2017-03-24 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_5_7150-BLOGI_PIRKKO_02.jpg Nuoren naisen unelmat hyvästä kodista, työstä ja tulevaisuudesta katkesivat kahteen lähietäisyydeltä ammuttuun laukaukseen. Teloitustyylillä surmattu 24-vuotiaan Dalia Ducan ruumis löydettiin joen rannalta. Tappaja piileskeli kaksi päivää kerrostaloasunnossa. Poliisien tullessa ovelle, mies... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/976/kaksi_laukausta_joentormalla Patmos article
Pirkko Säilä
24.3.2017
Pirkko Säilä

Pirkko Säilä on Patmos Lähetyssäätiön aikaisempi toiminnanjohtaja (2010-2017) ja nykyinen kenttäjohtaja. (Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen.Muilta osin Patmos-blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.)

Kaksi laukausta joentörmällä

Nuoren naisen unelmat hyvästä kodista, työstä ja tulevaisuudesta katkesivat kahteen lähietäisyydeltä ammuttuun laukaukseen. Teloitustyylillä surmattu 24-vuotiaan Dalia Ducan ruumis löydettiin joen rannalta. Tappaja piileskeli kaksi päivää kerrostaloasunnossa. Poliisien tullessa ovelle, mies heittäytyi neljännestä kerroksesta asfalttiin ja päätti päivänsä.

Mitä oli tapahtunut ennen lauantaina (19.3.2017) tapahtunutta surmaa?

Dalian tarina on yksi surullisimmista, mutta valitettavan tyypillinen ihmiskaupan uhriksi joutuneiden nuorten kohtaloista. Hyvästä kodista lähtöisin oleva poliisin tytär joutui 14-vuotiaana poikaystävänsä vietellyksi harhateille. Paremman tulevaisuuden toivossa hän ajautui väärien ihmisten seuraan, päätyi parittajan uhriksi ja hyväksikäytetyksi (mitään hyvää tuossa sanassa ei muuten ole). Dalia oli kauppatavaraa, jota myytiin Italiaan ja Hollantiin. Tietämättään tästä nuoresta naisesta oli tullut osa kansainvälisen ihmiskaupan verkostoa, jonka lonkerot ulottuivat eri puolille Eurooppaa.

Dalialla oli myös ystäviä, jotka näkivät hänen luisuneen kaaokseen ja tahtoivat pelastaa tämän nuoren naisen elämän takaisin raiteilleen. Lauantaiaamuna ystävä haki Dalian tarkoituksenaan viedä hänet turvaan. Saalistaja, joka myi Dalian ruumista vaani ulkona aseen kanssa ja ampui pelastamaan tullutta miestä. Luoti osui olkapäähän, mutta vammat eivät olleet kuolettavia. Dalian auttaja pääsi pakenemaan. Hän ehti nähdä vain sen, miten saalistaja kaappasi Dalian, pakotti hänet auton takakonttiin. Nuoren naisen eloton ruumis löydettiin joen rannasta. Kuoleman syy oli kaksi lähietäisyydeltä päähän ammuttua laukausta.

Pysäytä ne, joita kuolemaan viedään.

Istun People to People –järjestön johtajan Nicu Galin työhuoneessa Oradeassa, luoteis-Romaniassa. Nicu kertoo uutiset, jotka järkyttävät. Taas uusi uhri siinä julmassa verkostossa, joka ei kunnioita Jumalan luomaa elämää vaan tuhoaa ja tappaa.

Nicu on työtoveri kahden vuosikymmenen ajalta. Yhdessä olemme auttaneet romaniperheitä ja ihmiskaupan uhreja.

Vuonna 1998 veimme Urvindin romanikylään 20 konttitaloa asumuksiksi perheille, jotka oli häädetty hökkeleistään suuren patorakennelman rakennustöiden alta. Olimme olleet kylässä joulun aikaan Joulun Lapsi paketteja jakamassa, kohdanneet isoisän asumassa pressun alla lapsenlapsensa kanssa. Pakkasta oli 12 astetta, asumuksen toisena seinänä oli lumivalli. Perheille piti saada katto pään päälle.

Nicu Galin johtama järjestö kuuluu lastensuojeluverkostoon, jossa tehdään yhteistyötä viranomaisten, kuten poliisin ja sosiaalitoimen kanssa, etsitään turvapaikka ihmiskauppiaitten uhriksi joutuneelle, avustetaan heitä oikeudenkäynneissä, yritetään auttaa heitä löytämään uutta suuntaa elämälle. Ihmiskauppaa on monenlaista, prostituutio on vain yksi ihmiskaupan osa. Myös pakkotyö ja kerjäämään pakottaminen ovat osa ihmiskauppaa.

Patmos Lähetyssäätiö on alusta asti ollut mukana tässä ihmiskaupan vastaisessa työssä Romaniassa. Rukouksesi tämän työn puolesta ovat arvokkaita. Tuki myös tarpeellinen.

Olemme tarjonneet kodin kuudelle lastenkodista täysi-ikäisiksi tultuaan kadulle heitetylle nuorelle naiselle. Heidän elämässään on käynyt hyvin. Paljon on niitä, jotka ovat vaarassa päätyä kadulle ja sitä kautta prostituutioon. Vaikkapa viattomalta näyttävä ilmoitus, jossa haetaan au pairia Lontooseen, voi olla ansa, joka johtaa ihmiskaupan uhriksi. Lastenhoitajaa etsivän perheen sijaan nuori kohtaakin passinsa takavarikoimisen, vankilamaiset olosuhteet, parittajan ja lopulta prostituutioon pakottamisen.

Raamattu kehottaa ”Pelasta ne, joita viedään kuolemaan, pysäytä ne, jotka hoippuvat surmattaviksi” (Snl 24:11 RK). Tämä sana velvoittaa meitä jatkamaan työtä niiden hyväksi, jotka parempaa elämää ja unelmiaan etsiessään päätyvät julmien ihmiskauppiaitten käsiin.

Koulutie on vaikea aloittaa, vaikeampaa on pysyä sillä.

Valitettavan usein ihmiskaupan uhriksi joutuva nuori on romaniyhteisöstä. Maassa on yli kaksi miljoonaa romania, joiden olosuhteet ovat suureksi osin huonot. Koulua käyviä on vain viisi prosenttia koko määrästä. Monet koulunsa aloittavista jättävät muutaman vuoden jälkeen koulunkäynnin.

Vaikka Romaniassa on kouluvelvollisuus ja virallisesti vakuutetaan romaniväestön olevan tasavertaisessa asemassa kantaväestön kanssa, todellisuus on aivan toisenlainen. Vain niissä kouluissa, joissa oppilaskiintiöt eivät täyty, koulu voi nähdä ylimääräistä vaivaa ja etsiä alueen romanilapsia kouluun.

Jotkut opettajat kokevat, että romanilapset ovat epäsiistejä, eivät osaa käyttäytyä, eivät sitoudu opetukseen. Romanilasten kouluun pääsy valtion kouluihin voi olla haasteellinen. Romanikyliin perustetut kyläkoulut ovat yksi vastaus tähän ongelmaan.

Tincan romanikylän koulu on erinomainen esimerkki tästä. Puolen tunnin ajomatkan päässä Bihorin läänin pääkaupungista Oradeasta sijaitsevassa koulussa käy lähes 200 romanilasta, lastentarha-, esikoulu- ja ala-asteikäistä lasta. Se on Patmos Lähetyssäätiön Lastenavun kummiohjelman kautta toimiva koulu, jota Romanian valtio myös tukee vuosisopimuksella.

Romanikylien koulutusohjelmiemme kautta monet lapset ovat suorittaneet menestyksellisesti ala- ja yläasteen, päässeet ammattikouluun ja löytäneet ammatin. Poikien tie on helpompi kuin tyttöjen, onhan romanikulttuurissa perinne, jossa jo 14-16-vuotiaat tytöt alkavat perustaa perheen ja tulevat äidiksi (aivan liian nuorena).

Hyviä tuloksia on saavutettu sen työn kautta, jota Patmoskummit ovat tukeneet. Esimerkiksi täällä Oradeassa kaksi nuorta tekee työtä, toinen sosiaalihoitajana ja sairaanhoitajana ja toinen kokkina. Molemmat ovat kasvaneet Patmoskodissa, joka oli perheryhmäkoti hylätyille lapsille täällä Oradeassa.

Vaikka romanikulttuurin perinteitä onkin vaikea rikkoa, hyvät tulokset ja itsenäiseen aikuisuuteen autetut nuoret ovat kuin sisintä virvoittavia hyviä uutisia. Heidät on pelastettu kuoleman tieltä, löydetty hoippumasta surmapaikalle ja tarjottu uutta elämää. Ilman Jeesusta tässä ei olisi onnistuttu kenenkään kohdalla.

--------

Tilaa erikoistarjouksella  10 €/kpl, Gary A Haugen Viattomina Vietellyt.  Koskettava teos ihmiskaupasta, syvimmästä mahdollisesta ihmisarvon loukkauksesta.

 

Kommentoi "Kaksi laukausta joentörmällä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 ______  ______   _____  _____  __  __ 
 /_  _// /_  _//  / ___// | ___|| \ \\/ // 
  | ||   -| ||-  \___ \\ | ||__   \  // 
 _| ||   _| ||_  /  // | ||__   / . \\ 
 /__//   /_____// /____//  |_____|| /_//\_\\ 
 `--`   `-----` `-----`  `-----`  `-` --` 
                         
 
 

Ei kommentteja "Kaksi laukausta joentörmällä"