Israel

2019-07-15 Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10. Israelissa syyskuussa pidettävien vaalien ympärillä käytävä monihaarainen keskustelu on jatkunut niin kiihkeänä... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1812/rony_smolar_-_israel-uutisviikko_15_7_2019 Patmos article

Rony Smolar - Israel-uutisviikko 15.7.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Israelissa syyskuussa pidettävien vaalien ympärillä käytävä monihaarainen keskustelu on jatkunut niin kiihkeänä, että israelilaisilta jäi vähemmälle huomiolle pääministeri Benjamin Netanjahun muutaman päivän välein käymät puhelinkeskustelut kahden suurvallan johtajan, ensin presidentti Putinin ja sitten presidentti Trumpin kanssa.

On kuitenkin poikkeuksellista ja kansainvälisessä diplomatiassa melko harvinaista, että pienen valtion edustajalla on pääsy tällaiseen korkean tason yhteydenpitoon, ellei tekeillä ole jotain suurta tai merkittävää tai ellei pienellä valtiolla, kuten Israelilla ole jotain annettavaa.

Arvailut puhelindiplomatian aiheista ovat liittyneet alati kasvaneeseen jännitykseen Persianlahdella sekä Syyrian pitkän sisällissodan Lähi-itää muuttuneeseen tilanteeseen.

Tai ehkä Israel ei sittenkään ole aivan pieni peluri kuohuvassa Lähi-idässä, missä maa jatkuvasti joutuu olemaan valppaana vihollisten aikein varalta. Tilanteesta johtuen Israel on myös oppinut lukemaan alueen tapahtumat oikein, minkä lisäksi tehokkaasta ja alueelle hyvin levittäytyneestä tiedusteluverkostosta ovat voineet hyötyä myös Israelin strategiset kumppanit ja liittolaiset.

Juuri tämän takia Lähi-itään jonkinlaista järjestystä yrittävät suurvallat herkästi kuuntelevat Israelia ja sen pitkäaikaista pääministeriä, jonka kansainvälinen näkyvyys näyttäytyy maataan suurempana.

Nimittäin, ensi viikolla kansainvälisesti arvostetun amerikkalaisen Time-viikkolehden kannessa komeilee juuri Netanjahu, josta näinä päivinä tulee Israelin pisimpään istunut pääministeri.

Näin hän ohittaa maan perustajaisän ja ensimmäisen pääministerin David Ben-Gurionin, jonka nimeä kantavat mm Tel Avivin kansainvälinen lentokenttä, maan eteläosassa sijaitseva 20.000 opiskelijan yliopisto sekä katu lähes jokaisessa israelilaiskaupungissa.

Siinä missä Ben-Gurion rakensi, niin häntä seuranneiden pääministerien harteilla on ollut Israelin haastava kehittäminen sekä turvallisuuden ylläpitäminen.

Israel on olosuhteista huolimatta kehittynyt mm maapallon johtavaksi korkean teknologian keskukseksi mutta olosuhteiden pakosta samalla muuttunut alueen sotilasmahdiksi, mitä viholliset, niin pienet kuin suuret eri ilmansuunnista ovat valmiita haastamaan. Siksi olen lähes jokaisessa uutisviikko-raportissani joutunut käsittelemään näitä, aina ajankohtaisia ja kuitenkin muiden uutisaiheiden taustalla vaikuttavia turvallisuusaiheita.

Mutta Israelin uutisviikon aiheissa ne sekoittuvat kuitenkin toisiinsa.

Israelin armeija löysi viikolla uuden, Gazan rajan alittavan pitkän tunnelin, mikä ulottui aivan israelilaisen taajaman tuntumaan. Se oli kahden vuoden sisällä jo 18. armeijan paljastama tunneli, joka oli kaivettu terroristien soluttautumista sekä ihmisten sieppaamista varten.

Armeijan pioneerit tuhosivat tunnelin, mikä sai Gazan puolella Hamasin terroristijoukot raivoamaan ja uhkaamaan vastatoimilla. Syttyneessä tulituksessa yksi Hamasin alueellinen johtaja sai surmansa, mikä entisestään lisäsi jännitystä ja pian johti raketti-iskuihin Israeliin. Ne eivät tällä kertaa kuitenkaan aiheuttaneet vahinkoa

Tilanne rajalla oli viime viikkoina jo jonkin verran ehtinyt rauhoittua, mutta nyt näyttää siltä, että tilanne jatkuu niin sanotusti ”säästöliekillä”.

Sitä eivät rajan läheisyydessä asuvat kymmenet tuhannet israelilaiset kuitenkaan tahdo hyväksyä ja siksi paineet sotilaalliselle ratkaisulle ovat kasvaneet.

Pääministeri Netanjahu on kuitenkin antanut ymmärtää, ettei laajamittainen sotilasoperaatio Gazaan tapahtuisi ennen syyskuun vaaleja ja sen tietää myös Gazaa hallinnoiva Hamas.

Tilanteen rauhoittamiseksi YK:n ja Egyptin edustajat ovat viime päivinä sukkuloineet Gazan ja Israelin väliä, minkä lisäksi Israel on luvannut harkita joidenkin rajoitusten poistamista Israelin kanssa kauppaa käyviltä Gazan liikemiehiltä.

Palestiinalaisten mielipiteitä mittaavan tutkimuslaitoksen mukaan noin puolet Gazan asukkaista uskoi vain aseellisen kamppailun voivan päättää konfliktin Israelin kanssa, kun taas samaa mieltä oli vain kolmannes Länsirannan palestiinalaisista.

Kuitenkin lähes puolet kaikista palestiinalaisista vastaajista uskoi kahden valtion ratkaisuun Israelin kanssa. Tämä kanta on kahden viimeisen vuoden aikana jonkin verran kasvanut siitä huolimatta, ettei näköpiirissä ole paluuta neuvottelupöytään.
Epävirallisten tietojen mukaan palestiinalaishallinto on viime aikoina pyrkinyt palauttamaan katkaisemansa neuvotteluyhteydet amerikkalaishallintoon, mihin palestiinalaisia avustavat Persianlahden öljyvaltiot ovat kannustaneet. Epävarmaa on yhä se, suostuisiko palestiinalaisjohto kuitenkaan tarttumaan amerikkalaiseen rauhanehdotukseen.

Israelilaisten suurin huomio on tiiviisti tulevissa syksyn vaaleissa ja poliitikkojen valmistautumista niihin seurataan kuten tapahtumarikasta ja pitkää näytelmää, jossa matkan varrella juoni on välillä kadonnut.

Valmistautuminen vaaleihin on jatkunut lähes siitä saakka, kun huhtikuussa ratkaisemattomana päättyneet edelliset vaalit eivät tuoneet maahan uutta hallitusta.

Siitä lähtien maan poliittinen kenttä on läpikäymässä melkoisen myllerryksen. On nimittäin syntynyt uusia puolueita ja niiden yhdistymisiä sekä houkuteltu politiikan jo jättäneitä palaamaan takaisin näyttämölle. Heistä tunnetuin on entinen työväenpuoluetta edustanut pääministeri Ehud Barak, joka heti palattuaan muodosti uuden, ”Demokraattinen Israel” nimeä kantavan puolueen.

Poliittisesta ilmapiiristä kertoo paljon se, että myös menneisyyden haavat on nyt haluttu avata, kun radikaalioikeistolaisen surmaaman pääministerin Jitzhak Rabinin tyttären tytär päätti lähteä Barakin mukana politiikkaan.

Varttuneen äänestäjäkunnan muistissa on yhä, että juuri Netanjahu oli eräs niistä oikeistopoliitikoista, jotka myrkyttivät ilmapiirin Rabinia vastaan, ja mikä 24 vuotta sitten johti kohtalokkaisiin surmanlaukauksiin Tel Avivissa.

Siitä lähtien on poliittisen kentän jako oikeistoon ja vasemmistoon ollut hyvin jyrkkä eikä keskelle ole juurikaan riittänyt tilaa. Mutta perinteinen vasemmisto näyttää äänestäjien houkuttelemiseksi nyt siirtyvän kohti vahvistuvaa keskustaa, joka varoittaa Netanjahun oikeistoryhmittymän jakavan väestöä sekä nakertavan maan demokratian perustuksia.

Keskustaan on tyrkyllä useita entisiä kenraaleja ja poliitikkoja, jotka ovat kavahtaneet Netanjahun häikäilemättömäksi kuvattua kamppailua oman poliittisen uransa pelastamiseksi. Netanjahu itse sekä hänen liittolaisensa tiedostavat, että syksyllä odotettavat korruptiosyytteet saattavat, ilman myötämielisessä parlamentissa säädettävää poikkeuslakia, katkaista hänen poliittisen uransa.

Uutta nykytilanteessa on kuitenkin se, että oikeiston ja keskustavasemmiston yhtenäishallitukselle löytyy monien ulkoisten uhkakuvien vallitessa kannatusta.

Iranin ydinasetavoittelu voi jatkuessaan johtaa laajamittaiseen sotaan, minkä lisäksi Israelin pohjoisrajan tuntumassa toimiva iranilaismielinen Hizbollah-järjestö ja sen uhmakas johtaja julisti juuri muutama päivä sitten seuraavan sodan pyyhkäisevän Israelin maailmankartalta.

Tuossa tilanteessa ei Israelissa vielä olla, mutta äänestäjät ovat viime aikoina olleet taipuvaisia hyväksymään yhtenäishallituksen. Esteeksi on kuitenkin muodostumassa keskustavasemmiston haluttomuus istuutua Netanjahun johtamaan hallitukseen. Sieltä onkin kuulunut uusi iskulause: ”kuka muu tahansa mutta ei Netanjahu”, mikä on tulkittavissa siten, että joku muu Netanjahun johtamasta Likud-puolueesta kelpaisi pääministeriksi.

Netanjahua on yli puoluerajojen kehuttu maan talouden merkittävästä kohentumisesta ja esimerkiksi viime viikolla hän ilmoitti hallituksen aikovan edelleen vähentää, jopa kokonaan poistaa yhteiskuntaa monin kielloin ja rajoituksin haitanneen talouden sääntelyn, mikä on rajoittanut maan muuten niin kilpailu- ja markkinavetoista taloutta. Lisäksi siitä koituu kansalaisille vuositasolla miljardien menot.

Netanjahu totesi hallituksen nyt olevan hyvässä vauhdissa tavoitteena byrokratiasta vapaamman markkinatalouden saavuttaminen. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen kansainvälisen järjestön OECD:n sääntelyn haittoja mittaavassa tilastossa Israel oli viisi vuotta sitten aivan häntäpäässä, mutta 36 maan joukossa oli nyt tuoreimmassa tilastossa noussut sijalle 18 eli samalle kuin Suomi.

Myönteinen uutinen on myös se, että turismi Israeliin on ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kasvanut 10% eli 2.3 miljoonaan. Pelkästään kesäkuussa turisteja tuli ennätykselliset 365.000. Eniten matkailijakasvua on ollut Espanjasta ja Portugalista.

Ennätyksiä rikkoivat matkailijat myös Kiinasta, Etelä-Koreasta, Italiasta, Itävallasta, ja Unkarista.

Matkailijoiden kokonaismäärän uskotaan vuoden loppuun mennessä lähentelevän viittä miljoonaa, mikä tuloina merkitsee lähes seitsemän miljardia euroa, ollen merkittävä tulonlähde maan taloudelle.

Israelilaisten ja australialaisten arkeologien kerrotaan löytäneen Israelin eteläosista Raamatun aikaisen kaupungin, Ziglakin.

Raamatussa mainittu kaupunki liittyy kuningas Daavidiin, joka ennen kuninkaaksi tuloa, noin kolme vuosituhatta sitten, pakeni sinne edeltäjäänsä, kuningas Saulia. Kaupunki ja rannikkokaista olivat tuolloin merenkävijäkansan filistealaisten hallinnassa. Sieltä Daavidin kerrotaan lähteneen Hebronin kaupunkiin, missä hänet voideltiin Israelin järjestyksessä toiseksi kuninkaaksi.
Neljä vuotta sitten tuhannen neliömetrin alueella aloitetut kaivaukset ovat tähän mennessä tuoneet päivänvaloon suuria kivirakennelmia, lattiatasoja, kivi- ja rautatyökaluja sekä muita esineitä, kuten täysin ehjinä säilyneitä saviastioita, jopa öljylampun.

Ja lopuksi koskettava tarina:
Kymmenen vuotta sitten Israelissa sattui vakava liikenneonnettomuus, missä nuori israelilaisnainen todettiin paikan päällä kuolleeksi. Ambulanssimiehistöä ennen onnettomuuspaikalle tullut lääkäri oli todennut, ettei naisen pelastamiseksi voinut tehdä mitään ja siksi hän siirtyi auttamaan pahoin loukkaantunutta ajonneuvon kuljettajaa. Jopa radiouutisissa ehdittiin kertoa nuoren naisen menehtyneen onnettomuuspaikalle.

Ambulanssin mukana tullut lääkintämies, Israelin arabi, päätti kuitenkin vielä katsoa löytyisikö naisesta elonmerkkejä. Mies totesi jälkeenpäin, että jokin sanoi hänelle, että hänen tulisi toimia naisen pelastamiseksi ja yllätyksekseen hän löysikin naiselta heikon pulssin. Lääkintämiehen suorittamat elvytystoimet lopulta pelastivat nuoren naisen.

Muutama viikko sitten samainen lääkintämies sai tietää pelastamansa naisen olevan menossa naimisiin ja hän päätti mennä vihkipaikalle.

Siellä hän häävieraiden yllätykseksi mikrofoniin kertoi onnettomuuspaikalla kokemastaan kymmenen vuotta aikaisemmin. ”Jokin ääni ylhäältä kehotti minua vielä elvyttämään ja pelastamaan jo kuolleeksi todetun naisen. Kun se minulta onnistui, niin haluan nyt kiittää sinua morsianta, siitä että sinä pelastit sieluni, vaikka minä pelastin ruumiisi. Parhaimmat onnitteluni hääparille”, olivat edelleen lääkintämiehenä työskentelevän liikuttavat sanat.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar