Israel

2018-11-22 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Israelin arka turvallisuustilanne pelasti Benjamin Netanjahun hallituksen, sillä juuri siihen hän... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1672/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_22_11_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 22.11.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Israelin arka turvallisuustilanne pelasti Benjamin Netanjahun hallituksen, sillä juuri siihen hän vetosi, kun hän muutama päivä sitten onnistui torjumaan hallituskriisin, ainakin toistaiseksi.

Mutta Israelissa on myös todettu Netanjahun onnistuneen poliittisessa pelissään, kun hän sai pidettyä muutamat kapinoitsijat hallituksessa.

Hyvänä puhujana hän vetosi heihin, että olisi pelkuruutta paeta rintamalta ajankohtana, jolloin turvallisuustilanne on niin herkkä, kuten Netanjahu kuvasi.

Monet jäivät ihmettelemään, oliko jokin iso sotilasoperaatio tulossa ja miltä suunnalta Israelia uhataan jopa sodalla. ”Nyt on huono aika järjestää ennenaikaiset vaalit”, kiteytti Netanjahu vihjailevasti.

Mutta poliittisissa piireissä tiedostetaan, että on vain ajan kysymys, milloin yhden parlamenttipaikan enemmistöllä istuva hallitus kaatuu. Eripura sekä poliittisten irtopisteiden hankkiminen tulevia vaaleja silmällä pitäen, sekä äänestäjiä suuresti ärsyttävät loputtomat lehmäkaupat eivät lupaa nykyiselle hallitukselle pitkää ikää.

Lisäksi Netanjahu ja hänen hallituksensa sisäministeri ovat korruptioepäilyjen kohteina, mistä voi seurata lisäongelmia hallitukselle.

Lain mukaan seuraavien parlamenttivaalien tulisi Israelissa olla vuoden kuluttua, mutta niiden puolesta ei juuri kukaan uskalla lyödä vetoa.

Hallituksen työn jatkamiseksi Netanjahu saattaa saada hengähdystauon luovuttamalla ulkoministerinsalkkunsa jollekin kapinoitsijapuoleen edustajalle. Itse hän kuitenkin aikoo pitää viime viikolla itselleen ottamansa puolustusministerin salkun, vaikka turvallisuusasiantuntijat ovat painottaneet Israelin tarvitsevan kokopäiväisen puolustusministerin.

Jopa harvemmin politiikkaan puuttuvat kenraalit ovat vedonneet Netanjahuun kokopäiväisen puolustusministerin nimittämiseksi. Lisäksi on kuulunut moitteita selvän turvallisuusstrategian puuttumisesta.

Huolestuttavana pidetään myös sitä, että vihollisten uskotaan näkevän Israelin haavoittuvana erityisesti Gazan rajalla kuukausia jatkuneiden yhteenottojen päätyttyä viikko sitten vain hauraaseen tulitaukoon.

Lisäksi Libanonissa toimivien Hizbollah-joukkojen on annettu voimistua Israelin pohjoisrajalla ja Syyriassa Iranin tiedetään vahvistavan siellä läsnäoloaan.

Kun tiedossa on Israelin monesti koeteltu sotilasoppi, niin maa ei uhkatilanteessa jää odottamaan vihollisen iskua, vaan iskee ennaltaehkäisevästi itse.

Netanjahulla oli todennäköisesti juuri eri uhkakuvat mielessä, kun hän muutama ilta sitten lehdistötilaisuudessa vakavana kuvasi Israelin turvallisuustilannetta hyvin herkäksi eikä hallituskriisin aika ollut nyt.

Israelille uudet liittosuhteet merkitsevät maan strategisen aseman paranemista Lähi-idässä. Merkkejä tästä ovat israelilaisministerien viime aikaiset vierailut Persianlahden pienissä rantavaltioissa.

Viime päivinä Israelissa on liikkunut huhuja, joiden mukaan Netanjahu piakkoin vierailisi uuden liittosuhteen kannalta tärkeässä Saudi-Arabiassa. Se on yksi syy, miksi hän on kaikin keinoin pyrkinyt torjumaan hallituksensa kaatumisen.

Mutta Israel seuraa myös tarkoin sauditoimittajan Jamal Khashoggin murhatutkimuksia, jotka näyttävät päätyvän aivan kuningashuoneen kynnykselle.

Miten se vaikuttaa saudien maineeseen ja poliittiseen luotettavuuteen askarruttaa erityisesti Yhdysvaltoja mutta myös Israelia, jotka yhdessä Saudi-Arabian kanssa pyrkivät estämään Iranin vaikutusvallan leviämisen sekä alueellisen voimistumisen.

Iran näyttääkin Lähi-idän valtapelissä muuttuneen pelinappulaksi, jos pääministeri Netanjahun parlamentin suljetussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa paljastama tieto pitää paikkansa.

Hän nimittäin kertoi Venäjän äskettäin esittäneen Yhdysvalloille ja Israelille ehdotuksen, missä Iranilta poistettaisiin joitakin Yhdysvaltojen määräämiä talouspakotteita, jota vastaan Iran ja sen liittolaiset suostuisivat vetäymään Syyriasta.

Kokouksesta vuotaneiden tietojen mukaan presidentti Vladimir Putin olisi ensimmäisen maailmansodan muistotilaisuuden yhteydessä Pariisissa esittänyt tätä ehdotusta Netanjahulle.

Tähän saakka Venäjä on Israelille selittänyt iranilaisjoukkojen läsnäoloa liittolaisen Syyrian presidentin kutsuna eikä Venäjä voisi siihen puuttua.

Iranin läheisyyteen näyttää kuitenkin syntyvän rintama, missä murhatutkimuksissa ryvettyneen Saudi-Arabian lasketaan maineensa puhdistamiseksi kaipaavan liittolaisia, jopa Israelia.

Toissapäivänä tiistaina vietetyn lasten oikeuksien kansainvälisenä vuosipäivänä Israel julkisti joitakin mielenkiintoisia tilastotietoja.

Niiden mukaan Israelin väestöstä lähes kolmannes eli 2.9 miljoonaa on alle 17-vuotiaita lapsia. Heistä 72% on juutalaisia, 25% arabeja ja 3% arabi-kristittyjä ja muita.

Viime vuonna Israelissa syntyi 184.000 lasta, minkä mukaan hedelmällisyysluku synnyttänyttä naista kohti oli 3.11 lasta.
Tilastotietojen mukaan eniten lapsia oli niissä Israelin kaupungeissa, missä asukkaista huomattava määrä on ortodoksijuutalaisia. Esimerkiksi Jerusalemin väestöstä lähes 40% on lapsia, kun heitä Tel Avivissa on vain viidennes.

Israelin huvikeskuksena pidetty sekä boheemielämää ihannoiva Tel Aviv on jo ehditty leikillisesti julistaa lähes lapsettomaksi kaupungiksi.

Ja lopuksi: Suurkaupunki Tel Avivin ensimmäinen lammaspaimen on aloittanut työnsä. Hänellä on apunaan kaksi paimenkoiraa, joista toinen ymmärtää käskyt vain hepreaksi ja toinen englanniksi.

Kaikki kolme paimentavat lammaslaumaa kaupunkia halkovan Yarkon-joen puistoalueen niissä osissa, missä luonto on korkeiden tornitalojen varjossa kärsinyt ja jäänyt värittömäksi.

Lampaiden tehtävänä on kokeiluluontoisesti nyt saada luonto uudestaan eloon ja kukkimaan ja jos se onnistuu, niin lampaita saattaa lähiaikoina näkyä Yarkonin puistoissa ja Tel Avivin alueella myös muualla.

Projekti on yhden ympäristöaktivistin aikaansaannos, mitä kaupungin viranomaiset nyt tukevat. Siinä lampaiden toivotaan syövän pois ruohoa ja muuta aluskasvillisuutta, mikä ruohonleikkureita ja kasvimyrkkyjä paremmin antaa tilaa kukinnoille ja väriloistolle. Siitä voivat Tel Avivin kaikki asukkaat nauttia, vakuuttaa innostunut lammaspaimen.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar