Israel

2019-03-20 Palestiinalaisia arabeja palvellut Yhdysvaltalain konsulaatti, joka sijaitsee Itä-Jerusalemissa, suljettiin maanantaina 4.3. ja toimistot siirrettiin uuteen Yhdysvaltain suurlähetystöön Länsi-Jerusalemiin. Trumpin hallinto sijoittaa amerikkalaisten diplomaattiset suhteet palestiinalaiseen hallintoon... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1754/usa_laskee_palestiinalaisten_diplomaattista_asemaa Patmos article

USA laskee palestiinalaisten diplomaattista asemaa

Palestiinalaisia arabeja palvellut Yhdysvaltalain konsulaatti, joka sijaitsee Itä-Jerusalemissa, suljettiin maanantaina 4.3. ja toimistot siirrettiin uuteen Yhdysvaltain suurlähetystöön Länsi-Jerusalemiin. Trumpin hallinto sijoittaa amerikkalaisten diplomaattiset suhteet palestiinalaiseen hallintoon Israelin suurlähetystön alaisuuteen. Siirto tuomittiin palestiinalaisen hallinnon taholta. 

Siirron ajoi läpi David Friedman, joka on Yhdysvaltain suurlähettiläs Israelissa ja joka on pitkään pyrkinyt sulkemaan Amerikan de facto-suurlähetystön palestiinalaisille. Yhdysvaltojen ulkoministeriö vastusti yrityksiä muuttaa konsulaatin tilannetta, vaikka palestiinalaiset painostavatkin Jerusalemin lopullisesta tilanteesta.

Nabil Shaath, joka toimii palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin neuvonantajana, sanoi että se oli ”todella huono päätös”, joka rikkoi aikaisempia sopimuksia ja jatkoi presidentti Donald Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. 

”Nyt hän katkaisee viimeisimmätkin yhteydet, jotka hänellä on ollut palestiinalaisiin ihmisiin. Hän käytännössä antaa ymmärtää, että Jerusalem on Israelin”, Shaath valitti.

”Tällä päätöksellä ei ollut mitään tekemistä rauhan kanssa. Se monimutkaistaa rauhan ja tekee siitä mahdottoman.”

Tämä siirto tarkoittaa sitä, että Jerusalemin konsulaatilla ei ole erillistä kanavaa Washingtoniin, jotta voitaisiin raportoida palestiinalaisten asioista. Siitä huolimatta, USA:n ulkoministeri Mike Pompeo painotti, ettei sulkeminen merkinnyt muutosta Yhdysvaltain linjauksiin Jerusalemin lopulliseen kohtaloon, mukaan lukien Jerusalemin rajat. Hän selitti, että palestiinalaisia arabeja palvelevan konsulaatin yhdistyminen Yhdysvaltain Israelin suurlähetystön kanssa oli tarkoitus parantaa tehokkuutta. 

Palestiinalaiset johtajat kuitenkin näkevät, että Trumpin päätös oli heitä vastaan. Palestiinalaiset viranomaiset jäädyttivät kontaktinsa Trumpin hallintoon vuoden 2017 jälkeen kun Jerusalem tunnustettiin Israelin pääkaupungiksi Trumpin toimesta. Sen päätöksen valossa, Abbas on myös hylännyt USA:n rauhansuunnitelman, joka esitetään huhtikuun 9. päivän vaalien jälkeen Israelissa, jo ennen kuin sitä on edes virallisesti muodostettu. 

Lähde: IsraelToday