Israel

2018-12-03 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Israelilaiset ovat viime viikkoina voineet kokea luonnossa vähitellen tapahtuvat muutokset, kun pitkä... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1681/rony_smolarin_israel_-_nyt_maanantai_3_12_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT maanantai 3.12.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Israelilaiset ovat viime viikkoina voineet kokea luonnossa vähitellen tapahtuvat muutokset, kun pitkä kuiva ja helteinen vuodenaika on vaihtunut sateita tuovaksi talveksi.

Koko maa tarvitsee sateita ja niiden puolesta jopa päivisin rukoillaan synagogissa. Ensisateiden vaikutukset ovat jo nopeasti näkyneet lähes kaikkialla mutta erityisesti maan eteläosissa Gazan rajan tuntumassa, missä yli puoli vuotta jatkuneiden levottomuuksien aikana palestiinalaiset polttivat Israelin puoleiset pellot, kasvihuoneet sekä metsiköt. Luonto paloi mustaksi ja ilmassa leijui terveydelle haitallisia tuhkapilviä.

Sateiden tultua tuhka on nyt huuhtoutunut pois ja luonto on hetkessä hörpännyt kaiken veden ja kosteudet ja nopeasti alkanut viheriöidä. Samalla ilma on muuttunut raikkaaksi ja helpommin hengitettäväksi ja myös linnut ja muut aluetta välttäneet ja sieltä hävinneet eläimet ovat vähitellen palanneet. Maisemassa näkyy myös karjaa laitumilla sekä viljelijöitä kylvämässä paloista toipuvia peltojaan.

Runsaita sateita toivotaan myös turvallisuussyistä, sillä ne torjuvat Gazan puolelta lennätettyjen polttopullojen syttymistä.
Mutta Gazan lähettyvillä asuvat israelilaiset tiedostavat viime aikoina rauhoittuneen tilanteen voivan herkästi leimahtaa uudestaan ilman polttopulloja, mutta paljon vaarallisemmin, etäälle kantavien rakettien muodossa.

Raja-alueen asukkaat ovat nyt rauhallisen jakson vallitessa houkutelleet israelilaisia muualta tutustumaan uutiskuvissa aikaisemmin niin synkkänä näyttäytyneen maiseman muuttumista kauniiksi väriloistoksi.

Sateet eivät kuitenkaan ole olleet niin rankkoja, että aluetta uhkaisi vedenpaisumus. Kuitenkin harras kristitty hollantilainen puuseppä ja Israelin kannattaja on rakentanut Raamatusta tuntemamme arkin, joka hollantilaisessa satamassa paraikaa odottaa kuljetusta kohti Israelia.

Arkin rakentaja, 60-vuotias Johan Huibers, kertoo ottaneensa mallia Raamatusta, ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kuvatusta Nooan arkista.

”Tee itsellesi arkki honkapuista, rakenna arkki täyteen kammioita, ja tervaa se sisältä ja ulkoa. Ja näin on sinun se rakennettava: kolmesataa kyynärää olkoon arkin pituus, viisikymmentä kyynärää sen leveys ja kolmekymmentä kyynärää sen korkeus.”

Hollantilaisarkin rakentamiseen meni neljä vuotta ja valmistuttuaan sen pituudeksi tuli 125 metriä, leveydeksi 29 ja korkeudeksi 23 metriä. Kokonaispainoa kertyi 2.500 tonnia.

Huibersilla oli apunaan joukko samanmielisiä vapaaehtoisia, ja yli miljoona euroa maksanut arkki-projekti rahoitettiin pääasiassa lahjoitusvaroin.

Sillä välin, kun Dordrechtin satamassa oleva arkki erilaisine eläin-hahmoineen odottaa pitkää ja kallista hinauskuljetusta kohti Israelia, siitä on tullut suosittu turistinähtävyys, millä myös kuljetus rahoitetaan.

”Arkin kautta haluan kertoa ihmisille Jumalasta, sillä halusimme rakentaa jotain selittämään Raamatun todellisuutta”, sanoi ylpeä arkinrakentaja.

Veteen liittyy myös seuraava aihe: Nimittäin, Israel on tiiviiden neuvottelujen tuloksena vastikään sopinut Kyproksen, Kreikan ja Italian kanssa maailman pisimmän merenalaisen kaasujohdon rakentamisesta Välimeren itäisestä pohjukasta Eurooppaan. Tällä viisi vuotta kestävällä ja noin 6 miljardia euroa maksavalla projektilla on myös EU:n tuki.

Meren pinnasta yli kolmen kilometrin syvyydessä kulkevan maakaasuputken pituudeksi on laskettu 2100 km.

Maakaasu johdetaan putkeen aluksi Israelin ja Kyproksen Välimerestä löytyneiltä kaasukentiltä, mutta myöhemmin putkea voisivat erillisellä sopimuksella myös alueen muut maakaasuntuottajat käyttää.

Israel näyttää jatkossa muuttuvan Euroopalle merkittäväksi maakaasun toimittajaksi, mikä ei voi olla vaikuttamatta myönteisesti maanosamme ja Israelin välisiin taloudellisiin ja poliittisiin suhteisiin.

Kaasuputkihanke on samalla ensimmäinen Israelin ja EU:n yhteisesti toteutettava mittava infrastruktuuriprojekti.

Israelin rannikon ulkopuolelta on viime vuosina tehty myös merkittäviä öljylöytöjä, joten Israelista on hyvää matkaa tulossa myös öljyntuottajamaa.

Mutta kaikki on sidoksissa alueen herkkään yleistilanteeseen ja siinä suurimman uhan muodostaa, ainakin tällä hetkellä Iran, joka oman asemansa vahvistamisen lisäksi voimaperäisesti aseistaa Israelia vastaan toimivia aseellisia joukkoja.

Tuorein näyttö on viime viikolta, kun iranilaisen rahtikoneen kerrottiin lennättäneen liittolaiselleen Hizbollahin joukoille aseita ja aseteknologiaa Teheranista suoraan Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin.

Iranin kerrotaan myös koelaukaiseen ydinkärkeä kuljettavan keskimatkan ohjuksen, mikä Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon mukaan rikkoo Iranin kanssa tehtyä kansainvälistä ydinaseen kehittämistä kieltävää sopimusta. Amerikkalaisten mukaan Iran paljastaa näin todelliset aikeensa.

Lisäksi Iranin merivoimat on juuri rakentanut ensimmäisen häivetekniikkaa hyväksikäyttävän Sahand-luokan hävittäjäaluksen, minkä uskotaan merkittävästi kohentavan Iranin iskukykyä.

Kansainvälisen kauppasaarron kohteena oleva Iran on viime vuosina nopeasti kasvattanut ja kehittänyt aseteollisuuttaan. Maan suurin haaste on sen oman öljyviennin turvaaminen Persianlahteen johtavassa Hormuzin salmessa, missä erityisesti amerikkalainen laivasto partioi vesiä.

Laivastonsa liikkuvuuden varmistamiseksi Iranin on kerrottu tavoittelevan laivastotukikohdan perustamista sisällissodassa olevaan Jemeniin tai Syyriaan. Mutta se tuskin toteutuu ilman Yhdysvaltojen ja Israelin sotilaallista väliintuloa.

Epävarmuutta lisää myös Israelin kuohuva sisäpoliittinen tilanne, mikä eilen sai uusia kierroksia, kun poliisi suositteli syytteiden nostamista kuukausia korruptioepäilyjen kohteena ollutta pääministeri Benjamin Netanjahua vastaan.

Mutta viimeinen sana on maan oikeuskanslerilla ja siksi myös politiikan pelätään astuvan kuvaan mukaan. Netanjahun joutuessa syytettyjen penkille se tietäisi hänen hallituksensa että hänen poliittisen uransa loppua sekä ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Oppositio on jo ehtinyt niitä vaatia, mutta Israelin television eilisiltaisessa uutislähetyksessä arveltiin asiaan liittyvän vielä monta käännettä.

Mutta onko Israelilla varaa hallituskriisiin, miettivät israelilaiset, kun monet merkit viittaavat jännityksen kiristymiseen Lähi-idässä?

Israel on sodan tai kriisin uhatessa kuitenkin kyennyt tiivistämään sisäpoliittiset rivinsä ja lähiaikoina onkin nähtävissä, mitä vaikutuksia on Netanjahun muutama viikko sitten vihjailemilla ”akuuteilla kansallisilla uhilla”.

On arvailtu niiden liittyvän Iraniin ja mahdollisesti myös Syyrian epävakaaseen tilanteeseen, missä myös Israel käyttää tilannetta hyväkseen ja viimeksi torstaina se iski ilmavoimillaan toistamiseen siellä oleviin iranilaiskohteisiin. Pelättävissä on, ettei Iran enää kauan voisi sietää joukkojensa ja asemiensa tuhoamista vaan pyrkisi kostamaan lähinnä liittolaistensa kautta.

Tilanteesta kertoo paljon myös se, että Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla pitävänsä edelleen joukkojaan Lähi-idässä, erityisesti liittolaisensa Israelin takia.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar