Israel

2019-03-07 Torstaina 21.2. israelilainen kantoraketti SpaceX Falcon 9 lähetettiin matkaan Cape Canaveralista Floridasta kyydissään kuuluotain, joka määränpäänä on kuun pinta. Jos miehittämätön kuuluotain, joka tunnetaan nimeltä Beresheet, onnistuneesti koskettaa kuun pintaa, se tulee olemaan pienin ja halvin... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1742/israelista_tulossa_neljas_kansakunta_joka_saavuttaa_kuun Patmos article

Israelista tulossa neljäs kansakunta, joka saavuttaa kuun

Torstaina 21.2. israelilainen kantoraketti SpaceX Falcon 9 lähetettiin matkaan Cape Canaveralista Floridasta kyydissään kuuluotain, joka määränpäänä on kuun pinta. Jos miehittämätön kuuluotain, joka tunnetaan nimeltä Beresheet, onnistuneesti koskettaa kuun pintaa, se tulee olemaan pienin ja halvin kuuluotain, joka on saavuttanut määränpäänsä, raportoi The Times of Israel.

Se tekee Israelista myös neljännen kansakunnan, joka on laskenut kuun pinnalle kuuluotaimen. Aikaisemmin tässä on onnistunut Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. Alus on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin muiden kuuhun laskeutuneet luotaimet.

Beresheet, jonka on kehittänyt yksityinen yhtiö SpaceIL yhteistyössä Israel Aerospace Industriesin kanssa, rakennettiin vain 100 miljoonalla dollarilla, joka on suhteellisen halpaa kyseiselle missiolle.

Aluksen luojat kertovat, että hinta ja paino on pidetty alhaalla sillä, ettei alusta ei ole varustettu varajärjestelmällä. Se tarkoittaa sitä, että jos jokin menee pieleen, missio todennäköisesti epäonnistuu.

Jos kaikki sujuu hyvin, alus laskeutuu huhtikuun 11 päivä alueelle, jota kutsutaan Rauhallisuuden mereksi. Beresheetin mission on tarkoitus kestää vain pari päivää, ennen kuin auringon säteet tuhoavat sen tärkeät kommunikointijärjestelmät.

Tiedemiehet toivovat kuitenkin, että tässä ajassa, se onnistuisi lähettämään arvokasta tietoa kuun magneettikentästä, joka taas voisi antaa tietoa siitä, miten kuu on muodostunut.

Lähde: MSN News 19.2.2019