Israel

2018-08-30 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Iranin puolustusministerin juuri päätynyt vierailu Syyriassa on palauttanut Israelin huomion vähitellen... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1599/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_30_8_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 30.8.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Iranin puolustusministerin juuri päätynyt vierailu Syyriassa on palauttanut Israelin huomion vähitellen rauhoittuvasta Gazasta pohjoiseen naapuriinsa.

Puolustusministeri Amir Hatamin vierailun päätarkoituksena oli vahvistaa Iranin sitoutumisen Syyrian sotilaalliseen ja taloudelliseen tukemiseen. Se tapahtuu yhteistyösopimuksen muodossa, missä Iran lupaa jatkossakin tukea pitkästä sisällissodasta selviytymässä olevan presidentti Bashar Assadin hallintoa.

Kovapuheinen iranilaisministeri kohdisti myös viestin Israelin ja Yhdysvaltojen suuntaan torjumalla niiden vaatimukset Iranin armeijan poistumisesta Syyriasta.

”Päätös on vain Syyrian ja Iranin välinen asia eikä mikään kolmas osapuoli voi siihen vaikuttaa”, sanoi ministeri Hatami.
Lehdistölle antamassa lausunnossaan hän arvosteli kärkevästi myös pääministeri Benjamin Netanjahua syyttämällä tätä sodan lietsonnasta sekä Iranin taloutta vahingoittavasta jännityksen ylläpitämisestä alueella.

Viitatessaan Israelin toistuviin ilmaiskuihin Syyriassa Hatami sanoi täysin luottavansa Syyrian ja Iranin ilmapuolustuksen kykyyn torjua iskut.

Myöhemmin pääministeri Netanjahun kanslia ilmoitti Israelin turvallisuusuhkana olevien iranilaisjoukkojen läsnäolon torjumisen Syyriassa sekä Iranin ydinsopimuksen mitätöimisen olevan edelleen Israelin keskeisiä alueellisia tavoitteita.

Iranin toistuviin uhkauksiin Israelia kohtaan, Netanjahu vastasi Israelin salaisen ydintutkimuskeskuksen juhlatilaisuudessa eilen sanomalla, että se, joka uhkaa juutalaisvaltiota tuhoamisella joutuu itse kärsimään saman kohtalon.

Samanaikaisesti Venäjä vahvistaa läsnäoloaan Välimerellä Syyrian rannikon ulkopuolella lähettämällä sinne kaksi risteilyohjuksin varustettua sotalaivaa siellä jo ennestään olevan kahdeksan lisäksi. Venäjä pitää Syyrian aluevesillä myös kahta sukellusvenettä ja maan luoteisosassa sillä on lentotukikohta ja ilmatilaa valvoo kattava ilmapuolustusjärjestelmä.

Syyrian lähes kaoottisesta tilanteesta kertoo myös se, että Yhdysvalloilla on pari tuhatta miestä maan itäosassa, missä heidän kohteina ovat radikaalin islamilaisjärjestön ISIS:n taistelijat.

Jännityksen kohoamisen takana on Venäjän väite, että Yhdysvallat, osana länsiliittoumaa, suunnittelee ohjusiskua Syyriaan alueelle, missä hallituksen joukot valmistautuvat suurhyökkäykseen kapinallisia vastaan.

Länsiliittoutuman edustaja on kuitenkin torjunut väitteen valeuutisena.

Iran on Syyrian sekavasta tilanteesta johtuen ollut lähes päivittäin Israelin uutisissa. Mutta uusin kytkös on keväällä paljastunut ja Iranin muutama päivä sitten vahvistama vakoilutapaus, mikä paljasti entisen israelilaisministerin toimineen salaa vihollismaan Iranin laskuun.

Antamassaan lausunnossa Iranin tiedusteluministeri Mahmoud Alavi vihjasi Israeliin, kun hän totesi Iranin onnistuneen värväämään ”erään vahvan valtion ministerin” agentikseen.

Israelissa ymmärrettiin heti, että iranilaisministeri tarkoitti Israelia ja 1990-luvulla Israelin hallituksessa ollutta Gonen Segev-nimistä entistä energiaministeriä.

Israel oli jo keväällä pidättänyt Segevin ja salaisessa oikeudenkäynnissä tuominnut hänet vakoilusta sekä toiminnasta vihollisvaltion laskuun.

Segev, joka on lääkäri, jäi lyhyeksi jääneen poliittisen uransa jälkeen kiinni ja tuomittiin huumeiden salakuljetuksesta.

Vapauduttuaan hän muutti Nigeriaan, missä hän hakeutui yhteyteen Iranin tiedustelupalvelun kanssa välittäen Israelia koskevaa arkaluontoista tietoa.

Pidätysmääräyksen seurauksena Päiväntasaajan Guineaan paennut Segev luovutettiin keväällä Israelin viranomaisille.

Viime kuussa säädetty kansallisuuslaki aiheuttaa edelleen ärtymystä Israelin vähemmistöjen, kuten arabien ja druusien keskuudessa.

Lisäksi muutamat ylilyönnit arjen eri tilanteissa ovat vain pahentaneet suhteita valtaväestöön.

Israelin ylin arabineuvosto on nyt päättänyt julistaa kansallisuuslain säätämispäivän eli heinäkuun 19:n kansainväliseksi Etelä-Afrikan rotusyrjintäpolitiikkaa aikoinaan noudattaneen apartheidin mukaan rotusyrjinnän vuosipäiväksi.

Arabineuvosto, joka ei edusta Jordanjoen länsirannan eikä Gazan palestiinalaisia, koostuu lähinnä parlamentin Knessetin arabiedustajista, eri alueiden paikallisista valtuutetuista sekä Israelin arabiyhteisön eri suuntausten edustajista.

Israelissa toimiva neuvosto odottaa aloitteelleen tukea palestiinalaishallinnolta, jonka toivotaan vievän asian YK:n käsittelyyn, missä se tunnustettaisiin kansainväliseksi muistopäiväksi.

Aloitteen asiamiehenä toimii Israelin parlamentissa 16 vuotta istunut arabiedustaja, Mohammed Barakeh.

Israelilaiset poliitikot ovat tuominneet arabiväestön aloitteen suoralta kädeltä eikä vertaus Etelä-Afrikan rotusyrjintään istu mitenkään Israeliin, Lähi-idän ainoaan demokratiaa, missä mm korkeimman oikeuden tuomari on arabi, maan armeijassa on useita korkea-arvoisia druusiupseereja ja parlamentissa on arabiväestöä edustavia puolueita.

Ja sitten hieman kuivempaan aiheeseen, Israelia uhkaavaan vesipulaan.

Vaikka varhainen syyssade muutama päivä sitten kasteli helteessä yhä paistattelevat israelilaiset, niin se lähinnä tuli muistuttamaan usean vähäsateisen talven uhkaamasta veden puutteesta.

Nimittäin, Israel kokee paraikaa vakavimman kuivuusjakson lähes vuosisataan, kun kuusi perättäistä vuotta ovat olleet hyvin vähäsateisia eivätkä vähälumisen Hermonvuoren sulamisvedet ole riittäneet täyttämään jokia ja vedenkeruualtaita.

Seurauksena on ollut veden huolestuttava väheneminen järvissä sekä pohjavesivaroissa. Mm. makean veden varastona toimivan Genesaretjärven pinta on viranomaisten mukaan laskenut vaarallisen alas, jopa niin, ettei järvestä lähtevään putkistoon pian riitä vettä lähistön kaupunkeihin.

Järven kuivumisen seurauksena sen keskelle on syntynyt jopa pieni saari ja siihen näyttää lähiaikoina muodostuvan kannas yhdistämään järven rantaan.

Israelin vesiviranomaiset ovat huolestuneet tilanteesta ja tiedotuskampanjoissaan kehottaneet ihmisiä kuluttamaan vettä harkiten.

Mutta kuivuuden yhä jatkuessa viranomaiset ovat harkinneet jopa vedenkulutuksen rajoittamista.

Israelilaiset eivät toistaiseksi ole halunneet tiedostaa kasvavaa vesiongelmaa, sillä Israelin Välimeren rannikolle on viime vuosina rakennettu viisi suurta meriveden puhdistamoa, jotka tuottavat 70 % maan juomaveden tarpeesta.

Lisäksi Israel kierrättää jätevedestään 80% maatalouden käyttöön.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar