Israel

2018-12-13 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Israelissa ollaan kovasti huolestuttu juutalaisvastaisuuden eli antisemitismin tilasta Euroopassa... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1688/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_13_12_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 13.12.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Israelissa ollaan kovasti huolestuttu juutalaisvastaisuuden eli antisemitismin tilasta Euroopassa, missä maanosan juutalaisasukkaat näkevät tulevaisuutensa epävarmoina.

Kahdessatoista Euroopan maassa tehdyssä kyselyssä lähes 17.000 juutalaisesta 80% näki suurimpana uhkanaan juutalaisvastaisuuden. Vastaajista lisäksi 40% oli kuluneen viiden vuoden aikana itse kokenut juutalaisvastaisuutta jopa niin, että yksi kolmesta vastaajasta sanoi harkitsevansa muuttoa Euroopasta muualle.

Esimerkkinä maakohtaisesta ilmiöstä Ranskassa, missä asuu puoli miljoonaa juutalaista, antisemitistisiksi luokitellut tapaukset ovat kuluvan vuoden aikana lisääntyneet 69%. Maan pääministeri Edouard Philippe äskettäin jopa totesi tapauksia olevan huolestuttavan paljon eivätkä kaikki tapaukset edes tule viranomaisten tietoon.

Britanniassa juutalaiset ovat varuillaan, kun tuntevat olemassaolonsa uhatuksi, jos pääministerin, konservatiivien, Theresa Mayn poliittinen kilpailija, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn nousisi valtaan. Corbynin johtamassa työväenpuolueessa Israelin ja juutalaisvastaiset äänet ovat viime vuosina lisääntyneet, jopa kärjistyneet ja Corbyn itse on ilmoittanut pitävänsä palestiinalaisia terroriryhmiä kuten Hamasia ja Hizbollahia ystävinään.

Ruotsissa äärioikeiston voimistuminen sekä joidenkin maahanmuuttajataustaisten radikalisoituminen on ajanut maan juutalaiset ahtaalle, jopa niin, että pieni juutalaisseurakunta Uumajassa jouduttiin viime vuonna sulkemaan.

Perinteisen juutalaisvastaisuuden lisäksi yleistynyt kansallismielisyys sekä poliitikkojen ulostulot, jopa kiihotus ja vihapuhe sekä sosiaalisen median hyväksikäyttö ovat lisänneet juutalaisten huolta Euroopassa.

Myös Lähi-idästä tulleiden maahanmuuttajien Israelin vastaiset asenteet näkevät Euroopan juutalaisten edustavan vihollista Israelia ja näin saattaneet juutalaiset sijaiskärsijöiksi.

Erityisen huolestuttavina juutalaiset pitivät tilannetta Ranskassa, Saksassa, Puolassa ja Belgiassa.

Euroopan Unionin perusoikeuksien viraston tekemä tutkimus kattoi 96% maanosan juutalaisyhteisöistä.

Mutta tässä huolestuttavassa tilanteessa löytyy myös toivon valoa, kun tutkimustulosten julkistamisen seurauksena EU:n jäsenmaat sopivat toimista turvallisuuden sekä turvallisuustunteen lisäämisestä Euroopan juutalaisten keskuudessa.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermanns jopa totesi, ettei Eurooppaa olisi ellei juutalaiset tunne oloaan turvatuksi. Hän lisäksi muistutti toisen maailmansodan aikaisesta holokaustista eli kuuden miljoonan Euroopan juutalaisen kansanmurhasta natsi-Saksan toimesta.

Lievä enemmistö maapallon 15 miljoonasta juutalaisesta asuu muualla kuin Israelissa, mutta tuo suhde voi lähivuosina muuttua juutalaisvastaisuuden annettaessa levitä maapallolla. Mm. Ranskassa viime vuosina juutalaisiin kohdistuneet väkivalta- ja terrori-iskut ovat saaneet maan juutalaisia muuttamaan suurin joukoin Israeliin ja esimerkiksi Netanyan rantakaupungin ilme on viime vuosina merkittävästi muuttunut. Kaupungin keskustan pääkatu on muuttunut ranskalaistyylisten kahviloiden keskittymäksi, missä yleisin puhuttu kieli on ranska ja missä pikku liikkeitä nykyisin kutsutaan butikeiksi.

Myös Englannin eroon EU:sta eli Brexitiin sitoutuneen pääministeri Theresa Mayn mahdollinen vaihtuminen työväenpuolueen Jeremy Corbyniksi ennustetaan näkyvän juutalaisten muuttona Israeliin.

Mutta Israel kykenee houkuttelemaan maahanmuuttajia Euroopasta vain, jos olot ja turvallisuustilanne pysyvät maassa vakaina. Kansanvaltaa eli demokratiaa noudattavana oikeusvaltiona Israel on myös kehittynyt merkittäväksi korkean teknologian valtioksi, mikä omalta osaltaan vetää osaajia puoleensa.

Israelin vakaus näkyy myös maan ulkosuhteiden kehityksessä. Ehkä paras merkki tästä on useiden arabimaiden hakeutuminen yhteistyöhön jopa diplomaattisuhteisiin Israelin kanssa.

Lisäksi yhdistyneen Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupunkina alkaa olla arkista todellisuutta Yhdysvaltojen tehtyä vuosi sitten asiasta oman päätöksensä, ja sitä seurasi Etelä-Amerikan Guatemala. Viime päivinä myös Brasilian, Australian ja Romanian on kerrottu harkitsevan suurlähetystönsä siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin.

Myös monen muun valtion on väitetty harkitsevan lähetystönsä siirtämistä, mutta esteeksi on mainittu kiinteistöjen kalliit hinnat Jerusalemissa.

Israelin viranomaiset ovatkin nopeasti tarttuneet ongelmaan ja ryhtyneet toimiin diplomaattikorttelin rakentamiseksi ulkovaltojen edustustoille Jerusalemin kaakkoisosaan.

Israelin kerrotaan paraikaa neuvottelevan Jerusalemin tunnustamisesta kymmenen valtion kanssa.

Ohitettu tosiasia on se, että itsenäisen Israelin aikana eri valtioiden päämiehet ovat vierailleet Jerusalemissa, ulkovaltojen diplomaatit ovat jättäneet valtuuskirjeensä siellä istuvalle Israelin presidentille, virkamiestasolla diplomaatit ovat pitäneet yhteyttä kaupungissa toimivaan ulkoministeriöön ja maan muihin ministeriöihin sekä parlamenttiin Knessetiin ja käyneet keskusteluja maidensa kahdenvälisistä suhteista juutalaisvaltion kanssa juuri Jerusalemissa.

Tämä on diplomatian sekä kahdenvälisten suhteiden kansainvälinen käytöstapa. Mutta eipä ole Israelin pääkaupungin kohdalla, kun valtiot eivät ole suostuneet tunnustamaan Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi.

Jerusalemin asema hiertää tunnetusti myös Israelin ja palestiinalaisten suhteita ja on yhtenä esteenä kauan toivotulle sovinnolle.

Paljon kannatusta nauttivan palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin vakavimpana kilpailijana ja perijänä pidetty Mohammed Dahlan on viime päivinä aikaansaanut ihmetystä ilmoitettuaan kannattavansa Israelin kanssa kahden valtion ratkaisun sijasta yhden yhteisen valtion ratkaisua.

”Tietysti unelmamme on oman itsenäisen Palestiinan valtion perustaminen, mutta Yhdysvallat ja Israel eivät milloinkaan tule sitä hyväksymään”, totesi palestiinalaishallinnon entinen turvallisuuspäällikkö Dahlan Venäjän televisiokanavalle.

”Sen sijaan, että ylläpidämme lähes mahdotonta unelmaamme, meidän tulee pyrkiä yhteen ja yhteiseen valtioon, missä vaadimme palestiinalaisille täysiä oikeuksia sekä itsenäistä ja Israelista riippumatonta elämää”, tarkensi Dahlan, joka useiden Israelissa vietettyjen vankila-aikojensa aikana on oppinut tuntemaan Israelin sekä puhumaan hepreaa.

Hänellä väitetään lisäksi olevan hyvät suhteet palestiinalaisia taloudellisesti tukeviin Persianlahden arabivaltioihin. Myös Israelissa Dahlania pidetään tulevana palestiinalaisjohtajana, jonka kanssa voisi tulla toimeen.

Lopuksi surullista tietoa: Perhepiirissä naisiin kohdistuva väkivalta on huolestuttavasti lisääntynyt Israelissa, niin juutalaisessa kuin arabiyhteisössä.

Kuluvan vuoden aikana 25 naista on surmattu perhepiiriin kuuluvan henkilön toimesta. Tuo luku tuli vertauskuvalliseksi mm eilen, kun joukko mieltään osoittaneita naisia katkaisi 25 minuutiksi liikenteen Tel Avivin keskustassa. Myös lukio-opettajat keskeyttävät työnsä tänään 25 minuutiksi ja lisää mielenilmaisuja on luvassa eri puolilla maata, kunnes viranomaiset tarttuvat ongelmaan ja kiinnijoutuneille tekijöille langetetaan ankarat rangaistukset.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar