Israel

2019-01-02 Viime kuukaudet ovat todistaneet Israelin turvallisuustilanteen vaihtelevuudesta mutta myös alituisesta jännitteisyydestä. Syyrian sisällissota aiheutti pitkään paineita Israelin pohjoisella rajalla ja erityisesti Golanilla, missä taistelevat osapuolet uhkaavasti lähestyivät Israelin rajaa ja missä... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1700/rony_smolarin_israel_-_nyt_torstai_20_12_2018 Patmos article

Rony Smolarin Israel - NYT torstai 20.12.2018

Viime kuukaudet ovat todistaneet Israelin turvallisuustilanteen vaihtelevuudesta mutta myös alituisesta jännitteisyydestä.

Syyrian sisällissota aiheutti pitkään paineita Israelin pohjoisella rajalla ja erityisesti Golanilla, missä taistelevat osapuolet uhkaavasti lähestyivät Israelin rajaa ja missä harhalaukaukset ulottuivat Israelin puolelle.

Paineita ovat ehtineet aiheuttaa myös iranilaisjoukkojen läsnäolo Syyriassa. Mutta Venäjän avulla Syyrian sisäinen tilanne näyttää nyt rauhoittumisen merkkejä, mutta se ei vielä takaa rauhantilaa Israelin rajalla.

Israelilaisia vaivasi pitkään väkivaltaisuudet myös etelässä, Gazan rajalla, kun palestiinalaiset polttivat siellä israelilaisia viljelmiä ja kasvihuoneita. Arkielämää vaikeuttivat myös palavien autonrenkaiden synnyttämä myrkyllinen savu sekä Gazasta ammutut tuhannet kranaatit.

Tilanteen siellä rauhoituttua palestiinalaisten kahden hallinnon väliset jännitteet ovat viime päivinä purkautuneet terroriteoiksi israelilaisia vastaan, kun Gazaa hallitseva radikaalijärjestö Hamas on lisännyt kannatustaan Jordanjoen länsirannan palestiinalaisten keskuudessa.

Se näkyy mm siinä, että palestiinalaisalueella suoritetussa tuoreessa mielipidetiedustelussa Hamasin johtaja Ismail Hanyieh voittaisi palestiinalaisten istuvan presidentin Mahmud Abbasin, jos vaalit pidettäisiin nyt.

83-vuotiaan Abbasin kannatus on viime vuosina laskenut ja siksi hän on vuodesta 2006 lähtien kieltäytynyt uusista vaaleista. Kannatuksensa vahvistamiseksi Abbas vieraili juuri palestiinalaisten yleistä kunnioitusta nauttivan Jordanian kuninkaan Abdullahin luona, joka antoi vieraalleen tukensa.

Mutta Hamasin voimistumisen pelätään jatkossa tuovan rauhattomia aikoja Jordanjoen länsirannalle ja Israeliin. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua Venäjän lisätessä aktivisuuttaan alueella.

Nimittäin Venäjän ulkoministeriö on kutsunut Hamasin johtajan ensi viikolla Moskovaan.

Israel on ilmaissut kutsusta vastalauseensa, sillä Hamasia pidetään yleisesti Israelia vastustavana terrorijärjestönä. Myös Mahmud Abbas on vastustanut Hamasin johtajan kutsua.

Israelissa Venäjän kutsua pidetään uutena osoituksena maiden suhteiden huonosta tilasta, mikä on seurausta syksyllä Syyriassa tapahtuneesta venäläiskoneen alasampumisesta, mistä Venäjä syyttää Israelia.

Mutta Venäjältä löytyy myös Israelia puolustavaa asennetta, kun se voimakkain sanoin äskettäin varoitti Libanonia loukkaamasta Israelin vastaista rajaa. Viesti oli tarkoitettu Libanonissa toimiville iranilaismielisille Hizbollahin taistelujoukoille, joiden kaivamia rajan alittavia hyökkäystunneleita Israel vastikään on paljastanut.

Venäjän asenne johtuu siitä, että maa oli mukana hyväksymässä YK:n Turvallisuusneuvoton päätöslauselmaa, mikä vuonna 2006 päätti Israelin ja Hizbollahin välisen sodan.

Venäjä on myös vaatinut Libanonin hallitusta valvomaan, ettei etelä-Libanonin puolelta kaivettuja tunneleita käytetä. Venäjä on lisäksi painottanut Israelilla olevan täysi oikeus puolustaa alueellista koskemattomuuttaan.

Myös Yhdysvallat ja Ranska ovat vedonneet Libanoniin Hizbollahin hillitsemiseksi.

Libanoniin juuri muodostettavan hallituksen ei kuitenkaan uskota ryhtyvän vastustamaan Hizbollahia, joka on kasvattanut poliittista kannatustaan ja on mukana tulevassa hallituksessa.

Kehittämänsä uuden etsintä- ja kaivuutekniikan avulla Israel paljasti ensimmäisen etelä-Libanonista alueelleen ulottuneen tunnelin muutama viikko sitten ja tähän mennessä niitä on löytynyt neljä. Israel on YK:n Unifil-joukkojen valvoessa varonut etsintöjen kuluessa ylittämästä rajaa ja Hizbollahin vastustamatta tuhonnut kymmenien metrien syvyydessä kulkevat tunnelit Israelin puolelta.

Israelissa uskotaan tunneleita löytyvän lisää ja siksi kehottanut Unfilin rauhanturvajoukkoja tarkkailemaan raja-alueen Libanonin puolta.

Raja-alueen herkkyydestä kertoo paljon se, että Israel päätti muutama päivä sitten rakentaa taajamiensa suojaksi rajaa myötäilevän muurin, mutta sitä ei kuitenkaan rakenneta koko 180 kilometrin matkalle.

YK:n Turvallisuusneuvosto käsitteli eilisiltana Hizbollahin Israelille muodostamaa uhkaa ja kuuli Israelin ja Libanonin vastakkaisia näkemyksiä rajatilanteesta.

Viitaten Hizbollahin lähes itsenäiseen asemaan etelä-Libanonissa pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi kokousta ennen lehdistölle antamassaan tiedotteessa pitävänsä Libanonin hallitusta yksin vastuussa maaperällään tapahtuvista toimista ja että Libanonin hallitus vastaa Hizbollahin tekemisistä.

Netanjahu totesi tunneliverkoston muodostavan vakavan uhan Israelin rajaseudun asukkaille ja kuvasi sitä jopa sotatoimeksi.

Lähi-idässä viime aikaisista tapahtumista sivuun jäänyt Israelin ja palestiinalaisten yhä ratkaisematta oleva kiista nousi muutama päivä sitten EU:n toimesta uudelleen päivänvaloon, kun kahdeksan jäsenmaata ilmaisi epäilevänsä odotettavissa olevaa Yhdysvaltojen, vuosisadan sopimukseksi, nimeämää rauhanehdotusta.

Toissa päivänä Belgia, Britannia, Hollanti, Italia, Puola, Ranska, Ruotsi ja Saksa ennustivat amerikkalaisehdotuksen epäonnistuvan, ellei se perustu ennen nk. kuuden päivän sotaa vuonna 1967 vallinneisiin rajoihin sekä YK:n asiasta tekemiin päätöksiin, mm Jerusalemin asemasta molempien valtioiden pääkaupunkina. Elleivät nämä ehdot toteudu, on amerikkalaisten sopimusehdotus tuomittu epäonnistumaan, toteavat nuo kahdeksan EU-maata.

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Niki Haley on kuvannut salassa pidettyä amerikkalaisehdotusta kattavaksi ja yksityiskohtia myöten tarkoin koostetuksi, minkä lisäksi siinä huomioidaan myös ajan myötä tapahtuneet merkittävät muutokset niin itse kiistassa kuin koko Lähi-idässä.

Haley totesi myös, että ehdotus poikkeaa kaikista vuosikymmenien aikana tehdyistä aikaisemmista ehdotuksista ja että siinä on kohtia, joita toinen osapuoli saattaa hyväksyä ja toinen ei, mutta lopputulos on kuitenkin saavutettavissa vain osapuolten keskinäisissä rauhanneuvotteluissa.

Presidentti Donald Trump on jo muutamaan otteeseen lykännyt ehdotuksen julkistamisen ajankohtaa ja tämänhetkisten tietojen mukaan se esitetään osapuolille helmikuussa.

Israelin kanssa suhteitaan viime aikoina lämmittänyt Persianlahden valtio Oman hakee israelilais-palestiinalaisessa kiistassa itselleen välittäjän osaa ja maan ulkoministeri on paraikaa Washingtonissa, missä hän keskustelee Trumpin hallinnon edustajien kanssa.

Trumpin hallinnon kanssa riitaantunut palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on torjunut ehdotuksen kuitenkaan näkemättä sitä.

Myös Israelissa jännitetään ehdotusta, sillä Yhdysvaltojen tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupunkina ja maan siirrettyä suurlähetystönsä kaupunkiin Israelilta todennäköisesti edellytetään myönnytyksiä. Arviot niistä liittyvät ainakin tuleviin rajanvetoihin, juutalaisten siirtokuntien asemaan Länsirannalla sekä sopimukseen Jerusalemin hallinnasta.

Ja lopuksi:
Koska tämä on tältä osin viimeinen Israel Nyt uutisraporttini, niin haluan kiittää Radio Patmoksen kuuntelijoita yhteisistä hetkistämme ja samalla toivottaa teille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta. Kuulkaamme Israelista vain hyviä uutisia.

Tässä tämänkertainen uutisraportti.

Rony Smolar