Israel

2018-12-17 Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10. Viikon sisällä useita terrori-iskuja kokenut Israel saattoi viikonlopulla hieman iloita, kun Australia... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1690/rony_smolarin_israel_-_nyt_maanantai_17_12_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT maanantai 17.12.2018

Rony Smolarin Israel - NYT –uutisraportti Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin ja torstaisin klo 8:50. Uutisraportit uusitaan klo 15:05 ja 21:10.

Viikon sisällä useita terrori-iskuja kokenut Israel saattoi viikonlopulla hieman iloita, kun Australia päätti tunnustaa Jerusalemin länsiosa maan pääkaupunkina. Päätöstä oltiinkin Israelissa jo jonkin aikaa ehditty odottaa. Viive johtui siitä, kun Australian lähialueella sijaitsevat muslimivaltiot Indonesia ja Malesia vastustivat voimakkaasti pääministeri Scott Morrisonin aikeita uhkaamalla jopa kauppasuhteiden katkaisemisella.

Pääministeri Morrison piti kuitenkin päänsä ja selitti maansa ratkaisua sanomalla, että kaupungin itäosa tunnustetaan aikanaan Palestiinan pääkaupunkina, kun kiistan osapuolet ovat sopineet kahden valtion ratkaisusta. Palestiinalaishallinto on kuitenkin odotetusti tuominnut Australian päätöksen.

Australia ei näillä näkymin kuitenkaan ole aikeissa siirtää suurlähetystöään Tel Avivista Jerusalemin länsiosaan.

Australian päätös tavoitti Israelin lauantaina ja vaikka päätös painostuksen seurauksena lopulta oli vesitetty versio Yhdysvaltojen vuosi sitten tekemästä jakamattoman Jerusalemin tunnustamispäätöksestä, niin Australia kuuluu nyt niiden harvojen valtioiden joukkoon, jotka ylipäätään ovat tunnustaneet Jerusalemin aseman.

Mutta Israelin ja palestiinalaisten sovinto näyttää edelleen hyvin etäiseltä, sen ovat viime päivien tapahtumat osoittaneet.
Viikko sitten Jordanjoen länsirannalla tapahtuneessa terrori-iskussa menehtyi Israelin kokeman pitkän ja verisen terrorihistorian kaikkien aikojen nuorin, neljän päivän ikäinen poikavauva.

Siitä lähtien terrori-iskut ovat lisääntyneet ja levinneet myös Jerusalemiin ja Hebroniin, ja viisi israelilaista, joukossa kaksi sotilasta, on saanut surmansa ja useita loukkaantunut.

Israel on hyökkääjien jäljittämiseksi lähettänyt joukkoja syvälle palestiinalaisalueille, jopa hallintokaupunkiin Ramallahiin, missä joukot ovat välillä käyneet tulitaisteluja ja välillä kohdanneet kiviä ja polttopulloja heitelleitä palestiinalaisia. Tilanne onkin alkanut muistuttaa aikaisemmin koettua palestiinalaisten kansannousua intifadaa.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on tuominnut Israelin siviileihin kohdistuneet iskut ja määrännyt turvallisuusyhteistyön mukaisesti palestiinalaisten omat poliisivoimat estämään iskuja.

Se on johtanut yhteenottoihin Länsirannalla voimistuneen radikaaliliikkeen Hamasin kannattajien kanssa ja uutiskuvissa on näytetty miten palestiinalaiset turvallisuusjoukot ovat rajusti ottaneet yhteen Hamasin lippuja heiluttavien väkijoukkojen kanssa.

Myös israelilaisjoukot ovat pidättäneet kymmenittäin Hamas-mielisiä, mikä terrorismin torjumisen lisäksi palvelee myös palestiinalaishallintoa, jolla alkaa olla enemmän huolta Hamasin vaikutusvallan leviämisestä kuin Israelista.

Israelin turvallisuusasiantuntijat arvioivat Hamasin aktivoitumisen Jordanjoen länsirannalla olevan seurausta Israelin ja Gazan välillä kulkevan raja-alueen osittaisesta rauhoittumisesta. Siellä rauhoittumisen taustalla on öljyvaltio Qatarin avokätinen, kuukausittain Hamasille antama 15 miljoonan dollarin talousapu, mikä Israelin rajan yli kuljetettuna edellyttää rauhallista tilannetta.

Ajoittain rauhallisina pysyneet jaksot Israelissa näyttävät olleen seurausta maan tiedustelu- ja turvallisuusviranomaisten tehokkaista toimista terrori-iskujen torjumiseksi. Sisäisen turvallisuuden päällikkö Nadav Argaman paljasti äskettäin virastonsa tänä vuonna estäneen yli 500:n terrori-iskun toteutumisen Israelissa.

Mutta viime päivien väkivaltaisuudet sekä uhrilukujen kasvu ovat saaneet israelilaiset, jopa pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistolaiset hallituskumppanit, vaatimaan hallitukselta tiukempia otteita.

Sen seurauksena hallitus päätti eilen lisätä Länsirannalla olevia ulkovartioasemia sekä tiesulkuja.

Joulun lähestyessä rauhallisia aikoja toivoo myös 10 kilometriä Jerusalemin eteläpuolella sijaitsevan Betlehemin kaupungin palestiinalaisjohto, sillä juuri joulun toivotaan tuovan kymmeniä tuhansia matkailijoita tähän Kristuksen syntymäkaupunkiin.

Joulunvieton keskeisenä paikkana kaupungissa oleva kristikunnan merkittävimpiin rakennuksiin kuuluva Kristuksen syntymäkirkko on viisi vuotta sitten käynnistyneiden kunnostustöiden tuloksena tullut matkailijoille entistä houkuttelevammaksi.

Osittain vielä keskeneräisiä kunnostustöitä on kuvattu historiallisiksi, sillä niitä ei tässä laajuudessa ole kuuteen vuosisataan kirkossa tehty. 

Työt käynnistyivät sen jälkeen, kun YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO oli julistanut 1700 vuotta sitten rakennetun kirkon maailmanperintökohteeksi.

Kirkko on rakennettu sen paikan ylle, missä Kristuksen perimätiedon mukaan kerrotaan syntyneen.

Italialaisten asiantuntijoiden johdolla hitaasti edenneet kunnostustyöt ovat tuoneet päivänvaloon mm hyvin säilyneitä mosaiikkipintoja, kuten pyhimyksiä esittävän ison seinän sekä värikkäitä pilareita.

”Toivon kunnostetun Syntymäkirkon lisäävän kaupungin joulutunnelmaa sekä tuovan lisää matkailijoita. Samalla toivon sen vaikuttavan kaupungin yhä pienenevän kristityn väestönosan pysymiseen täällä, sillä onhan tämä kristinuskon syntymäaluetta”, totesi kaupunginjohtaja Anton Salman tiedotustilaisuudessaan.

Vajaasta 5 miljoonasta itä-Jerusalemin, Länsirannan sekä Gazan arabiasukkaasta vain prosentti on kristittyjä, joiden määrä konfliktin jaloissa sekä poismuuton seurauksena jatkuvasti pienenee.

Betlehemin kaupunki yrittää kaikkensa kaupungin säilymiseksi kristittynä sekä matkailijoiden keskipisteenä. Tunnelman kohottamiseksi on kaupungin keskustorille, Pyhän seimen aukiolle, nyt avattu joulutori sekä lapsille oma joulukylä.

Onkohan tämä seurausta niiltä ajoilta parikymmentä vuotta sitten, kun yhdessä Betlehemin silloisen kaupunginjohdon kanssa toin Suomesta joulupukin sekä joulukoristeita värittämään kaupungin silloista ankeata joulutunnelmaa?

Valon juhlaa eli Hanukaa juuri viettäneet israelilaiset ovat viime päivinä maan suurimmassa kaupungissa Tel Avivissa kokeneet nk. keltaliivien mielenosoituksia, jotka ovat sekoittaneet muutenkin ruuhkaiset kaupungin tieristeykset.

Mielenosoitukset johtuvat samasta syystä kuin esikuvana äskettäin järjestetyt raivoisat mielenilmaisut Pariisissa, eli viranomaisten suunnittelemista hinnankorotuksista.

Israelin hallituksen suunnitelmissa on korottaa erityisesti elintarvikkeiden, veden, polttoaineiden sekä sähkön hintoja.

Israelin talous on viime aikoina kärsinyt siitä, että valtio on myynyt Välimeren rannikon ulkopuolelta löytyneet rikkaat kaasukentät yksityisille, jopa ulkomaalaisille suuryrityksille ja siten menettänyt kaasusta saatavan kaupallisen hyödyn.

Kiukkuiset mielenosoittajat syyttävät hallitusta huonosta talouspolitiikasta ja sanovat hinnankorotusten syövän kotitalouksien kulutusta sadoilla euroilla kuussa.

Hallitus käsitteli hinnankorotuksia viikkoistunnossaan eilen, ja päätti myöntyä ja jaksottaa hinnankorotukset pidemmälle aikavälille.

Tuoreimman tutkimuksen mukaan Israelissa on lähes kaksi miljoonaa henkeä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Köyhyysrajaksi on maan sosiaalihallitus määrittänyt kolmasosan keskikuukausiansiosta eli 720 euroa.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar