Israel

2018-09-03 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Monet merkit viittaavat syksyn ja loppuvuoden aikana tilanteen kuumenemiseen, jopa kärjistymiseen... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1602/rony_smolarin_israel_-_nyt_maanantai_3_9_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT maanantai 3.9.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Monet merkit viittaavat syksyn ja loppuvuoden aikana tilanteen kuumenemiseen, jopa kärjistymiseen, Israelin pohjoisilla rajoilla.

Syynä on edelleen uhmakkaasti käyttäytyvä Iran, joka varoituksista huolimatta on viimepäivien tietojen mukaan lisäämässä sotilaallista läsnäoloaan liittolaisensa Syyrian maaperällä mutta tiedustelulähteiden mukaan myös naapurissaan Irakissa.

Iran lisäksi aseistaa etelä-Libanonissa toimivia Hizballahin siialaisjoukkoja, joiden läsnäolo hankaloittaa alueella YK:n rauhanturvatoimintaa ylläpitävien Unifil-joukkojen työtä Israelin vastaisella rajalla.

Näiden vuodesta 1978 lähtien toimivien joukkojen tehtävänä on ylläpitää herkkää rauhantilaa Israelin ja Libanonin välillä.

Israel on toistuvasti vaatinut rauhanturvajoukoilta päättäväisempiä toimia Hizballahin pitämiseksi etäällä raja-alueelta.

Suomi osallistui joukkoihin ensimmäisen kerran vuonna 1982 ja on nykyisin mukana yhdessä irlantilaispataljoonan kanssa.

Israelin ongelmana on Hizballah-joukkojen läsnäolo rajan tuntumassa sekä joukkojen varustautuminen pitkälle Israelin sisäosiin kantavin ohjuksin.

Lisäksi Hizbollahin pelätään toimivan Iranin käskystä, jos Israel ja Iran ajautuisivat sotaan.

Israel ja Hizbollah sotivat viimeiksi vuonna 2006, mikä johti nykyiseen tulitaukoon.

Hizballahin joukot ovat viime vuosina hankkineet taistelukokemusta osallistumalla hallituksen puolella Syyrian sisällissotaan.

Israelin todellinen uhka löytyy kuitenkin etäämmällä, kun satelliittikuvat Libanonin naapurista Syyriasta paljastivat muutama päivä sitten Iranin valmistumassa olevan asetehtaan Syyrian luoteisossa.

Tehdas sijaitsee lähellä venäläistä ilmatorjuntatukikohtaa ja siksi se on tähän saakka välttynyt Israelin ilmaiskuilta.

Tehtaan perustaminen todistaa selvästi Iranin ja Syyrian sotilaallisen yhteistyön tavoitteet, ja on suurena huolenaiheena Israelille.

Iranin strategiset tavoitteet Lähi-idässä osoittavat muutenkin laajenemisen merkkejä, kun monet tiedustelulähteet ovat viime aikoina raportoineet Iranin valmistautuvan Yhdysvaltojen tai Israelin mahdolliseen sotilaalliseen hyökkäykseen.

Nimittäin, Iranin väitetään sitovan oman kohtalonsa itänaapuriinsa Irakiin ja erityisesti maan enemmistönä oleviin shiialaisiin liittolaisiinsa siirtämällä sinne mm. Israeliin ja Saudi-Arabiaan asti kantavia ohjuksia kostamaan Israelin ja amerikkalaisten mahdolliset hyökkäykset.

Sen lisäksi Iranin väitetään suunnittelevan ohjustuotannon perustamista Irakiin.

Israel ei ole kommentoinut tätä tietoa, mutta toistanut pääministeri Netanjahun aikaisemman varoituksen, että Israel tuhoaa sen, joka suunnittelee juutalaisvaltion tuhoamista.

Mutta Israelia uhkaava tilanne saattaa löytyä lähes kotiovelta, kun Jordanjoen länsirannalla ja Gazassa sekä naapurimaissa Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa pakolaisina elävät miljoonat palestiinalaiset saattavat epätoivossaan reagoida Yhdysvaltojen päätökseen lopettaa rahoituksen palestiinalaispakolaisia auttavalta YK-järjestöltä UNRWA:lta.

Yhdysvallat on yli 300 miljoonalla eurolla ollut järjestölle suurin lahjoittaja.

Palestiinalaisjohto pitää Trumpin hallinnon päätöstä hyökkäyksenä palestiinalaisia vastaan sekä räikeänä loukkauksena YK:n yleiskokouksen vuonna 1949 tekemää avustuspäätöstä kohtaan, sillä UNRWA on sitoutunut yli viiden miljoonan ihmisen avustamiseen.

Avustuksista suuresti riippuvaisten pakolaisten olojen turvaamiseksi mm. Saksa ja Ruotsi ovat luvanneet lisätä apuaan, minkä lisäksi EU:n kaikkia jäsenvaltioita on pyydetty apuun.

Yhdysvaltojen mielestä pakolaisapujärjestö on korruptoitunut ja huonosti johdettu, minkä lisäksi sen ongelmallinen toiminta vain on lykännyt palestiinalaisten pakolaisongelman ratkaisua.

Yhdysvallat on nyt luvannut yhdessä muiden tahojen kanssa etsiä muita keinoja pitkään jatkuneen pakolaisongelman ratkaisuun.

Israel ei täysin kannata avustusten leikkaamista, sillä se pelkää epätoivoisiksi muuttuvien palestiinalaisten lisäävän kannatustaan Gazaa hallitsevalle radikaalijärjestölle Hamasille ja muille äärisuuntauksille.

Sen seurauksena Hamasin asema Jordanjoen länsirannalla vahvistuisi, mikä lopulta voisi päätyä Israelin kanssa jonkinlaisia suhteita ylläpitävän palestiinalaisten pääsuuntauksen Fatahin tappioon sekä terrorismin nousuun.

Kiukustunut palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas lupasi ottaa avustusasian esille puheessaan YK:n yleiskokouksessa myöhemmin syksyllä.

Myös presidentti Trumpin hallintoa vastustavat amerikkalaiset ovat varoittaneet avustusten leikkaamisen voivan vaarantaa tilanteen koko Lähi-idässä, ja se olisi ristiriidassa laajempaa rauhanratkaisua paraikaa etsivän Yhdysvaltojen etujen kanssa.

Vallitseva jännitys ja alati uhkaava sodan syttymisvaara ei kuitenkaan estä uusien ystävien saapumista vierailulle Israeliin.
Uusin heistä on eilen virallisen vierailun aloittanut kaukaisen Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte.

Moni israelilainen ehti viime päivinä kuitenkin ihmetellä mikä toi kovista puheista ja otteista tunnetun filippiiniläisvieraan ja hänen monisatapäisen valtuuskuntansa nelipäiväiselle vierailulle.

Israelilaisten mielissä on yhä presidentti Duterten vuonna 2016 pitämä puhe, kun hän julisti huumesodan rikollisia vastaan ja tekevänsä heille samaa mitä Hitler teki juutalaisille.

Vieraillessaan pääkaupungin Manilan synagogassa Duterte pyysi kuitenkin nopeasti puheitaan anteeksi ja sanoi kunnioittavansa juutalaisia ja heidän saavutuksiaan.

Juutalaiset muistavat Filippiinejä yleensä hyvällä, sillä toisen maailmansodan kansanmurhan aikana maa antoi turvapaikan 1300:lle Euroopasta lähteneelle juutalaispakolaiselle.

Israelin harmiksi presidentti Duterten oikukkaat puheet ovat johtaneet suhteiden alamäkeen Israelin lähimmän liittolaisen Yhdysvaltojen kanssa. Siksi Israel ei halua näyttäytyä vierailun johdosta kovin innokkaalta.

Mutta Duterte tuo mukanaan ministereitä, virka- ja liikemiehiä sekä armeijan ja poliisin edustajia, mistä voi päätellä neuvottelujen aiheet sekä laajuus.

Etukäteen on ollut tiedossa, että Filippiinit aikoisi hankkia armeijalleen sekä poliisivoimilleen israelilaista aseistusta ja asejärjestelmiä satojen miljoonien eurojen edestä.

Lisäksi maat haluavat parantaa kauppasuhteitaan sekä edistää yhteistyötä mm. maatalouden, lääketieteen ja tutkimuksen aloilla.

Israelissa Filippiinit nähdään kansainvälisellä näyttämöllä tärkeänä liittolaisena ja siksi pääministeri Netanjahun uskotaan hakevan diplomaattista tukea Israelin politiikalle.

Pienenä toiveena on myös ollut, että hyvien suhteiden vallitessa Filippiinit siirtäisi suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Mutta Filippiinien kansalaisia näkyy lähes kaikkialla Israelissa, sillä tuhannet ovat hakeutuneet töihin erityisesti vanhusten hoitajiksi ja avustajiksi ja heillä on siellä hyvä maine.

Virallisen ohjelmansa lisäksi presidentti Duterte ehti eilisiltana tavata näitä maamiehiään, joiden kotimaahan lähettämät ansiot tulevat suurena apuna maan taloudelle.

Arviolta 10 miljoonaa filippiiniläistä työskentelee tilapäisesti ulkomailla.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar