Israel

Presidentti Trumpin ja pääministeri Netanyahun lehdistötilaisuus keskiviikkona osoitti, että Yhdysvaltojen ja Israelin vuoropuhelun sävy ja sisältö on nyt hyvin toisenlainen kuin Obaman hallinnon aikana. Lehdistötilaisuudessa kohtasivat ystävät, eivät kilpailijat. Molempien esiintyminen oli leppoisaa... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1338/uudet_tuulet_puhaltavat_yhdysvaltojen_ja_israelin_suhteissa Patmos article

Uudet tuulet puhaltavat Yhdysvaltojen ja Israelin suhteissa.

Presidentti Trumpin ja pääministeri Netanyahun lehdistötilaisuus keskiviikkona osoitti, että Yhdysvaltojen ja Israelin vuoropuhelun sävy ja sisältö on nyt hyvin toisenlainen kuin Obaman hallinnon aikana.

Lehdistötilaisuudessa kohtasivat ystävät, eivät kilpailijat. Molempien esiintyminen oli leppoisaa ja rentoa, mikä oli täydellinen vastapaino Obaman ja Netanyahun tapaamisten raskaalle ja jännittyneelle ilmapiirilel.

Toinen merkillepantava seikka oli se, että presidentti Trump ei antanut yksiselitteistä tukeansa kaksivaltioratkaisulle, mikä on ollut Yhdysvaltojen politiikkana presidentti George W. Bushin päivistä lähtien, jolloin Bush vuonna 2002 ilmoitti tukevansa palestiinalaisvaltion syntyä. Trump sen sijaan antoi ymmärtää olevansa avoin aivan uusille ideoille ja lähestymistavoille aiempien ja epäonnistuneiden yritysten sijaan

Kolmas seikka lehdistötilaisuudessa oli, että Trumpin hallinto on avoin laajemmalle, koko Lähi-itää koskevalle diplomaattiselle prosessille, jollaista pääministeri Netanyahu on jo useamman vuoden verran pitänyt esillä.