Israel

2019-03-25 Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10. Tämä uutisviikko alkaa tuoreella uutisella, minkä mukaan Israelin keskiosien asukkaat heräsivät tänä aamuna kello... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1755/rony_smolar_-_israel-uutisviikko_25_3_2019 Patmos article

Rony Smolar - Israel-uutisviikko 25.3.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Tämä uutisviikko alkaa tuoreella uutisella, minkä mukaan Israelin keskiosien asukkaat heräsivät tänä aamuna kello viiden jälkeen voimakkaisiin räjähdyksiin ja niitä seuranneisiin ilmahälytyksiin. Lisäksi radion välityksellä armeija kehotti ihmisiä siirtymään turvasuojiin, mutta hälytystilanne oli puolessa tunnissa ohi.

Armeijan tietojen mukaan raketti oli osunut Tel Avivin itäpuolella omakotitaloon ja useita ihmisiä oli loukkaantunut. Kokonaiskuvaa tapahtumasta ei vielä ole saatavilla mutta alun epätietoisuuden jälkeen selvisi, että ohjus oli ammuttu Gazasta eikä pohjoisesta, mikä olisi viitannut Libanonin ja Syyrian suuntaan.

Tämä oli kahden viikon sisällä jo toinen raketti-isku Israelin keskiosiin ja kuten edellisen jälkeen, niin Israelin uskotaan lähitunteina iskevän voimakkaasti takaisin. Raketti-iskun uskotaan lisäksi vievän lähemmäksi sotaa Gazassa, sillä tilanne oli jo ennestään hyvin tulen arka.

Myös kulunut uutisviikko Israelissa alkoi murheellisissa merkeissä, kun viime sunnuntaina Länsirannalla tapahtuneen terrori-iskun uhrit viime maanantaina haudattiin.

Erityisesti vähempiosaisten auttajana toimineen ja hyvin pidetyn 47-vuotiaan rabbi-isän hautajaiset sai israelilaiset herkistymään, kun television uutislähetyksissä välittyi lohduton kuva lesken ja kahdestatoista surun murtaman lapsen itkusta tuoreen haudan äärellä.

Myös terrori-iskun toinen uhri, sotilas, haudattiin, kun taas toinen vakavasti haavoittunut sotilas näyttää selviytyvän ja on sairaalassa toipumassa.

Terroriteon suorittaja ehti paeta autolla, mutta hänen henkilöllisyytensä selvisi nopeasti turvallisuusviranomaisille. Länsirannan keskiosissa tapahtunut etsintä sai julkisuudessa paljon huomiota, kun selvisi, ettei ampumispaikalla ollut sotilasryhmä toiminut tilanteen vaatimalla tavalla.

Mutta kiihkeän takaa-ajon jälkeen armeijan erikoisjoukot paikansivat vajaa kaksi vuorokautta karkumatkalla olleen ampujan, joka tulitaistelussa sai surmansa. Israelilaisia ärsytti kuitenkin ampumavälikohtauksen jälkeinen juhlinta Gazassa, mikä vain vahvisti israelilaisten käsitykset vastapuolesta.

Tämän aamuisen poikkeuksellisen raketti-iskun lisäksi Gazan raja-alueen levottomuudet näyttävät seuraavan viime keväänä alkanutta polttopulloin ja pommeilla viritettyjen ilmapallojen ja leijojen lähettämisen kevättuulien mukana Israelin puolelle. Maastoa on rajan tuntumassa palanut ja räjähtämättömiä pommeja on löytynyt taajamien läheisyydestä.

Israelissa ollaan kuumeisesti yritetty löytää korkean teknologian ratkaisua näitä matalan tekniikan aseita vastaan. Jo viime kesänä Israelin armeijalla oli käytössään ilmapalloja ja leijoja tunnistava nk. elektroninen silmä mutta niiden tuhoamiseksi ei vielä viime vuonna ollut asetta. Armeijan käytössä olevaa järeää torjuntakalustoa kun ei voinut tai kannattanut käyttää.

Mutta tarpeeseen on nyt kehitteillä taloudellisesti edullinen torjuntajärjestelmä, mikä perustuu drooneista eli pienoiskoptereista ammuttavaan laser-säteeseen. Myös muita vaihtoehtoja on Israelin aseteollisuuden piirustuspöydillä, sillä tilanne Gazan rajalla on viime päivinä kärjistynyt ja palestiinalaisten loppuviikolla odotettavissa olevan vuotuisen maanpäivän vieton uskotaan vain pahentavan tilannetta.

Mutta Gazan rajalla ei tapahdu vain ikäviä asioita, sillä joitakin päiviä sitten kerrottiin uutisissa Gazassa henkihieverissä olleen Afrikan harmaapapukaijan pelastamistoimista Israelin puolella.

Pelastustoimet lähtivät nopeasti etenemään, kun papukaijaan suuresti kiintynyt epätoivoinen omistaja Gazasta otti netin kautta yhteyttä israelilaiseen eläimiä pelastavaan kansalaisjärjestöön sen jälkeen, kun papukaija oli juonut syövyttävää nestettä ja sen henki oli vaarassa eikä Gazasta löytynyt apua.

Israelin puolelta lähti Gazan pohjoiselle rajanylityspaikalle lintujen leikkauksiin erikoistunut lääkäri sekä avustaja, jotka kiirehdityn lupamenettelyn jälkeen tarkoin vartioidulla rajalla löysivät sopivat tilat papukaijan leikkaamiseksi.

Lopulta leikkaus onnistui ja papukaija säilytti henkensä ja on nyt tyytyväisen gazalaisen omistajansa luona toipumassa. Ehkä se jonain päivänä omin voimin lentäisi Israelin puolelle, elleivät rajan yli lennätettävät leijat, ilmapallot ja raketit ehdi katkaista sen lennon.

Israelin kannalta kuluneen viikon aikana oli pääasiassa hyviä uutisia:

Ensimmäisenä EU:n jäsenmaana Unkari avasi maan ulkoministerin sekä pääministeri Benjamin Netanjahun läsnä ollessa kaupallisen edustuston Jerusalemiin. Se tapahtui kuukausi sen jälkeen, kun Unkarin pääministeri Viktor Orban oli vieraillut kaupungissa ja luvannut, että edustusto avataan.

Myös Orbanin kanssa Jerusalemissa tuolloin vierailleet Tshekin ja Slovakian johtajat tekivät saman lupauksen.

Avajaistilaisuudessa puhunut Netanjahu ylisti Unkarin ja Israelin välisiä suhteita ja toivoi myös muiden Euroopan maiden seuraavan Unkaria.

Edustustossa työskentelee kolme unkarilaista diplomaattia, joiden tehtävänä on ylläpitää ja kehittää maiden välisiä kauppa- ja muita suhteita. Sijaitsevathan Israelin kaikki ministeriöt, puolustusministeriötä lukuun ottamatta, juuri Jerusalemissa.

Myös Liettuasta on Israelin kannalta kuulunut hyviä uutisia, kun toukokuussa maan presidentinvaaleihin osallistuva pääministeri Saulius Skvernelis lupasi voittaessaan harkita maan suurlähetystön siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin.

Lähentymistä tapahtuu Israelin ja myös muiden EU-maiden välillä. Erityisesti Israelin eurooppalaiset lähinaapurit, kuten Kypros ja Kreikka ovat löytäneet toisensa mm. merialueiltaan löytyneiden maakaasuvarantojen hyödyntämisessä.

Mutta myös alueen tulenarka tilanne sekä näiden kolmen maan naapureidensa taholta kokemat ongelmat ovat tiivistäneet keskinäisiä suhteita samalla kun maat ovat löytäneet toisensa Yhdysvaltojen liittolaisina.

Siksi Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades sekä Kreikan pääministeri Alexis Tsipras vierailivat viime viikolla samanaikaisesti Israelissa, missä liittolaiset neuvottelivat vierailulla olleen Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Neuvotteluista ei tihkunut muuta tietoa kuin, että Yhdysvallat tukee kolmen maan yhteistyön tiivistämistä. Mailla on ongelmalliset suhteet mm. Turkin kanssa, minkä lisäksi Välimerelle Libanoniin sekä Syyriaan saakka ulottuva Iranin vaikutusvalta nähdään uhkana.

Ehkä juuri siksi Kreikka aikoo, ateenalaisen lehtitiedon mukaan, yhdessä Israelin kanssa rakentaa Kreetan saarelle kauas itään päin suuntautuvan voimakkaan tutkajärjestelmän palvelemaan kolmen liittolaismaan turvallisuustarpeita.

Ulkoministeri Pompeon vierailu toi Israeliin myös muuta myönteistä, kun amerikkalaisvieras ilmoitti Yhdysvaltojen tunnustavan Israelin kuuden päivän sodassa 1967 Syyrialta valtaamat Golanin kukkulat Israelille kuuluviksi.

Se on Israelille melkoinen diplomaattinen voitto, sillä mikään valtio ei tätä ennen ollut suostunut tunnustamaan nuo strategisesti tärkeät kukkulat, jotka Israel oli vuonna 1981 liittänyt itseensä.

Israelin puoleisella Golanin ylänköalueella asuva druusiväestö on alusta alkaen avoimesti vastustanut liitosta ja mm. eilen heidän paikallinen johtonsa vakuutti asukkaiden pysyvän syyrialaisina, mitä he korostivat nostamalla Syyrian lipun talojensa salkoihin sekä kiinnittämällä presidentti Bashar Assadin kuvia seiniin.

Presidentti Donald Trump aikoo allekirjoittaa tunnustamista koskevan asiakirjan tänään, jolloin hän tapaa Washingtonissa paraikaa vierailevan pääministeri Netanjahun Valkoisessa talossa.

Jerusalemissa ulkoministeri Pompeon kahden päivän vierailu korosti Yhdysvaltojen ja palestiinalaishallinnon välisiä viileitä suhteita, kun amerikkalaisen huippudiplomaatin neuvottelukutsuun lähettyvillä sijaitsevaan palestiinalaisten hallintokaupunkiin Ramallahiin ei löytynyt tahtoa.

Nimittäin, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas oli katkaissut kaiken yhteydenpidon Trumpin hallintoon sen jälkeen, kun Yhdysvallat viime keväänä siirsi lähetystönsä Jerusalemiin.

Palestiinalaishallinnolta jää samalla näkemättä, että vain Yhdysvaltojen välityksellä voisi löytyä ratkaisu pitkään ongelmaan.

Yhdysvaltojen uskotaan esittävän ”vuosisadan sopimukseksi” nimeämänsä ja pitkään työn alla olleen rauhanehdotuksensa nyt kevään aikana. Ajoituksena pidetään Israelin kahden viikon päästä pidettävien parlamenttivaalien jälkeistä aikaa, jolloin ehdotuksen vastaanottoon vaikuttava vaalitulos on selvinnyt.

Merkittävät vierailut Israeliin jatkuvat myöhemmin tällä viikolla, kun Brasilian presidentti Jair Bolso-naro saapuu etukäteen paljon huomiota herättäneelle vierailulle.

Nimittäin, kovan linjan oikeistojohtajana tunnetun Bolsonaron on vierailunsa kuluessa odotettu ilmoittavan maansa lähetystön siirtämisestä Jerusalemiin. Tätä hän on harkinnut ja näin on ainakin vierailun isäntänä toimiva Netanjahu antanut ymmärtää.

Vastoin kuin Brasilian vaikutusvaltainen kirkko, niin maan hallituksessa mukana olevien armeijan korkeiden upseerien tiedetään vastustavan ajatusta, minkä lisäksi Brasilian pelätään menettävän miljardien arvoisen islamin lain mukaisesti teurastetun halal-lihan viennin muslimimaihin.

Bolsonaroa pidetään Netanjahun poliittisena hengenheimolaisena ja ystävyys ehti lähentää heitä siinä määrin, että Netanjahu matkusti vuodenvaihteessa kaukaiseen Brasiliaan ollakseen läsnä ystävänsä virkaanastujaisissa.

Bolsonaro oli vaalikampanjansa aikana viime vuonna julistanut muuttavansa Brasilian palestiinalaisia yksipuolisesti tukenutta politiikkaa, minkä lisäksi hän ilmoitti valittaessa sulkevansa palestiinalaishallinnon Brasiliassa olevan lähetystön, koska Palestiina ei ole valtio.

Toistaiseksi mitään näkyvää politiikan muutosta suhteessa Israeliin tai palestiinalaisiin ei Brasiliassa ole näkynyt. Etelä-Amerikan valtioista Guatemala on jo siirtänyt lähetystönsä Jerusalemiin ja eilen ilmoitettiin Hondurasin tekevän samoin.

Muista maista Australia ja Romania ovat ilmoittaneet harkitsevansa lähetystöjensä siirtoa.

Uutiset ohjaavat merkittävästi israelilaisten mielialoja ja siksi he kuluneella viikolla kevään karnevaalijuhlan Purimin aikana ottivat tyytyväisinä vastaan tiedon, minkä mukaan laajalevikkeinen amerikkalainen viikkolehti Newsweek oli yhdessä kansainvälisen tutkimuslaitoksen kanssa rankannut Tel Avivissa toimivan Sheba-sairaalan maailman kymmenenneksi parhaimmaksi sairaalaksi.

Sheban ansioina pidettiin sen antamaa korkeatasoista hoitoa sekä huippulääketieteen tutkimustyötä, minkä lisäksi sairaalan palvelujen piiriin kuuluu miljoona asukasta.

Viikon hyvät uutiset huipentuivat YK:n eri maita mittaavaan tuoreeseen onnellisuustutkimukseen, missä Suomi säilytti ykköstilansa ja vaikka Israel putosi kaksi sijaa, ollen 156:n maan joukossa 13, niin taakse jäivät mm. Yhdysvallat, Iso Britannia, Ranska, Italia ja Saksa. Eipä huono sijoitus maalta, joka, kuten aamun tapahtumat osoittavat, elää arkeaan sodankaltaisessa tilanteessa!

Viikon päästä taas kuulolla!

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar