Israel

2019-01-16 Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas ja hänen hallitsemansa Fatah-ryhmittymä on vihainen. Palestiinalaisjohtoryhmää on kohdannut katastrofi: uusi palestiinalaisarabeja töihin ottava ostoskeskus! Juutalainen liikemies on juuri rakentanut Itä-Jerusalemiin ostoskeskuksen, jonka... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1711/palestiinalaisten_uusi_katastrofi_palestiinlaisia_tyollistava_kauppakeskus Patmos article

Palestiinalaisten uusi ”katastrofi”: Palestiinlaisia työllistävä kauppakeskus

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas ja hänen hallitsemansa Fatah-ryhmittymä on vihainen. Palestiinalaisjohtoryhmää on kohdannut katastrofi: uusi palestiinalaisarabeja töihin ottava ostoskeskus!

Juutalainen liikemies on juuri rakentanut Itä-Jerusalemiin ostoskeskuksen, jonka työntekijöistä ja asiakkaista suurin osa on arabeja. Fatahin johtajat ovat vaatineet kauppakeskuksen boikotointia.

Fatah, jota usein kuvaillaan länsimaisessa mediassa maltillisena ryhmänä, on reagoinut kauppakeskukseen tavalla, joka osoittaa palestiinalaisten johtajien jatkavan niiden asioiden torpedoimista, jotka olisivat hyödyksi heidän omalle kansalleen.

Missä maailmassa kukaan johtaja tuomitsee hankkeen, joka tarjoaa työpaikkoja sadoille hänen alaisilleen? Missä maailmassa kukaan johtaja kehottaisi kansaansa boikotoimaan ostoskeskusta tai supermarketia, joka tarjoaa kilpailukykyiset hinnat vaatteille ja ruoalle? Missä maailmassa johtaja kuvailisi katastrofina ("nakba") sellaisen kaupallisen projektin avaamista, joka hyödyttää hänen omia kansalaisiaan?

Rami Levy, kolmanneksi suurimman Israelin supermarket -ketjun yrittäjä ja omistaja, investoi yli 50 miljoonaa dollaria kauppakeskuksen rakentamiseen Atarot-teollisuuspuistoon Jerusalemista koilliseen. Puolet hänen 4 000 työntekijästä on palestiinalaisia ja puolet israelilaisia. Boikottipuheista huolimatta jotkut palestiinalaiset ovat jopa vuokranneet liikkeitä kauppakeskuksesta, jota kuvataan arabien ja juutalaisten rinnakkaiselon malliksi.

Levyn supermarketit Jerusalemissa ja Länsirannalla ovat suosittuja palestiinalaisten ostajien keskuudessa. He sanovat, että hinnat ovat alhaisemmat kuin arabien omistamien yritysten hinnat. Heille tämä ei ollut "surullinen päivä", kuten Fatahin virkamiehille, vaan jännittävä. Vihdoinkin kauppakeskus on tullut lähelle heidän kotiaan ja tarjoaa heille laajan valikoiman edullisesti.

”Kaikkia työntekijöitä, sekä palestiinalaisia että israelilaisia kohdellaan tasa-arvoisesti ja he saavat yhtäläiset edut. Palkat perustuvat yksinomaan omaan asemaan ja suorituskykyyn. Tavoitteeni kaikille työntekijöille on sama mahdollisuus menestyä. Tämä tavoite voidaan saavuttaa vain, jos tasa-arvon periaate toteutetaan yrityksen kaikilla osa-alueilla,” sanoo Rami Levy."

Abbasin Fatah-virkamiehille kuva palestiinalaisten ja juutalaisten harmonisesta yhdessä työskentelystä on kuitenkin vastenmielinen. He eivät pidä ajatuksesta, että palestiinalaisille työntekijöille maksetaan hyviä palkkoja ja että heidän työnantajansa kohtelee heitä kunnioituksella. He eivät myöskään halua nähdä, että palestiinalaiset jonottavat ostaakseen parempi laatuisia ja edullisempia elintarvikkeita ja tavaroita. Fatahin virkamiehet näkisivät kansansa mieluummin työttöminä tai maksavan korkeampia hintoja palestiinalaisissa kaupoissa kuin vievänsä liiketoimintansa juutalaisen omistamaan kauppakeskukseen.

Fatahin virkailija Abdel Qader Eid sanoo, että valitettavasti palestiinalaisyrittäjillä ei ole uskoa omiin kansalaisiinsa vaan he sijoittavat rahansa muualle. ”Palestiinalaiset sijoittajat olisivat voineet estää Rami Levyn rakentamasta uutta kauppakeskustaan, jos he olisi investoineet Palestiinan ostoskeskuksen rakentamiseen. "On totta, että on olemassa varakkaita palestiinalaisia liikemiehiä. Mutta samalla kun he ovat rikkaita rahallisesti, he ovat köyhiä tahdoltaan ja koulutukseltaan,” lisäsi Abdel Qader Eid.

Toinen vanhempi Fatahin virkamies Osama Qawassmeh meni askeleen pidemmälle. Hän varoitti, että kaikkia palestiinalaisia, jotka tekevät ostoksia uudessa ostoskeskuksessa tai vuokraavat sieltä tiloja, syytetään "kotimaan pettämisestä". Hän jatkoi vanhan palestiinalaisen valheen levittämistä, että Israelin tuotteiden ostaminen tukee "siirtokuntia ja Israelin armeijaa".

Johtaessaan tällaista kiihottamis- ja pelottelukampanjaa Abbasin Fatah näyttää jälleen todelliset värinsä.

Miten on mahdollista kuvitella, että Abbas tai joku hänen Fatah-luutnanteistaan koskaan tekisi rauhaa Israelin kanssa, kun he eivät voi sietää edes ajatusta siitä, että palestiinalaiset ja juutalaiset työskentelevät yhdessä yksinkertaisen yhteisen hyvän puolesta?

Jos palestiinalainen, joka ostaa israelilaista maitoa, on petturi Fatahin silmissä, ei ole vaikea kuvitella kenenkään palestiinalaisen kohtaloa, joka uskaltaisi keskustella kompromissista Israelin kanssa. Jos hän on onnekas, hän selviytyy palopommista, niin kuin palestiinalaiset liikkeenharjoittajat kauppakeskuksen avajaispäivänä. Jos hän ei ole onnekas, hänet ripustetaan julkiselle aukiolle. Millainen kuva tämä on palestiinalaisten valmiudesta osallistua rauhanprosessiin Israelin kanssa?


Artikkelin kirjoittaja on Bassam Tawil, muslimiarabi Lähi-idässä

Suom. huom. Abbas ja muut Fatahilaiset olisivat voineet myös investoida kansansa hyvinvointiin lännen ja arabimaiden vuosikymmenien ajan pumppaamista varoista sen sijaan, että ovat investoineet niitä vain omaksi hyödykseen ja vihanlietsomiseen ja terrorismiin Israelia vastaan.

Julkaistu 11.1.2019 Gatestone Institute
The New Palestinian 'Catastrophe': A Shopping Mall Hiring Palestinians
Käännös: Heli Hartikainen