Israel

2018-09-12 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Juutalainen maailma viettää tänään ja huomenna uuden vuoden pyhää, mikä maailman luomisesta alkaneen... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1610/rony_smolarin_israel_-_nyt_maanantai_10_9_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT maanantai 10.9.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Juutalainen maailma viettää tänään ja huomenna uuden vuoden pyhää, mikä maailman luomisesta alkaneen sekä auringon ja kuun kiertoon perustuvan juutalaisen kalenterin mukaan on vuosi 5779.

Uuden vuoden pyhää seuraa kymmenen katumuspäivän jakso, mikä huipentuu suureen sovitus- ja paastopäivään eli Jom Kippu-riin.

Juutalaisen uskon mukaan uutena vuotena Jumala kirjoittaa jokaisen ihmisen kohtalon seuraavalle vuodelle ja sinetöi sen sitten juuri sovituspäivänä. Siksi noina kymmenenä päivänä ihmisillä on tapana toivottaa toisilleen: ”Kirjoitettakoon sinulle hyvä vuosi”.

Mutta rukouksia ja hyviä toivomuksia on ollut tapana kirjoittaa pitkin vuotta myös paperilapulle Jerusalemin pyhän Itkumuurin äärellä.

Tämä juutalaisen temppelin 2000 vuotta vanha länsimuuri on merkittävä rukous- ja pyhiinvaelluspaikka niin juutalaisille kuin muille ja 1700-luvulta lähtien on ollut tapana piilottaa jokin henkilökohtainen viesti tai rukous ja jättää se muurin kivenlohkareiden saumakohtiin.

Monien mielestä muuri on Jumalaa lähin oleva paikka, sillä Hänen läsnäolonsa ei uskota siitä milloinkaan kadonneen.
Siksi lukuisat viestit on osoitettu juuri Jumalalle.

Viime aikojen merkittävimmät viestinsä tuoneet ovat olleet presidentti Donald Trump sekä Englannin prinssi William.

Nuo paperille kirjoitetut viestit poistetaan muurin hoitoa ylläpitävän säätiön toimesta kahdesti vuodessa, keväisin pääsiäistä ennen ja nyt syksyllä juutalaisen uuden vuoden kynnyksellä.

Sen lisäksi, että muuriin tehdään tilaa uusille viesteille, niin toimenpiteellä estetään myös muurin kivien rapautuminen.

Miljoonien, lukuisilla eri kielillä kirjoitettujen viestien poistaminen tapahtuu johtavan rabbin tarkassa valvonnassa ja hyvin ammattimaisesti, mikä saa yleensä laajan huomion paikallisessa lehdistössä.

Rabbin siunaamina kerätyt viestit viedään sinetöidyissä säkeissä sitten lähettyvillä sijaitsevalle Öljymäen hautausmaalle, minne ne perinteen mukaisesti, samalla tavoin, kuin vaurioituneet juutalaiset pyhät kirjoitukset, haudataan.

Juutalaisen vuoden vaihtuessa Israelin tilastokeskuksella on tapana julkaista Israelia ja sen väestöön liittyviä tilastotietoja, joita luetaan ja tulkitaan kuten Suomessa vuosittain julkaistavia verotietoja.

Tuoreet tilastotiedot kertovat seuraavaa: Israelin väkiluku on 8.9 miljoonaa, joista juutalaisia 75%, arabeja 20% ja muita vähemmistöjä 5%.

Eliniän odotukset osoittavat naisilla kohonneen 85 ikävuoteen, kun se miehillä on pysynyt lähes samana eli 81:ssä.

Avioliittoja solmittiin kuluneena vuonna lähes 53.000 kun taas vajaa 15.000 avioparia erosi. Israelin kotitaloudessa asui keskimäärin 3.3 henkeä.

Keskimääräinen bruttoansio on 2400 euroa kuussa eli lähes sama kuin Suomessa, mutta naisten palkat ovat miehiä viidesosan pienempiä.

Työmarkkinoilla eniten ihmisiä työllisti opetusala, lähes puoli miljoonaa.

Tilastotietojen liitteenä oli myös kysely. Tiedusteltaessa mm. ihmisten uskonnollisuutta, niin lähes puolet vastasi olevansa ei-uskonnollisia, viidesosa piti itseään perinteitä noudattavina, kun vastanneista toinen viidesosa katsoi olevansa uskovaisia. Vas-tanneista kymmenesosa sanoi olevansa ortodoksi-juutalaisia.

Kysyttäessä Israelin välillä hyvin vaikeasta yhteiskunnallisesta tilanteessa, niin ilmeni positiivinen tieto, minkä mukaan israelilaisista 89% sanoo olevansa tyytyväisiä elämäänsä, vaikka oma talous kaipaakin kohentamista.

Muistissahan on viime keväänä julkistettu kansainvälinen onnellisuustutkimus, missä Suomi sijoittui kärkipaikalle ja missä Israel oli 11., mm. ennen Saksaa, Iso Britanniaa ja Yhdysvaltoja. Eipä ollut huono sijoitus jatkuvasti olemassaolostaan kamppailevalta valtiolta!

Mutta Tel Avivin yliopiston näihin aikoihin julkaisema rauhanindeksi paljasti israelilaisten keskuudessa tiettyä pessimismiä, sillä maan juutalaisista 89 % ei usko sovintoon tulevana vuonna palestiinalaisten kanssa, kun taas Israelin arabiväestö on 71%:lla jonkin verran toiveikkaampi.

Nuo tiedot kertovat paljon tällä viikolla 25 vuotta sitten allekirjoitetun Israelin ja palestiinalaisten sopimuksen huonosta tilasta.

Valkoisen talon puutarhassa Washingtonissa Jasser Arafatin rinnalla seisoneen pääministeri Jitzhak Rabinin tuolloin ”Nyt riittää verenvuodatus ja kyyneleet”-julistuksesta ei ole enää kuin muistot jäljellä.

Alun innostuksen jälkeen aika on tehnyt tehtävänsä, sillä näinä päivinä alle puolet israelilaisista kannattaa kahden valtion ratkaisua palestiinalaisten kanssa.

Myös Israelin armeija näyttää juutalaisen vuoden vaihtuessa tekevän tiliä menneestä, kun armeijan edustaja teki viime viikolla harvinaisen paljastuksen.

Sen mukaan Israel on viimeisen puolentoista vuoden aikana iskenyt 200 kertaa Syyriaan, ja erityisesti siellä oleviin Iranin armeijan kohteisiin.

Paljastus oli hyvin poikkeuksellinen, sillä Israel ei yleensä ole ottanut tililleen Syyrian maaperällä tapahtuneita iskuja. Suurin osa Israelin myöntämistä iskuista ovat olleet tykistön vastaiskuja, kun sisällissodan harhalaukaukset ovat uhanneet Israelin pohjoisia alueita.

Israel on toistuvasti julistanut, ettei se aio sietää Iranin armeijan asettumista hajanaisen Syyrian maaperälle. Siksi Israelin nyt tekemää paljastusta pidetään voimakkaana kannanottona, jopa sotaan johtavana haasteena alueellista valtaansa levittävälle Iranille.

Israelissa seurataankin tarkoin, miten talousvaikeuksiin yhä syvemmälle uppoava Iran aikoisi käyttäytyä, kun Yhdysvallat myö-hemmin syksyllä kiristää talouspakotteitaan.

Jännityksestä huolimatta Israelin taloudella menee hyvin ja siihen luotetaan. Katsaus menneeseen kertoo mm. kasvuhakuisten korkean teknologian start-up-yritysten keränneen tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana huimat kolme miljardia euroa niin kotimarkkinoilta kuin ulkomailta.

Koko viime vuoden viiden miljardin tulos näyttääkin ylittyvän tänä vuonna.

Näiden yritysten kirjo on kyberturvallisuudesta kodin turvallisuuteen ja painotekniikasta tietokoneohjelmistojen säilytysratkaisuihin.

Israelin eri alojen korkea innovaatiotaito hämmästyttää kansainvälisesti ja maapallon monet jättiyritykset suuntaavat katseensa melkein ensin Israeliin, kun etsivät uutta kehitys- ja sijoituskohdetta.

On sanottu, että Israelista löytyvä energia on todistettu jo koulun fysiikan tunnilla, kun kokeellisesti on osoitettu jännityksen aikaansaavan energiaa.

Ja lopuksi: Juutalaisen ja islamilaisen ajanlaskun uudenvuodenpäivät osuvat tänä vuonna samaan aikaan, kun muslimit juhlis-tavat vuoden 1440:n alkamista.

Shana tova – Sänä jädidä säi´dä eli hyvää uutta vuotta hepreaksi ja arabiaksi.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar