Israel

2018-11-29 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Lähi-itä elää jännityksen kasvavassa ilmapiirissä, mitä enemmän tapahtumat liittyvät Iraniin ja sieltä... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1678/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_29_11_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 29.11.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Lähi-itä elää jännityksen kasvavassa ilmapiirissä, mitä enemmän tapahtumat liittyvät Iraniin ja sieltä kantautuviin uhmakkaisiin puheisiin.

Pian sen jälkeen, kun maan presidentti viime viikolla kuvasi Israelia syöpäkasvaimeksi, joka tulisi poistaa, niin Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei jatkoi alkuviikolla sanallista hyökkäilyä ja Israelin lisäksi kohteeksi valikoitui nyt myös Yhdysvallat. ”Joutukoot helvettiin nuo maat, jotka uhkailevat Iranin kansaa. Niiden uhkailut ja julmuudet epäonnistuvat nyt ja tulevaisuudessa eivätkä pakotteet lannista iranilaisia”, julisti ajatollah Khamenei.

Sekä presidentti Rouhani että ajatollah Khamenei ovat ottaneet lähes tavaksi arvostella kovin sanoin Israelia ja Yhdysvaltoja ja kumpikin johtaja on ennustanut Israelin sionistisen valtion tulevaisuudessa katoavan maan päältä. Yhdysvaltoja on lisäksi moitittu Iranin kansan kuristamisesta sekä palestiinalaisten toiveiden hautaamisesta.

Iranin sanallisiin hyökkäilyihin on liittynyt nyt myös parlamentin puhemies Ali Larijani, joka varoitti Iranin lähialueen arabinaapureita lämmittämästä suhteita Israeliin.

Iranista kuuluneet puheet eivät ole jääneet tuomitsematta ja pääministeri Benjamin Netanjahun kärkevän vastauksen lisäksi Euroopan maista Itävalta ja Saksa ovat painottaneet Iranille, ettei Israelin olemassaolo ole kyseenalaistettavissa.

Iranin hermostuneisuus on ilmeinen, sillä maa kamppailee talouspakotteiden sekä vähenevien öljytulojen kourissa. Iran joutuu lisäksi toteamaan yhä useamman arabi- ja muslimimaan hakeutuvan yhteistyöhön, jopa diplomaattisuhteisiin Israelin kanssa, mikä on johtamassa uusiin strategisiin liittosuhteisiin sekä Iranin eristämiseen.

Iranin uhmakkuus on vaikuttanut myös siihen, että Yhdysvallat aikoo vastoin aikaisempia suunnitelmia, pitää edelleen joukkojaan Lähi-idässä.

Presidentti Donald Trump ilmoitti toissa päivänä joukkojen jäävän alueelle lähinnä Israelin vuoksi, mikä yleisesti on tulkittu pelotteeksi Iranin uhkailuille ja laajentumispolitiikalle. Ovathan niiden kohteina olleet myös alueen muut Yhdysvaltain liittolaiset.

Yhdysvallat on samalla päättänyt lisätä paineita Irania kohtaan vaatimalla kansainvälistä atomienergiajärjestöä IAEA:ta tutkimaan Israelin haltuunsa ottamia laajoja tietoja Iranin salaisesta ydinaseohjelmasta.

Ne tulivat päivänvaloon, kun pääministeri Netanjahu viime tammikuussa paljasti, että Israelin tiedustelupalvelu Mossad oli onnistunut salakuljettamaan Iranista kuorma-autolastillisen verran asiakirjoja sekä tietokoneen muistilaitteita, jotka osoittavat Iranilla sittenkin olleen ydinasetta tavoitteleva salainen ohjelma.

Atomienergiajärjestö ei Israelin mielestä kuitenkaan ole suhtautunut paljastuneeseen tietoon vakavasti, vaikka se osoittaa Iranin valehdelleen aikeistaan.

Yhdysvaltojen painostuksen uskotaan nyt saavan järjestön tarkkailijat ja tutkijat paneutumaan toden teolla laajaan todistusaineistoon.

Näinä päivinä niin Israelia kuin juutalaista maailmaa huolestuttaa juutalaisvastaisuuden eli antisemitismin lisääntyminen ja yleistyminen erityisesti Euroopassa, missä kansanmurhasta holokaustista on kulunut hieman yli seitsemän vuosikymmentä.

Juutalaisia kohteita vastaan on viime vuosina hyökkäilty ja juutalaisia ahdisteltu. Lisäksi sosiaalisesta mediasta on tullut ase juutalaisia vastaan.

Ilmiön kartoittamiseksi amerikkalainen uutiskanava CNN teki vastikään laajan kyselyn seitsemässä EU-maassa: Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Unkarissa, Ruotsissa ja Britanniassa.

Kyselyssä ilmeni, että Euroopassa harva myöntää suhtautuvansa kielteisesti juutalaisiin mutta vanhat ennakkoluulot ja käsitykset elävät kuitenkin edelleen.

Esimerkiksi, moni uskoo juutalaisilla olevan paljon enemmän valtaa kuin heillä todellisuudessa on.

Lisäksi kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi juutalaisten määrän todellista isommaksi sekä maailmassa että omissa kotimaissaan.

Esimerkiksi neljännes unkarilaisista sekä viidennes briteistä ja puolalaisista uskoo, että juutalaisia on maailman väestöstä viidennes, kun todellisuudessa heitä on 0,2 prosenttia.

Vastaajien asenteista kertoo myös se, että joka kymmenes sanoi suhtautuvansa kielteisesti juutalaisiin. Puolassa luku oli peräti 15 prosenttia ja Unkarissa 19.

Lisäksi Puolassa ja Unkarissa joka kymmenes uskoo, että juutalaisilla on liian paljon taloudellista valtaa maailmassa.

Vastaajista lähes viidennes syytti antisemitismistä juutalaisten omaa käyttäytymistä ja yli viidenneksen mielestä syynä antisemitismiin on Israelin valtion toiminta.

Mutta yli puolet vastaajista katsoo, että Israelilla on oikeus olla olemassa juutalaisena valtiona. Kolmannes kuitenkin uskoo, että Israel käyttää holokaustia tekojensa oikeuttajana.

Kysely valitettavasti paljasti myös sen, että ajan myötä eurooppalaisten tietämys juutalaisten joukkomurhasta toisen maailmansodan aikana on hiipumassa.

Kolmannes vastaajista sanoi, että he tietävät vähän tai eivät tiedä mitään natsien tekemästä joukkomurhasta. Viisi prosenttia sanoi, ettei ollut edes kuullut siitä.

Kuitenkin selvä enemmistö vastaajista tunsi juutalaisten toisen maailmansodan aikaisen joukkomurhan.

Tutkimuksesta ilmeni mielenkiintoinen tieto, minkä mukaan joukkomurhasta tietämättömien osuus oli suurin Adolf Hitlerin synnyinmaassa Itävallassa. 40 prosenttia itävaltalaisista aikuisista sanoi, ettei tiedä holokaustista paljoakaan, ja nuorista 12 prosenttia ei ollut koskaan kuullutkaan siitä.

Kaikista vastaajista kaksi kolmasosaa uskoi holokaustin muistamisen auttavan varmistamaan, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan ja puolet uskoi juutalaisten joukkotuhon muistamisen auttavan torjumaan antisemitismiä nykypäivänä.

Tutustuttuaan näihin tutkimustuloksiin pääministeri Netanjahu totesi yksiselitteisesti, että juutalaisvaltion olemassaolon kieltäminen on antisemitismiä ja että vastauksena ilmiöön on Israel ja sen puolustusvoimat.

Ja lopuksi, tuohon samaan aiheeseen liittyen:

Hollannin valtion rautatiet on ilmoittanut aikovansa maksaa korvauksia niille jälkeläisille, joiden omaiset toisen maailmansodan saksalaismiehityksen aikana kuljetettiin rautateitse Saksan tuhoamisleireihin.

Hollannin lähes koko juutalaisväestö, yli sata tuhatta, koki lopullisen kohtalonsa noissa leireissä. Heidän joukossa oli päiväkirjastaan tunnetuksi tullut teinityttö Anne Frank.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar