Israel

2018-08-09 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Israelissa nopeasti ja välillä hyvin kiihkeästi etenevä uutispäivä täyttyy yleensä hyvin maallisista... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1591/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_9_8_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 9.8.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Israelissa nopeasti ja välillä hyvin kiihkeästi etenevä uutispäivä täyttyy yleensä hyvin maallisista asioista, joista mm. uskonnolliset johtajat kuten ortodoksirabbit ovat pysyttäytyneet poissa, ja jopa pidetty sivussa.

Rabbien johtaessa pääasiassa yhteisöjään sekä uskonnollisia oppilaitoksia he eivät ole nähneet tarvetta eri viestimien välityksellä osallistua ulkopuolisina pitämiinsä yhteiskunnallisiin asioihin.

Tapauskohtaisesti vain Israelin korkein uskonnollinen viranomainen eli päärabbinaatti Jerusalemissa saattaa osallistua kansalaisia koskevaan julkiseen keskusteluun.

Mutta myös yksittäiset rabbit ovat nyt vähitellen alkaneet ymmärtää viestinnän sekä median merkityksen ja niiden kautta saatavan julkisuuden.

Rabbeille on viime aikoina järjestetty valistustilaisuuksia kuten otsikolla ”henkisyys ja viestintä”, opettamaan heille mm. viestinnän eri muotoja, esiintymistä mediassa sekä itse sanoman työstämistä.

Monille aihe on hyvin vieras ja uskonnon kannalta hyvin ulkopuolinen. Siksi yhteiskunnassa ulkopuolisiksi jäämisen torjumiseksi muutamat tunnetut ortodoksirabbit ovat nyt halunneet näyttää esimerkkiä.

Mm. rabbi Zalman Melamed on ulostulollaan muistuttanut rabbien äänen olevan yhteiskunnassa tärkeä ja siksi kehottanut heitä puolustamaan asemiaan sekä mielipiteitään julkisuudessa.

”Meidän on osattava ilmaista mielipiteemme mediassa, jotta viestimme tulisi oikein ymmärretyksi”, sanoo rabbi Melamed muistuttaen samalla, ettei pelkkä rabbin mielipide riitä, vaan on osattava tuoda oikeassa muodossa myös Tooran opit kansan tietoisuuteen.

Israelilaisista hieman yli viidennes on ortodoksijuutalaisia ja suurperheisinä heidän osuutensa kasvaa nopeasti.

He ovat perinteisiltä asuinalueilta, kuten Jerusalemista ja Tel Avivin ulkopuolelta Bnei Brakista levittäytyneet moneen muuhun kaupunkiin, missä pääväestö ei aina ole ottanut heidät avosylin vastaan.

Syinä ovat mm. pääväestöltä vaadittu tiukkojen sapattimääräysten noudattaminen ja joissakin tapauksissa ahtaiden asuinalueiden nopea slummiutuminen.

Julkisuuskuvansa kohentamiseksi sekä yhteiskunnassa mukana olemiseksi joukko ultraortodoksinuoria on vastikään vapaaehtoisina osallistunut armeijan järjestämään laskuvarjosotilaiksi valmistuvien koulutukseen.

Yleensä ortodoksit ovat vapautetut asepalvelusta, mikä Israelin perustamisesta lähtien on hiertänyt heidän suhdettaan muuhun väestöön.

Näille vapaaehtoisille opetettiin mm. itsepuolustuslajeja, fyysisen kunnon eri kohottamismuotoja sekä henkistä valmiutta puolustaa isänmaata.

Mutta ortodoksijuutalaisten saaminen asevelvollisuuslain piiriin on edelleen kova pähkinä Israelissa, jopa niin iso asia, että se uhkaa nykyisen uskontopuolueisiin nojaavan hallituksen koossapysymistä.

Rabbiensa ohjauksessa olevat ortodoksinuoret ovat voineet vapautua asevelvollisuudesta, vain jos ovat kutsuntaviranomaisille kyenneet osoittamaan opiskelevansa Toora-kouluissa.

Monet kuitenkin kieltäytyvät edes menemästä kutsuntapaikalle, mistä on seurannut pidätyksiä ja niistä välillä rajuja mielenosoituksia.

Kiista on sisäpoliittisista syistä johtuen aina välillä siivottu maton alle ja lykätty odottamaan otollisempaa hallituskoostumusta.

Mutta myös Israelin korkeimmalla oikeudella on sanansa sanottavana asevelvollisuuslaista ja viimeisimmän tiedon mukaan hallitukselle on annettu joulukuun alkuun aikaa päättää kertaalleen lykätyn lain voimaatulosta.

Samankokoisen väestöryhmän ortodoksijuutalaisten kanssa muodostavat Israelin arabit, maan kansalaiset, jotka juutalaisvaltion itsenäistyttyä eivät lähteneet pakolaisiksi naapurimaihin, vaan jäivät asuinsijoilleen Pohjois-Israeliin Galileaan, maan keskiosaan ennen kuuden päivän sotaa vallinneen rajan tuntumaan sekä Israelin eteläosiin.

Pakollinen asevelvollisuus ei kosketa heitä, sillä he ovat turvallisuussyistä siitä vapautetut.

Mutta heillä on samat oikeudet kuin juutalaisväestöllä. Vastikään parlamentin äänestyksessä läpäissyt kansallisuuslaki on nyt saanut arabivähemmistön takajaloilleen, kun lain on juutalaisväestöä suosimana väitetty syrjivän arabeja ja maan muita vähemmistöjä.

Uuden lain mukanaan tuoman arabian kielen syrjiminen koettiin eilen parlamentissa, kun puhemies hylkäsi erään arabiedustajan arabiankielisen erokirjeen, vaatien tilalle hepreankielistä. Näin varmistui maan toisena virallisena kielenä olleen arabian aseman muuttuminen.

Israelin arabijohto on lain kumoamiseksi viime päivinä vedonnut maan korkeimpaan oikeuteen ja todennut sen loukkaavan arabiväestön oikeuksia sekä rikkovan jopa kansainvälisesti hyväksyttyjä ihmisoikeuksia.

Myös Israelin druusit sekä beduiinit ovat samoista syistä vastustaneet uutta lakia.

Kova painostus sekä yleinen tyytymättömyys kansallisuuslakia kohtaan johtivat eilen kesälomalla olevan parlamentin Knessetin kutsumiseen ylimääräiseen istuntoon. Sitä vaativat oppositiopuolueiden 25 kansanedustajaa.

Eilen vielä ennen istunnon alkamista oli epävarmaa osallistuisiko pääministeri Benjamin Netanjahu siihen, sillä hän on julkisesti toistanut, että kansallisuuslaki on ja pysyy. Lopulta Netanjahu jätti saapumatta istuntoon.

Istunto oli odotetun äänekäs ja eripurainen. Tunnelmaan vaikutti myös yleisölehtereillä istuntoa seuraamaan tulleiden mielenilmaisut, jopa niin että puhemiehen oli välillä keskeytettävä istunto.

Ylimääräiseen istuntoon kutsuttu parlamentti palveli lähinnä oppositiopuolueita, kun kansallisuuslaista viime viikkoina kasvaneita paineita oli purettava.

Hallituspuolueet varoittivat vuorostaan oppositiota kansan jakamisesta.

Lopuksi olin ajatellut kertoa hieman rohkaisevampi uutisia Gazan rajalta, kun vielä eilen uutisoitiin Hamasin johdon Gazassa ilmoittaneen, että se tietyin ehdoin oli aikeissa hyväksyä viisivuotisen tulitaukosopimuksen Israelin kanssa.

Hamasin johdon kerrottiin jopa matkustaneen Egyptiin sopimusta vahvistamaan ja Israelin hallituksen oli määrä käsitellä sopimusehdotusta myöhemmin tänään.

Eilisiltana ja viime yön aikana tilanne Israelin eteläosissa kuitenkin muuttui, kun Gazasta alkoi hillitön rakettihyökkäys.

Israelin armeijan tiedotteen mukaan aamuun mennessä toista sataa rakettia ammuttiin eri taajamiin ja yhdyskuntiin, missä hälytyssireenit ovat ulvoneet läpi yön ja asukkaat joutuneet olemaan suojatiloissa. Lisäksi kymmeniä ihmisiä on jouduttu viemään sairaaloihin.

Armeijan ylin johto oli yöllä koolla yhdessä pääministeri Netanjahun kanssa ja tänään, tulituksen yhä jatkuessa ja Israelin pommittaessa Hamasin kohteita, selviää miten Israel aikoisi jatkossa toimia.

Armeijan komentaja Gadi Eisenkot oli juuri muutama päivä sitten ehtinyt kuvata joukkojensa olevan varautunut sotaan paremmin kuin milloinkaan viimeisten 20 vuoden aikana.

Jään seuraamaan tilannetta.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar