Israel

2018-12-10 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Kahdeksan päivää vietettävän hanuka-juhlan viimeinen kynttilä sytytettiin eilisiltana eri puolilla... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1684/rony_smolarin_israel_-_nyt_maanantai_10_12_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT maanantai 10.12.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Kahdeksan päivää vietettävän hanuka-juhlan viimeinen kynttilä sytytettiin eilisiltana eri puolilla Israelia sekä juutalaista maailmaa.

Hanuka näkyy täällä Israelissa siinä, että koulujen ollessa lomalla perheet useammassa polvessa ovat liikkeellä ja tiet ovat hyvin ruuhkaisia ja kahvilat ja ravintolat ovat tungokseen saakka täynnä.

Hanuka-lomaviikkoa ehti täällä jonkin verran sotkea poikkeuksellisen kovat sateet, jotka monin paikoin saivat valtatiet ja jokiuomat tulvimaan. Lisäksi ihmisiä jouduttiin pelastamaan veden valtaamista kodeistaan.

Eilen kerrottiin Israelin keskiosissa kolmen päivän aikana sataneen enemmän kuin yleensä koko talven aikana. Vaikka talvisateet nähdään pitkän kuivan kauden jälkeen siunauksena, niin rankkasateiden tuoman veden pelätään kulkeutuvan mereen eikä kuivaan maaperään.

Kuitenkin Israelin päävesivaraston eli Genesaretin järven pinta nousi viikonloppuna kolme senttiä, mutta se on useamman kuivan vuoden jälkeen edelleen lähes kuusi metriä täyden vesimäärärajan alapuolella.

Hanukan ja rankkasateiden lisäksi israelilaisten huomio on viime päivinä ollut maan Libanonin vastaisella pohjoisrajalla, missä armeijan erikoisjoukot ovat paljastaneet iranilaismielisten Hizbollahin joukkojen Israelin puolelle ulottuvia hyökkäystunneleita.

Armeija on kehittämillään laitteilla kyennyt paikallistamaan rajan alittavia tunneleita, joita Hizbollahin on uskottu suunnitelleen käytettäviksi israelilaisten sieppaamiseen, jopa Israelin pohjoisosien miehittämiseen.

Hizbollahin tiedetään kouluttaneen tähän tarkoitukseen Radwan-nimisiä erikoisjoukkoja.

Tunneleita on löytynyt kymmeniä metrejä Israelin puolelta ja aivan ihmisten talojen pihojen alta, mikä nyt on saanut armeijan aloittamaan ”Pohjoiseksi kilveksi” nimittämänsä operaation.

Paraikaa Israel kaivaa tunnelit näkyviin ja tuhoaa ne ainoastaan omalla puolellaan, sillä Israel ei halua pahentaa muutenkin jännitteistä tilannetta rajalla, missä Hizbollahin aseelliset tarkkailevat jokaista liikettä Israelin puolella.

Kaivuutyötä ovat kuitenkin turvaamassa Israelin armeijan erikoisyksiköt ja muualla armeija on valmiudessa siltä varalta, että tilanne rajalla kehittyisi yhteenotoksi.

Israel on jo varoittanut kahden rajan tuntumassa sijaitsevan libanonilaiskylän asukkaita mahdollisesta yhteenotosta ja kehottanut heitä etääntymään rajan läheisyydestä.

Israel on painottanut puolustavansa alueensa koskemattomuutta ja valittanut tunneleista YK:lle sekä raja-aluetta valvoville monikansallisille Unifil-rauhanturvajoukoille.

Israelin armeijan komentaja sekä Unifil-joukkojen komentaja keskustelivat aiheesta viimeksi eilen.

Israel on lisäksi vaatinut Unifil-joukkoja etsimään tunnelien Libanonin-puoleiset sisäänmenoaukot sekä sulkevan ne, sillä tunnelit ovat vastoin YK:n päätöslauselmaa, mikä vuonna 2006 päätti Israelin ja Hizbollahin viimeisimmän yhteenoton.

Hizbollahin väitetään myös muuttaneen rajan pinnassa olevia libanonilaiskyliä sotilastukikohdiksi, mikä myös sotii tuota YK:n päätöslauselmaa vastaan.

Israel on saanut kansainvälistä tukea toimilleen raja-alueella ja viimeksi lauantai-iltana pääministeri Benjamin Netanjahu ja presidentti Vladimir Putin olivat puhelinyhteydessä. Netanjahu selosti käynnissä olevaa tunnelioperaatiota, jonka Venäjä on täysin hyväksynyt.

Netanjahu painotti Israelin myös seuraavan tilannetta Syyriassa sekä siellä olevien iranilaisjoukkojen liikkeitä. Puhelinkeskustelu kertoo myös syksyllä viilentyneiden suhteiden korjautumisesta, minkä lisäksi Israelin ja Venäjän sotilasedustajien on ilmoitettu lähiaikoina tapaavan. Myös Netanjahu ja Putin sopivat keskinäisestä tapaamisesta lähiaikoina.

Lontoossa toimiva kansainvälinen markkinatutkimuslaitos on uusimmassa katsauksessaan todennut Jerusalemin tulleen maapallon nopeimmin kasvavaksi matkailukohteeksi.

Katsauksen mukaan Jerusalemiin suuntautuvan matkailun ennustetaan kasvavan tänä vuonna voimakkaasti, kokonaista 38%. Myös viime vuonna kasvu oli suuri, 32%.

Tähän ovat vaikuttaneet Pyhän maan uskolliset matkailijat, markkinointiin tehdyt monet eri panostukset sekä Jerusalemin kohentunut turvallisuustilanne.

Matkailu Israeliin on muutenkin lisääntynyt, kun samanaikaisesti mm. Egypti ja Tunisia ovat menettäneet matkailijoita.

Esimerkiksi marraskuussa Israeliin saapui ennätyksellisen paljon turisteja, lähes 400.000, mikä merkitsee 9%:n kasvua verrattuna edelliseen vuoteen ja yli kolmanneksen enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Turismi on Israelille merkittävä tulolähde ja kuluvan vuoden 11:n ensimmäisen kuukauden aikana matkailutulot ovat ylittäneet viisi miljardia euroa.

Jerusalemin vanhan kaupungin muurien sisäpuolella kulkevan Via Dolorosan eli kärsimysten tien varrella sijaitseva vasta kunnostettu Terra Sancta-museo esittelee paraikaa Jeesuksen aikaisia arkeologisia esinelöytöjä.

Näyttelyssä on esillä esineitä Jeesuksen elinajalta parin tuhannen vuoden takaa, kuten käyttöesineitä, mosaiikkeja, kolikoita sekä Raamatun aikaisia kirjoituksia.

Esineistö on koottu Pyhän maan eri lähteistä sekä muista näyttelyistä, ja erityisesti katolisen kirkon omaisuutta valvovien fransiskaani luostariveljien kokoelmista eri puolilta Lähi-itää.

Museon johtaja, isä Eugenio Alliata painottaa museon olevan yhä keskeneräinen mutta toivoo sen tulevan kahden vuoden sisällä valmiiksi.

”Haluamme painottaa Jeesuksen elämän liittyvän läheisesti juuri tähän Pyhään maahan. Siksi näyttelyn tulee kristittyjen lisäksi kiinnostaa myös juutalaisia sekä muslimeja”, vakuutti isä Alliata lehdistölle eilen.

Ja lopuksi ikävä uutinen, mutta Israelissa niin valitettavan usein tapahtuva. Nimittäin myöhään eilisiltana Jordanjoen länsirannan siirtokunnan bussipysäkillä seisoneita israelilaisia joutui ohiajaneesta ajoneuvosta ammutun luotisarjan kohteiksi. Seitsemän haavoittui, joukossa viimeisillään raskaan ollut nuori nainen ja hänen aviomiehensä. Naisen tila on kriittinen mutta lapsi onnistuttiin pelastamaan. Ampuja tai ampujat ovat yhä tavoittamatta.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar