antikristuksen henki valtaa Eurooppaa.

Vuoden verran rabbiystävämme kesti raskaita hoitoja, tehden työtä kotoa käsin voimiensa mukaan. Skypen kautta hän saattoi vahvistaa uutta messiaanista seurakuntaa, joka oli ottamassa muotoa Reunion-saarella. Joskus rabbi tuli suorittamaan häneltä pyydettyjä palveluja, kuten jonkun pariskunnan vihkimistä sairauden ajasta rabbi on nyt kiitollinen.

Milloinkaan aiemmin hän ei ollut kokenut niin tuntuvasti Isän Jumalan hyvyyttä ja lohdutusta. Milloinkaan ei Pyhä Henki ollut avannut sellaisia syvyyksiä Jumalan Sanasta ja antanut ymmärrystä työn johtamiseen.

Heikkoudesa Jumalan voima tuli niin suureksi.

Nyt Lorenzo on varustautunut valloittamaan uusia alueita entisten lisäksi.

Ensin Belgiassa. Antwerpenissä, jossa on toki aiemminkin kokouksia pidetty, on alettu säännölliset rukouskokoukset. Lorenzo ja hänen työtoverinsa uskovat, että kestävässä rukouksessa tuon kaupungin sydämessä on avain sen juutalaisväestön tavoittamiseen.

Italiasta on tullut pyyntöjä siellä olevan laajan juutalaisyhteisön tavoittamiseksi. Sisiliassa on toimintaa jo vuosien mittaan ollutkin, Grecojen ”lomaillessa” entisellä kotiseudulla. Yhä enemmän enemmän Messias Jeshuasta kiinnostuneiden joukossa paljastuu niitä, jotka eivät aiemmin  tunteneet sukunsa juutalaista taustaa. Yhä enemmän juutalaiset ymmärtävät välttämättömäksi muuttaa Israeliin.

Beth Yeshouan yhteisö uskoo rabbinsa ja itsensä olevan Herraoa kutsumassa työssä juuri  tällaisena aikana. Kuinka pitkään, sen Herra tietää.

Varat ovat kompastuskivenä. Rabbi on ilman palkkaa!

Näin paljon se maksaa Beth Yeshoua saa Patmokselta säännöllisenä kuukausitukena 6 500 euroa. Sillä maksetaan toimitalon lyhennyksiä ja yhden henkilön, sihteerin, palkka. Työnantajan maksut ovat lähes yhtä suuret kuin työntekijän bruttopalkka. Seurakunta toki saa kymmenys- ja Lahjoitustuloja, mutta toimintakin on moninaista. Jokainen jäsen panostaa mahdollisuuksiensa mukaan, jopa yli varojensa!

Jotta rabbiveljemme Lorenzo voisi saada noin 1 700 euron palkan, Patmoksen pitäisi maksaa Beth Yeshoualle noin 3 500 euroa enemmän kuin tähän asti, eli 10 000 euroa kuukausittain. Tämän säännöllisen palkkauksen pitäisi jatkua vähintään kahden vuoden ajan, jotta Lorenzo saisi takaisin sosiaalietunsa – jos hän niitä jatkossa tarvitsisi.

Lorenzo – aina omillaan pärjännyt ammattimies – kokee nyt olevansa puilla paljailla. Mutta taivas ei ole vaskea. Apu tulee… Tuleeko se patmosystävien kautta? Jos näin, vanhurskaan siunaus seuraa antajaa.

Muista rakkaudenlahjallasi Euroopan juutalaistyötä Beth Yeshoua -seurakunnassa:

Lahjoita

Valitse summa:
 
 

Kommentoi "Rabbi kahden tulen välissä - Messiaan palveluksessa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 __  _  _  _  __  __   ___   _  _  
| || | || | || | || \ \\ / //  / _ \\ | || | || 
| '--' || | || | || \ \/ //  | / \ || | || | || 
| .--. || | \\_/ ||  \ //  | \_/ || | \\_/ || 
|_|| |_|| \____//   \//   \___//  \____// 
`-` `-`  `---`    `    `---`   `---`  
                         
 
 

Ei kommentteja "Rabbi kahden tulen välissä - Messiaan palveluksessa"