Israel

2018-08-20 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Hauras ja yhä sopimusta vailla oleva tulitauko Israelin ja Gazan rajalla oli koetuksella perjantaina... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1594/rony_smolarin_israel_-_nyt_maanantai_20_8_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT maanantai 20.8.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Hauras ja yhä sopimusta vailla oleva tulitauko Israelin ja Gazan rajalla oli koetuksella perjantaina, kun tuhannet palestiinalaiset kokoontuivat keväästä lähtien perinteiseksi tulleeseen mielenilmaisuunsa, jonka ovat nimenneet paluumarssiksi Palestiinaan, ts Israeliin.

Siitä huolimatta, että syttyneissä yhteenotoissa kaksi palestiinalaista sai surmansa, lähes 300 loukkaantui ja Israelin puolella syttyi metsää palamaan, niin Gazan johto vakuutti sitoutuneensa YK:n, Egyptin ja Qatarin johdolla neuvoteltavaan sopimukseen.

Pitkäaikaisen tulitaukosopimuksen uskotaan syntyvän sen jälkeen, kun eilen käynnistynyt muslimien vuotuinen pyhiinvaellusviikko Saudi Arabian Mekkaan on elokuun lopulla päättynyt ja kolmipäiväinen päätöspyhä Id-el-Adha vietetty.

Tällä viikolla odotetaan kahden miljoonan pyhiinvaeltajan eri puolilta maapalloa suorittavan hadjin, joka on islamin yksi viidestä peruspilarista. Muut ovat uskontunnustus, rukous, paasto ja almuvero.

Gazassa syntymässä olevan tulitauon taakse on tällä kertaa kasattu melkoisesti painoarvoa, sillä mm. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sekä Egyptin, Israelin ja Qatarin johto ovat panostaneet pitkäaikaisen sopimuksen syntymiseen.

Tässä tilanteessa ilon pilaajaksi voisi väittää Länsirannalla olevaa palestiinalaishallintoa sekä sen johtajaa Mahmud Abbasia, joka on varoittanut Gazan johtoa tekemästä erillistä sopimusta, sillä sen seurauksena palestiinalaishallinto aikoisi lakkauttaa kymmenien miljoonien eurojen avustuksensa.

Mutta se ei huoleta Gazan johtoa, sillä sopimuksen mukaan Qatarin kerrotaan korvaavan tuon vajeen.

Gazan rauhoittamisen toivotaan tulevan osaksi laajempaa sovintoa Israelin ja palestiinalaisten välillä, kun presidentti Trumpin hallinto myöhemmin syksyllä aikoo esittää ehdotuksensa lopulliseksi rauhansopimukseksi.

Arvailut ehdotuksen sisällöstä käyvät vilkkaina, kun amerikkalaiset ovat omissa kannanotoissaan raottaneet joitakin näkemyksiään.

Mm. toinen pääneuvottelijoista, Jason Greenblatt, painotti kokemuksen osoittavan, ettei väkivalta tuo rauhaa Israelin rajoille eikä palestiinalaisille omaa valtiota.

”Väkivalta aiheuttaa vain kurjuutta ja katkeruutta, tukahduttaa toiveita sekä estää olojen kehittymisen”, totesi amerikkalaisneuvottelija.

Greenblatt ja hänen virkatoverinsa, presidentti Trumpin vävy, Jared Kushner, antavat ymmärtää, ettei sopimukseen pääseminen lupaa kummalekaan osapuolelle kaikkea, mitä haluavat.

Lisäksi Trumpin hallinto on painottanut, ettei sopimusehdotus täysin tyydyttäisi osapuolia.

Erittäin salaisena pidetyn ehdotuksen sisältöä varjellaan hyvin tarkoin, jottei se tyrmättäisi jo etukäteen. Muuta tietoa ei siitä ole, kuin esitetyt yleiset kuvaukset.

Sopimuksen henkenä uskotaan olevan periaate, että kumpikin osapuoli joutuu tekemään kipeitä myönnytyksiä.

”Rauha voi syntyä vain kompromissien kautta ja sen perustana tulee olla tosiasioiden tunnustaminen”, sanoi vastikään Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley.

Tuore kansallisuuslaki puhuttaa edelleen Israelissa ja on herättänyt arvioita myös ulkomailla. Myös meillä asiantuntijat ja kolumnistit ovat tulkinneet lakia tutun Israelin vastaisesti, missä virheet sekä epätarkkuudet ovat jatkoa sille kritiikille, mikä kieltää Israelin olevan juutalaisen kansan kotimaa, että maan kieli on heprea, että Jerusalem säilyy maan jakamattomana pääkaupunkina, että maan lippu on Daavidin tähdellä sini-valkoinen ja että maan kansallislaulu on Hatikva.

Israel on muistuttanut, että kun maapallolla on lukuisia kristittyjä-, muslimi- ja buddalaisvaltioita, niin miksi Israel ei saisi olla juutalainen valtio.

Israel on 2000-vuotiseen hajaannukseen ajettuna olleen kansan kotimaa, missä uudella lailla halutaan turvata kansan selviytyminen ja säilyminen. Samalla laki torjuu pelon juutalaisten joutumisesta omassa maassaan vähemmistöön, sanovat useimmat israelilaiset.

Maahanmuutto on ollut itsenäisen Israelin yksi tärkeä tukijalka, mikä on merkittävästi vaikuttanut maan jyrkästi kasvaneeseen väkilukuun.

Seitsemän vuosikymmentä sitten Israelin väkiluku oli kymmenesosa nykyisestä yli kahdeksasta miljoonasta.
Näiden vuosikymmenien aikana Israeliin on muuttanut 3.3 miljoonaa ihmistä.

Mutta alkuvuosikymmenien talousongelmat sekä sodat ja turvattomuuden tunne saivat israelilaisia tuolloin muuttamaan turvallisuuden ja parempien elinolosuhteiden perässä muualle.

Viimeisimpien tilastojen valossa maastamuutto on nyt alin lähes 30 vuoteen, mikä kielii olosuhteiden ja toimeentulon paranemisesta Israelissa.

Esimerkiksi vuonna 2016 noin 15.000 muutti maasta, kun vastaavasti aikaisemmin poismuuttaneista lähes 9.000 palasi. Samana vuonna Israeliin tuli lähes 30.000 maahanmuuttajaa.

Viranomaisia kiinnostava tieto vuodelta 2016 on myös se, että tuolloin poismuuttaneista yli puolet oli viimeisen vuosikymmen aikana maahan muuttaneita.

Lähinnä taloudellisten syiden takia poismuuttaneiden joukossa, erityisesti entisestä Neuvostoliitosta, oli paljon sellaisia, jotka perhesyistä muuttivat muualle jo muuttaneiden luo.

Viimeisimmät tilastot osoittavat lähes 600.000:n israelilaisen asuvan nykyisin ulkomailla.

Israelilaisen rabbin kerrotaan uutisten mukaan paraikaa osallistuvan Jordaniaan pelastuneen 12.000:n Irakin kristityn pakolaisen avustustoimintaan.

Asia tuli julkisuuteen, kun joukko terroristijärjestön Isisin kaltoin kohtelemaa kristittyä onnistui pakenemaan naapurimaahan Jordaniaan, joka Syyriasta tulleen lähes kahden miljoonan pakolaisen lisäksi on vastaanottanut 300.000 Irakin pakolaista.

Englantilainen, Lähi-idässä kristittyjen keskuudessa hyväntekeväisyystyötä tekevän järjestön johtaja, pastori Andrew White sekä omaa avustustoimintaansa johtava rabbi Jechiel Eckstein ovat nyt yhdistäneet toimintaansa ja vierailleet kristittyjen pakolaisten luona Jordaniassa.

He tapasivat äskettäin joukon pakolaisia Äiti Maria-nimisessä kirkossa pääkaupungissa Ammanissa. Kirkko on varattomille ja työttömille pakolaisille tärkeä henkireikä, sillä siellä heille jaetaan ruokaa, vaatteita sekä muista avustuksia.

Kirkko auttaa heitä myös hankkimaan maahanmuuttolupia muualle, kuten Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Ensimmäisellä käynnillään rabbi Eckstein ja pastori White paneutuivat pakolaisten järkyttäviin kokemuksiin Irakissa, mutta ennen kirkkoon menoa tapaamista jännittänyt rabbi riisui päähineensä, kipa-kalotin.

Kun sitten kävi ilmi, että monen pakolaisen ystäväpiiriin oli Irakissa kuulunut juutalaisia, niin tunnelma oli välitön ja ystävällinen.

Kohtaamisen tuloksena molemmat hengen miehet lahjoittivat pakolaisille varoja mm. vuokran maksuun sekä arjen moniin muihin kuluihin.

”Visioni on rakentaa rauhan siltoja juutalaisten, kristittyjen ja muslimien välille, sillä uskon pienten tekojen edistävän rauhan tuloa”, vakuuttaa rabbi Eckstein Irakin kristityille pakolaisille.

Jordania on niitä harvoja maita Lähi-idässä, joka on vastaanottanut kristittyjä pakolaisia.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar