Israel

2018-09-06 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Varhain keväällä alkaneet ja yhä säästöliekillä jatkuvat levottomuudet Gazan rajalla ovat nyt... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1605/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_6_9_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 6.9.2018

 

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Varhain keväällä alkaneet ja yhä säästöliekillä jatkuvat levottomuudet Gazan rajalla ovat nyt johtamassa kansainväliseen jälkiselvittelyyn.

Nimittäin, Gazan rajan tuntuman israelilaiset maanviljelijät ovat aikeissa nostaa Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa sotarikoksista ryhmäkanteen Gazaa hallitsevaa Hamas-järjestöä vastaan.

Syynä ovat EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman islamistisen Hamasin yllyttämänä tapahtuneet peltojen ja metsien tuhopoltot Israelin puolella.

Kymmeniä peltohehtaareja ja metsiä menettäneet viljelijät vaativat nyt oikeutta tutkimaan Hamasin johdon toimia, kannustiko se kannattajiaan lennättämään polttopulloja kuljettaneita leijoja ja ilmapalloja rajan yli Israelin puolelle.

Viljelijöiden mukaan myös heidän muu omaisuutensa sekä henki oli kuukausien ajan vaarassa.

”He eivät vain polttaneet peltojamme, vaan he yrittivät polttaa myös meidät ja se on sotarikos”, totesivat Haagiin saapuneet israelilaisviljelijät.

Israelin viranomaiset arvioivat yksin peltojen tuhoamisen aiheuttaneen miljoonien vahingot.

Maaperä Israelin puoleisella raja-alueella on harmaan mustana lohduttoman näköinen, metsät, kasvusto ja eläimistö kadonneet ja monet ihmiset kärsivät siellä hengitysvaikeuksia. Toivottua ilmaa ja maaperää puhdistavaa sadetta odottavat siellä kaikki.

Gazan palestiinalaisten viime maaliskuussa aloittama paluumarssiksi nimetyn Israelin vastaisen kampanjan aikana toistasataa rajan ylitystä yrittänyttä palestiinalaista sai surmansa ja suuri määrä loukkaantui.

Israelilla oli pitkään vaikeuksia torjua puolelleen lennätetyt palavat ilmapallot ja leijat ja armeija yritti kuumeisesti löytää keinoja, kunnes lopulta otti tähtäimeensä niiden lähettäjät.

Mutta israelilais-palestiinalaisten ailahtelevissa suhteissa ei ainoastaan mennä taaksepäin vaan on myös pyritty löytämään kumpaakin osapuolta hyödyntävää yhteistä tekemistä.

Siitä on osoituksena Israelin ja Yhdysvaltojen käynnistämä yhteisprojekti perustaa Hebronin eteläpuolelle israelilaisia ja palestiinalaisia yrittäjiä palveleva moderni yrityspuisto.

Sen tarkoituksena on merkittävästi lisätä alueen palestiinalaisten työpaikkoja sekä saattaa yrittäjät taloudellisesti hyödyttävään keskinäiseen yhteistyöhön.

Yrityskeskittymään on suunniteltu mm. korkean teknologian keskusta, yrityshautomoja, koulutuskeskusta sekä matkailualan toimintaa.

Israel on sijoittanut projektin suunnitteluun miljoona euroa ja alueen maanrakennustyöt ovat jo käynnistyneet.

Israelin ja Yhdysvaltojen hallitukset ovat valtionvarainministeriensä neuvottelujen tuloksena sitoutuneet rahoittamaan projektia, josta halutaan tehdä malliesimerkki osoittamaan taloudellisen yhteistyön myönteisistä vaikutuksista.

Projektia on määrä esitellä Maailman talousfoorumissa Davosissa ensi tammikuussa.

Hebronin alueen projektia pidetään yhtenä kulmakivenä presidentti Trumpin hallinnon yhä salaisena pidetyssä rauhansuunnitelmassa Israelille ja palestiinalaisille.

Kaikki ei kuitenkaan ole kohdillaan Hebronissa, juutalaisten esiäitien ja -isien, kuten Aabrahamin ja Saaran, Iisakin ja Rebekan sekä Jaakobin ja Lean hautapaikkana olevassa, pääasiassa palestiinalaisten asuttamassa Länsirannan kaupungissa.

Syynä on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon vuosi sitten tekemä päätös nimetä Hebronin vanhakaupunki palestiinalaiseksi maailmanperintökohteeksi, mikä välittömästi suututti niin Israelin ja kuin Yhdysvallat.

Israelin mukaan YK:n päätös jätti huomioimatta kaupungin pitkän juutalaisen historian. Lisäksi kaupungissa sijaitseva Aabrahamin aikainen Patriarkkojen hautapaikka tekee Hebronista, Jerusalemin jälkeen, juutalaisuuden pyhimmän kaupungin.

Islamissa kaupunki on ollut pyhä vasta 1000-luvun alkupuolelta lähtien.

Israelin erimielisyydet Unescon kanssa juontavat vuoteen 2011, jolloin se YK:n ensimmäisenä järjestönä hyväksyi yhä perustamatta olevan Palestiinan valtion jäsenekseen.

Sen seurauksena Israel ja sen liittolainen Yhdysvallat katkaisivat jäsenmaksunsa järjestölle. Maat säilyttivät kuitenkin jäsenyytensä järjestössä mutta pari vuotta myöhemmin menettivät siellä äänioikeutensa.

Maiden uskotaan lopulta vetäytyvän järjestöstä tämän vuoden lopulla.

Mutta Israel on nyt päättänyt käyttää maksamatta jääneet jäsenmaksunsa juutalaisen perimätiedon sekä perinteiden vaalimiseksi ja kehittämiseksi Hebronissa.

Kaupungissa vierailee paljon matkailijoita ja juutalaisia pyhiinvaeltajia, jotka käyvät rukoilemassa Patriarkkojen hautapaikan synagogassa.

Jerusalemin lounaispuolella sijaitseva Hebron on ollut monen verisen välikohtauksen tapahtumapaikkana. Noin 200.000 palestiinalaisasukkaan kaupungin laidalla asuu muutama sata juutalaista, jotka ahtaaseen tilaan ajettuina ja Israelin armeijan antaman suojan turvin ylläpitävät kaupungin juutalaista perintöä.

Israelin ja palestiinalaishallinnon huonoista väleistä huolimatta osapuolet ovat kyenneet ylläpitämään tapaamisia julkisuudelta salassa.

Tämä kävi ilmi, kun palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas myönsi vastikään vierailulla olleille Israelin vasemmistopoliitikoille ja rauhanaktivisteille tapaavansa luonaan lähes säännöllisesti käyviä Israelin tiedustelupalvelun edustajia.

Abbas lisäksi hämmästytti vieraitaan toteamalla olevansa tiedusteluihmisten kanssa asioista lähes samaa mieltä.

Lisäksi hän vakuutti tiedusteluyhteistyön erityisesti terrorismin torjumisessa sujuvan hyvin sekä sopimuksen mukaisesti.

Poikkeuksellisen avoimesti vieraidensa kanssa keskustellut 82-vuotias Abbas kertoi myös, että amerikkalaiset rauhantunnustelijat olivat tiedustelleet hänen mielipidettään ajatuksesta perustaa liittovaltio yhdessä Jordanian kanssa.

Amerikkalaisten ehdotus ei tullut aivan tyhjästä, sillä onhan valtaosa Jordanian asukkaista juuri palestiinalaisia.

Abbas kertoi vastanneensa amerikkalaisille kannattavansa liittovaltioon kolmatta osapuolta eli Israelia, mutta epäili, ettei Israel siihen suostuisi.

Vierailleen Abbas syytti Israelia neuvotteluyhteyden katkeamisesta siitä huolimatta, että hänen mukaansa monet ulkopuoliset, kuten Venäjä, Japani, Hollanti ja Belgia ovat tarjoutuneet välittäjiksi.

”Netanjahu ei kerta kaikkiaan halua tavata minua”, kiteytti Abbas, joka alkukesällä katkaisi välinsä amerikkalaishallintoon Yhdysvaltojen tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupunkina.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar