Israel

2018-08-16 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Muutama rauhallinen päivä lähes viiteen kuukauteen Gazan rajalla näyttää tuoneen kaivatun... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1593/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_16_8_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 16.8.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Muutama rauhallinen päivä lähes viiteen kuukauteen Gazan rajalla näyttää tuoneen kaivatun hengähdystauon molemmin puolin rajaa.

Suurin vaikutus on Gazassa, kun Israel keskiviikkoaamuna avasi tavaraliikenteen ja polttoaineen kannalta tärkeän rajanylityspaikan.

Useat sadat täyteen lastatut kuorma-autot ylittivät eilen rajan Gazaan, missä kulutustavaroista ja elintarvikkeista ehti yli kuukauden kestäneen sulun seurauksena olla puutetta.

Israel laajensi myös Gazan kalastajien kalastusoikeutta Välimeren rannikolla kolmesta yhdeksään mailiin.

Puolustusministeri Avigdor Liebermanin viesti eilen Gazaan oli: Tulette näkemään, että kaikki hyötyvät, kun tilanne säilyy rauhallisena.

Nyt rauhoittuneen tilanteen vaikutukset ovat merkittävät myös Israelin puolella, missä maan eteläosien asukkaat ovat kuukausikaupalla joutuneet kokemaan metsien ja peltojen palamista sekä hengittämään savun täyttämää myrkyllistä ilmaa.

Lisäksi uhka raketti-iskuista oli rajoittanut israelilaisten liikkumista ja pitänyt heidät ja erityisesti kesälomalla olevat koululaiset, pommisuojien läheisyydessä.

Israelissa tulitauosta toivotaan pitkäaikaista, jopa pysyvää, sillä Gazan asukkaille on suunnitteilla useita arkielämää parantavia projekteja.

Myös Gazaa hallitsevan Hamasin johdon uskotaan vihdoin ymmärtävän, ettei siitä ole Israelin haastajaksi, vaan että konfliktit vain lisäävät alueen kurjuutta.

Mutta syntyneestä tulitauosta huolimatta tilanne Gazassa on hyvin räjähdysherkkä, sillä Hamasin paikallisilla kilpailijoilla on edelleen sotaisat aikeet Israelia kohtaan.

Hamasilla onkin jatkossa melkoinen tehtävä pitää radikaalit kurissa, sillä vain rauhantilasta on sille hyötyä.

Hamasin on myös otettava huomioon, että sen tukijat ovat käymässä vähiin, minkä lisäksi Israelin ja Egyptin välissä Gazan rajanylityspaikkojen avoimena pitäminen on täysin sen naapureiden käsissä.

Tarvittaessa niitä on voitu käyttää painostus- ja rankaisukeinona.

Egyptiin paljolti nojaavan Hamasin johdon tulee myös ymmärtää alueen valtapeliä, kun pääministeri Benjamin Netanjahun ja Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin välit ovat hyvät. Se kävi ilmi aivan viime päivinä, kun paljastui, että miehet pitävät yhteydettä toisiinsa ja että Netanjahu oli keväällä salaa käynyt neuvonpitoa Kairossa.

Hamas joutuu lisäksi jatkossa kuuntelemaan Egyptiä, joka muodostaa henkireiän sen ahtaalle ajetulle johdolle. Siksi Egyptillä oli ratkaiseva vaikutus nyt syntyneeseen tulitaukoon.

Mutta Hamasin vaikeudet jatkuvat myös sen takia, että sen suhteet kilpailijaansa, palestiinalaisten pääjärjestöön Fatahiin ovat huonot eivätkä monet sovitteluyritykset ole tuottaneet tulosta. Ratkaisun avaimet ovat myös tässä Egyptillä ja viimeksi tiistaina osapuolet kutsuttiin neuvotteluihin Kairoon.

Israel tiedostaa hyvinkin Gazan tilanteen rauhallisena pysymisen liittyvän alueen asukkaiden elinolosuhteiden kohentumiseen.
Siksi Israel on aivan viime päivinä vedonnut liittolaiseensa Yhdysvaltoihin sen rahallisen avustuksen jatkamiseksi YK:n alaiselle palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle.

Yhdysvallat oli nimittäin tämän vuoden alussa ilmaissut tyytymättömyytensä vuodesta 1950 lähtien toiminutta pakolaisapujärjestön toimintaa sekä hallintoa kohtaan ja ilmoittanut leikkaavansa maksamiaan avustuksia. Päätöksen takana oli myös järjestön Israelin vastainen asenne ja toiminta.

Mm. käytyjen konfliktien yhteydessä UNRWA on käyttänyt koskemattomuuttaan Israelin vastaisessa toiminnassa suojellessaan Hamasin hyökkääjiä sekä salliessaan tiloissaan aseita ja räjähteitä.

Yhdysvaltojen päätöksen seurauksena järjestö on kevään ja kesän aikana joutunut supistamaan toimintaansa, mikä on aiheuttanut rauhattomuuksia Gazan pakolaiskeskuksissa.

UNRWA vastaa pakolaisleireillä asuvien palestiinalaisten koulutuksesta, terveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista. Järjestön palveluksessa on tuhansia työntekijöitä.

Ympärillä vallitsevan vihamielisyyden sekä turvallisuutta uhkaavien tuotteiden kulkeutumisen torjumiseksi Israel on rajoillaan joutunut ylläpitämään tiukkoja turvallisuus- ja tullitarkastuksia.

Siksi Israel on vastikään pysäyttänyt kolme konttia ilmapalloja käsittäneen kuljetuksen, jonka määränpää oli Gaza.
Israel kuitenkin takavarikoi kymmenet tuhannet ilmapallot, joiden käyttötarkoituksen pelättiin olevan kaikkea muuta kuin lasten leikkiä.

Olihan Gazan rajalevottomuuksien aikana leijojen lisäksi käytetty juuri ilmapalloja polttopullojen lennättämiseen Israelin puolelle.

Toisaalta Israel purki joitakin aikoja sitten takavarikkovarastoaan Jordanian rajalla. Siinä paljastui, että Israel oli kahdeksan vuoden ajan pysäyttänyt Jordanian puolelta palestiinalaisalueille osoitetut postilähetykset.

Israel väittää lähetysten joukossa olleen turvallisuuden kannalta kiellettyjä tuotteita, mutta myöntää postin pysähtyneen myös hallinnollisista syistä sekä yhteistyön puutteesta palestiinalaisviranomaisten kanssa.

Jordanian rajan läheisyydessä Jerikossa lajitellaan nyt 10 tonnia postia, kirjeitä, kortteja sekä paketteja, joihin vastaanottajat saattavat nyt viiveellä paneutua.

Tuo pitkä takavarikko on ollut omiaan huonontamaan Israelin ja palestiinalaishallinnon välisiä suhteita. Osapuolet ovat välttäneet tapaamasta toisiaan neuvottelupöydässä eikä ulkopuolisiin sovitteluihin tahdota tarttua.

Suhteiden luisuminen alamäkeen jatkunee, kun nyt on käynyt ilmi, että palestiinalaishallinto pyrkii syksyn yleiskokouksen lähestyessä saamaan kannatusta ehdotukselleen erottaa Israel YK:n maailmanjärjestön jäsenyydestä.

Se tuskin toteutuu, mutta se ei estä palestiinalaishallintoa käyttämästä propaganda-asetta, millä se haluaa saattaa Israelin samaan asemaan kuin mihin rotusortoa harjoittanut Etelä-Afrikka vuonna 1974 YK:n yleiskokouksessa joutui.

Etelä-Afrikkaa ei tuolloin saatu erotetuksi, mutta maa menetti kahdeksikymmeneksi vuodeksi puhe- ja äänestysoikeuden yleiskokouksessa.

Palestiinalaishallinto saanee taakseen yleiskokouksen lähes automaattisen enemmistön, mutta jäsenyydestä päättävässä Turvallisuusneuvostossa Israelin turvana on ainakin Yhdysvaltojen veto-oikeus.

Palestiinalaishallinto on propagandataktiikallaan viime vuosina yrittänyt kyseenalaistaa Israelin jäsenyyden myös muualla, mm. kansainvälisessä jalkapalloliitossa FIFA:ssa mutta hävinnyt.

On vaikeata nähdä luottamuksen palautuvan kiistan osapuolten välille näiden yritysten jälkeen, mikä edelleen vain lykkää paluuta neuvottelupöytään ja sovintoon.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar