Israel

2018-08-23 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Alkuviikolla kerroin Yhdysvaltojen myöhemmin syksyllä odotettavissa olevasta rauhanaloitteesta... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1596/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_23_8_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 23.8.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Alkuviikolla kerroin Yhdysvaltojen myöhemmin syksyllä odotettavissa olevasta rauhanaloitteesta Israelille ja palestiinalaisille sekä monista arvailuista sen sisällöstä.

Toissa päivänä presidentti Donald Trump lisäsi näitä arvailuja raottaessaan hieman ehdotuksen rakennetta. Hän nimittäin ennakoi Israelin joutuvan rauhanneuvotteluissa maksamaan palestiinalaisille nyt korkeamman hinnan, sen jälkeen, kun Yhdysvallat päätti tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina ja kun Yhdysvallat siirsi suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Trump totesi osapuolten välisten neuvottelujen aina törmänneen kiistaan juuri Jerusalemin asemasta ja nyt se on hänen sanojensa mukaan pyyhitty pois. Siitä ei enää tarvitse neuvotella, Trump sanoi.

Jatkossa on palestiinalaisten vuoro odottaa jotain hyvää, lisäsi Trump arvailuja herättävästi.

Trumpin hallinnon rauhansuunnitelmia vastustanut palestiinalaisjohto Jordanjoen länsirannalla ja Gazassa kuitenkin torjui Trumpin arviot suoralta kädeltä.

Israelissa on jo keväästä lähtien osattu odottaa, että Jerusalemin kohtalon ratkeamisen seurauksena Yhdysvallat odottaisi Israelilta korvaavaa tarjousta palestiinalaisille. Mutta mitä sen tulisi olla, on pitänyt Israelin varpailla. Israel ei myöskään haluaisi ajautua vakaviin erimielisyyksiin poikkeuksellisen läheiseksi tulleen Trumpin hallinnon kanssa.

Israelissa eilen vierailunsa päättänyt Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton joutui selventämään presidenttinsä lausuntoa israelilaisille toteamalla, ettei Yhdysvaltain tarkoituksena ole edellyttää Israelilta vastavuoroisuutta eikä määritellä hintaa rauhanneuvotteluissa esille tulevissa eri ratkaisuehdotuksissa.

”On täysin osapuolten itsensä päätettävissä mistä he haluavat maksaa tai mistä odottavat saavansa korvauksen”, rauhoitteli Bolton.

Yhdysvallat on viime aikoina kasvattanut rauhantunnusteluun paneutuvan työryhmänsä kokoonpanoa, mikä enteilee ehdotuksen julkistamisajankohdan lähestymistä.

Presidentti Trump on kuvannut rauhansuunnitelmaa kaikkien aikojen kattavimmaksi ja siihen ovat oman panoksensa Yhdysvaltojen lisäksi antaneet ainakin Saudi Arabia, Egypti ja Jordania. Pääasiassa Yhdysvaltojen esittämiä rauhansuunnitelmia on viimeisen lähes kolmen vuosikymmenen aikana ollut lukuisia, mutta mikään niistä ei ole toteutunut.

Nyt kysytäänkin, voisiko diileihin erikoistunut ja rajoja ennakkoluulottomasti rikkova Donald Trump sittenkin onnistua. Toivotaan!

Parlamentin Knessetin ollessa paraikaa kesätauolla Israelin sisäpolitiikassa puolueet ovat hakeutumassa asemiin odotettavissa olevien ennenaikaisten vaalien varalta.

Vaaleihin saatetaan päätyä kahdesta syystä: hallituksen koossapitämistä uhkaavan ortodoksijuutalaisia koskevan asevelvollisuuslain takia tai pääministeri Benjamin Netanjahua uhkaavan korruptiosyytteen ja siitä mahdollisesti seuraavan eron takia. Kaikesta huolimatta Netanjahu nauttii melkoista kansansuosiota, paljon suurempaa kuin hänen johtamansa oikeistolainen Likud-puolue.

Vaikka ennenaikaiset vaalit saattavat johtaa keskustaoikeistolaisen hallituksen muodostamiseen ilman apupuolueina olevia uskontopuolueita, niin kaksitoista vuotta pääministerinä istunut Netanjahu muodostanee myös seuraavan hallituksen. Israelin politiikassa hän on ylivoimainen ja maailmalla, ja erityisesti liittolaismaassa Yhdysvalloissa, hänet tunnetaan hyvin. Mutta pitkä vallassa oleminen on myös tehnyt hänet varomattomaksi, ja se saattaa päättää hänen poliittisen uransa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitkään oppositiossa olleen ja valtaan paluuta kaipaavan Israelin työväenpuolueen mahdollisuudet vaaleissa kasvaisivat. Nimittäin, viime päivinä on Israelin historiasta tuotu esille se tosiasia, että oikeistopuolue Likud on paremminkyennyt solmimaan rauhansopimuksia naapurien kanssa, kun taas työväenpuolue on ollut vallassa, kun sodat ovat alkaneet.

Kokemus on osoittanut, että Likud-puolueella on ollut työväenpuoluetta enemmän poliittista liikkkumatilaa, ja siten mm. pääministeri Menachem Begin saattoi neljä vuosikymmentä sitten päätyä rauhansopimukseen arkkivihollisen Egyptin kanssa sekä samalla luopua öljyrikkaasta Siinain niemimaasta. Ariel Sharon veti vuorostaan Israelin joukot ja siviilit Gazasta, ja kovasta vastustuksesta huolimatta luovutti alueen palestiinalaisille. Netanjahu taas luovutti Jordanjoen länsirannasta suuria maa-alueita palestiinalaishallinnolle ilman sen suurempia vastalauseita.

Työväenpuolueella taas on ollut tunnettuja kenraaleja ja sotasankareita, kuten Jitzhak Rabin, Moshe Dayan ja Ehud Barak, joiden onnistumiset rauhanrakentajina ovat kuitenkin jääneet vähiin. Edellä esittämäni esimerkit ovat osoituksena 70 vuotta sitten itsenäistyneen Israelin edelleen jatkuvasta etsikkoajasta, mistä vaalien lähestyessä pyritään äänestäjiä aina muistuttamaan.

Kuluvana kesänä, kun Suomen puolustusvoimat on juhlistanut perustamisensa 100-vuotista taivalta, niin 30 vuotta nuorempi Israelin valtio juhlii 70-vuotista armeijaansa, joka paremmin tunnetaan lyhenteenä Zahal tai kirjaimista IDF, Israel Defence Forces.

Erottamattomana osana Israelin yhteiskuntaa Zahal on kansanarmeija ja nimensä mukaisesti se järjestää ”Meidän armeijamme”-nimisen ainutkertaisen juhlanäyttelyn, joka avataan kuukauden kuluttua Tel Avivin ulkopuolella.

Näyttely kertoo Israelin armeijan saavutuksista ja tutustuttaa kävijät maa-, meri- ja ilmavoimien aseistukseen sekä niihin lukuisiin innovaatioihin, millä Israelin ase- ja teknologiateollisuus on myötävaikuttanut maan puolustusvalmiuteen.

Armeijan logistiikasta ja innovaatiosta vastaava komentaja, kenraalimajuri Itzik Turgeman kuvaa näyttelyä kurkistukseksi maailmaan, joka on ollut osana lähes jokaista israelilaista kotia, mistä naiset ja miehet ovat olleet palvelemassa maan armeijaa.

Juuri innovaatiot sekä teknologian suurempi hyödyntäminen lyhensivät kolme vuotta sitten miesten palvelusaikaa armeijassa 36:sta kuukaudesta 32:een. Nyt tuotakin ollaan supistamassa vielä kahdella kuukaudella vuoteen 2020 mennessä, johtuen valtiontaloudellisista syistä sekä alati valmiudessa olevan armeijan tukeutumisesta yhä enemmän aseteknologian tarjoamiin hyötyihin. Armeijan piirissä on kuitenkin vastustettu palvelusajan leikkauksia siitä huolimatta, että suuren reservin vuosittainen harjoittaminen säilyy entisellään.

Pääministeri Netanjahu rauhoitteli keskustelua esittelemällä turvallisuuskabinetille kaksi vuotta työstettyä salaista ”2030-turvallisuussuunnitelmaa”, mikä lisää maan sotilasmenoja sadoilla miljoonilla euroilla, mutta samalla huomioi nykyiset ja tulevat uhat sekä miehistön tarpeet yli seuraavan vuosikymmenen. ”Pieni maantieteellinen kokomme, väestön keskittyminen suppealle alueelle sekä ympärillämme vallitsevat monet uhat johtavat turvallisuustarpeisiin, jotka ovat huomattavasti suuremmat kuin millään toisella samankokoisella valtiolla”, toteaa Netanjahu ja lisää Israelin talouden olevan nyt kyllin vahva sopeutuakseen kaavailtuihin muutoksiin.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar