Israel

2018-08-13 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Sodan syttymisvaara Gazassa oli viime torstaina vain minuuttien päässä, kun sieltä ammutuista... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1592/rony_smolarin_israel_-_nyt_maanantai_13_8_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT maanantai 13.8.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Sodan syttymisvaara Gazassa oli viime torstaina vain minuuttien päässä, kun sieltä ammutuista raketeista yksi kantoi aina Beersebaan saakka ja Israel oli täydessä valmiudessa hyökätä.

Sitä ennen kulunut vuorokausi oli erittäin väkivaltainen, kun Gazasta oli laukaistu lähes parisataa kranaattia ja Israelin pommitukset olivat kylväneet tuhoa eri puolilla tuota kapeata rannikkokaistaa.

Lopulta Egyptin välityksellä aikaansaatu tulitauko astui voimaan torstai-iltana ja Hamas hyväksyi sen oitis, mutta varoitti Israelia rikkomasta sitä.

Tuo varoitus oli melko outo, sillä juuri Hamas oli jo varhain keväällä aloittanut väkivaltaisuudet rajalla, mitkä lopulta kärjistyivät raketti-iskuiksi ja sodan uhaksi.

Siksi Israel kieltää suostuneensa tulitaukoon, vaan seuraa tilannetta ja on edelleen valmiudessa iskeä, jos Hamas jatkaa raketti-iskujaan tai palavien leijojen lennättämistä Israelin puolelle.

Israel ei myöskään halua tehdä sopimusta hallinnon kanssa, jonka yhtenä päämääränä on juutalaisvaltion tuhoaminen.
Asetelma on Hamasin jo useasti koetun taktiikan mukainen, sillä näin se saattaa itsensä uhrin asemaan ja hankkii laajaa myötätuntoa.

Seuraavaksi Hamas kääntynee kansainvälisen yhteisön puoleen saadakseen avustusvaroja pommitusten jälkien korjaamiseksi. Ja myös tämä on entuudestaan tuttua.

Israelin ja Hamasin välillä on käyty jo kolme sotaa sen jälkeen, kun islamistinen ja terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas vuonna 2007 otti Gazassa vallan.

Viidensadan neliökilometrin kokoisessa Gazassa asuu kaksi miljoonaa palestiinalaista, joiden kurjana pysytellyt elämä on täysin Hamasin uhmakkaan politiikan käsissä.

Kymmenet miljoonat avustuseurot ovat kadonneet varustautumiseen ja korruptioon eivätkä väestön elinolosuhteiden parantamiseen.

Hamasia onkin syytetty toistuvin välein tapahtuvista konflikteista, jotta alueelle saataisiin avokätisiä kansainvälisiä avustuksia, joiden käyttötarkoituksia lahjoittajatahot eivät juurikaan valvo.

Mutta myös Israelin hallitus on Gazan rajalla olevien israelilaisten yhdyskuntien pitkään jatkuneen turvattomuuden sekä laajojen tuhojen seurauksena joutunut kovan arvostelun kohteeksi.

Israelilaiset ovat muistuttaneet maansa olevan alueen ylivoimaisen sotilasmahdin, jonka ei tulisi sallia Gazan kaltaista levottomuuspesäkettä rajansa tuntumassa.

Mutta pääministeri Netanjahun hallituksen huomio on näihin aikoihin kiinnittynyt Syyriaan ja erityisesti Iraniin eikä uuteen, vaikkakin pienimuotoiseen sotaan, ole nähty strategista tarvetta. Tarpeeksi ärsytettynä Israel saattaisi kuitenkin marssittaa joukkonsa Gazaan tuhoamaan Hamasin infrastruktuurin, jopa järjestön johdon.

Varmuuden vuoksi ja ehkä pelotteeksi Israel on rajan tuntumaan kerännyt jo melkoiset panssarivoimat.

Neljä YK:n edustajaa vieraili viikonlopulla Gazassa tavoitteena tilanteen rauhoittaminen mutta myös kahden kilpailevan palestiinalaishallinnon yhdistäminen.

Israelin itäiseltä raja-alueelta ei yleensä ole kantautunut mitään huolestuttavia uutisia paitsi nyt aivan viime aikoina.

Nimittäin, siellä muhii melkoinen uhka, mikä levitessään voi vaikuttaa jopa naapuruussuhteisiin Jordanian kanssa.

Syynä ovat aikaisemmin houkuttelevana matkailukohteena olleet krokotiilit, joita on kasvatettu Jordanjoen laakson tuntumassa sijaitsevalla tilalla.

Sadat krokotiilit ovat yrittäjätoiminnan päättymisen seurauksena jääneet hylätylle tilalle ilman valvontaa ja pelkona on, että ne saattavat päätyä Israelin ja Jordanian välissä kulkevaan Jordanin rajajokeen ja siellä ihmisten uhaksi.

Ongelmat alkoivat siitä, kun 1990-luvulla Jordanjoen länsirannalle matkailukohteeksi perustettu krokotiilitila alkoi kärsiä palestiinalaisten levottomuuksista eivätkä matkailijat uskaltautuneet alueelle.

Yrittäjän vaihtoehdot olivat vähissä ja vaihtoehdoksi tuli tilan sulkeminen sekä hankkiutuminen krokotiileista eroon. Hänen suunnitelmansa oli pistää krokotiilit lihoiksi ja myydä niiden nahka sitä käyttävälle teollisuudelle.

Uudeksi ongelmaksi tuli vuonna 2012 voimaan astunut laki, mikä kielsi suojelun kohteena olevan krokotiilin myymisen lihaksi.
Nyt hylätyn krokotiilitilan lammikoissa ja niiden tuntumassa kuhisee sadoittain suurikokoisia matelijoita, joille on ulkomaita myöten yritetty löytää uusi sijoituspaikka.

Ajan myötä lisääntyvät vesipedot saattavat päätyä lähellä sijaitsevaan Jordanvirran vesiin, minkä Israel jakaa naapurinsa Jordanian kanssa.

Virtaan jo paenneita on toistaiseksi pystytty palauttamaan tilalle mutta vaarana on yhä krokotiilien joukkopako.

Ja sitten hieman lempeämpiä uutisia: Israelissa syntyy nyt enemmän lapsia kuin milloinkaan aikaisemmin.

Viranomaisten mukaan sairaalojen synnytysosastot ovat koko maassa jatkuvasti täysiä, ja synnyttäviä on jouduttu ohjaamaan muille osastoille tai vuodepaikka on löytynyt sairaalan käytäviltä.

Useimmissa sairaaloissa synnytyksiä on ollut 10 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Viime vuonna oli lähes 200.000 synnytystä, mikä maan syntyvyystilastoissa merkitsee hieman yli kolmea lasta äitiä kohti.

Vertauksen vuoksi Suomessa syntyi viime vuonna noin 50.000 lasta ja määrä on jo vuosia ollut laskeva. Tuo määrä vastaa puolitoista lasta äitiä kohti, siis alle puolet Israelin vastaavasta.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n jäsenmaista Israelin hedelmällisyysluku on selvästi korkein.

Järjestön 34:n teollistuneen jäsenmaan keskimääräinen luku on vajaat kaksi.

1970-luvulla Israelin äideillä oli keskimäärin neljä lasta mutta 1990-luvulla luku oli laskenut vajaaseen kolmeen.

Hedelmällisyyden näyttäessä kasvavia lukuja kussakin Israelin kolmessa suurimmassa sairaalassa syntyi viime vuonna lähes 20.000 lasta. Myös pienemmissä sairaaloissa on rikottu ennätyksiä.

Viranomaisten mukaan elintason kohoaminen, parantunut työllisyystilanne ja kohentunut turvallisuuden tunne vaikuttavat näihin nouseviin lukuihin.

Viime viikkoina olen uutisoinut Gazaan pyrkineistä ruotsalaisista ja tanskalaisista avustuksia kuljettavista aluksista, joiden matkustajat, Israelia vastustavat aktivistit, ovat tempauksillaan yrittäneet vahingoittaa Israelin mainetta ja saada itselleen julkisuutta.

He ovat kielloista huolimatta pyrkineet Israelin julistamalle suljetulle merialueelle, mutta aikaisemmista kokemuksista viisastuneina välttäneet yhteenottoja Israelin merivoimien kanssa. Alukset on lopulta ohjattu Israelin satamiin, mistä avustustarvikkeet on maitse kuljetettu Gazaan.

Nuo yksipuolisesti palestiinalaisia suosivat tempaukset ovat nyt saaneet joukon ruotsalaisia Israelin tukijoita osoittamaan omaa solidaarisuuttaan Israelia kohtaan. Harras kristitty ja vannoutunut Israelin tukija Stefan Abrahamsson-niminen ruotsalainen liikemies aikoo kahden viikon päästä nostaa 40:n metrin pituisen aluksensa purjeet ja suunnata kohti Israelia.

Mukana Abrahamssonilla on nelisenkymmentä nuorta Israelin ystävää. Matkallaan alus pysähtyy Euroopassa eri satamissa ja tavoitteena on päätyä lokakuun puolivälissä Herzlian venesatamaan, missä hän aikoo kertoa Israelin ystävistä Ruotsissa.

”Haluan näyttää israelilaisille toisenlaisen, Israelia tukevan Ruotsin”, sanoo Abrahamsson. Matkan tavoitteena on myös saattaa julkisuuteen kristittyjen kokeman vainon eri puolilla Lähi-itää.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar