Israel

Palestiinalaisjohtajien mukaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikoo ehdottaa tavanomaisesta poikkeavan rauhansuunnitelman, joka perustuu vuonna 2002 julkaistulle arabimaiden rauhan aloitteelle. Suunnitelman fokus on Israelin ja arabivaltioiden suhteiden parantamisessa ennen Israelin ja... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1376/palestiinalaiset_trump_aikoo_esittaa_tavanomaisesta_poikkeavan_rauhansuunnitelman Patmos article

Palestiinalaiset: Trump aikoo esittää tavanomaisesta poikkeavan rauhansuunnitelman

Palestiinalaisjohtajien mukaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikoo ehdottaa tavanomaisesta poikkeavan rauhansuunnitelman, joka perustuu vuonna 2002 julkaistulle arabimaiden rauhan aloitteelle.

Suunnitelman fokus on Israelin ja arabivaltioiden suhteiden parantamisessa ennen Israelin ja palestiinalaisten välisen sopimuksen aikaansaamista, kertoi johtava palestiinalaishallinnon virkamies Israel Hayom -lehdelle.

Palestiinalaisten mukaan Trump sanoi Abbasille, että mikäli suunnitelma edistyy arabien rauhan aloitteen pohjalta, hän yrittäisi saada aikaan väliaikaisen rauhansopimuksen, joka keskittyisi erilaisiin reitteihin kohti lopullista rauhansopimusta, mikä huipentuisi itsenäisen palestiinalaisvaltion luomiseen ja yhteiseen julkilausumaan, jossa Israel ja palestiinalaiset toteavat konfliktin päättyneen.

Presidentin kerrotaan sanoneen, että ensimmäinen vaihe tulisi sisältämään jonkinlaisen suhteiden normalisoimisen maltillisten sunniarabivaltioiden ja Israelin välillä. Riippuen siitä kuinka paljon neuvotteluissa edistytään, Yhdysvallat yrittäisi myöhemmin laukaista liikkeelle suorat neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä kompromissin saavuttamiseksi keskeisissä kysymyksissä.

Tämä merkitsee painopisteen muutosta sillä arabijohtajat ovat toistuvasti todenneet suhteiden normalisoimisen olevan mahdollista vasta, kun keskeisistä asioista on saavutettu sopimus ja Palestiinan valtio on perustettu pääkaupunkinaan Jerusalem.

Palestiinalaisviranomaiset sanoivat Abbasin vastanneen toteamalla, että palestiinalaiset vastustavat sellaista liikettä ehdottomasti.

Lähde: Israel Hayom